Šta je novo?

Zašto je saobraćaj u Srbiji takav kakav je?

ja sam već pričao ovde letos da sam u gustoj magli preko Debelog brda viđao ljude da voze u potpunosti bez svetala, sumnjam da je u pitanju tehnička neispravnost, pa čak i da jeste to je krajnji nemar.

Noću pod 4 žmigavca....nisam sigurand a može a i ako može verovatno ne preko 20kmh jer iz daljine će svi misliti da je takvo vozilo zaustavljeno.

nekianonimnilik":1ess91w3 je napisao(la):
ali za tih 48 sati neko moze da te ne primeti nocu, tj da te vidi kao motorcikl ako ti je otisao levi, i da napravis ceoni sudar
Nije to bas tako strasno, da ako crkne levi odmah izazivas udes. Zna da navede da mislis da ti ide motor u susret, ali i kada stvarno ide motor, ne treba ici u preticanje, vec sacekati da prodje. Drugo, ako bi se redovno kontrolisala ispravnost, sve i da crknu u istom trenutku obe sijalice, imao bi bar pozicije koje rade. Nije dovoljno da vidis put ispred, ali dovoljno da budes vidjen. Ne mora se ici previse represivno, dovoljno je da patrole redovno zaustavljaju primecene automobile, ne samo kad je akcija i da se na tehnickom gleda ispravnost i pozicija.

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581971#p581971:y6623ihv je napisao(la):
Žika » Pet Nov 16, 2018 8:15 pm[/url]":y6623ihv]Ovde se stavljaju svetleće reklame sa jakim zelenim svetlom u blizini semafora koji mogu vozače da dovedu u zabludu i niko im ništa ne može.
Ili neće.
Drago mi je da ima još ljudi koji primećuju ovo. Te degenerične blješteće krstače treba zabraniti u potpunosti, a dozvoliti samo postavljanje onih koji svetle konstantnim tokom, i to da budu u svetlo plavoj ili beloj boji. Ovo sadašnje majmunisanje ne samo što je opasno za saobraćaj jer vozaču može da deluje kao svetlo semafora, nego je krajnje neumesno i nelagodno za pešake koji prolaze ispod i slepe od tih blještavila. Na šta bre to liči da treba da pokrivam oči ili sklanjam pogled kad god prolazim ispod tih gluposti!? Ako je apoteka, nije Klinički centar, pa da tako blješti i da im se dozvoljava takva signalizacija. Na kraju krajeva, debilno izgleda. Ko neki Las Vegas u pokušaju.

Ali naravno da tako nešto pomeneš ''nadležnim'' u nekoj javnoj raspravi svi bi te gledali ko telad i rekli da ''nema to uticaja''. Jer kao što smo utvrdili, to je ta ograničena i primitivna ekipa koja ne vidi šumu od drveta. :bash:

Prijavljivao sam ja takve krstove i reklame. Mislim da su ih čak i skidali.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Moj dobar prijatelj, koji je više od totalnog laika za automobile (nije naprimer samo laik kao ja) je vozio sa jednom pregorelom sijalicom. Saobraćajna policija ga je zaustavila. Policajac ga pita za far... a prijatelj objqasni kako nema šanse da zameni sam, uradiće prvom prilikom, itd..
Policajac zatim pita, "a zašto ne upalite maglenke?" Prijatelj se zbunio, pogledao ga sa čuđenjem, kakve sad maglenke, odakle mi ta oprema.. šta me ovaj pita uopšte. Videvši koliko je zbunjen, policajac kroz otvoren prozor pružio ruku ka unutrašnjosti automobila, okrenuo prekidač za svetla za maglu, i poželeo srećan put.

Što se tiče samostalne zamene svetala, u EU postoji propis za nova vozila (ne sećam se od kog datuma proizvodnje) da far mora biti dostupan kako bi se sijalica lako zamenila (ručno ili uz alat koji proivođać mora obezbedfiti kupcu)

Taj propis je verovatno donet prilično skoro, jer moj auto 2003. zahteva da skineš točak (ili namotaš pun levi/desni plus akrobacija da dođeš do džekova na faru što zahteva iskustvo) da zameniš sijalice. EU auto, EU dizajn.

moguće je da imamo isti model

Trebalo bi za sva (pretpostavka) novo razvijena vozila posle 2006.

tragac":2wtcq7f1 je napisao(la):
Taj propis je verovatno donet prilično skoro, jer moj auto 2003. zahteva da skineš točak (ili namotaš pun levi/desni plus akrobacija da dođeš do džekova na faru što zahteva iskustvo) da zameniš sijalice. EU auto, EU dizajn.
Megan pretpostavljam

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Nije problem kada moram da skinem neki deo iz motornog prostora da bi zamenio sijalicu, ali da to bude u nekim granicama...Nisam majstor, ali sam amater koji ima nekakvo znanje. Svaki deo umem da zamenim, ako imam alat i uslove, pedantnije od mnogih koji sebe zovu majstorima. Ali ne mogu sebe zbog toga nazvati majstorom. Majstor je mnogo više od toga da ume da zameni deo.

Recimo, na Pežou 206, da bi se zamenila desna sijalica za kratko svetlo, potrebno je da se skine lula na posudi za vetrobransku tečnost (na klik je) i potom se dobije prostor. Kod Citroena C5 1 za levu mora da se izvadi akumulator, a za desnu mora da se otkači džek od neke elektronike, pa se dobije prostor, a pre toga na obe strane mora prvo da se skine zaštitna plastika sa tih delova motora. Kod Passata B5 i B5.5 za desnu mora da se skine cev koja vuče vazduh od spolja do kućišta filtera za vazduh...I to sve nekako mogu da razumem da neko ne može da zameni sam. Neko jednostavno alat ne ume da upotrebljava i to nije greh. Problem je što masa vozača ne ume da zameni sijalicu na Golfu 2, gde ima prostora koliko hoceš i nikakav alat nije potreban.

