Šta je novo?

Zdravlje i rekreacija

mariks

Expert
Učlanjen(a)
26.07.2018.
Pohvaljen
13.557
To je jos i dobro, ja nekad doruckujem samo kafu, pa pregladnim i prejedem se za rucak i onda me spuca ta hrana i pad energije.

Ali pokusavam da kontrolisem, nego nekad prosto ne stizem... uglavnom je to znad velikog dizbalansa, realno ako smo u tolikoj zurbi da ne mozemo da odvojimo po pla sata da jedemo nesto tu debelo nije u redu.
Generalno gledano nemaš pad energije već se dodatna energija preusmerava na varenje što je samo po sebi posledica tvog "nedostatka" energije :) Npr ako pojedeš slalinu i neki slatkiš u istoj vrednosti realno ćeš se više ugojiti od slatkiša jer slaninu treba svariti, dok hrana bogata vlaknima ubrzava varenje. Sa druge strane od slatkiša dobiješ brzu energiju ali je negde treba potrošiti. No ovo je moje mišljenje koje može, a i ne mora biti tačno ;)
Da li vi koristite antibiotike ili neke lekove kada imate prehladu-grip ili uzmete beli luk?
Zašto bi neko koristio ab za prehlade tj viruse? Osim ako se u medjuvremenu zarazis nekom bakterijom.

Da li vi koristite antibiotike ili neke lekove kada imate prehladu-grip ili uzmete beli luk?
Obučeš se lepo i odmoriš uz neki lepi čaj, svaki dan vidim nove zabrane ili upozorenja za popularne lekove a srećom ih baš malo koristim. Npr od skoro za Tilenol i Defrinol.

Кад се мора. Грло ми је јако осетљиво и сваки пут се разболим од њега. Крене прво јаким гребањем потом сливањем из носа. Увек ми препишу хемумицин, панцеф или панклав. Почетком године сам се разболео на исти начин тек што сам се залечио и оба пута пио антибиотике.

Тренутно пијем антибиотик за уролошку бактеријску инфекцију и парацетамол за болове.
3 месеца сам узимао Цинк Ц Вит+ по препоруци лекара за имунитет и стварно се нисам разболео. Већ 6 месеци немам проблема са грлом и хладним напицима и сладоледом који коначно могу да једем и сада кад је хладније без проблема.

Pitao sam jer vidim da se ljudi u mom okruženju odmah kljukaju raznim lekovima i antibioticima.
Znači evo sa 35+-3god svi na lekovima.
Ja ne pamtim kada sam to pio.
Svima preporučim umesto toga beli luk i limunadu/čaj/supu i naravno spavanje.
Posle toga šetnja u prirodi i upijanje Sunca.
Sećam se sa 20god su neki već krenuli kafetin kada su imali kao mamurluk i to uz kafu i gazirane sokove. Druže ustani popi 1-1.5l vode i to je to, možda jogurt, ali ne samo neke tablete/lekovi itd...
Suplemente neke za imunitut podržavam, a fizičku aktivnost preoručujem u skladu sa mogućnostima za početak.

Trebalo bi da odradiš KKS i biohemiju da vidiš imaš li neki nedostatak minerala, vitamina... Svakako je imunitet najvažniji i trebamo raditi na njegovom ojačavanju, a kroz ishranu se unosi ono što je potrebno zato je ishrana veoma važna kod imuniteta. Sada sam pogledao taj cink c vit+ i generalno nije loš, glikonat oblik cinka 7mg, lošiji od picolinata ali bolji od citrata. Npr za neku vrstu uštete ako možeš nadji picolinat po dobroj ceni jer će apsorbcija biti bolja, a manje ćeš piti tableta. Što se tiče vitamina c u tim kapsulama je 50mg čiste askorbinske kiseline pa je pitanje koliko telo zapravo absorbuje. On je isto skup u potrebnom obliku medjutim može se "jeftino" proći ako kupimo askorbinsku kiselinu u apoteci (to je najčestiji oblik c kod nas ali najmanje efikasan) i pomešati ga sa sodom bikarbonom (razmera 2/1) čime se dobija natrijum askorbat, apsorbcija će biti bolja i neće izazivati mučnine u većim količinama. Sa askorbinskom kiselinom i sodom bikarbonom dobijemo nekih 150gr natrijum askorbata za otprilike 600din i to u zavisnosti od korišćenja može da traje mesecima. Osobama sa smanjenim unosom vit c se preporučuje 100-200mg pa i 1gr dnevno, sve preko 5gr telo će izbaciti jer ne može da apsorbuje. Magnezijum je takodje dobar kao suplemet za imunitet (glicinat ili jeftiniji citrat, oxid se ne isplati). I naravno, sunce (a ko ga izbegava ili ima manjak vitamina d ima ga i kao suplemet koji treba unositi uz masti) :)

Да да, одрадићу KKS и биохемију и 3 ултразвука. Јуче су ми у ургентном вадили крв из прста и урин наводно је све у реду па и УЗ тестиса који свакако морам опет да урадим.
Спавам никад боље од како сам незапослен (иако је лоше то што сам незапослен јер физикалију више не смем да радим) али сада због јачих болова него иначе у скротуму спавам доста лошије и краће.

