P.S.
Ovo sve pišem sa telefona koji je poprilično star ali i dalje radi, s tim što mu oslabljena baterija stalno pravi probleme i ometa ga u radu, pa je sporiji i tromiji. I zbog tog jednog faktora postaje polako mučenje koristiti ga.
Uprkos hiljadama godina staroj praksi i navici Homo sapiensa da kad se nešto pokvari - da se popravi, ja njemu NE MOGU da stavim zamensku bateriju i učinim ga 100% ispravnim iz dva razloga:
Prvo, nema kao pre da korisnik može sam da otvori telefon i dođe do baterije i zameni je, već se pristupa i ugrađuje kroz ekran. Što je problem čak i profesionalnim serviserima, zato što ih namerno prave tako da su sve zeznutiji za popravljanje. Neki serviseri čak i odbijaju da rade takve zamene, jer ne žele da snose odgovornost ako nešto pođe po zlu, jer su i sami uređaji napravljeni tako da pucaju nosači i ležišta kada se otvore za servisiranje. To znam i po svom iskustvu u otvaranju monitora i laptopova, a i Youtube je bukvalno prepun reportaža baš o tome.
Drugo, zato što zamenske baterije za njega su se pravile svega dve godine, tako da sve i da ja nađem neku iz nekog skladišta negde u Indiji ili Kini, ta baterija će biti stara bar 5 godina i kapacitet će joj biti ozbiljno narušen od stajanja.
Što će na kraju da rezultuje time da ja moram da bacim telefon koji je i dalje ispravan i sada radi sa 60% kapaciteta a mogao bi da radi ponovo sa 100% ali to bi onda bilo kontra načelima konzumerizma, planirane zastarelosti, "kupi, koristi i baci" modela i pohlepe koju korporacije nameću svetu. I onda će taj telefon da bude bačen, i završiće na deponiji u Vinči kao i sav ostali otpad. Iako je za njega pri kupovini u Srbiji naplaćena čuvena """ekološka taksa""" za otpremanje i recikliranje električnog otpada.
Alternativa tome je da ga odnesem u neku firmu specijalizovanu za elektronski otpad (najčešće negde bogu iza nogu) pa da predam njima, pa da oni lepo to "reše" tako što ga bace u kamion koji će ga odvesti na brod, koji će ga na kraju istovariti na neku deponiju u Africi. Gde će opet da truje zemljište i povećava zagađenje.
I tako, ja platio i cenu izrade i taksu, korporacije dobile pare za nov telefon mnogo pre nego što bi to bio slučaj da se stari popravlja i održava, vlast dobila pare od takse i poreza, a telefon opet završio kao toksični električni otpad koji će bilo u Vinči bilo u Africi da ispušta toksine u zemlju. I da dodaje na volumenu i samim tim na zagađenju.
Dakle na kraju dana:
Korporacije na dobitku
Vlasti na dobitku
Ja na gubitku
Zemlja na gubitku
I o kakvoj ekologiji i spašavanju planete onda da pričamo... I ljudi mic po mic počinju da uviđaju ovakve prevare i zato i postaju sve skeptičniji prema 90% ekoloških mera i priča. Zato što vide da su im džepovi sve prazniji, prava sve manja, a planeta i dalje sve prljavija i toplija. A vlasti umesto da bolje usmere svoje budžete, zakone i napore, i pritegnu za jajca korporacije, one njima svake godine sve više povlađuju a građanima sve više naplaćuju i oduzimaju. A stanje planete i dalje postaje sve gore i gore.