Odloženo iseljavanje u Vojvođanskoj
28. septembar 2010. | 17:01 | Izvor: B92
Beograd -- Prinudno iseljavanje osam romskih porodica iz Vojvođanske ulice u beogradskom naselju Bežanija, koje je bilo najvaljeno za danas odloženo je za 7. oktobar.
Reč je o 30-ak Roma, među kojima je 16 dece. Oni žive u prizemnoj zgradi, koja im je 2003. dodeljana na privremeno korišćenje.
U gradskoj Direkciji za građevinsko zemljište tvrde da u toj kući, predviđenoj za rušenje, više ne žive stanari koji su tu bili privremeno smešteni.
Remzi Jašarovski u Vojvođanskoj ulici 25 živi od 2003. godine kada su ga gradske vlasti doselile sa Dorćola. On kaže da se neće iseliti dok ne dobije bilo kakav alternativni smeštaj.
“Mi ćemo blokirati ako nema i dalje smeštaja. Mi ćemo se zaključati familijrano po sobama, zakovaćemo i eksere. Nek ruše, neka nas i zatrpaju! Bolje da nas nema”, poručuje Jašarovski.
Centar za prava manjina predložio je gradu da se ovi ljudi smeste u neki od stambenih kontejnera koji su preostali prilikom raseljavanja naselja ispod “Gazela”, kaže predstavnica Centra Andrea Čolak.
“Iz njihovog odgovora se vidi da oni raspolažu slobodnim kontejnerima, ali nisu u mogućnosti da ih dodele, jer ovo ne spada u nehigijensko naselje i nije obuhvaćeno planom raseljavanja. Tako da je ovo još jedan slučaj kao što je bilo u ‘azbestnom naselju’, da pojedinačne porodice ostanu na ulici daleko su od očiju javnosti”, upozorava ona.
Iz kabineta gradonačelnika uputili su nas gradsku Direkciju za građevinsko zemljište, odakle nam je stigao dopis u kome se navodi da zbog proširivanja Vojvođanske ulice rušenje pomenute zgrade više ne može da se odlaže:
“Od 2003. Direkcija iz humanih i socijalnih razloga nije pokretala postupak izvršenja rešenja o iseljenju, a u objekat su se u tom periodu bespravno uselila nepoznata lica, kojima nije odobren privremen smeštaj. Prema dokumentima koja su ova lica prezentovala više od polovine ih već ima prebivališta na nekoj drugoj lokaciji, a preostala lica nisu mogla da predoče lična dokumenta”, navodi se u dopisu Direkcije.
Romi iz Vojvođanske negiraju te navode.
“Slobodno nek dođu neka provere. Mi smo ta lica iz betonjerke. To lažu vas oni lično, to su isti ljudi, nema menjaže”, kaže jedan stanovnik iz Vojvođanske.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava predložilo je gradu formiranje zajedničkog Saveta koji bi popisao stanovnike svih nelegalnih naselja i odredio nadležne za rešavanje njihovih problema, kaže pomoćnik ministra Petar Antić.
“Mi planiramo i savetovalil smo gradu da se sva ta naselja istraže mobilnim timovima u kojima će biti predstavnici različitih institucija, jer bez tih podataka ne možemo govoriti”, kaže on.
Iz Ministarstva poručuju da prinudno iseljavanje porodica iz Vojvođanske 25 bez obezbeđenog alternativnog smeštaja krši evropsku praksu da posledica iseljavanja ne može da bude beskućništvo.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=09&dd=28&nav_category=12&nav_id=461634