Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Nije električno vozilo spas za planetu.
Kada se ovako problem simlificira do krajnih granica, naravno da ne ostaje drugo nego da se čovek saglasi sa ovim mišljenjem.
Naravno da nije. to je samo jedan od načina, postoji čitav set mera koji treba da se primeni da se stvari obrnu. Tehnologija neće da napreduje ako se ne investira u nju. Neće izumi pasti sa neba. Stiv Džobs je potrošio godine i miljarde u razvoju Ajfona. MOgao je i da ne uspe. Ali neko drugi bi uspeo.
tako je i sa ovim.
Raznorazni lobiji i ineresu su u igri. Izblatili su termin "zelena agenda" do krajnih granica. Kada se samo pomene odmah krene baraž negodovanja pa čak i uvreda. A namera je humana, da se planeta više ne zagađuje.
Ja uopšte ne nameravam da nekog ubedjujem da je planeta ugrožena, da se klima menja pod uticajem čovaka. Ko hoće da veruje neka veruje, ko neće ne mora. I onako mislim da zagrevanje ne može da se zaustavi i da će stvari postajati sve gore i gore.
Da nemam decu bolelo bi me uvo, na sredini sam svog života, planeta će izdržai do kraja. Ali ovako sam ipak malo zabrinut.

Zabrinut sam i ja i imao ili nemao decu, nije mi svejedno šta će biti sa planetom na kojoj živim, kao što mi nije svejedno ni šta će biti sa zemljom u kojoj živim (a zemlju mogu da promenim).

Ali neću da dozvolim da mi bilo ko vređa inteligenciju i da me pelješi i maltrerira pod raznim izgovorima, a sve zarad profita političara i korporacija.

P.S.
Ovo sve pišem sa telefona koji je poprilično star ali i dalje radi, s tim što mu oslabljena baterija stalno pravi probleme i ometa ga u radu, pa je sporiji i tromiji. I zbog tog jednog faktora postaje polako mučenje koristiti ga.

Uprkos hiljadama godina staroj praksi i navici Homo sapiensa da kad se nešto pokvari - da se popravi, ja njemu NE MOGU da stavim zamensku bateriju i učinim ga 100% ispravnim iz dva razloga:

Prvo, nema kao pre da korisnik može sam da otvori telefon i dođe do baterije i zameni je, već se pristupa i ugrađuje kroz ekran. Što je problem čak i profesionalnim serviserima, zato što ih namerno prave tako da su sve zeznutiji za popravljanje. Neki serviseri čak i odbijaju da rade takve zamene, jer ne žele da snose odgovornost ako nešto pođe po zlu, jer su i sami uređaji napravljeni tako da pucaju nosači i ležišta kada se otvore za servisiranje. To znam i po svom iskustvu u otvaranju monitora i laptopova, a i Youtube je bukvalno prepun reportaža baš o tome.

Drugo, zato što zamenske baterije za njega su se pravile svega dve godine, tako da sve i da ja nađem neku iz nekog skladišta negde u Indiji ili Kini, ta baterija će biti stara bar 5 godina i kapacitet će joj biti ozbiljno narušen od stajanja.

Što će na kraju da rezultuje time da ja moram da bacim telefon koji je i dalje ispravan i sada radi sa 60% kapaciteta a mogao bi da radi ponovo sa 100% ali to bi onda bilo kontra načelima konzumerizma, planirane zastarelosti, "kupi, koristi i baci" modela i pohlepe koju korporacije nameću svetu. I onda će taj telefon da bude bačen, i završiće na deponiji u Vinči kao i sav ostali otpad. Iako je za njega pri kupovini u Srbiji naplaćena čuvena """ekološka taksa""" za otpremanje i recikliranje električnog otpada.

