Nije stvar u tome koliko činjenica neko zna, nego kako ih koristi i povezuje.
U modernu ekologiju spada skretanje pažnje ljudima da odlažu smeće na adekvatan način i da ne zagađuju.
Ali isto tako, u modernu ekologiju spada i ispiranje mozga kako će freon iz spreja da nas potamani i kako je bolje zameniti metalni reciklabilni auspuh dizelaša toksičnim nerazgradivim baterijama električnog vozila.
I šta sad, zato što je neko nabiflao napamet pamflete koji su mu servirani, i zna da freon jede ozon a da SUS motor sagoreva kiseonik... to znači da se on razume u ekologiju, i da je kredibilitet i autoritet na tu temu? Pa ne bih baš rekao.
Greta i njoj slični su idealan primer toga. I još bitnije, da stavimo na stranu da li je ona u pravu ili ne... hajde da gledamo efekat i učinak. Više ljudi je njene, i nastupe sličnih ljudi, dočekalo na nož, nego što im je to otvorilo oči. Razlog? Pa, zato što ona to radi ''prstom u lice'' pristupom. Bez mere, bez objektivnosti, bez argumenata. Jer ljudi vide samo izmanipulisano dete kako robotski recituje ono što su joj roditelji i ''aktivisti'' rekli da kaže.
A da ne pričam koliko je smešno, i koliko ne mogu da izignorišem činjenicu, da se ona kao šveđanka kobajagi boji šta će biti sa svetom za 50 godina, a ne sme ni da se osvrne na činjenicu da njene zemlje neće biti već za 10. To jest, da će biti gost u sopstvenoj zemlji.
Mada, da ne bude da sam potpuno kontra od nje, svakako se slažem s njom da svetski lideri treba da se stide sebe i da čovečanstvo treba što pre, i što više, da povede računa i počne da ''leči'' planetu. Jer jeste činjenica da nas je previše a da se mnogi od nas bahato ophode prema njoj. Dakle ne znam za druge, ali mene kod Grete i sličnih nervira nastup i način na koji se bore. Ali to ne znači da se ne slažem sa njima u dosta stvari.