Šta je novo?

Zaprašivanje komaraca i gundelji

Ja ne mogu da zamislim zivot bez mrezice za komarce.
Nisu to samo komarci vec i muve, smrdibube i ostala gamad.
Jeste da zaustavlja vazduh, ali napravis promaju, ukljucis ventilator itd.
Alternativa da se trujem i da mi smrdi neka hemija mi je neprihvatljiva.

Od kad je postala praksa da se komarci zaprašuju u 4 ujuto? Noćas me je probudio smrad, naravno bilo je kasno da zatvorim jer je već smrad napunio stan. Toliko ima osetljivih ljudi ne razumem da opušteno u sred noći to rade, ranije je uvek bilo predveče, čuješ ih i zatvoriš. Ovo je bukvalno trovanje.

Kako može da bude trovanje ako nam kažu da je bezopasno po ljude? :D
Inače, i ja sam imao neko slično iskustvo pre neki dan.

Ja ove godine nisam ni osetio ni video zaprasivanje na novom beogradu ni bilo gde drugde. Dok su prosle godine cesto u 8 uvece isli onim kolima i zaprasivali
Počeli su, izgleda, da prskaju komarce rano ujutru. Kaže mi drugarica da ih je viđala na Kališu u pola 6 ujutru, a kolega kaže da su kod njega u kraju prskali isto relativno rano u pola 7 (mada je dodao da su samo ulicom vozili i da nisu ulazili u parkić gde inače bude najviše komaraca uveče).

Vrv jeste hemijski bezbedno, ali činjenica je da mnogima smeta miris, a često ih tera i na kašljanje.
Meni ni to nije normalno. Mene je recimo, jednom prilikom nakon zaprašivanja avionom, bolela glava. Zatekao sam se na njegovoj putanji u trenutku kada nisam mogao da se sklonim.
Počeli su, izgleda, da prskaju komarce rano ujutru. Kaže mi drugarica da ih je viđala na Kališu u pola 6 ujutru, a kolega kaže da su kod njega u kraju prskali isto relativno rano u pola 7 (mada je dodao da su samo ulicom vozili i da nisu ulazili u parkić gde inače bude najviše komaraca uveče).​
Pre neko veče sam se zatekao u Braće Jerković, oko 22h, deo okružen ulicama kojima prolaze 18 i 26. Komaraca mali milion bilo. Nakon par minuta sam morao da se vratim na glavnu ulicu i da budem aktivan. Dok recimo kod mene, koji sam tik uz Hajd park, čak i kada nisu zaprašivali, mogu da sedim bez problema koliko god hoću.​

Vrv to ima veze što temperatura mora da bude oko 25 stepeni, što mi je totalno nebulozno.

Sinoć izašao na kratko da vežbam oko pola 10 - 5 ujeda.
Sinoć bio na Savskom keju i u Savskim blokovima i nijedan komarac.

Vrv jeste hemijski bezbedno, ali činjenica je da mnogima smeta miris, a često ih tera i na kašljanje.
Pa i to je pitanje koliko je hemijski bezbedno, za mnoge supstance se vremenom dokaže da su izuzetno štetne a vodile su se kao bezbedne.
Zamisli nekoga sa astmom, bebu tek došlu iz porodilišta i sl. koju noću (04:10 je noć) zaprašiš i kao opušteno nećete crći samo ćete se podaviti. Svi noću držimo otvorene prozore i balkonska vrata, čak i da sam videla najavu sigurno neću ustati u 03:00 i držati zatvoreno na 30C satima dok ne prođu. Mene je smrad probudio a na visini sam 4. sprata. Zamisli da si u prizemlju i ono đubre ti uleti direkt kroz prozor.

Meni ni to nije normalno. Mene je recimo, jednom prilikom nakon zaprašivanja avionom, bolela glava.

Ma užas, meni su spržili sluznicu nosa, muče me polenske alergije još sad ovo.
Ne daj bože da iskorene ambroziju i korovčine, da pošišaju javne površine. st***, nabijem im onaj otrov za komarce direktno u usta pa nek se inhaliraju kad je tako lekovito.

