Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Najnoviji članak gospodina meteorologa iz Hrvatske, koji je posvećen Deklaraciji-Manifestu o klimi, koju je do sada potpisalo dosta istinskih stručnjaka i nezavisnih istraživača:

:arrow: https://klimaienergija.blog/2020/08/28/ ... tera-pars/
:arrow: https://clintel.org/scientific-manifesto/
:arrow: https://clintel.org/world-climate-declaration/


Jedno je od osnovnih pravnih načela u suvremenom pravosuđu preuzetom još iz rimskog prava. Prevedeno na hrvatski znači: “Neka se čuje i druga strana.“ Upravo to je nadnaslov Znanstvenog manifesta zaklade CLINTEL, osnivača i predsjednika dr. Guusa Berkhouta, vezano uz znanost i klimatske promjene.

Manifest ima deset teza, a ovdje je njegov prijevod.

1. SLOŽENOST VIŠEFAKTORSKIH I VIŠESKALNIH SUSTAVA ZAHTIJEVA ŠIROKU SURADNJU ŠIROKOG SPEKTRA ZNANSTVENIH POLJA I DISCIPLINA

Klimatske promjene imaju široku lepezu uzroka, kako prirodnih tako i antropogenih. Neophodna je integracija znanja iz mnogih znanstvenih disciplina, kao što su astronomija, geologija, arheologija, meteorologija, oceanografija i biologija, za puno razumijevanje složenih uzročnih veza koje su u pozadini klimatskih promjena. Istovremeno, integracija teorijskog znanja s tehnologijama mjerenja bi trebala biti od vrhunskog značaja, što skoro uopće ne vrijedi u trenutnom mainstream (glavnina, glavna struja) istraživanju klime.

2. PRAVO ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE JE OTVORENOG UMA I OZNAČAVA GA VIŠESTRUKOST GLEDIŠTA BEZ DOGMI I PREDRASUDA

U službenoj klimatskoj znanosti potisnute su radoznalost i raznolikost, a dogma Antropogenog Globalnog Zagrijavanja (AGZ) se bezobzirno nameće. Sjetimo se IPCC-ovog izuzetno nevjerojatnog scenarija RCP 8.5, koji se u literaturi najčešće predstavlja kao nastavak dosadašnjeg načina rada i poslovanja (business as usual). Bez obzira na ključne znanstvene, ekonomske i društvene temelje za propitivanje ove dogme, svaka sumnjičavost se proglašava neznanstvenom. Znanost nije ni religija ni politička pozicija. Znanost ne napreduje skandiranjem: „Vjerujem“ nego pitanjem: „Pitam se?“. Danas ne postoji financiranje istraživanja koje je skeptično prema uobičajenim postulatima klimatske znanosti. Cenzura često sprečava objavljivanje kritičkih članaka u recenziranim znanstvenim časopisima.

3. VJERA U ZNANSTVENE MODELE JE VJERA U PRETPOSTAVKE KOJE LEŽE U NJIHOVOJ PODLOZI; SAMO ISPRAVNE PRETPOSTAVKE VODE ISPRAVNIM ODGOVORIMA

Ono što nam govore računalni modeli isključivo ovisi o onome što su njihovi autori stavili u njih: pretpostavke, odnose, parametrizacije, aritmetička pojednostavljenja, granične uvjete itd. Na žalost, mainstream klimatolozi vrlo rijetko raspravljaju o ovim izborima u svojim složenim klimatskim modelima. Na primjer, koliko su rezultati modela osjetljivi na pristrane pretpostavke grupa klimatskih modelara? Još uvijek znamo vrlo malo o tome.

4. S DOVOLJNO PARAMETARA MODELA UVIJEK JE MOGUĆE REKONSTRUIRATI PROŠLA MJERENJA, POTVRDA ISPRAVNOSTI MODELA ZAHTIJEVA PUNO VIŠE TRUDA

Parametarsko podešavanje malo govori o ispravnosti modela. Čuveni matematičar John von Neumann (1903 – 1957) je rekao: „S četiri parametra mogu napraviti slona, s pet mogu učiniti da maše surlom.“ Pravi test modela je mogu li točno predvidjeti buduća mjerenja. U ovome su klimatski modeli pogrešni. Već trideset godina, IPCC pogrešno predviđa alarmantno visoke temperature u svojim izvještajima. Obzirom na njihov neuspjeh, zašto i dalje dozvoljavamo IPCC-u da objavljuje svoja zastrašujuća dugoročna klimatska predviđanja sumnjive kvalitete?

