Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Taj u Lipovici ne meri PM cestice.

Svi senzori koji ne mere PM uvek pokazuju super vazduh. Na srecu, sada skoro svi drzavni senzori imaju i PM cestice, tako da vise ne mogu da sa ponosom pokazuju kako neki gradovi nisu zagadjeni.
Ima dosta senzora koij nemaju merac PM 2.5. i vazduh izgleda super.

Pre nismo imali merace na svakom koraku, niko nije imao preciscivace vazduha u sobi, pa nije ni mogao da prati stepen zagadjenja.

Sada se i vise prica o tome i tu dolazi psihologija do izrazaja.

A i mediji moraju da pisu o necemu.

Ja i dalje mislim da je isto smrdelo i pre u blizini individualnih lozista i nehigijenskih naselja. Naravno, i Ledine su se izgradile i vise ljudi tu zivi, a moguce i da se broj nehigijenskih naselja i ljudi u njima povecao.

Moguce je i da sada ljudi loze nekvalitetniji ogrev.

U stvari kada sve ovo navedem, definitivno jeste gore nego pre, ali ne treba ziveti u zabludi da je pre bilo "zeleno".

Pre nismo imali merace na svakom koraku, niko nije imao preciscivace vazduha u sobi, pa nije ni mogao da prati stepen zagadjenja.

Ja i dalje mislim da je isto smrdelo i pre u blizini individualnih lozista i nehigijenskih naselja. Naravno, i Ledine su se izgradile i vise ljudi tu zivi, a moguce i da se broj nehigijenskih naselja i ljudi u njima povecao.

U stvari kada sve ovo navedem, definitivno jeste gore nego pre, ali ne treba ziveti u zabludi da je pre bilo "zeleno".
mediji pisu o zagadjenju u Indiji, a kod nas se tu i tamo spomene. Da brainwashuju kao sto rade za AVa i ostalu kamarilu, digla bi se svest i kod nas...al boze moj, zabavnije je da se pise o tamo nekoj I diji i zagadjenju kod njih, jer jelte... I dija je to, plus je daleko.

los ogrev, ljudi loze sve i svasta, a i definitivno se povecao broj individualnih lozista.

Опозициони медији пишу и загађењу код нас само им се кривљење "ромских насеља" и "хуманих кућица" не уклапа у левичарски наратив па им је ту држава као дежурни кривац.

Иста држава која уједно ни не сме да узме да руши та ромска насеља и "врачаризује" "хумане кућице" зградама са централним или електричним грејањем јер је то много већи злочин, фашизам, непатворена похлепа итд. итд.

И тако из зиме у зиму палимо угаљ и пластику и кривимо државу што се гушимо, на запад(ном Балкан)у ништа ново

Barem u medijima vise ne provejava prica da je saobracaj glavni uzrocnik zagadjenja, vec stidljivo pominju da saobracaj ne utice sa vise od 10 posto.

Opet, samo glup covek, i to moram da naglasim, moze da veruje da je saobracaj glavni uzrok zagadjenja jer smo za vreme korone imali isto zagadjenje bez saobracaja.

Barem u medijima vise ne provejava prica da je saobracaj glavni uzrocnik zagadjenja, vec stidljivo pominju da saobracaj ne utice sa vise od 10 posto.

Opet, samo glup covek, i to moram da naglasim, moze da veruje da je saobracaj glavni uzrok zagadjenja jer smo za vreme korone imali isto zagadjenje bez saobracaja.
koliko mi je to islo na zivce kad cujem da je glavniuzrocnik zagadjenja...jeste utice al vise uticu individualna lozista. Jbt Bele Vode su gasifikovane... sta je problem da se uradi za Zemun,Altinu, Ledine itd isto, jos ako drzava da subvencije, pokrene se neka kampanja... al skupo je sve to, bitnije je da damo oko milijardu za stadion

Apsolutno. Pa leti je isti intenzitet saobraćaja, pa zagađenje nikad nije ovoliko, osim kad baš naiđe neki duži period bez vetra, a i onda vrednosti nikad ne idu ovoliko.

