Šta je novo?

Zaprašivanje komaraca i gundelji

Ne znam da li to samo kod mene u kraju, ali ove godine ih nema nešto mnogo. Nisam primetio da su proskali, jednostavno ih nema, a ja sam merodavan, da je jedan jedini komarac na svetu ujeo bi baš mene.
 

Екипе „Чистоће” у понедељак настављају сузбијање комараца


Сектор екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” и у понедељак, 15. августа, настављa са акцијом сузбијања одраслих јединки комараца на територији Београда уређајима са земље.

Од 21 час до поноћи, eкипе „Чистоће” вршиће третман сузбијања одраслих јединки комараца на следећим локалитетима: Сланци, Велико село, Лешће, Винча уз Дунав, Ритопек, Гроцка уз Дунав, Брестовик, Бањичка шума, Централно гробље, СП „Јајинци”, Земљорадничка улица, Звездарска шума, Ново гробље, Пиранделова улица и Улица Косте Трифковића – Зелено брдо.

За третман термалног замагљивања одраслих јединки комараца са земље, екипе „Градске чистоће” користе препарат који је регистровало Министарство за заштиту животне средине. Такође, препарат је уписан у Привремену листу биоцидних производа, што значи да грађани нису у опасности због употребе препарата, те да нема разлога за страх.

Из овог предузећа апелују на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања комараца омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција на локацијама где се обавља сузбијање комараца.

Суграђани сваког радног дана од 7 до 15 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатан број телефона 0800-000-807 или путем електронске поште на адресу: ekologija@gradskacistoca.rs.​

 
Na Paliluli ih ima kao i ranijih godina = mnogo
 

Čistoća započinje prolećnu akciju suzbijanja krpelja


Sektor ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” sutra će započeti prolećnu akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama. Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi od 10 do 14 časova i obuhvatiće javne zelene površine Ade Huje, Zvezdarske šume, Kalemegdana, Mirijevskog venca, Novog Beograda – Ušća sa priobaljem i okolnim parkovima, Zemunskog parka, parka Jelovac, kao i potez priobalja: Blok 45 – Galovica, od Crvenke do Pančevačkog mosta, od Pančevačkog mosta do Malog raja, Bojčinske šume, Sportsko-rekreativnog centra „Surčin” i Padinske skele.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom, kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od Ministarstava za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Proizvod je bezbedan po zdravlje ljudi, tako da građani nemaju razloga za strah.

Iz „Gradske čistoće” apeluju na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

 

Сузбијање крпеља у петак


Сектор екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” наставиће пролећну акцију сузбијања крпеља на јавним градским површинама у петак, 28. априла, саопштено је из овог предузећа.

Акција сузбијања крпеља ће се спроводити од 10 до 14 часова на јавним зеленим површинама Аде Циганлије, Барајева, у насељима Гај и Маџарско брдо, у Липовичкој шуми, Хајд парку, на Топчидеру, у Блоку 64 на Новом Београду, парку Ушће са приобаљем и околним парковима, Звездарској шуми, на Бањици, у парку Баново брдо, на потезу приобаља од Блока 70 до Блока 45 и од Блока 45 ка Галовици, у Миљаковачкој шуми, парку Беле воде и Степином гају. По потреби биће обухваћена и друга шеталишта, парк-шуме, шуме, дечја игралишта, зелене површине спортских центара, као и друге зелене површине на којима борави већи број људи и домаћих животиња.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром, влагом и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање се користи препарат који је регистрован од Министарстава за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. Препарат је безбедан по здравље људи, те грађани немају разлога за страх.

„Чистоћа” апелује на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад, као и на пчеларе да предузму потребне мере за заштиту пчела током спровођења третмана.

 
У пракси крпеља има и зими ако није било дужег минуса.
 
Baš sam pre neki dan čuo dve žene kako pričaju, i jedna se žali drugoj kako je ove zime koja je iza nas, bilo previše krpelja. Inače, obe imaju psa.
 
Нису више зиме као што су биле. Само што бирократија гледа неке ствари календарски а не биолошки. Исто је и са комарцима, има их већ два месеца.
 

Онемогућене акције сузбијања одраслих јединки комараца


Сектор екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” не може да отпочне акције сузбијања одраслих јединки комараца на територији Београда услед неповољних временских прилика. За сада се настављају само ларвицидни третмани који се спроводе од почетка марта, јер они не зависе од падавина, ветра и температуре ваздуха, саопштило је ЈКП „Градска чистоћа”.

Дубравка Планинац, доктор ветеринарске медицине у овом комуналном предузећу, изјавила је да се сузбијање ларви комараца спроводи у континуитету већ више од два месеца.

