Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 119 30,4%
  • Ne

Glasovi: 243 62,1%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,4%

• Ukupno glasača
    391
Putuj Generale na neko bolje mesto, i izvini u ime onih koji stida nemaju. Srbija je ponosna na tebe! Zbogom ratni komadante!
IMG_9374.jpeg

Како смислену комуникацију са тобом? О чему? Евентуално о временској прогнози, не знам о чему другом.

Ја стојим иза те моје тврдње коју сам добио из више извора. Шансе да је Радојичић херој који је припремао устанак је равна лудилу у стању тешког делиријума.
Nastavljas da pricas gluposti. Ti ne možeš da imaš ozbiljan izvor. To se vidi na osnovu tvog pisanja i usvajanja bas tih informacija.

Samnom ni o vremenskoj prognozi. Imaš ti sa kim da komuniciras, obidji me.

Poslednja izmena:
Erdogan bi opet u Srbiju a mi se prepucavamo hocemo li da kupujemo oružje ili ne i hocemo li vojni rok. Sjajni smo, na visini zadatka.
Morao bih ovo da prokomentarišem. Pre svega, na strateško prosuđivanje i donošenje strateških odluka ne treba da utiču dnevnopolitičke prepirke. Zašto to kažem? Za Erdogana, njegovu stranku i njegove pobornike se zna da su pristalice neoosmanizma. Ne od juče nego deceniju unazad. On je čovek koji je bio u zatvoru zato što je recitovao islamističku pesmu zbog potpirivanja verske mržnje. Ovime sam hteo da kažem da onaj ko i malo poznaje tursko društvo je mogao da donese ovakav zaključak o Erdoganu i u kom smeru ide Turska. Koliko je to zbog jeftinog političarenja a koliko je zato što Erdogan stvarno tako misli je drugo pitanje ali on vodi društvo u nacionalizam sa značajnim verskim elementima uz narušavanje principa sekularizma. U našim službama nadam se da postoje stručni ljudi koji bi ovakve podatke prezentovali političkom nivou (ili im je preče da jure studente i forumaše?). Ipak mi vidimo da je u Srbiji politički nivo uprkos svim ovim činjenicama nastojao da bude jako blizak Erdoganu (i da nekad vodi sebe pa i celu državu u javno poniženje npr. pevanje o Osman-agi ili "ljubavne" poruke Erdoganu). Šta više u trenutku kada je došlo do pogoršanja odnosa Grčke i Turske jer je Ergodan rekao nešto u smislu da za njih sporazum u Lozani više ne važi naši zvaničnici su imali sastanke sa Turcima. Kakav je to signal Grčkoj koja nam je možda jedini značajan saveznik protiv Turske? Sad odjednom kreće obrnuta priča koja treba da nas mobiliše protiv Turske (pa i ti upadaš u vatru). Ovo je prethodno priča o našoj neozbiljnosti, neodgovornosti i nekompetentnosti kao države. Politike se ne menjaju preko noći i kada političar na funkciji šefa države napiše jedan tvit (pa sutradan promeni ploču i cela tema nestane iz javnosti za dan).