koliko mi je to islo na zivce kad cujem da je glavniuzrocnik zagadjenja...jeste utice al vise uticu individualna lozista. Jbt Bele Vode su gasifikovane... sta je problem da se uradi za Zemun,Altinu, Ledine itd isto, jos ako drzava da subvencije, pokrene se neka kampanja... al skupo je sve to, bitnije je da damo oko milijardu za stadion

Зашто би неко ко живи у стану од 50 квадрата финансирао бољи систем грејања некоме ко живи у кући на 2 спрата са двориштем? Ако желиш да живиш у кући у граду изволи па плати, тај луксуз немају ни милионери у великим градовима света. За оне које одбију да пређу на чист вид грејања треба да се удари дебела еколошка такса од које би се лечиле болести које нам задају

Једини вид државног трошења за решавање овог питања који подржавам је усмерено на решавање стамбених питања бескућника / дивљих картонских насеља где би се иста беспоговорно рушила и замењивала одрживом и чистом алтернативом где им је место, уз сталну инспекцију да ли се поштују еколошки стандарди

Sve utiče. Naravno saobraćaj nije glavni uzrok ali ipak utiče. Tu je još industrija, paljenje kablova (aktuelno u mom kraju), grrejanje, premalo zelenila a previše asfalta, građevinski gradovi, itd. Sve uzroke treba tretirati i treba smanjivati njihovu emisiju zagađenja.

Saobracaj utice samo lokalno (oko ulica i raskrsnica). Potpuno je drugacija priroda PM cestica i NOx cestica koje prouzrokuje saobracaj.

Retko kada NOx zagadjenje prelazi u crveno tokom dana.

Nece nikada ovi iz 6 kaplara osetiti zagadjenje koje saobracaj prouzrokuje kod novog kruznog toka. Najvise kola emituju prilikom kreni-stani voznje.

Ali zato hoce osetiti smrad od jednog splava kod Usca ili od ovih sto zive u temeljima muzeja kod SIV-a.

Slažem se ali prvo treba da se rešava problem koji će najviše doprineti kvalitetu vazduha. Individualna ložišta. Ne treba nešto tu puno da se filozofira i izmišlja topla voda, dati subvencije i napraviti neku agenciju koja ce se baviti time smarati ljude konstantno da predju na gas ili toplotne pumpe. Nešto slično je uradila i dalje radi Kina koja je praktično besplatno delila gasne kotlove i priključke za gas. Oni su od 2013 do danas uspeli da smanje emisiju čestica za 60% zato više ne vidjamo vesti o Pekingu i otrovnom smogu tamo. Naravno zagadjenje u Pekingu i dalje postoji jer je grad 20 miliona stanovnika ali je stanje daleko bolje.

Veći je rizik da ćeš psihički da oboliš ako se ne sabereš i odbaciš te paranoidne misli. Ne brini, zagađeno je, al preživećeš...
Mislim da je veći rizik dobiti rak pluća no psihički oboleti, ali hvala na savetu, ako neko bude imao psihičkih problema, znaću koga da preporučim.

Slažem se ali prvo treba da se rešava problem koji će najviše doprineti kvalitetu vazduha. Individualna ložišta. Ne treba nešto tu puno da se filozofira i izmišlja topla voda, dati subvencije i napraviti neku agenciju koja ce se baviti time smarati ljude konstantno da predju na gas ili toplotne pumpe. Nešto slično je uradila i dalje radi Kina koja je praktično besplatno delila gasne kotlove i priključke za gas. Oni su od 2013 do danas uspeli da smanje emisiju čestica za 60% zato više ne vidjamo vesti o Pekingu i otrovnom smogu tamo. Naravno zagadjenje u Pekingu i dalje postoji jer je grad 20 miliona stanovnika ali je stanje daleko bolje.
Stvarno ogroman uspeh.

