Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Ненсав, ја сам пре пар година купио Горење Оптиер 203м, углавном због цене (у то доба са попустом био испод 100 евра) и што сам намеравао да у њега стављам филтере за аутомобиле (фикс идеја мог другара :))
Уз ограду да сам га користио само за појединачне собе, врло добро и брзо чисти ваздух од најситнијих до најкрупнијих суспендованих честица (знам јер имам мерач који сам купио посебно), филтер му је велики и квалитетан.

Има јонизатор који сам ретко користио јер се ствара озон.
У принципу сам прилично задовољан, али опет је то скупо (овакви пречишћивачи нису ништа друго до вентилатора на који је накачен хепа филтер) и нема уграђен мерач... Ено га седи у кутији јер не помаже астматичарима (ја сам узео ово због своје лепше и паметније половине, додуше њој је доктор рекао да купи Дајсон а тога у том тренутку није било а сад је 5-10 пута скупље..) палимо га само кад је баш смог.

Ne sećam se da merne stanice prošle sezone nisu radile (tj. slale podatke na sajt).

Evo trenutno ni jedna ne prikazuje podatke na sajtu (a vazduh je OK).

sepa-vazduh-propo.jpg

Uz rel blago vreme, katastrofalna situacija.
Slika naseg ponizenja. Drugi Novembar.
Strahovito degradirana situacija u odnosu na 2014. pa cak i 2016.

Prilozi

• zag.jpg
    zag.jpg
    113,1 KB · Pregleda: 1.590
Da li je ovo normalni dim? Ova kućica uz Stari obrenovački drum zasmrdi bar 200m uz makišku strane Ade.

Razumem ja da zbog vazdušnog pritiska dim ne ide gore, ali ovaj dim baš smrdi.

IMG_0176.JPG

To sam i ja primetio kada god vozim tuda ove jeseni. Tih par kuca i jedna kafana u blizini, ko zna sta se tu lozi.

08.11.0202. Jutro, 9 C, vetar 6km/h Beograd peti po zagadjenju u svetu.
Skoro sva merna mesta u Srbiji u crvenom.

Gde su nasi vrli "naucnici" da ispitaju uzorke vazduha, da forenzicki trasiraju o kom gorivu se radi.
Ima samo u Beogradu desetak mesta sa uredjajima kojima bi to moglo da se ucini.
Ali ne, "naucnici" mastaju o grantovima, o kapuciju u Rimu. On i ne rade svoj posao, kao sto ga ne rade ni lekari ni radnici koji popolocavaju ulice.

Prilozi

• zag.jpg
    zag.jpg
    244,6 KB · Pregleda: 1.233
Пало ми је на памет да истражим да ли постоји корелација између температуре и загађености ваздуха али не могу нигде да нађем доступне податке о историјској температури Београда, из РХМЗ ми кулирају мејлове. Има ли неко овде идеју где бих могао да добијем те податке и укрстим их са подацима о загађености?

Ако постоји инверзна корелација између температуре и загађености то би онда додатно подржало теорију да је загађеност више последица грејања него аутомобилског саобраћаја па би фокус требао да буде на борби против тога а не куповини електричних и аутобуса на гас.

Ada Huha - fabrika hartine Smurfit Kappa svakog dana pa čak i nedeljom u dve ili tri smene isputša beli dim. Ne znam da li je to samo para ili nešto ozbiljnije, ali čudi me da nisu napravili dimnjak pa da to ide u višim slojevima atmosfere.
Takav pogon ne bi trebalo da bude u blizini šetališta i izletišta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791268#p791268:39jjjenm je napisao(la):
Kailan » Today, 14:23[/url]":39jjjenm]Пало ми је на памет да истражим да ли постоји корелација између температуре и загађености ваздуха али не могу нигде да нађем доступне податке о историјској температури Београда, из РХМЗ ми кулирају мејлове. Има ли неко овде идеју где бих могао да добијем те податке и укрстим их са подацима о загађености?

Ако постоји инверзна корелација између температуре и загађености то би онда додатно подржало теорију да је загађеност више последица грејања него аутомобилског саобраћаја па би фокус требао да буде на борби против тога а не куповини електричних и аутобуса на гас.