Sada o vojsci, oružju i vojnom roku. Ne znam mnogo o tome ali ću uzeti slobodu da kažem šta mislim. Vojska Srbije za sad treba da ostane profesionalna i kao takva nije u sukobu sa konceptom totalne odbrane (za koji smo se mi odlučili). Jedan profesionalac koji je zadovoljan svojim uslovima za rad i život i platom, koji se interesuje za vojne nauke, koji svakodnevno trenira i koji vežba je superiorniji od nas desetorice (prednost kvaliteta nad kvantitetom). Vrhunski profesionalac je uslov da u nekom trenutku uvedemo vojni rok, da nas upravo takav profesionalac obuči i da nam preda korisno znanje (ali opet nikako ne smemo da ukidamo profesionalnu vojsku). Preduslov da imamo takve profesionalce je to da im se obezbedi vrhunsko obrazovanje, vrhunska podrška i da se i oni pitaju za neke odluke (poput uniforme, kompleta, pušaka i drugog naoružanja). Ne smemo da dozvolimo da zaostajemo za najsavremenijim oružanim snagama što se tiče tih stvari. Ne sme da nam se dešava da neko sam sebi kupuje čizme ili da nosi staru uniformu da ne bi pohabao novu. Ne možemo da u tri decenije dva puta promenimo standardnu borbenu pušku i da na ovu poslednju opet postoje zamerke. Očigledno je da postoje neki problemi koji treba da se reše u smislu osnovne opreme i naoružanja pre nego što krenemo sa najsavremenijim složenim borbenim sistemima. Barem u tome (osnovno naoružanje i oprema) ne smemo da zaostajemo ni za kim. Uveli smo koncept totalne odbrane a pitanje je koliko smo to zaista sproveli. Skoro je bila priča o pukovima pa je otvoreno pitanje i o pukovskom sistemu (sa vraćanjem starih imena poput II pešadijski puk Knez Mihailo itd) i o vraćanju amblema, oznaka, činova iz perioda Kraljevine Srbije i SHS. Znači postoje brojna pitanja o kojima treba da se razgovara i koja treba da se reše pre nego što vojni rok dođe na red. Za to je potrebno da se ujedine snage pojedinaca entuzijasta, zainteresovanih građana i vrhunskih profesionalaca. Očigledno je da je to u sadašnjim društvenim okolnostima nemoguće.

Tako da sam protiv uvođenja obaveznog služenja vojnog roka u ovom trenutku. Sa jedne strane nam ne preti rat u narednih 10-20 godina dok će sa druge strane među mladima postojati veliki otpor što će dodatno da uruši već urušen ugled vojske. Prvo vojska mora da se sredi sama sa sobom. Onda mora da izgradi svoj identitet koji će biti privlačan mladima. Kako se nešto popularizuje u današnje vreme? Sigurno ne tako što će neki da prete služenjem vojnog roka i tako što će se na silu terati neko u vojsku (evo baš sam na nekom drugom forumu pročitao kako lik nekome preti da će da ga vija njegov drug iz VBA jer je protiv obaveznog služenja vojnog roka, navodno time vrši sabotažu i stimuliše dezerterstvo - znači čovek možda dobro poznaje vojsku i radi tamo ali ne shvata koliko su takve pretnje kontraproduktivne i nema pojma o socijalnoj psihologiji i o značaju informacione i kognitivne dimenzije ratovanja). Nešto postaje popularno tako što postane statusni simbol u smislu prestiža i elitizma (ali ne samo na papiru). Mnogi će želeti da služe vojni rok ako vide da će tamo da upoznaju super ljude i da prođu kroz avanturu (i pre svega ako osećaju da imaju šta da brane). Kada se te stvari odrade treba videti da li postoji veći odziv na dobrovoljno služenje vojnog roka. Ako postoji onda treba polako prelaziti na obavezno služenje a ako ne postoji ne vredi terati bilo šta na silu.

Poslednja izmena:
🇷🇸‼ Припадник 63. падобранске бригаде, десетар Лука Стојановић, трагично је страдао данас око 14.00 часова током реализације редовних тренажних скокова на војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу.

