Šta je novo?

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Korupcija i zaobilaženje zakona je uglavnom stvar pojedinca, a kad je takvih previše onda je to društvo.

Tako da, korak po korak. Napredovat možemo samo tako da nađemo par individua i pozitivno utičemo na njih. I tako par generacija.

A ko je u skandinaviji uveo te zabrane?
Vanzemaljci ili oni sami??

Ko će ovde da donese takav zakon pa još i da ga sprovodi?
Zasto se i postojeći zakoni ne sprovode do kraja i ko je za to kriv?
Pa mi sami i niko drugi...

Tako je bilo i za vezivanje pojaseva pa da vidiš kako sad može. To što vlast još nije uvela zabrane za pušenje svuda ne znači da mi svi podržavamo da se novorođenčad dave u duvsnskom dimu, a to je bila polazna teza.

I ti si to rekao u postu gde kažeš da ono što je nama normalno to je zapadnjacima apsurdno, nadji sopstveni post. To nije cepidlacenje.

Na tebi je da dokazuješ, ne na meni. Ti mene cimaš i izvrćeš mi reči. Izvoli onda pa nađi, citiraj i dokaži.

Niko nigde nije rekao da je svima ovde normalno to. Rečeno je da je normalno prevelikom broju pušača i uopšte, Srba.

To što si ti dokon a ograničen pa nemaš šta pametnije da radiš, te si uzeo da shvataš svaku reč bukvalno a tamo gde nisi imao šlagvort - da izvršeš i izmišljaš, to je već tvoj problem.

Mašiš poentu svo vreme, jer ne vidiš šumu od drveta. Ovo je jedna od najvećih anarhija i rupčaga na kontinentu, a ti cepaš dlake i bukvališeš oko gluposti. I očekuješ da jedna od najpodmuklijih i najbahatijih vlasti oduzima sebi dodatne glasače tako što će da pooštrava zakone o pušenju i oduzima Srbima cigarete. Oće, baš.

Njih ne zanima ništa što im ne donosi glasove i/ili pare. Nisu promenili zakon ni kad je maloletni krele guglao zakon i krivične postupke i pobio 10 ljudi u školi, pa će baš sad da menjaju zbog sekundarnog duvanskog dima. Boli ih briga. Za njih je narod običan resurs, maltene stooka. Kao što ih baš briga za smrti od javašluka ili npr pd pomahnitalih kriminalaca, tako ih baš briga i za smrti ili bolesti od sekundarnog duvanskog dima. A takve su na vlast doveli drugi Srbi, koji slično razmišljaju i vole da žive u svinjcu i anarhiji. U kom su tačno procentu, ne znam, to ostavljam tebi da izračunaš. Uopšte mi nije bitno za ovu temu i za poentu koju iznosim. Znam samo da i jedne i druge većinski boli uvo za posledice pušenja. I da ovi prvi sigurno neće da odbijaju glasače od sebe, dokle god su vlast i moć. A i dokle god im ovde sedi par duvanskih korporacija i zapošljava im ljude i puni im džepove.

Vrtimo se u krug oko brojki i detalja a maši se suština i koren svega - da je previše ljudi u Srbiji koji vole da žive u anarhiji. I da vlast to zna i maksimalno koristi.

Poslednja izmena:
Tako je bilo i za vezivanje pojaseva pa da vidiš kako sad može. To što vlast još nije uvela zabrane za pušenje svuda ne znači da mi svi podržavamo da se novorođenčad dave u duvsnskom dimu, a to je bila polazna teza.
Babe i žabe,
Nevezivanje pojasa ne izaziva zavisnost ili kratkoročno telesno zadovoljstvo kao pušenje (a i dan danas ima mnogo kažnjenih bas zbog pojasa)

Da je i nama apsurdno kao zapadnjacima, mi bi taj zakon odavno doneli i primenjivali!
Zapadnjacima nisu vanzemaljci sišli i nametnuli im te zakone nego su ih oni sami doneli i sami ih dosledno sprovode,
- za razliku od nas koji nismo i gde postoji ogroman otpor a i plus smo u samom vrhu po pušenju,
ne znam koja tačno od ovih činjenica te buni?

Na tebi je da dokazuješ, ne na meni. Ti mene cimaš i izvrćeš mi reči. Izvoli onda pa nađi, citiraj i dokaži.

Niko nigde nije rekao da je svima ovde normalno to. Rečeno je da je normalno prevelikom broju pušača i uopšte, Srba.