Velika opasnost su PM 1.0 cestice (njamanje od svih).
Drzavni meraci ih ne mere, ali rucni meraci ih mere.

Ma, uopste me ne zanima da li je pre bilo bolje i gore, bitno je kako je sad.

Imamo na primer letos nepodnosljive vrucine, ali ti jasno vidis da je to deo sireg problema i da iako ima mnogo toga da se uradi i mnogo toga sto je do nas samih, nikad ni blizu necemo sami moci da resimo problem i promenimo klimu nase planete.

Ovde je sve u nasim rukama. Pogledati ovu mapu i sve je jasno. Ako mogu drugi, mozemo i mi.

1000014593.png

Poslednja izmena:
Опозициони медији пишу и загађењу код нас само им се кривљење "ромских насеља" и "хуманих кућица" не уклапа у левичарски наратив па им је ту држава као дежурни кривац.

Иста држава која уједно ни не сме да узме да руши та ромска насеља и "врачаризује" "хумане кућице" зградама са централним или електричним грејањем јер је то много већи злочин, фашизам, непатворена похлепа итд. итд.

И тако из зиме у зиму палимо угаљ и пластику и кривимо државу што се гушимо, на запад(ном Балкан)у ништа ново
Joj jadna drzava, mukice.

Prvo, romska naselja su izvor lokalnog zagadjenja i verovatno se to siri svuda i doprinosi zagadjenju, ali ne moze cela Srbija biti ljubicasta zbog romskih naselja, ni blizu.

Nije stanje ovakvo kakvo je zbog Roma, oni doprinose, ali sustinski u malom procentu.

Drugo, ja jos ne videh da ,,opozicioni" mediji skacu na pricu o raseljavanju Roma i ciscenju nehigijenskih naselja. Ako i skacu, ne funkcionise to bas tako. Oni definitivno nemaju podrsku gradjana u tome tako da njihova pisanja bi bila uzaludna.

Romi su na primer na Cukarickoj padini na dobroj lokaciji, blizu Ade i blizu novog, lepog Victory Gardena koji se gradi. Da ih nema, solidna lokacija. Sto drzava ne proda to zemljiste, iseli ih, od tih para im izgradi neko naselje negde sa centralnim grejanjem?

Hoces reci da bi se ,,opozicioni" mediji bunili to? Pa i da se bune, njihovi citaoci ne bi, a i da se i mediji i citaoci bune, otkad to vlast briga?

Sad odjednom vlast nesto ne sme zbog ,,opozicionih" medija i njihovih citalaca, a rade sve vreme sta im se hoce.

Ovde je sve u nasim rukama. Pogledati ovu mapu i sve je jasno. Ako mogu drugi, mozemo i mi.

Pogledajte prilog 220240
Pa kada bismo usli u EU, onda bi nas naterali da resimo problem. A da udjemo u EU ne mozemo izmedju ostalog i zbog ovoga (Ekoloska poglavlja)

Vlast nema interes da to resava jer ne planira da udjemo u EU, tako da nam samo ostaje kosava i preciscivaci u prostorijama u kojima boravimo.

I to je veliki problem, i ako nesto moze da se resi to je "Ugalj mafija"

Ali Kolubara je leglo kriminala. Sta su uradili posle poplava? Sta je sa planiranim otvaranjem novih kopova. Pa uspeli su da uniste one velike pokretne trake. Tada su valjda vratili neke strucnjake na rukovodeca mesta.