– Третмане смо почели нешто раније, јер већ дуже имамо висок водостај Саве и Дунава, а за нама је доста топла зима која нам је, иако је била пријатна, донела и велике изазове када су у питању комарци. Зато ће ове године бити изузетно тешко изборити се са очекиваном великом бројношћу ових инсеката. Ситуација је додатно отежана тренутним временским приликама које не дозвољавају планирани почетак акција сузбијања одраслих јединки комарца, а са скоком температуре очекујемо наглу појаву велике бројности ових инсеката. Зато ће наше акције, када се за њих створе услови, морати да буду врло интензивне и свакодневне – рекла је Дубравка Планинац.

Осим класичних ларвицидних препарата, ЈКП „Градска чистоћа” ове године у праксу уводи и употребу биолошких који су на бази бактерија bacillus thuringiensis и bacillus sphaericus, које делују на ларве комараца, а не утичу на животну средину.

– Део водених површина од ове године третирамо биолошким препаратом. Он се користи на чистијим воденим површинама како би његова употреба имала пуно дејство. За његово увођење смо се одлучили, јер осим што делује на ларве комараца нема никакав негативни утицај по животну средину. На локацијама на којима биолошки препарат нема дејство користе се класична ларвицидна средства регистрована од стране Министарстава за заштиту животне средине и уписана у Привремену листу биоцидних производа. Нажалост, и поред наших интензивних третмана, пред нама је заиста тешка година, јер временске прилике и еко-систем чине своје, а поред тога постоје и локације до којих не можемо доћи и спровести ларвицидни третман. Најпре мислим на приватне поседе где врло често имамо различита складишта воде, па и најобичније саксије за цвеће, затим септичке јаме или бунаре, а све то представља идеалне локације за размножавање ларви комараца. Апелујем на суграђане да, уколико до сада нису обезбедили физичку баријеру од комараца на својим прозорима, редовно мењају воду у саксијама, испразне евентуална складишта воде по двориштима и користе прописане препарате за септичке јаме уколико их поседују, те да нашим екипама, када започну акције сузбијања одраслих јединки комараца, омогуће несметан рад, јер ће ове године то бити изузетно важно – нагласила је Дубравка Планинац.

 
Има их већ месецима. У НС увелико запрашују из ваздуха.
 
Kako sad iz vazduha kada to nisu EU vrednosti ;)

Da podsetim da su pre nekoliko godina objasnili prestanak prskanja iz aviona informacijom da to nije efikasan način. Sa tim se možda i mogu složiti, ali ako komaraca ima previše, onda je to jedini način da ih potamaniš (kada već nisi na vreme uništio larve)
 
Прскано је широм Србије и прошле године из ваздуха :)
Нису ни камионети са атомизерима ништа ефикаснији од авиона, тешко залазе у шуме у буџаке где се комарци роје.
Али свакако је главна грешка касно бацање ларвицида.
 
Da podsetim da su pre nekoliko godina objasnili prestanak prskanja iz aviona informacijom da to nije efikasan način.
Koliko sam ja razumeo, to se ne odnosi na priobalje.

Нису ни камионети са атомизерима ништа ефикаснији од авиона, тешко залазе у шуме у буџаке где се комарци роје.
Prtošle godine su nešto baš gadno prskali. Kod mene kad god su prskali Hajd Park, stvorio bi se sloj magle i oko solitera i preko Senjaka, i to toliko gust da se od Muzeja Jugoslavije uopšte nije mogao videti Mostar. Po društvenim mrežama sam čitao da su slična stanja bila i na Adi Ciganliji i Košutnjaku.
 
Sad mi je lakše, bas me je iritirao naslov teme. Elem, iako nisu počastvovani da se nađu u naslovu pa da bude "Zaprašivanje komaraca, gundelji i krpelji", da li je neko možda primetio povećan broj krpelja? U bloku 72 na NBG ih ima znatno više nego prošle godine.
 
da li je neko možda primetio povećan broj krpelja? U bloku 72 na NBG ih ima znatno više nego prošle godine.
Nisam primetio jer sam tendenciozno izbegavao da se mnogo šetkam Hajd parkom jer je visoka trava, a gde sam pre par godina pokupio jednog. Povećana količina kiše, ali i radovi u okolini samog bloka su verovatno razlog povećanja.​
 

„Чистоћа” данас наставља акцију сузбијања комараца са воде


Сектор екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” наставља данас спровођење акција сузбијања комараца на територији Београда уређајима са воде. Од 17.30 часова, екипе „Чистоће” вршиће третман сузбијања одраслих форми комараца уређајима са воде на следећим локалитетима: Ада Циганлија, Ада Међица, Макиш, Остружница и Умка до Баричке аде.

Препарате који се користе регистровало је Министарство за заштиту животне средине. Они су уписани су у Привремену листу биоцидних производа, што значи да грађани немају разлога за страх. Апелује се на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања комараца омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле.

 
Нису ниједном досад прскали против комараца ове године а ја сам пре свега на НБГ приметио најезду комараца још од прекјуче. Надам се да ће ускоро почети да прскају.
 
Vrh