5. POBOLJŠANI MJERNI SUSTAVI SU ODLUČUJUĆI ZA ZNANSTVENI NAPREDAK; PRAVA ZNANOST ZAHTIJEVA RAVNOTEŽU TEORIJSKE I EMPIRIJSKE ZNANOSTI

Do znanstvenih proboja dolazi se poboljšanim sustavima mjerenja koji istraživačima omogućuju nova i/ili bolja ponovljiva mjerenja. Pomislimo na upečatljiva poboljšanja u mikroskopiranju ili mogućnostima suvremenih teleskopa. Pomislimo na nizozemsku mrežu LOFAR antena koja je već do sada otkrila tisuće novih galaksija. Na žalost, glavna struja znanosti o klimi je više zainteresirana modelima nego mjerenjima; klimatski modelari vode kolo. U vrlo složenom klimatskom pitanju, novi sustavi mjerenja bi trebali imati najviši prioritet kao mjerilo ispravnosti IPCC-ovih modelskih pretpostavki.

6. POVIJEST ZNANOSTI POKAZUJE DA NOVA SHVAĆANJA NE DOLAZE OD SLJEDBENIKA NEGO ONIH KOJI IMAJU RAZLIČITA MIŠLJENJA OD VEĆINE; ONI KOJI SUMNJAJU I ONI KOJI IMAJU RAZLIČITA MIŠLJENJA STVARAJU ZNANSTVENU POVIJEST

Kopernik, Galileo, Newton, Gauss, Curie, Einstein, Watson, Crick, Wilkins i Hawking su svi kritički sagledavali prevladavajući konsensus i usudili se krenuti drugačijim putem. Bez njih napredak ne bi bio moguć. Za razliku od toga, glavna struja klimatske zajednice je vrlo malo napredovala. Oni su se usmjerili na sve ogorčeniju obranu ograničene pretpostavke da CO2 uzrokuje zagrijavanje. Oni koji sumnjaju i imaju različito mišljenje se ne toleriraju.

7. ODVAJANJE ZNANOSTI I POLITIKE JE OPĆE DOBRO; AKADEMIJE ZNANOSTI BI TREBALE ŠTITITI ZNANSTVENIKE OD POLITIČKIH IDEOLOGIJA

Kad političke ideologije poglase „konsensus“, kritički orjentirani znanstvenici su marginalizirani, isključeni iz znanstvene rasprave ili otpušteni. Na primjer, profesor Peter Ridd, stručnjak za koraljne grebene, je javno otkrio više nevjerodostojnih recenziranih znanstvenih članaka koji su lažno tvrdili da klimatske promjene ubijaju Veliki koraljni greben (Australija, op.prev.). Njegovo sveučilište ga je otpustilo nakon što je radio više desetljeća. Sud je odlučio da je otkaz nepravilan i naredilo sveučilištu da mu nadoknadi štetu. Ne samo što je postupak sveučilišta očigledno kršenje akademske slobode, nego također šalje opasan signal mladim znanstvenicima: nemojte se usuditi prkositi dogmi jer ćete biti izbačeni. Klimatska cenzura nas vraća u Srednji vijek. Disidenti teorije antropogenog zagrijavanja se ekskomuniciraju.