Pa sigurno da ima uticaja ali ugalj treba da se izbaci potpuno. Evropa kao celina ima jako loš ugalj uglavnom je to Lignit osim u Poljskoj. Najbolji ugalj se kopa u Rusiji i Australiji i to je Antacid ugalji ili lošiji Bitumenski ugalj. Ali sve i da se koristi najbolji ugalj na svetu ne verujem da bi vazduh bio bezbedan za udisanje, ako ga koristi svako drugo teće domaćinstvo u zemlji. Poljska uglavnom koristi Bitumenski ugalj u elektranama i u domaćinstvima pa vazduh u Krakovu zna da bude jako loš. Ne na nivou Beograda jer su 2019 zabranili upotrebu uglja u domaćinstvima potpuno i dalje se naravno ovo ne poštuje 100% ali se ide u dobrom pravcu. U nekoj suštini mi smo na malo boljem nivou od severa Indije i gotovo da se ništa značajno ne radi povdom ovog problema. U zemlji gde 60% ljudi puši i gde je normalno da novorodjenče boravi u prostoriji gde se purnja.Ne znam nisam baš siguran da ćemo skoro nešto promeniti. Ni sa ovakvom vlašću koja nema sluha za ekološke probleme, a ni za gradjane koji se više plaše od raznih teorija zavere nego od udisanja otrova...

Joj jadna drzava, mukice.

Prvo, romska naselja su izvor lokalnog zagadjenja i verovatno se to siri svuda i doprinosi zagadjenju, ali ne moze cela Srbija biti ljubicasta zbog romskih naselja, ni blizu.

Nije stanje ovakvo kakvo je zbog Roma, oni doprinose, ali sustinski u malom procentu.

Drugo, ja jos ne videh da ,,opozicioni" mediji skacu na pricu o raseljavanju Roma i ciscenju nehigijenskih naselja. Ako i skacu, ne funkcionise to bas tako. Oni definitivno nemaju podrsku gradjana u tome tako da njihova pisanja bi bila uzaludna.

Romi su na primer na Cukarickoj padini na dobroj lokaciji, blizu Ade i blizu novog, lepog Victory Gardena koji se gradi. Da ih nema, solidna lokacija. Sto drzava ne proda to zemljiste, iseli ih, od tih para im izgradi neko naselje negde sa centralnim grejanjem?

Hoces reci da bi se ,,opozicioni" mediji bunili to? Pa i da se bune, njihovi citaoci ne bi, a i da se i mediji i citaoci bune, otkad to vlast briga?

Sad odjednom vlast nesto ne sme zbog ,,opozicionih" medija i njihovih citalaca, a rade sve vreme sta im se hoce.

Нисам рекао да су ромска насеља претежни извор локалног загађења већ да само код бескућника и у њиховом случају подржавам да држава улаже субвенције како би обезбедила да се скуће / греју на еколошки начин. Јер су они де факто бескућници који се "скуће" на зеленој површини покривши се картоном. Све остале, власнике кућа и вила по градовима који загађују у већем обиму држава треба да лупи по џеповима а не да троши наше паре како би им пружила боље системе грејања.

Управо зато што Роми бескућници не доприносе у највећој мери укупном ваздушном загађењу нећемо дисати чист ваздух ни да се изграде стамбени објекти за све њих и рашчисте сва нехигијенска насеља. За то би било неопходно да се новчано присиле власници кућа да се греју на чист начин а то ни власт ни опозиција не смеју ни да предложе а камоли спроведу. Јер је то против интереса и жеља власника кућа који чине далеку већину у земљи.

Стога је у овом случају бесмислено кривити државу, бар под претпоставком демократије јер је и поента демократије да држава спроводи вољу већине. Већине народа који преферира да се трује и упире прстом у друге кривце за душегупке које сам себи прави. Једино ако нећемо да тврдимо да власт не ваља што у овом контексту поштује демократију и не поступа противно вољи већине, у том случају смо стварно прешли игрицу

Ma, uopste me ne zanima da li je pre bilo bolje i gore, bitno je kako je sad.

Imamo na primer letos nepodnosljive vrucine, ali ti jasno vidis da je to deo sireg problema i da iako ima mnogo toga da se uradi i mnogo toga sto je do nas samih, nikad ni blizu necemo sami moci da resimo problem i promenimo klimu nase planete.

Pogledajte prilog 220240
Ova mapa bi za Balkan izgledala još dosta gore medjutim većina mernih stanica u Rumuniji i Bugarskoj ne mere PM 2.5

Vrh