Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 117 30,2%
  • Ne

Glasovi: 241 62,3%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    387
Sviđa mi se Nora B-39 i kao koncept i izgledom, nadam se da će je usvojiti u naoružanje
Пошто је краткометнија од Б-52 мислим да би било интересантније да буде још способнија за "опали па бегај" када би се уместо ручног пуњења имплементирао револверски пуњач са МГС-25 а да на себи има дизалицу којом би мењао "буренца" на резервном положају као нпр. Тамнава.

fddfd.png

fgdafd.png

Ćaci publika za ćaci paradu vrhovnog ćacija

Po svemu sudeći, ni danas ništa novo. Najave zvaničnika u prethodnih nekolilo takođe su i dalje vrlo šture i neodređene.

Каже заменик НГШ да ће нека средства бити приказана по први пут.

Tvrde, ali mislim da ćemo oko PVO gotovo sigurno da izvisimo sa FK3B. Da li će biti hrabrosti da se pokažu Krasuhe, za koje je jasno po mnogim izjavama da su tu, između ostalog ,,vrhovnog nam komandanta" o sistemu koji ,,nismo uključivali", a ometa na stotinama kilometara, ostaje da se vidi.

Lepa scena danas na Brankovom mostu na NBG strani, pripadnici VP su rado pomagali deci i starijim građanima sa spuštanjem i podizanjem bicikala putem bočnih stepeništa jer jedino njima je moglo da se izađe na kej posle mosta. A bilo je puno biciklista danas. Ja sam svoj bajs naravno nosio :)

Lepa scena danas na Brankovom mostu na NBG strani, pripadnici VP su rado pomagali deci i starijim građanima sa spuštanjem i podizanjem bicikala putem bočnih stepeništa jer jedino njima je moglo da se izađe na kej posle mosta. A bilo je puno biciklista danas. Ja sam svoj bajs naravno nosio :)
Bilo bi lepo da bar 16. i 18. pošalju par ljudi da pomažu ljudima u blokovima 9 i 11, pošto su za te dana najavili potpunu blokadu ulaska i izlaska kola iz istih.

Свакако се иде на 2 верзије(дакле један точкаш и један гусеничар) хаубице 122мм и 2 верзије 155мм. Са Сором и Гвоздиком ће бити заокружен мањи домет са 122мм а за Нору/Александра треба наћи адекватну гусеничну платформу. Можда би то могло са БВПова да се скине.

Mislim da ne. Mislim da je ovde reševanja problema sa nabavkama MAN i Kamaz kamiona za nove Nore, o čemu se dosta pričalo da će to biti nova ojačana FAP šasija.
Ne postoji problem sa nabavkama MAN šasija (kamiona). Nikada nije ni postojao.
Objašnjeno je to nedavno na internetu.

Sve do ove varijante, NORA je išla na civilne verzije Kamaz, i kasnije MAN kamiona.
Međutim, NORA-B52 NG je stigla na ukupnu masu od 40 tona. Ne postoji civilni kamion za takvo opterećenje. Ali, postoje posebne (vojne) verzije koje mogu da ''podnesu'' preko 40 tona i da pri tome ostanu 8x8. Za još više (npr. 45+ tona) se mora ići na 10x10.

Kad oružje napraviš na civilnom kamionu nisi dužan nikoga da pitaš oko prodaje tog oružja ovom ili onom.
Kad oružje napraviš na vojnoj tehnologiji (vojnom kamionu/šasiji), tj. NORA-B52 NG na MAN-u, to je onda postala kooperacija Srbije i te države čija je platforma (kamion).
MAN je u toj situaciji = Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH. Ako Nemačka kaže ''mi ne želimo izvoz naše vojne tehnologije u npr. Keniju'' ili gde već - onda šipak, tj. NORA-B52 NG ne može tamo da se proda jer sadrži nemačku vojnu tehnologiju.
Kako bi izbegli varijantu da nam Nemačka uslovljava prodaje NORA po svetu = FAP da napravi kamionsku platformu koja može da izdrži 40 tona.

E sad... ono što se meni čini je da FAP n'ume, nema čime da napravi takvu platformu = kupuju se pojedinačni sklopovi po inostranstvu i sve to (uprošćeno rečeno) zavari u Priboju = nisi kupio gotovu tuđu vojnu platformu (već njene pojedinačne komponente) i time si faktički kopiranjem/sklapanjem dobio svoju platformu koja je uporediva sa tom stranom vojnom.

Poslednja izmena:
Čija ono beše vojska...? Naša?

Vojska je oduvek režimska, te priče o narodnoj vojsci nikada nisu pile vodu niti će.

Što "narodna" vojska nije smenila Miloševića i Tuđmana 1991 ?

Nije više režimska tek ako izbije građanski rat pa se podeli (Španski građanski rat) ili ako vidi da je režimu kojem služi došao zaista kraj zbog sveopšte narodne / građanske pobune pa se pridruži narodu (pad Čaušeskua u Rumuniji).

Poslednja izmena:
Vrh