Исток инфо

Morao bih ovo da prokomentarišem. Pre svega, na strateško prosuđivanje i donošenje strateških odluka ne treba da utiču dnevnopolitičke prepirke. Zašto to kažem? Za Erdogana, njegovu stranku i njegove pobornike se zna da su pristalice neoosmanizma. Ne od juče nego deceniju unazad. On je čovek koji je bio u zatvoru zato što je recitovao islamističku pesmu zbog potpirivanja verske mržnje. Ovime sam hteo da kažem da onaj ko i malo poznaje tursko društvo je mogao da donese ovakav zaključak o Erdoganu i u kom smeru ide Turska. Koliko je to zbog jeftinog političarenja a koliko je zato što Erdogan stvarno tako misli je drugo pitanje ali on vodi društvo u nacionalizam sa značajnim verskim elementima uz narušavanje principa sekularizma. U našim službama nadam se da postoje stručni ljudi koji bi ovakve podatke prezentovali političkom nivou (ili im je preče da jure studente i forumaše?).
Nije Erdogan od juče takav, on je još pre nekoliko godina isporučio i oklopna vozila i izviđačke dronove šiptarskim teroristima, i usred Prizrena urlao da je "Kosovo Turska", i posle svega toga ga je njegov žvalavi đojlen vodao i po Beogradu i po Pazaru, a ona pijana svinja mu groktala Osman-Agu na uvce. I ne vodi Turska neoosmanističku politiku od dolaska Erdogana na vlast, devedesetih je navodno tamo bila tvrdo sekularistička vlast, imali su neku ženu za premijera, pa su posle Amerike najviše učestvovali u agresiji na Srbiju i Republiku Srpsku. I pogrešno je nazivati Erdogana nacionalistom, kao i šiptarske i bošnjačke političare. Neoosmanizam koji sve njih ujedinjuje nema ništa etnonacionalno u sebi. On teži panislamizmu i stvaranju svetske islamske države, a od ostalih panislamističkih ideologija se razlikuje po tome što smatra da Turska treba biti osnivač te države i da njoj treba pripasti titula kalifa tj. lidera svih muslimana sveta koju su Osmanlije imale od 16. do 20. veka. Zašto svi bošnjački političari iz Federacije bilo "nacionalistički" bilo "građanski" podržavaju nestanak Republike Srpske, otcepljenje Raške ili njenog južnog dela od Srbije, otcepljenje juga Centralne Srbije i otcepljenje KiM, operišući ne dvostrukim nego četvorostrukim aršinima? Upravo zato što je njihova prava ideologija neoosmanizam a ne nekakav bošnjački nacionalizam koji nema osnovne elemente da bi uopšte bio nacionalizam. Šta oni imaju zajedničko sa Šiptarima da bi ih podržavali, osim iste vere i zajedničke osmanske prošlosti?

Ova država nema službe, ima kvislinšku tajnu policiju Nedića i Dragog Jovanovića. Da je suprotno, ti dronovi bi eksplodirali čim bi stigli u Prištinu, a Kurti i Haradinaj bi odavno bili ili u Centralnom Zatvoru ili pod zemljom. Jedini posao naprdnjačke NATO kvislinške službe je da prisluškuje i razbija opoziciju, pritiska KTV i još par Jutjub medija koji nisu pod njihovom kontrolom i da organizuje krađu lokalnih i republičkih izbora.
Sada o vojsci, oružju i vojnom roku. Ne znam mnogo o tome ali ću uzeti slobodu da kažem šta mislim. Vojska Srbije za sad treba da ostane profesionalna i kao takva nije u sukobu sa konceptom totalne odbrane (za koji smo se mi odlučili). Jedan profesionalac koji je zadovoljan svojim uslovima za rad i život i platom, koji se interesuje za vojne nauke, koji svakodnevno trenira i koji vežba je superiorniji od nas desetorice (prednost kvaliteta nad kvantitetom). Vrhunski profesionalac je uslov da u nekom trenutku uvedemo vojni rok, da nas upravo takav profesionalac obuči i da nam preda korisno znanje (ali opet nikako ne smemo da ukidamo profesionalnu vojsku). Preduslov da imamo takve profesionalce je to da im se obezbedi vrhunsko obrazovanje, vrhunska podrška i da se i oni pitaju za neke odluke (poput uniforme, kompleta, pušaka i drugog naoružanja). Ne smemo da dozvolimo da zaostajemo za najsavremenijim oružanim snagama što se tiče tih stvari. Ne sme da nam se dešava da neko sam sebi kupuje čizme ili da nosi staru uniformu da ne bi pohabao novu. Ne možemo da u tri decenije dva puta promenimo standardnu borbenu pušku i da na ovu poslednju opet postoje zamerke. Očigledno je da postoje neki problemi koji treba da se reše u smislu osnovne opreme i naoružanja pre nego što krenemo sa najsavremenijim složenim borbenim sistemima. Barem u tome (osnovno naoružanje i oprema) ne smemo da zaostajemo ni za kim. Uveli smo koncept totalne odbrane a pitanje je koliko smo to zaista sproveli. Skoro je bila priča o pukovima pa je otvoreno pitanje i o pukovskom sistemu (sa vraćanjem starih imena poput II pešadijski puk Knez Mihailo itd) i o vraćanju amblema, oznaka, činova iz perioda Kraljevine Srbije i SHS. Znači postoje brojna pitanja o kojima treba da se razgovara i koja treba da se reše pre nego što vojni rok dođe na red. Za to je potrebno da se ujedine snage pojedinaca entuzijasta, zainteresovanih građana i vrhunskih profesionalaca. Očigledno je da je to u sadašnjim društvenim okolnostima nemoguće.

