Par stvari vezanih za razloge zagadjenja.
Pricali smo vec. Celodnevno i celonocno grejanje citavih kuca.
Upotreba vlaznog drveta i vlaznog uglja koji se ranije susio i isao u TE. Vlazan ogrev je jeftiniji, nas covek bira jeftinije za stvari koje ne smatra vaznim.
Ovo je sa sajta jedne firme koja prodaje opremu za grejanje (
https://www.schiedel.com/)
Poznajem nekoliko ljudi koji se greju na cvrsto gorivo i oni jednostavno kupuju najeftinije.
Najveca potrazna je za vlaznim i losim gorivom (oni se krste kad cuju koliko kostaju bolje marke uglja, npr Kreka, mrki ugalj), dim od ovog goriva je tezak i pada nisko. Tek ako je napolju jako hladno, razlika u temperaturi omogucava da ode u visinu. I naravno, vetar.
Tu su i seckalice za grane i svakovrsni otpad. One ranije nisu postojale kod nas i svezi biljni otpad nije bilo moguce loziti u pecima jer je to bio ogroman posao.
Zatim jeftini briketi u koje osim nesusenog drveta ide i "malo medijapana (iverice)", kako se izrazio jedan trgovac koga sam pitao.
Zatim cinjenica da sve manje ljudi ima sopstveno drvo, da ima mnogo starije populacije koja kupuje ogrev u vrecama.
Zatim peci na otpadno ulje koje omogucavaju da se lozi staro automobilsko ulje, ulje iz friteza i druga otpadna ulja sa visokim sadrzajem kancerogenih materija
Ovo se reklamira kao "free grejanje"
"Vrlo uspesno sam prepravio (uz odredjene i dorade) gorionik od nafte da moze koristiti preradjeno ulje. Ovim putem se javno zahvaljujem M. iz firme C-a, koji mi je svesrdno pomogao svojim savetima. Ne bih da se rasipam njegovim znanjem, pa cu, svakoga ko je zainteresovan, uputiti u njegovu firmu gde moze kupiti sve, ama bas sve sto mu treba za preradu gorionika za naftu, a gde ce i dobiti korisne savete i "zackoljice""
Da primetim jos. Cca 1980. moj ujak koji je ziveo na selu grejao se na drvo, ugalj i otpad od kukuruza. Ovaj otpad se susio par meseci. Tj uvek je koristio najstarije ostavljene klipove (ne znam kako se to pravilno zove, ono kad se skine zrno s klipa). Ugalj je kupovao samo taj bosanski. Niko se nije grejao na lignit.
Ali grejali su samo jednu sobu, i to od 5 ujutru do 22h uvece otprilike.