Imao sam slične probleme u ranim dvadesetim, jesi li radio urinokulturu.

Не знам шта су ми јуче са урином радили. Нисам урадио ове године уринокултуру, не знам ни да ли сам је икад радио али урин давао јесам на анализу.
Иначе две године мучим муку од како сам имао епидимидитис. Након што сам га залечио болови су остали. Рекли су ми да је у питању неуролошки проблем, да се на магнету мале карлице не види ништа и да ме рефлексно боли од дискус херније у лумбалном делу кичме. Пио сам прегабалин 7 месеци због тога и било ми је мало боље али бол и осећај и даље постоји. Сваки пут кад одем код уролога кажу да је све у реду и да на УЗ не виде ништа што не би требало да се види.

Не знам шта су ми јуче са урином радили. Нисам урадио ове године уринокултуру, не знам ни да ли сам је икад радио али урин давао јесам на анализу.
Иначе две године мучим муку од како сам имао епидимидитис. Након што сам га залечио болови су остали. Рекли су ми да је у питању неуролошки проблем, да се на магнету мале карлице не види ништа и да ме рефлексно боли од дискус херније у лумбалном делу кичме. Пио сам прегабалин 7 месеци због тога и било ми је мало боље али бол и осећај и даље постоји. Сваки пут кад одем код уролога кажу да је све у реду и да на УЗ не виде ништа што не би требало да се види.
Da li radiš vežbe za diskus herniju? Tu moraju baš dugo vežbe, zbog toga se imaju posledice i na druge stvari.

Uradi UK pa ako se pokaže nešto rešiće urolog očas posla. Verovatno si dizanjem tereta malo iziritirao preponske kanale plus problem sa kičmom.
С обзиром да сам пренео преко 200кг сам нечега у скорије време ни не чуди ме али свакако физикалију не смем да радим.

Што се дискуса тиче не радим никакве вежбе јер не знам шта смем да радим због болова у десном тестису које имам већ две године. Што више оптерећења то јаче боли.

ЕДИТ: Доста сам возио бицикл ове године и шетао.

Za prehladu samo dosta tecnosti i mirovanje. Za grip - kod lekara, posebno sada kada ima neki jak talas. Mislim da nema osobe u mom okruzenju koja nije u prethodne dve nedelje bila zestoko bolesna, ukljucujuci i mene. Nos, grlo, kasalj, temperatura, neko cak i groznicu.
Česmovača je već neko vreme odvratna. Što se hleba tiče nije ni svaki hleb isti. Naši u dodaju dosta hemije da bi testo brže naraslo i proizvodnja bila veća, no slažem se da naši ljudi preterano jedu hleb. I sam sam nekada jeo hleb uz supu ali sam srećom to izbacio pa ga sada retko jedem ili pravim.
Sad ne mogu odgovorno da tvrdim, pitanje je sta nase pekare koriste, ali "hemija" ili aditivi u hlebu, odnosno u brasnu, ne uzrokuju gorusicu niti los ukus. Standardno se u brasno dodaju aditivi koji pospesuju rast, dugotrajnost, vazduh u testu i ravnomerno pecenje - i po zakonu su dozvoljeni odredjeni aditivi (kao i u EU), koji sami po sebi ne smeju da menjaju/dodaju ukus, a naravno ne smeju ni telesne tegobe da uzrokuju. Slazem se da nije svaki hleb isti, ali ja iskreno nisam nigde naisao na dobar hleb u Srbiji, barem ne da je normalne cene.

С обзиром да сам пренео преко 200кг сам нечега у скорије време ни не чуди ме али свакако физикалију не смем да радим.

Што се дискуса тиче не радим никакве вежбе јер не знам шта смем да радим због болова у десном тестису које имам већ две године. Што више оптерећења то јаче боли.

Ako imaš u kraju sprave za vežbanje ili šipku za trešenje tepiha, uhvati se za šipku (vratilo) kao da bi uradio zgib ali bez podizanja i skroz opusti karlicu tako da visi ali malo savi noge ako udaraju u pod. Pokušaj par serija koliko uspeš da izdržiš pre svega u rukama, kičma će ti biti zahvalna. Uradi UK :grand:

Šetnja i istezanje, bicikli nije baš dobar za testise, jako zavisi položaj vožnje i svega.
Za diskus herniju imaš i specijalne te vežbe korekcija i privatnike koji ti to pokazuju i uz tebe su.
Dovoljno je na par odlazaka da odeš i da nastaviš to kod kuće redovno da radiš ili barem što ti je Igor rekao.
Jedno povlači drugo, kao kod automobila zbog jednog kvara nastaju drugi, sve je povezano.
Kada se ima diskus hernija mora se pogotovo voditi računa o dizanju stvari, pa čak i kako se ustaje iz kreveta.
Imala mi je to jedna bliska osoba pa znam.
Kada se pridržavala svega i pazila poboljšalo se i to stanje a i drugi simptomi.