To što si ti dokon a ograničen pa nemaš šta pametnije da radiš, te si uzeo da shvataš svaku reč bukvalno a tamo gde nisi imao šlagvort - da izvršeš i izmišljaš, to je već tvoj problem.

Mašiš poentu svo vreme, jer ne vidiš šumu od drveta. Ovo je jedna od najvećih anarhija i rupčaga na kontinentu, a ti cepaš dlake i bukvališeš oko gluposti. I očekuješ da jedna od najpodmuklijih i najbahatijih vlasti oduzima sebi dodatne glasače tako što će da pooštrava zakone o pušenju i oduzima Srbima cigarete. Oće, baš.

Njih ne zanima ništa što im ne donosi glasove i/ili pare. Nisu promenili zakon ni kad je maloletni krele guglao zakon i krivične postupke i pobio 10 ljudi u školi, pa će baš sad da menjaju zbog sekundarnog duvanskog dima. Boli ih briga. Za njih je narod običan resurs, maltene stooka. Kao što ih baš briga za smrti od javašluka ili npr pd pomahnitalih kriminalaca, tako ih baš briga i za smrti ili bolesti od sekundarnog duvanskog dima. A takve su na vlast doveli drugi Srbi, koji slično razmišljaju i vole da žive u svinjcu i anarhiji. U kom su tačno procentu, ne znam, to ostavljam tebi da izračunaš. Uopšte mi nije bitno za ovu temu i za poentu koju iznosim. Znam samo da i jedne i druge većinski boli uvo za posledice pušenja. I da ovi prvi sigurno neće da odbijaju glasače od sebe, dokle god su vlast i moć. A i dokle god im ovde sedi par duvanskih korporacija i zapošljava im ljude i puni im džepove.

Vrtimo se u krug oko brojki i detalja a maši se suština i koren svega - da je previše ljudi u Srbiji koji vole da žive u anarhiji. I da vlast to zna i maksimalno koristi.
Ti baš imaš neke probleme u životu. Nit sam tebe cimao, sam si se ubacio, niti izvrtao reči. Sam si napisao da "stvari koje su u Srbiji normalne, stanovnicima boljih i zrelijih zemalja deluju apsolutno neverovatno i neshvatljivo.". Montezuma isto piše, prosvetlio se na zapadu, gleda okolo i kaže nikom nije čudno što neki nesavesni otac ljulja bebu u zadimljenoj prostoriji? Kako se utvrđuje da nikom nije čudno? Jel trebao neko da udje i nasamara tog caleta, prijavi socijalnoj službi, šta tačno? To se zove generalizacija a ne biti bukvalan a ja sam protiv takve generalizacije.

Jel ova vlast (ili neka prethodna) uvek i isključivo donosi ili ne donosi zakone koji su u interesu nas građana ili izražava većinsku volju? Evo ti ovaj litijum kao primer. Jel bi to što nisu uveli zabranu pušenja moglo da bude možda i zbog toga što se tako puni budžet i što imaju dil sa proizvodjacima duvana u Srbiji a možda i sa ugostiteljima? Ili je to jedino i samo zato što ne žele da izgube glasače i što smo svi mi kolektovno takvi kreteni da nas zabole što se davimo u duvanskom dimu po restoranima i kafićima?

To što si prešao na vređanje pa kažeš da sam ograničen a pritom dokon, to pretpostavljam da znači da si iscrpeo argumentaciju, a tu svaka normalna diskusija sa tobom završava.

Babe i žabe,
Nevezivanje pojasa ne izaziva zavisnost ili kratkoročno telesno zadovoljstvo kao pušenje (a i dan danas ima mnogo kažnjenih bas zbog pojasa)

Da je i nama apsurdno kao zapadnjacima, mi bi taj zakon odavno doneli i primenjivali!
Zapadnjacima nisu vanzemaljci sišli i nametnuli im te zakone nego su ih oni sami doneli i sami ih dosledno sprovode,
- za razliku od nas koji nismo i gde postoji ogroman otpor a i plus smo u samom vrhu po pušenju,
ne znam koja tačno od ovih činjenica te buni?

Nisu babe i žabe. Poredim uvodjenje nekog zakona i potom sprovodjenje istog kod nas (a bilo je vrlo rašireno da se vozi bez pojasa) kao analogiju tome da bi tako mogli i za pusenje ali da očigledno to vlast ne želi da uradi. Naveo sam i moguće razloge pored tog jednog koji svi ovde zdušno zagovarate a to je da ne žele da izgube glasove. Ne buni me ništa kod tvoje argumentacije, čak bih se usudio da kazem da razumem rizikujući time da ne budem previše ograničen kako to ovaj Bender kaže, ali se ne slažem da je razlog zato što mi to ne želimo (pri tom koji smo to mi tačno?).