Tako da sam protiv uvođenja obaveznog služenja vojnog roka u ovom trenutku. Sa jedne strane nam ne preti rat u narednih 10-20 godina dok će sa druge strane među mladima postojati veliki otpor što će dodatno da uruši već urušen ugled vojske. Prvo vojska mora da se sredi sama sa sobom. Onda mora da izgradi svoj identitet koji će biti privlačan mladima. Kako se nešto popularizuje u današnje vreme? Sigurno ne tako što će neki da prete služenjem vojnog roka i tako što će se na silu terati neko u vojsku (evo baš sam na nekom drugom forumu pročitao kako lik nekome preti da će da ga vija njegov drug iz VBA jer je protiv obaveznog služenja vojnog roka, navodno time vrši sabotažu i stimuliše dezerterstvo - znači čovek možda dobro poznaje vojsku i radi tamo ali ne shvata koliko su takve pretnje kontraproduktivne i nema pojma o socijalnoj psihologiji i o značaju informacione i kognitivne dimenzije ratovanja). Nešto postaje popularno tako što postane statusni simbol u smislu prestiža i elitizma (ali ne samo na papiru). Mnogi će želeti da služe vojni rok ako vide da će tamo da upoznaju super ljude i da prođu kroz avanturu (i pre svega ako osećaju da imaju šta da brane). Kada se te stvari odrade treba videti da li postoji veći odziv na dobrovoljno služenje vojnog roka. Ako postoji onda treba polako prelaziti na obavezno služenje a ako ne postoji ne vredi terati bilo šta na silu.
Srbija treba da ima profesionalnu vojsku samo ako je ekonomski u mogućnosti da plaća 200.000 profesionalnih vojnika. Nekoliko brigada profesionalne vojske od ukupno 10.000 ljudi pod oružjem je isto kao da vojsku uopšte nemamo. Džaba nam i najsavremeniji avioni, helikopteri i tenkovi na svetu ako njima nema ko da upravlja. A osim toga, vojnik koji prima platu planira da tu platu dobije i potroši, a ne da pogine u odbrani zemlje ako to bude potrebno. Stalno se poteže argument "ovo je Tik-Tok i Fejsbuk generacija, gde će oni da služe vojsku", kao da u toliko drugih zemalja sa narodnom vojskom Tik-Tok i Fejsbuk ne postoje. SFRJ je jedina imala pop i rokenrol omladinu od svih komunističkih država, pa su u njoj čak i hipici obavezno služili vojsku i njen sastav se brojao u armijama a ne brigadama. I Izrael ima Tik-Tok generaciju, pa nema mehanizovano lovačko društvo od vojske koje ne radi ništa osim što drži počasnu gardu, kopa kanale i ide u mirovne misije.

Nama ne prete ratovi u narednih 10-20 godina jedino ako mi želimo mazohističko očuvanje mira dok nas ubijaju i proteruju. Onda nam ne prete ratovi, ali nam preti miran i neslavan nestanak sa istorijske scene.

Konačno, pesadija dobija opremu koja joj treba, nove puške sa domaćom optikom, novi snajperi sa Kahles stranom optikom, mali DJI dronovi za izvidjanje, revolverski bacaci granata sa optikom takodje, trasportuju se vojnici lazarima itd.

A sada, da sve ovo ina apsolutno svaki vojnik u KZB i mnogo više.

Vise informacija na ovom linku.
obuka-novih-profesionalnih-vojnika-roda-pesadije-7.jpg
obuka-novih-profesionalnih-vojnika-roda-pesadije-10.jpg
obuka-novih-profesionalnih-vojnika-roda-pesadije-5.jpg
obuka-novih-profesionalnih-vojnika-roda-pesadije-4.jpg
obuka-novih-profesionalnih-vojnika-roda-pesadije-3.jpg
obuka-novih-profesionalnih-vojnika-roda-pesadije-6.jpg

Vrh