Sepin izveštaj lepo kaže koliko malo utiče saobraćaj na zagadjenje, nema potrebe to više objašnjavati i dokazivati.

Automobili uticu do 17%

Medjutim danas se desava nesto posebno uzasno, pogledajte Pancevo:

Prilozi

• zag.jpg
    zag.jpg
    104,6 KB · Pregleda: 1.188
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791310#p791310:1oq2w8c0 je napisao(la):
astrodule » Ned Nov 08, 2020 3:56 pm[/url]":1oq2w8c0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791268#p791268:1oq2w8c0 je napisao(la):
Kailan » Today, 14:23[/url]":1oq2w8c0]Пало ми је на памет да истражим да ли постоји корелација између температуре и загађености ваздуха али не могу нигде да нађем доступне податке о историјској температури Београда, из РХМЗ ми кулирају мејлове. Има ли неко овде идеју где бих могао да добијем те податке и укрстим их са подацима о загађености?

Sepin izveštaj lepo kaže koliko malo utiče saobraćaj na zagadjenje, nema potrebe to više objašnjavati i dokazivati.

Sepa je drzavni organ republiek Srbije, znaci organizacija koja radi protiv gradana Srbije.
Ne moze im se u potpunosti verovati.
Nije uradjena forenzika cestica.

Kako onda objašnjavaš to što samo zimi osetim ogroman smrad kada idem delom Zvezdare, Konjarnikom, Učiteljskim naseljem, Zelenim brdom, MML...? A svi znamo da tamo još uvek imamo poveći broj individualnih kuća, kao i toplanu kod Rudog?

Samo kazem da trebamo da budemo jako oprezni kad su u pitanju saopstenja nasih dravnih organa.

Ispricacu kako je bilo nekada, 70ih kad sam bio klinac.
U zgaradi je bila kotlarnica na mazut. Ponekad je vetar donosio dim i u kucu i na ves na terasi. Bilo jei cadji po prozorima. Zimi je cadji bilo na snegu. Automobilski motori bili su losiji nego danas, pa si u ulicama kao sto je Dunavska ili 29. Novembra mogao da osetis kako te pece grlo i nos od izduvnih gasova. Narocito izjutra.

Kod danasnjeg depoa na Dorcolu bila je livnica iz koje je dolazio po nekad smrad, u zavisnosti od proizvodnog procesa. I samo tim danima bivalo je uzasno kao sto je danas, svaki dan. Kako, ne znam. Toplane na gas nije bilo, bile su kotlarnice na ugalj ili mazut. I masa individualnih lozista, na naftu ili ugalj. Video se gore crni dim. Ponekad se osecao smrad pored nekih kuca, ali kad se sklonis bilo je ok. U Kosutnjaku nij ebilo nikada zagadjeno, za razliku od danas. I nije bilo ovakvog homogenom zagadjenja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791268#p791268:er1guyjz je napisao(la):
Kailan » 08 Nov 2020 01:23 pm[/url]":er1guyjz]Пало ми је на памет да истражим да ли постоји корелација између температуре и загађености ваздуха али не могу нигде да нађем доступне податке о историјској температури Београда, из РХМЗ ми кулирају мејлове. Има ли неко овде идеју где бих могао да добијем те податке и укрстим их са подацима о загађености?

Skoro je sigurno da je zimi loženje najveći izvor zagađenja, delom ono u po kućama a delom u termocentralama. Međutim to je dobra ideja i to bi trebalo uraditi. Isto to sam i ja želeo da izračunam još prošle godine. Ali ne samo korelaciju zagađenja sa temperaturom nego sa svim osnovnim meteorološkim parametrima. Recimo sa vlažnošću vazduha. To bi moglo da ima veze sa česticama zagađenja koji bi mogli biti jezgra kondenzacije vodene pare, čime kombinovane čestice zagađenja+voda postaju teže. Pa sa brzinom vetra (brzina odnošenja zagađenja). Pa sa smerom vetra (odakle najčešće dolazi spoljno zagađenje). Pa sa pritiskom vazduha. Pa pojave kao što je temperaturna inverzija koji zarobe zagađenje u malom prostoru, itd.