Još jednom, mislim da je razlog zašto se ne uvodi zabrana pre svega dil sa proizvodjacima divana. Od njih se dosta puni budzet prvo kroz izvoz, pa onda i akcize kroz prodaju na domaćem tržištu, povećava se i BDP značajno. Potom ide sve ostalo, dva miliona pušača, navike, samoživost, bahatost itd.

Na primeru litijuma rekao bih kad bi iz nekog razloga vlast odlučila da uvede zabranu pušenja, to bi i uradili, a onda bi išla neka kampanja za kontrolu štete. Na žalost, neće to uraditi dok god ne budu imali neki konkretan interes, uprkos tome što imamo ogroman broj obolelih gde je pušenje uzrok i što to opterećuje zdravstvo i ima velikih troškova na toj strani.

Ne znam zašto pominjemo Zapadnjake stalno kad je bukvalno svima neverovatno da se puši u zatvorenom gde se jede, od Rusa do Brazilaca.

Pa ti si prvi pomenuo zapad kad si napisao svoja zapažanja iz restorana.

To se zove generalizacija a ne biti bukvalan a ja sam protiv takve generalizacije.
E mnogo sam se potresao, o gospodine egzaktni.

Što se ostalog tiče, ti kao da ne znaš gde živiš.

Nijedan podatak nisi do sad izneo, niti dao bilo kakav predlog, ali si zato prvi da mračiš ljude oko krajnje nebitnih trivijalnosti i gluposti. Super, samo tako nastavi, javi mi za godinu dana dokle si stigao. I koliko si još ljudi izmračio i odbio od sebe tim pristupom.

P.S.
Sodarac ti je kratko i jasno objasnio razliku između suzbijanja nevezivanja pojasa i suzbijanja najzastupljenije zavisnosti (i industrije) u Srbiji. Ali očigledno džaba.

Poslednja izmena:

Nijedan podatak nisi do sad izneo, niti dao bilo kakav predlog, ali si zato prvi da mračiš ljude oko krajnje nebitnih trivijalnosti i gluposti. Super, samo tako nastavi, javi mi za godinu dana dokle si stigao. I koliko si još ljudi izmračio i odbio od sebe tim pristupom.
Sem tebe, nikog drugog, ali hvala što brineš, cenim empatiju.

Nisam pratio temu od početka pa nisam video koje predloge ti imaš. Video sam samo klasične žalopojke u stilu mi divlji oni pitomi pa sam se tad uključio. To je ono što ti nazivas mracenje a ja borbom protiv stereotipa.

Evo da vidimo neke podatke:
- Irska je 2004. godine postala prva zemlja na svetu koja je zabranila pušenje na javnim mestima kao što su kancelarije, barovi, restorani, i javni prevoz. Gle ti to, znači pre 20 godina prva zemlja na svetu uvodi zabranu.
- Od tada, 16 drugih zemalja u Evropskoj uniji (EU) je usvojilo slične zakone, mada EU kaže da ih neke od njenih članica ne sprovode strogo. Aha, znači i u EU ima raznih, ok valjda smo to znali
- A da li smo većinom protiv zabrane pušenja jer smo taki kaki smo divljaci jedni samoživi? U anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije, a povodom najave Ministarstva zdravlja o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu (“Sl. glasnik RS”, broj 30/2010) i uvođenja zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorijama – 58,1 % poslodavaca podržalo je predlog za potpunu zabranu pušenja u zatvorenim prostorima. Gle ti to, većina je za uvodjenje u toj anketi. Anketa je sprovedena u martu 2023. godine
- A šta kažu mladi? Oko 1300 anketiranih na portalu Oblakoder a rezultati: "ono što je posebno važno istaći je podatak da se nešto više od 78 posto ispitanika slaže da treba uvesti zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, dok svega 16% ispitanika smatra da ne treba uvoditi ovaj zakon, što dalje implicira da i polovina ispitanika koji su pušači ili social smoker-i ipak smatraju da je potrebno uvesti ovaj zakon"

Ukratko, u EU je počelo uvodjenje zabrane pušenja pre 20 godina sa Irskom, posle se širilo na ostale zemlje, a danas ima nekih zemalja i u toj EU gde se baš ne sprovodi striktno taj zakon. Pored toga, poslodavci u Srbiji su se većinski izjasnili da su za uvodjenje zabrane u anketi sprovedenoj pre nepune dve godine. I mladi u Srbiji su većinski za uvodjenje zabrane

Ako ovi podaci barem ne dovode u sumnju vaš stav da se zabrana ne uvodi zbog gubitka glasova onda nema šta dalje da polemisemo. Eto sodarac zastupa tezu da nama većinski pušenje na javnom mestu ne smeta. Pa evo rezultata anketa, većinski jesmo da se uvede zabrana. Zašto je onda nema?