8. AKADEMIJE ZNANOSTI IMAJU MORALNU OBAVEZU UPOZORITI DRUŠTVO NA BESMISLENE ZAKLJUČKE KOJI SLIJEDE IZ NAIVNOG VJEROVANJA U NEZRELE ZNANSTVENE MODELE

Do sada su klimatski modeli pokazali da nisu u stanju pouzdano predvidjeti globalno zagrijavanje. Zbog toga njihova predviđanja nisu solidna osnova za političku strategiju vladajućih. Klimatske politike su skupe i imaju velike posljedice po društvo. Na primjer, IPCC-ova predviđanja ekstremnog zagrijavanja i dizanja razine mora su prouzročila puno straha i nemira u svijetu. Budući da su današnje klimatske politike zasnovane na ovim alarmantnim modelskim predviđanjima, postojeća energetska infrastruktura se uništava s nesmotrenom žurbom. Tipičan primjer klimatske gluposti je trošenje milijardi dolara na prljave elektrane na drvo. Zbog takozvanih „zelenih“ rješenja se uništavaju šume s jedinstvenim ekosustavima. Bizarno!

9. ZNANSTVENA ZAJEDNICA BI TREBALA BITI POŠTENIJA U VEZI S GRANICAMA MOĆI ČOVJEČANSTVA DA PODČINI PRIRODNU PROMJENJIVOST

Znanost bi se trebala početi odupirati apsurdnim agendama nadnacionalnih organizacija. Misliti da uvijek možemo kontrolirati složene procese kao što su vrijeme i klima u makro svijetu i mutacije patogena u mikro svijetu je jednako tako naivno kao što je i arogantno. Ne ponašajmo se kao da smo suvremeni Don Kihoti. U istraživanju klime ne bismo se trebali fokusirati na smanjenje nego na prilagodbu mnogim posljedicama prirodne promjenjivosti koje nas očekuju – promjenama koje ne možemo kontrolirati.

10. „ZNANOST JE RIJEŠENA” JE IZJAVA OPĆE SUGLASNOSTI (KONSENSUSA) KOJU NIKAD NEĆE UPOTRIje*******ITI PRAVI ZNANSTVENICI

Argument o konsensusu objedinjuje dvije stare zablude – poziva na brojnost i poziva na autoritet (argumentum ad populum i argumentum ad verecundiam, lat.). Izjava da je „znanost riješena“ je tvrdnja zamišljenog konsensusa koju upotrebljavaju klimatski aktivisti kao zamjenu za znanost. Kao što je rekao Michael Crichton (1942 – 2008) o ovoj temi: „Znanost nije konsensus, a konsensus nije znanost.“ Pariški sporazum o klimatskim promjenama iz 2015., koji je zacrtao klimatski program za sljedeća desetljeća, zasnovan je na izjavi da je „znanost riješena“. Istina je da znanost uopće nije riješena. Vrlo malo znamo o tome koliko čovječanstvo doprinosi globalnom zagrijavanju. Mi također ne znamo da li i u kojoj mjeri će toplije vrijeme na svjetskoj razini donijeti više štete ili koristi.

Mainstream klimatološke znanosti ne slijedi ni jednu od ovih deset teza. Istraživanje klime je krenulo putem koje je profitabilno onima koji ga vrše i onima koji ga koriste, ali nije znanost. Interesi znanosti i politike su međusobno jako isprepleteni. Kao rezultat je potraga za objektivnom znanstvenom istinom napuštena već desetljećima. Povijest će okriviti znanstvenike, birokrate i političare koji su pokrenuli, podržavaju i nastavljaju ovakvo zastranjivanje znanosti.

Zadnji odlomak je dio otvorenog pisma, uz Manifest, koje je dr. Berkhout (Emeritus Professor geofizike, član Nizozemske Akademije umjetnosti i znanosti i predsjednik Climate Intelligence Group (CLINTEL)) poslao svojoj matičnoj Akademiji, kao i evropskoj i svjetskoj krovnoj organizaciji nacionalnih akademija u lipnju ove godine.

Na žalost, primjer iz Manifesta u kojem je dr. Peter Ridd dobio zadovoljštinu na sudu nije završio na tome. Žalba sveučilišta je prihvaćena na višem sudu tako da je dr. Ridd ipak dobio otkaz. Kako kaže dr. Jennifer Marohasy: „U Australiji nije umro Veliki koraljni greben, nego akademska sloboda.“

Za kraj, drago mi je što ima još ljudi koji misle svojom glavom i ne prihvaćaju zdravo za gotovo sve što serviraju političari i „znanstvenici“ pod njihovim okriljem.

