Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Nadležne službe u Kragujevcu utvrđuju kako je obojena reka Lepenica, pošto su se pojavili snimci i fotografije reke koja je pocrvenela.
Izvor: Beta ponedeljak, 13.04.2020. | 10:53

Aktivnosti su preduzete po nalogu komandanta kriznog štaba Radomira Nikolića, a uključeni su Institut za javno zdravlje, Policijska uprava, komunalna inspekcija i Gradska uprava za inspekcijske poslove.

U Institutu za javno zdravlje Kragujevca rečeno je Beti da su ekipe Centra za higijenu juče uzele uzorke vode iz toka Lepenice i da rezultate treba sačekati nekoliko dana.


Načelnica Gradske uprave za javne prihode i inspekcijske poslove Zorica Avramović rekla je da je i Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo aktivnosti iz svoje nadležnosti, kao i Osnovno javno tužilaštvo.

"Tužilaštvo je pokrenulo postupak. Uključen je i republički inspektor zaštite životne sredine, kao i republički inspektor za vode, da se utvrdi ko je izlio otpadne vode i da li je možda bilo neke havarije", rekla je Avramovićeva agenciji Beta.

Ona je izjavila da je komunalna policija izašla na teren 11. aprila u 23 sata i ustanovila da Lepenica više nije imala crvenu boju.

"Oni su pregledali tunele, odnosno ispust", rekla je Avramovićeva.

Podsećamo, B92.net pisao je 2. aprila o reci Peštan kod Lazarevca koja je preko noći postala azurno plava.
 
I danas se radi!
Doduše sem ovih roma, još neki maloumnici pale njive nešto dalje!
 
Maло се ради на едукацији као и на кажњавању пољопривредника који спаљују смеће и њиве.
 
Živim u kraju koji ima ružu vetrova, a i okružen sam povećom količinom zelenila, pa opet izmerih juče 42°C na terasi, a na TV - u prijatnih 19°C. Zanemariti vreme, jer kako mrdnem termometar, tako se namešteno vreme poremeti.

 
Купи нови квалитетнији уређај за мерење температуре
 
Kvalitetan je ovaj, proverio sam ga sa drugim termometrima. Jedina falinka mu je ta sa ispisivanjem vremena.
 
Postoji razlog zašto se temperatura meri na standardizovan način. Za početak, temperatura objekta na suncu nije temperatura vazduha. Dalje, temperatura vazduha neće biti ista iznad betona ili iznad trave. Naravno, tebe ne interesuje temperatura iznad trave kad živiš tamo gde je beton, ali meteorolozi moraju da mere temperature na isti način da bi podaci bili uporedivi.
 
Naravno da metereolozi moraju da mere tako kako mere i to je OK, ali nikada nisam čuo da se meri i negde gde nije šuma, što ti kažeš, beton, pa da se i to uzme u obzir. Ja sam okružen šumom i jasno osetim razliku u temperaturi kada iz centra dođem kući, za jedno 5°sigurno. Ili recimo, dok pre rekonstrukcije Trga republike, sat koji je Delta donirala, merio je i temperaturu, i redovno bi bio isjključivan kada su leti temperature na njemu prelazile 40°C, jer se to nije poklapalo sa izveštajem na televiziji, gde ti kažu da je temperatura 30°C a osećaj kao da je 45°C (što je i pokazivao sat). I za ovo znam iz prve ruke, jer je kolega moje majke po dobijanju otkaza u firmi, radio kao prodavac sladoleda na Trgu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728973#p728973:7yoo5oeo je napisao(la):
solecar » Sat Apr 18, 2020 1:23 am[/url]":7yoo5oeo]Kvalitetan je ovaj, proverio sam ga sa drugim termometrima. Jedina falinka mu je ta sa ispisivanjem vremena.
To tvoje sokocalo verovatno ima sondu ugradjenu u telo. A posto mu je telo crno ponasa se tako da lepo upija suncevo zracenje pa je podatak jos neprecizniji o tem. vazduha . Ma znas i sam. Ofarbaj ga belo :)
 
Merio ja i sa običnim termometrom, onim što izgleda kao toplomer, pa je pokazivao isto, a sav je bele i prozirne boje.
 
Ne znam koliko je ovo naučno , u ova vremena koronevirusa sve se kači na "nesretni virus"

Povezanost korona virusa i zagađenja vazduha
DA LI SU ZAGAĐENJE VAZDUHA I COVID-19 U BLISKOJ VEZI?!