Međutim zaglavio sam na istom problemu. Iako je javna institucija koju mi plaćamo Meteorološki zavod izgleda ne učestvuje u inicijativi "otvorenih podataka" i ne daje bazu podataka sa prošlim merenjima. Iako bi to mnogima bilo od koristi. Recimo poljoprivredi da utvrde veze sa prinosom raznih useva, pa u analizi potrošnje energije i efikasnosti termo izolacije zgrade, itd. Ne znam da li te podatke naplaćuju i šta je u pitanju. Iako bi to bilo bez veze jer bi se u principu oni mogli pronaći, kad bi neko potrošio dovoljno vremena na traženje, pošto ih objavljuju na zapadu kao deo procesa razmene.

@Astrodule Нисам успео да нађем такав извештај на њиховом сајту а овде на форуму сам видео једини линк да води на страницу где се показују станице

Можда се просто нисам снашао, може помоћ?

@Зума Слажем се у потпуности

Зна ли се колико загађују речни тегљачи и гурачи шлепова и баржи, доста их виђам по Дунаву и Сави, поготову Румунских?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791422#p791422:2w9uma50 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Ned Nov 08, 2020 10:33 pm[/url]":2w9uma50]Kruzeri zagađuju 10 puta više nego svi automobili u Evropi

Kruzeri su ogromni zagađivači životne sredine, a Grčka i njene popularne destinacije ostrva Santorini i Mikonos u vrhu su evropskih lokacija koje su pogođene visokim zagađenjem vazduha koju emituju ovi brodovi, sudeći po izveštaju Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E), koja zagovara čistije načine prevoza.
Bender to pišem godinama, bio je tekst da jedan kruzer zagađuje kao 10 miliona automobila. Avio saobraćaj troši takođe ogromne količine goriva.

Kailan":22ypjnie je napisao(la):
@Astrodule Нисам успео да нађем такав извештај на њиховом сајту а овде на форуму сам видео једини линк да води на страницу где се показују станице

Можда се просто нисам снашао, може помоћ?

@Зума Слажем се у потпуности
http://www.sepa.gov.rs/index.php?menu=5000&id=13&akcija=showExternal
Godišnji izveštaji o kvalitetu vazduha.
Na mobilnom sam, ali mislim da je za 2019 link tu negde.
Izveštaji su šablonski, pa ćeš lako naći podatke za svaku godinu.

Hvala najlepse

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Kako to da kvalitet vazduha neprekidno pada?
Cak i u odnosu na katastrofalnu 2019.

U Martu, Aprilu, kada je bio prvi nalet korone i kada smo imali policijske sate, a saobracaj bio maltene obustavljen, takodje smo belezili lepe rezultate i bili u samom vrhu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791443#p791443:2n8g4c6v je napisao(la):
Žika » Pon Nov 09, 2020 1:01 am[/url]":2n8g4c6v]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791422#p791422:2n8g4c6v je napisao(la):
Bender Rodriguez » Ned Nov 08, 2020 10:33 pm[/url]":2n8g4c6v]Kruzeri zagađuju 10 puta više nego svi automobili u Evropi

Kruzeri su ogromni zagađivači životne sredine, a Grčka i njene popularne destinacije ostrva Santorini i Mikonos u vrhu su evropskih lokacija koje su pogođene visokim zagađenjem vazduha koju emituju ovi brodovi, sudeći po izveštaju Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E), koja zagovara čistije načine prevoza.
Bender to pišem godinama, bio je tekst da jedan kruzer zagađuje kao 10 miliona automobila. Avio saobraćaj troši takođe ogromne količine goriva.

Путнички авион на једном лету од Европе до Тајланда потроши више горива него аутомобил четворочлане породице за цео њен животни век.

Ali to zagađenje mi na zemlji ne osetimo direktno kao što osećamo smrad automobila ponekad.

Akcenat mora da bude na fabrikama i ložištima jer nas to najviše truje.

Vrh