IZVOR: :arrow: https://klimaienergija.blog/2020/08/28/ ... tera-pars/

KLIMA-I-ENERGIJA-Cinjenice-o-klimi-i-energiji-koje-mnogi-ne-zele-da-saznate.png
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763651#p763651:1v6t9rq9 je napisao(la):
Vladivoje » Čet Avg 06, 2020 1:02 pm[/url]":1v6t9rq9]
Igor":1v6t9rq9 je napisao(la):
Admin zgrade u letnjem periodu :p

Da, da.
Ide teška zima koju treba preživeti, eno pitaj Zumu. :mrgreen: :lol:

Vladivoje, ti znaš da samo tebi verujem kada je vremenska prognoza u pitanju i zato te usrdno molim da mi javiš kakvo vreme će biti 20. septembra o.g. Imam vrlo značajan događaj koji iziskuje svečanu garderobu pa ne bih da mi pokisnu moje svečane sandališke. :D

O decembru ćemo posle. :D

P.S. Ako sam omašila temu molim uvaženog Admina da moj post izbriše a sa Vladivojem ću već lako :mrgreen: :lol:
 
The fires raging out West are unprecedented. They're also a mere preview of what climate change has in store

Entire towns have been burned to the ground.
Thousands have been forced to flee their homes.
And apocalyptic scenes played out in San Francisco, as the city was blanketed in smoke so thick it blocked out the sun.

The scale of the fires burning in the Western US right now are unprecedented.

More than 3 million acres have burned in California alone, with three of the five largest fires in state history still burning all at once, along with huge swaths of Oregon and Washington. Still, much of the West is only now entering what is typically the most active part of the region's fire season.
To scientists, the fingerprints of global warming on these wildfires -- and so many other disasters, from the fires that scorched Australia to the hurricanes that have slammed the US -- are clear.

https://edition.cnn.com/2020/09/11/weat ... index.html

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WzwIQyZ64jk[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0v46mjm2lvA[/youtube]
 
Tvrdnja da će ugljen-dioksid da izazove katastrofu je isto što i reći da će paukova mreža da obustavi avionski saobraćaj. Klima zavisi od mnoštva faktora, i ljudskih, ali i mnogo više prirodnih: kopna, mora, Sunčeve energije, položaja ostalih planeta, kosmičkih sila… – tvrdi profesor dr Mlađen Ćurić.

:arrow: http://www.meteologos.rs/wp-content/upl ... -Curic.pdf
 
Vojvođanski meteorološki portal VOJVODINAMETEO je započeo kampanju protiv senzacionalističkih i katastrofičkih naslova na najvažnijim (dez)informativnim portalima u Srbiji i okruženju, u vezi sa meteorološkim dešavanjima, a koji nemaju blage veze sa sadržinom tih objavljenih tekstova (vremenskim prognozama) ispod takvih naslova i udarnih najava.

Dezinformacijama i senzacionalističkim budalaštinama svake vrste se već jednom mora stati na put.

:arrow: https://vojvodinameteo.rs/vesti/raskrin ... -hladnoca/
:arrow: https://vojvodinameteo.rs/vesti/raskrin ... can-datum/
:arrow: https://vojvodinameteo.rs/vesti/raskrin ... ni-ciklon/
 
Kako se nova Američka administracija priprema za klimatske promene i sve češće vanredne događaje koje oni izazivaju. Ovo je radikalna promena stava.

FACT SHEET: Biden Administration Invests $1 Billion To Protect Communities, Families, and Businesses Before Disaster Strikes
Funding Builds on Efforts to Enhance Climate Change Resilience as President Biden Visits FEMA Ahead of Hurricane Season

https://www.whitehouse.gov/briefing-roo ... r-strikes/
 
It's getting more likely the world will reach a climate tipping point in the next five years

https://edition.cnn.com/2021/05/27/worl ... index.html

Doduše naslov izostavlja činjenicu iz teksta da se kritični nivo zagrevanja od 1,5 stepen globalno za početak očekuje samo privremeno, u toku bar jedne od tih pet godina, ali to nije baš velika uteha, pošto jeste u pitanju početak tog prelaznog perioda koji će naravno trajati neko vreme.
 