Aj sad daj ti neke podatke, bataki opšta mesta.

Vlast ovde vaš briga i za mnogo veće probleme, a kanoli za pušenje i sekundarni dim. A i veliki deo naroda takođe baš briga.

Reko bih da ti verovatno ni ne živiš u Srbiji, čim imaš takve romantičarske poglede na sve. Ja, nažalost, živim još uvek u ovom brlogu i rupčagi od zemlje, i ne vidim scenario u kome ova populistička vlast uličara i ponavljača u narednih pet godina donosi ikakve nove zabrane pušenja. Poskupljenja da, zabrane ne.

Naravno, voleo bih da se to desi. Samo kažem da ne očekujem. A kažem zato što znam kakva je ovo rupčaga od zemlje i društva. Ali ti očigledno sve znaš bolje. Odnosno i ne znaš, ali mora da se istera mak na konac i pocepa dlaka na pola, jer samo tako će se bilo šta postići i promeniti. Ne puši pola Srbije, puši samo 40%. Nisu Srbi rekorderi po pušenju, samo su u top 20 (što je inače netačno i oboreno na prošloj strani). Nisu svi Srbi ravnodušni, samo polovina njih. Ne opire se vlast uvođenju zabrane, samo se nije setila. Okej, gospodine egzaktni, kako ti kažeš.

P.S.
Sodarac ti je kratko i jasno objasnio razliku između suzbijanja nevezivanja pojasa i suzbijanja najzastupljenije zavisnosti (i industrije) u Srbiji. Ali očigledno džaba.
Evo ti još podataka pa javi zaključke.

Ako pretpostavimo, na osnovu podataka koje sam prethodno izneo, da glavni razlog za neuvođenje zabrane nije otpor stanovništva, gubitak glasova ili to što smo najgori od sve dece, šta bi mogao biti glavi razlog?

- prihodi u budžetu na osnovu akciza na duvanske proizvode su 7-9%. To su ogromne pare
- Trećina prihoda od svih akciza, nafta, alkohol itd je od duvana
- duvanska industrija aktivno ometa uvidjenje zabrane mera sudeći po izveštaju UN:

Zato mislim da glavni razlog nije previše niska svest ljudi u Srbiji već zajednički interes duvanskog lobija i vlasti.

A predloge džaba da pišemo ako mašimo uzroke.

Vlast ovde vaš briga i za mnogo veće probleme, a kanoli za pušenje i sekundarni dim. A i veliki deo naroda takođe baš briga.

Reko bih da ti verovatno ni ne živiš u Srbiji, čim imaš takve romantičarske poglede na sve. Ja, nažalost, živim još uvek u ovom brlogu i rupčagi od zemlje, i ne vidim scenario u kome ova populistička vlast uličara i ponavljača u narednih pet godina donosi ikakve nove zabrane pušenja. Poskupljenja da, zabrane ne.

Naravno, voleo bih da se to desi. Samo kažem da ne očekujem. A kažem zato što znam kakva je ovo rupčaga od zemlje i društva. Ali ti očigledno sve znaš bolje. Odnosno i ne znaš, ali mora da se istera mak na konac i pocepa dlaka na pola, jer samo tako će se bilo šta postići i promeniti. Ne puši pola Srbije, puši samo 40%. Nisu Srbi rekorderi po pušenju, samo su u top 20 (što je inače netačno i oboreno na prošloj strani). Nisu svi Srbi ravnodušni, samo polovina njih. Ne opire se vlast uvođenju zabrane, samo se nije setila. Okej, gospodine egzaktni, kako ti kažeš.
I ko sad izvrće reči :D Kad sam rekao da se vlast ne opire itd? Kad ponestane argumenata onda pored vređanja aj da još izmišljamo.

Tražio si podatke, dobio, ne sviđaju ti se, pa se opet joguniš.