Za prehladu samo dosta tecnosti i mirovanje. Za grip - kod lekara, posebno sada kada ima neki jak talas. Mislim da nema osobe u mom okruzenju koja nije u prethodne dve nedelje bila zestoko bolesna, ukljucujuci i mene. Nos, grlo, kasalj, temperatura, neko cak i groznicu.
Imaju i moji sada u okruženju, ja dobijem prehladu kada sam totalno premoren mnogo dana zaredom.
Kada sve obaveze završim onda mi se telo verovatno opusti i mogu da se malo razbolim i tada nastupa spavanje tecnost i ako treba beli luk/supe/cajevi/limunada, jednostavno nemam tada ni apetit za druge stvari ili tezu hranu, eventualno mandarine/kivi i spavanje.
Uključim Netflix po ceo dan i prespavam par epizoda i tako po ceo dan i tuširanje toplom vodom. Nakon 1-2 dana kao nov.

Ja sam poslednji put bio prehlađen pred početak korone. Neki kraj februara, početak marta 2020. godine.

Dok sam radio u državnoj instituciji i morao 10 sati dnevno (sa sve pripremom, odlaskom na posao + vreme provedeno u kolektivu i povratak kući) tj. 50 sati nedeljno da radim nešto što me opterećuje, imunitet mi je bio nikakav, ja konstantno nenapsavan i pod stresom. Non stop sam bio prehlađen. Otkaz koji su mi dali nisu mogli bolju uslugu da mi naprave.

Sad sam super zdrav, bez ikakvog većeg stresa i jedem šta hoću. Gorusicu rešavam žvakom bez šećera.

20251006_182426.jpg

Ovo je moja preporuka za drugara koji se bavi ceo život sportom i izučavanjem ljudskog tela. Znamo se iz zabavišta.
Biomechanics and movement correction, korektivne vežbe i otpuštanje trauma u telu.
Dolazi sada već redovno i u Beograd zbog ovoga da održava seanse.
Ne mogu lično iskustvo da kažem jer još nisam bio na tome ali planirao sam kada nam se ukaže prilika da odem sa ženom na otpuštanje traume.
Ne znam sve detalje ali vredi pogledati, jer momak gostuje konačno i na televiziji i imao je stvarno zbog kvaliteta jednu sporu ali uspešnu i prepoznatu karijeru u ovome.

I ja sam ovo primetio da mi se desava, u poslednjih par godina bi se razboleo cim uzmem par dana da odmorim
Uključi ti se taj neki mod da nešto mora da se odradi i onda zbog te želje se ne razboliš, ali premor čini svoje telu i to odlažeš. Isto kao i kada si gladan, pa neki preuveličavaju moram nešto da pojedem, neki ustaljeni oblik u mozgu, a u stvarnosti možeš dosta dana bez hrane.
Iako nikad nisam išao na meditacije i jogu, ali to te uči kontroli i smirenosti, ne može to svako.
Kako su ranije ljudi, uključiš svu svoju snagu da loviš plen i tu nema odustajanja. Tako i ti samo u poslu.
Mene isto kada vidi jedan od najboljih drugara (koji je sigurno zaposlen i radi 8h i to je to) skroz nikakvog nekad, e pa ti si bolestan idi odmori, e moj druže ne mogu ja sada biti bolestan u petak ću se razboleti i uzeti produženi vikend da ozdravim, jer i sam znam da sam došao sa twlom do te faze.
Ok, poslednje cimanje će biti da odvezem iz grada u neku prirodu/planinu i da se tamo odmorim u SPA i sauni koja će mi izlečiti prehladu prouzrokovanu umorom i padom imuniteta na ležaljci pored bazena ću zaspati pa mi se desi da nekad i zahrčem kada sam baš ono totalno došao pre toga do ivice umora 😆
Čist vazduh, kvalitetna hrana, neopterećena šetnja, spavanje i SPA, Sunce i ako može more to je idealno.
Isto šta sam primetio u tom okruženju i boravku stvarno hoću kvalitetno i da se hranim, čorbice, meso, krompir, salate, riba.
Meso i riba naravno ako može u komadu i sveže, krompir pire ili u krompir u gaćama, uvek pitam šta se preporučuje i šta je sveže, teletina, doručak su jaja na bilo koji način spremljena nikako burek ili pekara.
Takodje sam na moru pogotovo kada budem 15-20 dana onda stvarno planiram i gledam gde ću da večeram i posle nekoliko dana kada se skroz opustim onda mi to bude jedna od tema tokom dana, pa kasnije i u restoranu priča sa vlasnikom ili konobarom šta je sveže i izučavanje te ribe i googlanje te hrane koju naručujem.

Danas sam doručkovao prasetinu u lepinji(nije bilo danas jagnjetine)😆 Odlično je bilo i do sada nemam potrebu da jedem, koliko je zdravo, ne bih komentarisao, ali za nekad nije loše po meni. Prvi put sam ovde bio, a na preporuku od drugara i kasnije gledanje nekih klipova o ovom mestu, misli da sam čak i kačio ovde neki mini dokumentarac o ovom mestu.
Pecenjara Vasa
https://share.google/y4RNThjelxEd7xEDX

IMG_2073.jpeg

Vrh