Masovno ponasanje homo spaiensa dolazi na naplatu.
Posledice globalnog zagrevanbja postaju vidljive.
Raduje me sto se to desava u Evropi, odakle je pocelo zlo tehnoloske civilizacije.
 
Koje su to ljudske aktivnosti koje najvise uticu na globalno zagrevanje?

Svetska meteorološka organizacija (WMO) upravo radi na evidenciji najviše do sada zaeležene temperature severno od Arktičkog kruga nakon što je u Verhojansku 20. juna zabeženo 38 stepeni
Na severozapadu Indije, dest miliona ljudi pogodio je toplotni talas.
U glavnom gradu i njegovoj okolini u sredu se temperature nisu spuštale ispod 40 stepeni, što je zapravo 7 stepeni više nego prosek za taj mesec.
Iračke vlasti su u četvrtak u nekoliko provincija, uključujući glavni grad Bagdad, proglasile državni praznik.
Razlog tome su bile temperature iznad 50 stepeni i kolaps elektroenergetskog sistema nakon čega je jednostavno bilo prevruće za rad ili učenje.


Jos sedamdesetih, neki metereolozi i fizicari su upozoravali na ovo sto nam se sada ubrzano desava.
Bili su u velikoj manjini.
 
Prva ljudska aktivnost koja je pokrenula promenu klime je prestanak lovačko-sakupljačkog načina života. Tada je čovek počeo da krči šume i isušuje močvare jer mu je bila potrebna zemlja za zemljoradnju i stočarstvo.

Naučnici razne stvari predviđaju (do sada je već trebalo da ostanemo bez nafte po nekima).

Sve u svemu, ako možemo da napravimo nafotvode i gasovode dugačke hiljadama kilometara, možemo da napravimo i vodovode, a možemo i hranu da šaljemo onima koji to nemaju.
 
Ako se jednom u 5 godina vozim avionom treba li da se osecam krivim?
Nemam kola i krecem se skoro iskljucivo peske.

World_fossil_carbon_dioxide_emissions_six_top_countries_and_confederations.png
 
Pa s obzirom da neki članovi smatraju da čovek treba da se stidi i kad se tušira toplom vodom...
 
Nojev potop u prvom licu :)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9yvq_emitB8[/youtube]

"Weird to be the observer and slowly feel yourself become the subject. Feeling fear slowly creep up then an acceptance of you being washed away underneath with everything else."
 
Kada god kažu da je napolju oko tridesetak stepeni, a subjektivni osećaj malo ispod 40°C, ja izbacim elektronski termometar na sunce, koji dođe na 50°C i onda mu se ekran jednostavno zacrni i potrebno mu je nekoliko minuta da sve vrati u normalu. Kada metnem živin, koji meri do 50°C, čim dođe do 49°C, sklanjam ga, da mi ne bi pukao.
 
solecar, to što si izmerio uopšte nije temperatura vazduha i nema veze sa realnom temperaturom.
 
Nastavi da veruješ u vremensku prognozu i budi srećan još 100 godina, minimum. :wink:
 
Najjače mi je to kad mere temperaturu u Košutnjaku, na visini, u hladu šumetine, iznad zemljanog tla. I onda kao ''pa izmerili smo, 33 stepena je''. Pa fino, verujem da u toj šumetini jeste 33. Al dođite izmerite na Slaviji ili Zelenom vencu, pa da vidimo jel 33 ili 43. :kafa:


Jedina veća komedija je kad izađe onaj Nedeljko Todorović iz RHMZ pa kaže ''to je normalno, to je uobičajeno''. Da ga pita čovek - rođače, šta ti je normalno i uobičajeno u tome da su leta do 2005. bila do 30 stepeni, 2015. se ne spuštaju ispod 35, a 2025. neće silaziti sa 40 stepeni? Šta je tu normalno i uobičajeno? :bash: :kafa:
 
Naravno da je normalno i uobičajeno, nego ostarilo se, pa em si zaboravio em ti tad vrućina nije smetala. Evo najtopliji 3. avgust u Beogradu (po Microsoft Weather) je bio '98, 39 stepeni. A verovatno nemaju celokupnu istoriju merenja, tako da je možda nekad bilo i toplije.

