Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Došao iz Zvezdarske šume, oko 14h su svi naložili da sam se skoro ispovracao.

Vracar kao vazdusna banja nasuprot Zvezdari. Neverovatno koliki smrad.

A nisam mogao da pronadjem tacan izvor.
Apsolutno identična situacija na NBG.
Supruga i ja se sinoć vratili sa Dorćola na NBG gde stanujemo. Već kod SIVa se vazduh "video", a da ne pričam kod Fontane. Naime, najveći smrad dolazi od Tošinog bunara i Kalvarije, najverovatnije od kuća, ali sigurno i velikim delom od onog nehigijenskog naselja.

Osećalo se juče i kod Šest kaplara i to iz pravca Večne vatre.

Tu su splavovi / kućice na vodi, mada ne bih zapostavio i uticaj mini naselja u temeljima neizgradjenog muzeja.
То су беакућници у темељима музеја највећом мером. Ложе буквално отпад.

Исти је случај са дивљим нехигијенским насељима испод приступа Газели код БнВ и успод УМП у блоку 66.

Noćas u blokovima vazdušni horor koji se kao u crtaćima mogao nožem/makazama seći.
A pro po grejanja, u blokove sam se doselila kao klinka i tada vazduh (koliko se sećam) ni upola nije bio zagađen kao u poslednje 2-3 godine, a tada je bilo neuporedivo više kuća nego sada.🤔 Sećam se kada smo se uveče šetali po snegu da su mogle da se vide ⭐⭐⭐ a sada ...

E pa oni su dokaz koliko jedno ognjište može da zasmrdi i zagadi par stotina metara okolo. Jedno!
Da, to je fascinantno.
Ja sam ispitivao to, merio oko njih i zaista. Dolazio tokom toplog dana, kada su samo oni lozil.
Sve do ovih vojnih objekata je smrdelo.
Jedno jedino loziste moze toliko da zadimi kad se lozi djubre. Ili oni imaju vise lozista.

Ipak, ne mogu da shvatim kako uspevaju.
U mladosti sam lozio vatru na otvorenom, kao logorsku vatru i u improvizovanoj peci od kamenja i nisam osetio takav smrad niti smo bili u stanju da "zagadimo" vise od 20m oko nas, ako i toliko. Mora biti da su to neke velike vatre koje oni loze.

Kod kasarne ima i onaj splav / restoran - on takodje dosta dimi. E sad, skoro da mogu da budem siguran da od njih ne smrdi toliko. Od njih se oseca obicno lozenje na drva (a imaju i stalno naslagane kubike drva u sumarku)

I mi bi trebali od sutra da smo u zelenoj i zutoj zoni. Ocigledno ce biti nekog vetra ili nesto.

Baba mi zivi u HR, blizu Zagreba i gotovo uvek kakvo je kod nje vreme danas, takvo je u BG-u sutra.

Mozda je do toga, mada ovo sto pisem je cisto nagadjanje.

1731964047539.png

Leskovac, trenutno zagadjenje tokom utakmice. Cudo da su Danci jos uvek na terenu.

Kako moze NBGD 200, a u isto vreme Lipovicka suma 17?

To bi trebalo da znaci da mi u sustini uopste nemamo veliki problem sa zagadjenjem i sve se resi za par dana.

Zagadjenost je prakticno ogranicena na vrlo uska lokalna podrucja.

Odnosno, ne postoji neki veliki zagadjivac koji nas sve davi nego sve zavisi gde se nalazimo u datom trenutku i koliko smo blizu necega sto zagadjuje blizu okolinu oko sebe.

Ako su ovi sajtovi tacni, prakticno sad neko uziva, a neko se davi, a sve mu zavisi od komsija. Njih ne bi trebalo da je tesko locirati i onda resiti problem.

Daj Boze da je tako jer tako nam ima spasa i nismo svi kolektivno konstantno u jednom ogromnom oblaku zagadjenja.

1000014523.jpg

1000014524.jpg

• Sviđa mi se
Reagovanja: zzz
NBG, disimo duboko da se sto pre zavrsi ova nocna mora

1000042396.jpg

ali zato Alo.rs pise o zagadjenju u Indiji

1000042398.png

Teško @Beki . Sa tim senzorom u lipovici deluje da nešto nije u redu.

Idi sutra na Avalu baci pogled i biće ti jasno da je ovo jedan ogroman oblak zagađenja.

1000015749.png

Možeš i da kupiš senzor pa odeš autom do Lipovickih šuma. Neke stvari budu jasnije posle par meseci posedovanja istog.

Kako moze NBGD 200, a u isto vreme Lipovicka suma 17?

To bi trebalo da znaci da mi u sustini uopste nemamo veliki problem sa zagadjenjem i sve se resi za par dana.

Zagadjenost je prakticno ogranicena na vrlo uska lokalna podrucja.

Odnosno, ne postoji neki veliki zagadjivac koji nas sve davi nego sve zavisi gde se nalazimo u datom trenutku i koliko smo blizu necega sto zagadjuje blizu okolinu oko sebe.

Ako su ovi sajtovi tacni, prakticno sad neko uziva, a neko se davi, a sve mu zavisi od komsija. Njih ne bi trebalo da je tesko locirati i onda resiti problem.

Daj Boze da je tako jer tako nam ima spasa i nismo svi kolektivno konstantno u jednom ogromnom oblaku zagadjenja.

Pogledajte prilog 220210

Pogledajte prilog 220211
Pa naravno. Individualna ložišta su glavni problem, a pogotovu iz nehigijenskih naselja. Ko zna šta ti ljudi lože. A čisto sumnjam da će njima neko stati na put.
Plus na sve to kada se nameste vremenske prilike kakve su ovih dana, dobija se situacija kakva jeste.

I posle ove zatrovane noci, sta misle ljudi koji stalno tvrde da "nema zagadjenja" ili da je "zagadjenje isto kao pre" ili da "nema nikakvog porasta zagadjenje".
Zasto nas prave ludim?
Pa cak 2020. nije bilo ovako.
Situacija se drasticno kvari.

Imam 4 preciscivaca u kuci, mislim da ni to nije dovoljno.

Prosle godine smo imali vise srece sa vetrom, pa sam se bio ponadao....

Poslednja izmena:
Vrh