Alternativa tome je da ga odnesem u neku firmu specijalizovanu za elektronski otpad (najčešće negde bogu iza nogu) pa da predam njima, pa da oni lepo to "reše" tako što ga bace u kamion koji će ga odvesti na brod, koji će ga na kraju istovariti na neku deponiju u Africi. Gde će opet da truje zemljište i povećava zagađenje.

I tako, ja platio i cenu izrade i taksu, korporacije dobile pare za nov telefon mnogo pre nego što bi to bio slučaj da se stari popravlja i održava, vlast dobila pare od takse i poreza, a telefon opet završio kao toksični električni otpad koji će bilo u Vinči bilo u Africi da ispušta toksine u zemlju. I da dodaje na volumenu i samim tim na zagađenju.

Dakle na kraju dana:
Korporacije na dobitku
Vlasti na dobitku
Ja na gubitku
Zemlja na gubitku

I o kakvoj ekologiji i spašavanju planete onda da pričamo... I ljudi mic po mic počinju da uviđaju ovakve prevare i zato i postaju sve skeptičniji prema 90% ekoloških mera i priča. Zato što vide da su im džepovi sve prazniji, prava sve manja, a planeta i dalje sve prljavija i toplija. A vlasti umesto da bolje usmere svoje budžete, zakone i napore, i pritegnu za jajca korporacije, one njima svake godine sve više povlađuju a građanima sve više naplaćuju i oduzimaju. A stanje planete i dalje postaje sve gore i gore.

Pa ljudi su hteli i podržavali razvoj AI i srodnih alata. Eto im sad. Internet i mediji će postati toliko zagađeni lažnim sadržajima da ljudi više neće znati kome da veruju. A mnogi čak neće ni znati kada greškom prenesu i prošire neki lažni sadržaj.

Mada to će biti još i najmanji problem i opasnost od AI.

tik tok je isto pun sa ai video snimcima. Što je najgore ljudi verovatno veruju da je to tako...
sećam se kada su jednom na hepiju pustili napad rusije na ukrajinu sa kadrovima iz igrica...

U određenim okolnostima se ni ne može prozreti da je AI.

Ako se gleda sa telefona ili je narušen kvalitet
Ako je snimak mutan ili se trese odnosno napravljen da tako deluje
Ako je kao npr ovo u LA gde je u prvim kadrovima dosta mračno (zalazak sunca i crno nebo)
Ako su snimci noćni, ili u stilu noćne vizije ili infracrvenog ili tako nečeg sličnog što ne daje toliko oštrine i bistrine kao normalni snimci

Biće ovo ogroman problem svima. Možda najgore opasnosti i štete će biti što će neke vrste videa postati irelevantne na sudovima (jer se lako mogu montirati) a isto tako će krađe identiteta i lika postati mnogo češće i gore.

Ali jbg, ljudi su hteli tako. A i Mask i Altman guraju to, svako svoju priču i proizvod. Koliko god po medijima glumili anđele i pozivali na oprez i regulative. Najgore je što će petljanje sa snimcima biti najmanji problem koji će AI tehnologije doneti.

Kako starija generacija veruje u sve što bude na tv-u jer pobogu bilo na televizoru (!), tako izgleda i ona nešto mlađa veruje u sve što je neko nalupetao na yt ili tt naravno ako se uklapa u njihov pogled na svet

Meni je majka poslala ovaj video verujući naravno da je pravi, pa sam morao da je uveravam da je u pitanju AI. Biće još gore kako prolazi vreme i sve teže primetiti razlike.

Nije to ništa meni je pre godinu dve deda rekao kako se u engleskoj ljudi smrzavaju i jedu miševe jer su "rekli na televizoru"...

Na stranu sad klima, nego pazi ovo...
Screenshot_20250112-154614~2.png

I zaista...

I onda se posle isčuđavaju ljudi što svetska ekonomija puca svakih 10 godina. Pa zato što je ceo sistem postavljen na "dođem ti", "daću ti kad budem imao" i "u teoriji imam, u praksi nemam" principima. Sve je trulo, naopako i izopačeno.

Vrh