Prosek i ekstremi od '61 do '90:
http://www.hidmet.gov.rs/data/klimatolo ... Srbiji.pdf
 
Jedan topli dan ne znaci nista. Rekordnih dana je bilo i 90ih i 2000ih, ali ne i rekordnih nedelja i meseci. Leta 90ih su bila najbolja. Od sredine 2000ih vise nisu leta nego elementarne nepogode.
 
Bender Rodriguez":dbqqve09 je napisao(la):
Najjače mi je to kad mere temperaturu u Košutnjaku, na visini, u hladu šumetine, iznad zemljanog tla. I onda kao ''pa izmerili smo, 33 stepena je''. Pa fino, verujem da u toj šumetini jeste 33. Al dođite izmerite na Slaviji ili Zelenom vencu, pa da vidimo jel 33 ili 43. :kafa:


Jedina veća komedija je kad izađe onaj Nedeljko Todorović iz RHMZ pa kaže ''to je normalno, to je uobičajeno''. Da ga pita čovek - rođače, šta ti je normalno i uobičajeno u tome da su leta do 2005. bila do 30 stepeni, 2015. se ne spuštaju ispod 35, a 2025. neće silaziti sa 40 stepeni? Šta je tu normalno i uobičajeno? :bash: :kafa:
Tačno tako. To je ono što meni smeta u celoj priči. Jednom prilikom sam čuo da su im merne stanice na Košutnjaku, u Surčinu i na još jednom mestu koje nikako da zapamtim, ali znam da su sva tri mesta šume.

Lično bih voleo kada bi mi rekli u hladovini je ta temperatura, na suncu je ta, a prosečna temperatura je ta. Šta meni vredi, na primer, što je u košutnjau 33°C, kada ja nisam tamo nego na Vračaru obavljam posao, a koji pritom vapi za drvećem i hladovinom, i gde konstantno tuče sunce i gde je temperatura i preko 50°C? Pritom, do sada ni jednom nisam čuo da se neko srušio od toplotnog udara na Košutnjaku, ali zato jesam čuo da se to više puta desilo na Trgu republike, Zelenom vencu i sl. lokacijama.


[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869146#p869146:dbqqve09 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 03 Avg 2021 14:59[/url]":dbqqve09]Jedan topli dan ne znaci nista. Rekordnih dana je bilo i 90ih i 2000ih, ali ne i rekordnih nedelja i meseci. Leta 90ih su bila najbolja. Od sredine 2000ih vise nisu leta nego elementarne nepogode.
:kk:
Istakao bih još jednu stvar koju sam zapazio. Ranije nije bilo naglih prelaza iz toplog u hladno vreme i obrnuto. Sve češće uhvatim sebe kako jedan dan izlazim sa jaknom, a sledećeg dana se šetam u bermudama. Ovo je samo jedan od mnoštva primera.
 
E to. Koliko se secam - a secanje me i dalje odlicno sluzi - do sredine-kraja 2000ih, oscilacije u temperaturama i meteoroloskim uslovima su bile vrlo postepene. Tada ne samo da nije bilo bolesnih vrucina duze od 3dana, nego nije bilo toliko cestih a toliko jakih oluja.

Sredinom 2000ih pa do skora se tacno vidi obrazac - po 2, 3 nedelje bude vrucincina koja se gomila, nakuplja se vlaga, onda se zgusne sve u jake crne oblake koji donesu ciklone i kolicinu vode ko da smo negde na okeanu... i onda to prodje, istrosi se, i opet sve ispocetka.

Kao da to nije dovoljno lose, vise ni toga nema. Sad su samo vrucine. Jos pre dve nedelje idem kroz Makis i put to Sremcice. Sve sprzeno. Sve zuto i braon. A tad nije bila jos ni sredina jula. Ode sve u bestraga.
 
Vrh