Svaki vozač mora da ume da proveri ulje i tečnost za brisače. Zameni sijalicu, ako za to nije potrebno ništa osim ruku, ni da se skida još neki deo. Zameni točak i sipa gorivo na pumpi (Osim CNG i TNG). Kao i da ume da proveri i dolije sve tekucine u kolima koje su pristupačne i ne treba nikakav alat.

Ali ne zna svako da promeni tečnost za migavce.
Evo jedan tutorijal.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=E6GsXhBb10k[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=582742#p582742:13bgmna1 je napisao(la):
Žika » Uto Nov 20, 2018 12:07 pm[/url]":13bgmna1]Misliš tečnosti ?

Mislim, nego čekam da se uključiš :D

I zaboravio sam da napišem, mada se podrazumeva, da ume da proveri pritisak u gumama.

Ima čak i onih vozača/vozačica koji ne znaju šta je levo, a šta desno. :D

Daju levi migavac, a skreću desno. :mrgreen:

Šta se dešava sa ovim ljudima, ovo 90 % ljudi za volanom bolesno ?
Skrećem desno na raskrsnici, zeleno mi svetlo, nisam prvi , dva auta produžila pravo i sad se stvara neki ludak koji kreće na njegovo crveno da skreće levo. Ajde što na debelo crveno (nemamo konflikt ja desno, on levo) nego ide pravo na mene u moju traku (njemo pogrešnu) ????? I sa vrhunac on se nešto ljuti. Lepo vrati se nazad odakle si krenuo pa posle kad prođem radi šta ti je volja.
Ajde i to nekako , dolazim na parking u susret mi dolazi Dacia i odjednom prelazi ispred na moju stranu i staje ???? Kao da ne može da sačeka da prođem pa da izvodi šta god da mu je palo na pamet ???? I opet ajmo čekanje da se vrati na svoju stranu pa lagano mimoilaženje. Gledam debila i ništa ne kapiram, šta je hteo ? Da ga roknem kolima pa lepo da uzmem pare za auto i za bol u vratu ???
Više ne kapiram kako ovi ljudi razmišljaju, da li misle da svi treba da stanu / da se sklone kad krenu sa nekim njima znanim manevrima ?

Daj Dzoni ne loži narod...pomisliće neko da postoji tečnost za migavce :D

Žika":5t8fucpy je napisao(la):
Šta se dešava sa ovim ljudima, ovo 90 % ljudi za volanom bolesno ?
Skrećem desno na raskrsnici, zeleno mi svetlo, nisam prvi , dva auta produžila pravo i sad se stvara neki ludak koji kreće na njegovo crveno da skreće levo. Ajde što na debelo crveno (nemamo konflikt ja desno, on levo) nego ide pravo na mene u moju traku (njemo pogrešnu) ????? I sa vrhunac on se nešto ljuti. Lepo vrati se nazad odakle si krenuo pa posle kad prođem radi šta ti je volja.
Ajde i to nekako , dolazim na parking u susret mi dolazi Dacia i odjednom prelazi ispred na moju stranu i staje ???? Kao da ne može da sačeka da prođem pa da izvodi šta god da mu je palo na pamet ???? I opet ajmo čekanje da se vrati na svoju stranu pa lagano mimoilaženje. Gledam debila i ništa ne kapiram, šta je hteo ? Da ga roknem kolima pa lepo da uzmem pare za auto i za bol u vratu ???
Više ne kapiram kako ovi ljudi razmišljaju, da li misle da svi treba da stanu / da se sklone kad krenu sa nekim njima znanim manevrima ?

Kako ovi ljudi razmisljaju moj Ziko?
Pa ne razmisljaju. Vidis da je 90% zombija... :(

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk

Danas kada sam bio u gradu, kolaps - Štrajkuju (divlji) taksisti.

Elem, ono što sam primetio jeste da dosta vozila ide preko šina - Da li se to smo i ako se ne sme kako je propisano, a ako se sme što svi ne idemo tuda?

4a8iIq.jpg

lm2v0p.jpg

to se i ja pitam, nigde nema znak za žutu traku... ne znam da li u zakonu piše nešto za tramvajsku bašticu...

Mislim da piše i da je zabranjeno. Da je u nivou, onda bi smelo (kao u Ruzveltovoj)

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

pise vrlo jasno da je zabranjeno izdignutom/odvojenom tramvajskom basticom

pitam se, zasto uvek kad vidim nekog genija da obilazi kolonu preko tram bastice, ili skrece levo gde ne sme, ili trotoarom obilazi, ili izlece na uslovno zeleno.... zasto je u 99% slucajeva taksista?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=584173#p584173:1a1xeu22 je napisao(la):
bl3y4 » 26 Нов 2018 10:00 pm[/url]":1a1xeu22]

Elem, ono što sam primetio jeste da dosta vozila ide preko šina - Da li se to smo i ako se ne sme kako je propisano, a ako se sme što svi ne idemo tuda?

4a8iIq.jpg

lm2v0p.jpg
Смеју само возила хитне помоћи, полиције, ватрогасци (кад су само на задатку), возила градског саобраћаја и таксисти.

Vrh