Vrv to ima veze što temperatura mora da bude oko 25 stepeni, što mi je totalno nebulozno.
Zavisi od karakteristika supstance, moguće je da je termički stabilna do/oko 25 stepeni, a na višoj da se menja. Ako neko ima pouzdan info koju supstancu ili mešavinu supstanci koriste, pa da malo pogledam.
Pa i to je pitanje koliko je hemijski bezbedno, za mnoge supstance se vremenom dokaže da su izuzetno štetne a vodile su se kao bezbedne.
Opet, sa informacijom bismo mogli da pogledamo i bezbednost. Da se vratim na ono najosnovnije, za ovakvu upotrebu je bitna koncentracija supstance u aerosolu. Koncentracija je bitan faktor u određivanju bezbednosti, pa bih samo da podsetim i da je voda otrovna u ekstremno visokoj koncentraciji, odnosno količini. A za bezbednost su bitni i način delovanja, termička stabilnost, metabolizam, dužina izlaganja, itd itd. Pa tako možete popiti čašu vode u kojoj je sipana jedna kuglica žive i neće vam biti ništa, ili da svaki dan pijete takvu vodu sa živom pa će se bogami onda nešto i desiti.

Tako da je za ovo zaprašivanje bitna i koncentracija insekticida u aerosolu, a onda već bi trebalo eksperimentalno odrediti koliko zaista tog aerosoli čovek udahne i bude izložen. Plus što je ovo jedno izlaganje posle dužeg perioda.

Sve to stoji sa naučne tačke gledišta ali sve i da je bezbedno, imamo pravo da biramo da li ćemo biti izloženi supstanci zar ne? Zaprašivanje mora biti najavljeno bar dan unapred i mora se izvoditi u vreme kada čovek može da se skloni, a ne da se dešava da se šetaš Savom i naprskaju te ko bubašvabu i nemaš gde.

Nekada je moglo da se vidi na sajtu do nedelju dana unapred, a danas samo ako se i kada se udostoje da objave (najčešće to bude sajt Grada i to danas za danas ili sutra).​

Evo sad su poludeli i grizu, a do danas me ni jedan nije ujeo.

Nekada je moglo da se vidi na sajtu do nedelju dana unapred, a danas samo ako se i kada se udostoje da objave (najčešće to bude sajt Grada i to danas za danas ili sutra).​
Bilo nekad dok je prskanje radio Zavod za biocide, od kad je prebačeno na Gradsku čistoću, više se ne zna ko pije, a ko plaća.

Natrčao sam na sajtu Grada da su za 9 i 10 najavljena suzbijanja komaraca, i to sa početkom u 3h noću. Očigledno ima neke veze sa sastavom samog preparata koji na određenoj temperaturi počinje da bude efikasan. Primetio sam, ne znam kako je u drugim delovima grada, da obično između 3h - 4h počinje da se oseća prijatnija klima, svežina i kao da duva neki lagani vetar.​

Можда и није до препарата, колико до температуре на којој се активира највише одраслих јединки. Како год, мислим да та прскања имају само тренутну и врло ограничену ефикасност.

Nema to veze sa temperaturom aktiviranja jedinki komaraca, jer smo i prethodnih godina imali preko dana +35°C pa su uveče između 18h - 20h zaprašivali, i to sa sredstvom koje je izgledalo kao da je izmaglica iznad reke.​

Nocas su me probudili za šištanjem prskalica, kad sam video da je 3:30 zgranuo sam se.

To do sad nisam vidjao, da prskaju tako kasno, obicno su predvece prolazili...

Korisno je i zaprašivanje, ali ovaj ubitačni toplotni talas će nas oslobodi najvećeg dela komaraca i već je vidljivo manje prisustvo...

Dunavski deo NBG i Zemuna, i ostatak do Brankovog mosta i ka Fontani je nehuman.

Taman kada se malo spusti temperatura i ljudi bi da prošetaju i malo proluftiraju mozak - e pa ne može, u pola 9, kreće vladavina komaraca. Samo ako trčiš ili voziš bicikl nećeš nastradati. Stajanje na semaforu ili na česmi je pogubno.

Zaista je sablasno bilo u to vreme voziti bicikl na tom potezu jer nije bilo skoro nikoga napolju, a oni koji su se zeznuli i šetali su non stop mlatarali rukama i pokušavali da se odbrane od krvopija.

Сузбијање комараца из ваздуха 25. и 26. јула, апел пчеларима да затворе кошнице

Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” Београд и Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда организоваће крајем текуће седмице и реализовати авио-третмане сузбијања одраслих форми комараца на територији града Београда, саопштавају из „Градске чистоће”.