Ovo nije teorija zavere, već činjenica, a objasnićemo i zašto u ekspanziji virusa i pandemije koja hara svetom govorimo o zagađenju vazduha.

Krenimo od početka.

Koliko smo mogli da primetimo virus COVID-19 ima veliki afinitet za respiratorne puteve. Pretpostavka je da se prenosi kapljičnim putem kao i većina respiratornih infekcija mada nisu isključeni ni drugi načini prenošenja.

Iako virus ne bira ni godine, ni pol, ni stalež ni profesiju kada govorimo o njegovoj virulentnosti, činjenica je da je najozbiljnija klinička slika i povećana smrtnost zabeležena kod osoba koje već imaju prisutnu hroničnu opstruktivnu bolest pluća, kod kardiološkhi bolesnika i osoba koje boluju od sistemskih bolesti.



Broj automobila (dugo smatran za glavnog krivca ) na ulici je drastično smanjen a mi smo i dalje jedan od najzagađenijih gradova u svetu, što znači da još nešto utiče na zagađenje. trenutno su u opciji:


deponija u vinči koja tinja
kemtrejlsi - hemijski i/ ili biološki agensi koje avioni koji nadleću našu zemlju raspršavaju
černobiljska šuma u plamenu i povećana koncentracija radioaktivnih materija u vazduhu /tako daleko a tako blizu/
prisustvo teških metala, sumpora i ugljen monoksida u vazduhu

Na sve ovo posebno su osetljiva deca, starije osobe i osobe koje već imaju problema sa disajnim putevima, a dodatno stvar komplikuju alergeni u vazduhu i trenutna pandemija.
 
Obožavam kada se spominju "činjenice" pa se izvlače zaključci.

Meni je zanimljivo (ali neću reći da je u pitanju činjenica niti neki dokaz) da pušači izgleda nisu toliko pogođeni ovim virusom.

Umesto da sve pokušavamo da svalimo na loš kvalitet vazduha, mnogima bi bilo bolje da malo povedu računa o svom načinu života i regulišu svoju telesnu težinu, šećer u krvi, unos alkohola, pa tek onda da brinu o vazduhu koji udišemo jer navedene stvari će vas pre ubiti nego loš vazduh (tj, loš vazduh će vam biti samo "šlag na torti")
 
Evo sad je vazduh odlcan, ali sta cemo na jesen?
 
Juče je bio prihvatljiv. Ne ni dobar, nego prihvatljiv. Drugi dan potpune obustave života, vetrovit i kišan dan.
 
Pijace ponovo rade, tu su ponovo i plasticne kese.
Da li se zna koliko se zakon o reciklazi postuje?
 
Zasto je vazduh tako kvalitetan u Beogradu ovih dana?

vetar?
 

Prilozi

  • Screen Shot 2020-05-03 at 12.56.09 AM.png
    Screen Shot 2020-05-03 at 12.56.09 AM.png
    572 KB · Pregleda: 1.599
Ovih dana nema loženja u domacinstvima,sirovog i prljavog Kolubarskog lignita, koji je bio zabranjen do '90ih i SPSa i radikala. Nema na ulicama mase automobila, autobusa i kamiona sa prljavim mootorima Euro 1,2,3. Ne radi Petrohemija. Smanjila je rad Rafinerija, Zelezara..
 
Na sve to, kad nema vetra i kiše, vazduh nije dobrog kvaliteta. Razlog je najčešće Vinča, a onda i paljenje njiva, smeća itd... .

A ovih dana imamo i kišu, pa je vazduh izuzetnog kvaliteta.
 
Zasto i dalje radi grejanje u Beogradu?
Nije li to bespotrebno zagadjivanje i trosenje novca?
 
Radi zbog Corone. Virus ne opstaje na visokoj temperaturi. A svi znamo kako ume da bude hladno u prelaznom periodu kada se isključi grejanje a dnevna temperatura nije dovoljno visoka.
 
Virusu je apsolutno svejedno da li je u stanu 10 stepeni ili 20 stepeni. Tj, ne verujem da mnogo utiče na njega ta razlika od 5-10 stepeni.

Može da budo korisno jedino zato da nas tera da vše luftiramo stanove.

Ovo sa grejanjem je jeftin politički poen, ali koji dosta košta poreske obveznike.
 
Jeftin ili ne, da ne greju kada su jutarnje temperature ispod koliko su već odredili ne sećam se, bilo bi lopovi mi vam plaćamo cele godine a vi nas puštate da se smrzavamo...narodu pa još ovakvom nikako ugoditi...
 
Vrh