Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Ovo se sve desava jer vlast odilazi narodu.
Narod hoce da lozi djubre jer je jeftino.

Narod se mora drzati pod kontrolom, pogotovo nas narod, endemski pokvaren.
Da im objasnis ne mozes, lepim ne ide.
Za nas su UDBA ili Gestapo.

Hajde pravno da vidimo kako da kaznimo oni koji lože nekvalitetan ogrev / đubre?

Kako dokazati šta je taj neko ložio?

Ja zaista ne vidim način kako to uraditi na legalan način.

Možemo mi zabraniti prodaju lignita, lošeg uglja, ali i dalje ne možeš sprečiti čoveka da naloži peć sa starim nameštajem (ivericom, komadima plastike...)

Hajde pravno da vidimo kako da kaznimo oni koji lože nekvalitetan ogrev / đubre?

Kako dokazati šta je taj neko ložio?

Ja zaista ne vidim način kako to uraditi na legalan način.

Možemo mi zabraniti prodaju lignita, lošeg uglja, ali i dalje ne možeš sprečiti čoveka da naloži peć sa starim nameštajem (ivericom, komadima plastike...)

na zalost si u pravu.

Kako je to uopste reseno igde?

Edukacijom, ekološkom osvešćenoću i empatijom verovatno.

Uz naravno ono što Država može da uradi - stimulacijom rešenja koja je ne zagađuju okolinu.

Kada grejanje na gas bude isplativije od grejanja na drva, tada će biti manje zagađenja.

Edukacijom, ekološkom osvešćenoću i empatijom verovatno.

Uz naravno ono što Država može da uradi - stimulacijom rešenja koja je ne zagađuju okolinu.

Kada grejanje na gas bude isplativije od grejanja na drva, tada će biti manje zagađenja.
Kad ne bude postojao medijski mrak, i kad oni budu mogli da pise i fokusiraju se na problem koji dotice sve nas, a ne da pisemo o zagadjenju u Indiji (juce Blic), onda bi isli ka nekim promenama, dizanje svesti, dizanje svesti, da se ponudi alternativa i tek onda pretnja kaznom, i kasnije kazna... Prokleti mediji izvestavaju o protestima, zagadjenju, korupciji, ubistvima i ostalim sranjima al samo ako se desavaju van ove zemlje, ovde ko da je sve idilicno. Al i dalje, sve krece od vrha koji je kompletno korumpiran i skrenuo u neku drugu stranu... Sahranice nas SNS i njihova kamarila...

Na žalost, pričate o problemima prvog sveta u zemlji trećeg sveta. Ljudi koji lože stvari koje bukvalno truju prvo njih same, žive u teškoj bedi. Tu osvešćivanja nema, jer im je svaki dan borba za život.

Na žalost, pričate o problemima prvog sveta u zemlji trećeg sveta. Ljudi koji lože stvari koje bukvalno truju prvo njih same, žive u teškoj bedi. Tu osvešćivanja nema, jer im je svaki dan borba za život.
Nije tačno baš. Pogledaj koliko koštaju sklepane peći za otpadno ulje na kupujem prodajem.

Nisam baš mislio na one pogane koji koriste lož i otpadna ulja i sl, već na ljude koji lože ostatke paleta, ambalaža kojekakvih, lakirano, farbano i sl. Problem sa lož uljem je rešiv kao i problem sa raznim drugim otpadom koji se krade i otkupljuje, ali se ipak ne rešava.

Nisam baš mislio na one pogane koji koriste lož i otpadna ulja i sl, već na ljude koji lože ostatke paleta, ambalaža kojekakvih, lakirano, farbano i sl. Problem sa lož uljem je rešiv kao i problem sa raznim drugim otpadom koji se krade i otkupljuje, ali se ipak ne rešava.
To je tačno.

Međutim npr. saobraćaj neće rešiti problem zagađenja, ali odnos političara na pozicijama prema zagađenju možemo videti na primeru odgađanja kontrole izduvnih gasova na tehničkim pregledima.

Najgori populisti koji nisu tu zbog svog posla.

Pa ne može se tek tako ukinuti status evropske deponije, jer to bi značilo i da se zabrani uvoz raspalih krševa koji više ne ispunjavaju ni minimalne eko standarde, a Srbija je najbliži otpad za EU već dugo. Ne znam baš napamet, ali recimo 80-90% uvezenih vozila je starije od 10 godina, a tu dodajmo još posebno uvoz komercijalnih kršina, kamiona, autobusa, dostavnih vozila, radnih mašina i sl.

Na zalost, bio sam u nekoliko mesta u Vojvodini. recimo Odzaci, Surduk, Belegis, Bela Crkva, Kovacica.
Ljudi imaju prikljucen gas, spolja, zutim cevima, ali ga ne koriste. Preskup im je.
Ali ti ljudi kod kojih sam bio nisu sirotinja, daleko od toga.
Listom trose na skupu garderobu, putovanja itd.
U Odzacima postoji covek koji secka plasticnu ambalazu za insekticide i to lozi.

U samom centru Beograda, u Jovanovoj ulici zive ljudi koji nisu sirotinja i loze lignit.

Ljudi su jednostavno pogresno vaspitani. Status im je sve.
Smrad im ne smeta.
To je podla, pohlepna gomila.

Romi koji loze djubre po divljim naseljima su veliki deo problema, ali to je nesto sasvim drugo.

Verujam da je uvodjenje gasa i potpuno besplatno po Vojvodini, ljudi bi uveli gas (zbog statusa, da pricaju da imaju, kao i sada sto pricaju), ali bi i dalje lozili cvrsto gorovo, da pristede za odlaske u trzne centre po Beogradu i Bratislavi, kako mi rekose neki Slovaci iz Kovacice..
Kazne, ogranicenja, dugovi, strah. To narod razume. Savet, podrsku, pomoc, dobre namere, to narod ne razume i odmah zloupotrebljava.
Zakon bi mogao da propise da krupna plasticna ambalaza (burad) mora da se vrati, da djubre ne moze da se prodaje kao gorivo (prodaje se iverica, medijapan, otpadni tekstil itd).
Kvalitet briketa i peleta moze da se proveri. Jedan mali proizvodjac mi je rekao da stavlja i "razno drvo i malo medijapana".
Uvedete takav propis, uhvatite ih nekoliko i zatvorite im pogone, oduzmete im masine, ostali ce se u..rati.
Sve to moze, ali ne zanima ni vlast ni stanovnistvo. Ljudi rade ovako jer vole ovako. Srbija je prava narodna republika. SNS kupuje narod dopustajuci mu da se jeftino greje i usput da se truje.
Nemam iluzija da bi za 30 godina ovako bilo i u Danskoj kad ne bi za tih 30 godina radili sudovi i policija.

Da bi postala ekoloska, Srbija bi jedno vreme morala da bude ekoloska policjska drzava.

Vrh