Slažem se sa tobom da ova vlast neće uvesti ništa zarad opšteg dobra. I da, živim u Srbiji i ja. I ne, nemam nikakav romantičarski pogled, gde si to video i kako zaključio? I slažem se sa time da ovaj problem na žalost nije na listi prioriteta ove vlasti. A ako pročitaš onaj UN izveštaj, videćeš koliko para bi takva mera uštedela, ogromni su iznosi. Džaba prihodi od akciza kad trošiš na drugoj strani kroz zdravstvo sanirajući posledice.

Jedini scenario gde vidim da će se desiti zabrana je kad bude EU dovoljno pritisnula da to urade. Kad će to biti i da li će, ne bih smeo da prognoziram, nisam optimista, barem ne u skoroj budućnosti.

To je i odgovor na tvoje poslednje pitanje o predlozima. Nemam ih, ne vidim šta se može u ovoj situaciji osim promene vlasti (a to vidimo kako teško ide) pa teraj jovo nanovo.

Odakle ideja da će se zabranom pušenja u zatvorenim prostorima smanjiti i samo pušenje i potrošnja cigara?

U jednoj susednoj zemlji su pod velikim pritiskom eu to uveli pa i nije bas doslo do smanjenja konzumacije,
ali jeste im srbija postala popularna vikend destinacija bas zato sto u njoj toga nema....

Na stranu vlast, duvanska industrija i ostalo,
zasto narod sam ne smanji pušenje ili pritisne vlast da to uvede?
Zapad na to nisu pritisli vanzemaljci niti bilo ko a imali su i oni duvansku industriju i to kakvu!
Poznat je odnos dobrog dela populacije ovde prema lekarima i njihovim savetima da sad ne ulazim u detalje...
Ja nisam pušač ali sam odratao u porodici strastvenog pušača (koji istina nije pušio unutar doma, bar ne mnogo) ali dovoljno govori da i posle jednog mini-šloga i 2 infarkta (od kojih je drugi bio "za dlaku") i dalje puši i smišlja sijaset glupih razloga - to je od prilike psihologija većine pušača ovde koji imaju ozbiljan udeo i u generalnoj populaciji...

Odakle ideja da će se zabranom pušenja u zatvorenim prostorima smanjiti i samo pušenje i potrošnja cigara?

U jednoj susednoj zemlji su pod velikim pritiskom eu to uveli pa i nije bas doslo do smanjenja konzumacije,
ali jeste im srbija postala popularna vikend destinacija bas zato sto u njoj toga nema....

U kojoj susednoj zemlji?

Na zapadu je nakon uvođenja zabrana mahom svuda došlo do izrazitog smanjenja pušenja, kao i do promene kulture oko pušenja (tj. sve više i više se pušenje vidi u negativnom svetlu).

Zapad na to nisu pritisli vanzemaljci niti bilo ko a imali su i oni duvansku industriju i to kakvu!

Ali pošto imaju malo sofisticiranije metode da mere koliko tamošnje zdravstvene sisteme košta neka bolest, jasno su videli da je bolje za budžet da utiču na svakodnevno zdravlje građana (u preventivnom smislu).

Poznat je odnos dobrog dela populacije ovde prema lekarima i njihovim savetima da sad ne ulazim u detalje...

Komunikacija medicine i lekara sa pacijentima i opštom populacijom su kod nas apsolutno na nultom nivou - bilo to u ličnim susretima ili u smislu neke javne komunikacije.

Lekari ovde prosto ne prenose znanje pacijentim, već ih tretiraju kao mehaničari koji neki uređaj moraju da pregledaju i eventualno (probaju) da poprave.

Ja nisam pušač ali sam odratao u porodici strastvenog pušača (koji istina nije pušio unutar doma, bar ne mnogo) ali dovoljno govori da i posle jednog mini-šloga i 2 infarkta (od kojih je drugi bio "za dlaku") i dalje puši i smišlja sijaset glupih razloga - to je od prilike psihologija većine pušača ovde koji imaju ozbiljan udeo i u generalnoj populaciji...

Veoma je za*****a zavisnost koju stvara duvanski dim. Ne treba to podceniti. U nekim zemljama se sama zavisnost tretira kao bolest/oboljenje.

Može čovek u odnosu na nekoga ko pati od te zavisnosti da se oseća pametniji ili superiorno, i to je super ako ga to "radi", ali ga taj osećaj neće naučiti ništa o tom drugom čoveku.

U kojoj susednoj zemlji?