У четвртак и петак, 25. и 26. јула, уколико временски услови буду дозволили, од 17.30 до 20.30 часова екипе Сектора екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” сузбијаће одрасле јединке комараца истовремено, и то из ваздуха авионима JAT-а – Привредне авијације д.о.о. Београд, али и са земље и воде, у до сада најопсежнијој акцији у борби против ових инсеката.

– Са аеродрома „Лисичији јарак” у Падинској скели полетеће на дневном нивоу пет авиона ЈАТ-а – Привредне авијације д.о.о. Београд, како би се спровело сузбијање комараца из ваздуха на укупној површини од 20.000 хектара територије града Београда, што значи да ће сваког дана акцијом бити обухваћено око 10.000 хектара – изјавио је Марко Попадић, вршилац дужности директора ЈКП-а „Градска чистоћа” Београд.

Он је нагласио да се као резултат овако обимне синхронизоване акције очекује драстично смањење бројности ових инсеката, те да се управо овај начин показао као најделотворнији и додао да ће екипе „Градске чистоће” наставити да спроводе акције сузбијања комараца са земље и воде и у наредним седмицама, докле год буде било потребе за тим и уколико дозволе временске прилике.

У четвртак, 25. јула, акцијом ће бити обухваћени локалитети: Дунавац, Оповачки Дунавац, насеља Врбовски, Бесни фок, Широка греда, Падинска скела, Ковилово, Јабучки рит, Глогоњски рит, Овча, Попова бара, језеро Велико блато, потом каналска мрежа Борча и Котеж, Блок Бранка Момирова, Јојкића Дунавац, насип од Панчевачког моста ка Црвенки, Црвенка, Ратно острво, насип од Панчевачког моста ка насељу Мали рај, насеље Мали рај, бара Рева, насеље Заге Маливук, Парадајз острво, Вишњица, Бела стена, Сланци, Велико село и Винчa.

У петак, 26. јула, акцијом ће бити обухваћени следећи локалитети: обала Саве од Ушћа ка блоковима 44 и 45, даље од блокова ка Остружничком мосту, Сурчинско поље, обала Саве ка Бољевцима, Наутичком селу и Прогару, насеља Ритопек, Гроцка, Брестовик, Грочанска ада, обала Дунава – од Говеђег брода ка насељу 13. мај и даље ка Новим Бановцима, потом обод Батајнице, Ада Циганлија, Ада Међица, Макишко поље, као и насеља Остружница, Умка, Барич, Обреновачки забран, Забрежје, Скела и Ушће.

Из ЈКП-а „Градска чистоћа” апелује на пчеларе из Београда и околине да своје пчеле никако не пуштају на испашу у четвртак и петак, 25. и 26. јула, од 17.30 до 20.30 часова, када ће бити ангажована авијација, већ да их затворе у кошнице, јер пчеле спадају у групу осетљивих инсеката на биоциде који се користе у третманима сузбијања комараца.

Препарати кojи се користе за третман сузбијања комараца регистровани су од Министарства за заштиту животне средине и уписани у Привремену листу биоцидних производа, па грађани немају разлога за страх.

„Градска чистоћа” такође апелује на суграђане да обезбедe физичку баријеру од комараца на својим прозорима, испразне евентуална складишта воде по двориштима, као што су подметачи за саксије, гуме, стара бурад, да користе репеленте и прописане препарате за септичке јаме уколико их поседују, те да екипама „Градске чистоће” омогуће несметан рад, што ће ове године бити посебно важно имајући у виду временске услове који погодују размножавању комараца.

У случају да грађани примете повећану бројност комараца на одређеном локалитету, о томе могу да обавесте Сервисни центар Града Београда на број телефона 11-0-11 радним данима од 7 до 22 сата и суботом од 8 до 14 сати.​

O ljudi moji ovi pricaju o betonu u parku sto ovi prskaju totalom i kako je to otrovno i nevidjen problem. Pa da li ste svesni da se njive prskaju totalom da se ubije korov pre setve. Tako da je ono sto jedete svaki dan, tj zemlja iz koje raste u jednom momentu sigurno prskana totalom.

Ako cemo da pravimo revoluciju mozda da pocnemo odatle a ne da terorisemo radnike zelenila koji samo obavljaju svoj posao.

Nije problem Total posle nekoliko dana. Do tada se valjda rastvori. Problem je taj prvi dan jer tada je otrovan (tako ja laički gledam na stvar).

Vrh