Na zapadu je nakon uvođenja zabrana mahom svuda došlo do izrazitog smanjenja pušenja, kao i do promene kulture oko pušenja (tj. sve više i više se pušenje vidi u negativnom svetlu).
U bugarskoj,
bukvalno kad ih pitam sto idete u srbiju za vikend, pored hrane je najcesci odgovor da moze da se puši unutra, poput neke atrakcije...

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Ali pošto imaju malo sofisticiranije metode da mere koliko tamošnje zdravstvene sisteme košta neka bolest, jasno su videli da je bolje za budžet da utiču na svakodnevno zdravlje građana (u preventivnom smislu)

baš me "čudi" da kod nas jasno ne vide...
Ili je to zbog toga što jako dobro znaju kakvo bi nezadovoljstvo bilo pa pošto imamo par excellence populistički režim - logicno da im tako nesto ni ne pada na pamet...

• Sviđa mi se
Komunikacija medicine i lekara sa pacijentima i opštom populacijom su kod nas apsolutno na nultom nivou - bilo to u ličnim susretima ili u smislu neke javne komunikacije.

Lekari ovde prosto ne prenose znanje pacijentim, već ih tretiraju kao mehaničari koji neki uređaj moraju da pregledaju i eventualno (probaju) da poprave.

Znam i logicno je da će biti takvi kad je veliki deo pacijenata sujeveran, antivakseran, hemitrejlsovan...
Pa zamisli da ti dođe neko i ti mu kao lekar objasnjavas i onda on pocne tebi da "objasnjava" jer mu je tako reko neko sa happy-ja ili youtuba,
normalno da bi postao mehaničar vrlo brzo...

• Sviđa mi se
Veoma je za*****a zavisnost koju stvara duvanski dim. Ne treba to podceniti. U nekim zemljama se sama zavisnost tretira kao bolest/oboljenje.

Može čovek u odnosu na nekoga ko pati od te zavisnosti da se oseća pametniji ili superiorno, i to je super ako ga to "radi", ali ga taj osećaj neće naučiti ništa o tom drugom čoveku
naravno, a tako i treba da se tretira...
Otuda i sav besmisao poređenja pušenja i nevezivanja pojasa...

• Sviđa mi se
U bugarskoj,
bukvalno kad ih pitam sto idete u srbiju za vikend, pored hrane je najcesci odgovor da moze da se puši unutra, poput neke atrakcije...
Hvala, ima smisla. Meni su neki mladi Turci jednom rekli da dolaze ovde relativno često jer su kod njih igre na sreću zabranjene.

baš me "čudi" da kod nas jasno ne vide...
Ili je to zbog toga što jako dobro znaju kakvo bi nezadovoljstvo bilo pa pošto imamo par excellence populistički režim - logicno da im tako nesto ni ne pada na pamet...
Verovatno postoje neki podaci... Ali mislim da to kod nas prosto još uvek nije toliko razvijeno - da se zna cena lečenja neke bolesti po broju dana provedeno u određenoj ustanovi.

Verovatno postoje neki podaci... Ali mislim da to kod nas prosto još uvek nije toliko razvijeno - da se zna cena lečenja neke bolesti po broju dana provedeno u određenoj ustanovi.
Čisto sunjam da je to razlog,
nismo mi zaostali na polju prikupljanja podataka al zato jesmo u poimanju štetnosti...
...pa tako osim pušenja imamo i kladionice pored škola, prodaju jalovog lignita za zagrevanje, tolerisanje sagorevanja svakakvog đubreta, itd, itd...

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se

Pa imaš primer Bugarske ali imaš i primere Irske, Nemačke... gde je uvodjenje zabrane pušenja zajedno sa još nekim merama poput povećanja akciza i slično uticalo na to. Čak i da ne utiče na smanjenje, da li to znači da treba odustati od toga?

Postoje ali nema ko da čita. Pogledaj izveštaj UN koji sam u postu poslao, nema potrebe da nagađate:

"Bolesti uzrokovane duvanom koštaju Srbiju 269 milijardi RSD svake godine, što čini 4,9% BDP-a"

naravno, a tako i treba da se tretira...
Otuda i sav besmisao poređenja pušenja i nevezivanja pojasa...
Opet isti narativ nastavljas, da li i dalje nisi razumeo da sam uporedio uvođenje i sprovođenje neke zabrane, zašto imaš potrebu da banalizujes?

I ja sam odrastao u porodici strastvenih pušača, znam kako izgleda ta zavisnost.

Vrh