Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,3%
  • Ne

Glasovi: 238 62,1%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,6%

• Ukupno glasača
    383
Nama treba sistem koji ima mogućnost presretanja balističkih raketa bar kraćeg dometa kao što je ATACMS koji ide na 300 km.FK 3 nema tu mogućnost.Ruski S 400,možda Buk M3,kineski HQ 9 ili njegove izvozne varijante,izraelski Barak recimo ne verujem da bi dobili David sling.Ako bi došlo do nekog sukoba sličnog iz 1999. ne bi došlo do mnogo napada avionima na našoj teritoriji nego više van nje.Više bi bilo napada krstarećim raketama,dronovima,balističkim raketama,dronovima.
Sistemi koje posedujemo sposobni su da obaraju skoro sve krstarece rakete i dronove. Za balisticke rakete nam je potreban fd2000b.

Još mnoge stvari i ne naslućujemo biće ovo dobra parada .Ja izbrojah 8 tegljača a ima ih više. Slede svakim danom novi snimci i još veća iznenadjenja.

Na Ušće je danas stiglo 32 vozila, od čega:

- 12 M84AS2
- 9 BVP M80AB1
- 1 Gvozdika 2S1
- 10 T72B1MS

Isporuke se u skladu sa uslovima realizovane javne nabavke očekuju i u naredna dva dana, što se poklapa sa konačnim brojem od 86 guseničnih vozila na paradi.

Bojim se da ćemo se ponovo neprijatno iznenaditi sporom modernizacijom tenkova i BVP, jer je sve jasnije da od nedavne patke o ,,30-40" modernizovanih M84-tica nema ništa. Posebno u slučaju da ukupan broj uključuje i Kubove, kojih doduše nije bilo 2020. i 2015. na paradama, a čini mi se ni Gvozdika.

Takođe, biće veoma zanimljivo i da li će se prikazivati i stariji krševi od tenkova i BVP-ova (koji nisu modernizovani), a verujem da se ni to neće propustiti. Sve to smanjuje naše ambiciozne apetite u odnosu na eventualno iznenađujuće brojke (o)savremljene tehnike.

Za odbranu od ATACMS-a nam trebaju sistemi sa ABM (anti-ballistic missile) sposobnostima:

Patriot PAC-3, HQ-29 (kineska verzija PC-3), SAMP/T, THAAD, S-300V/VM, S-400, S-500, moze i HQ-9B / HQ-9BE.

FK-3, ili FK-3A nema te sposobnosti.

Spisak unapredjenja koja sam naveo (pod uslovom da je sve istina), su navedena za HQ-22A prikazan na paradi, i pitanje je sta ide u eksportnu verziju.

143473-67586444-G0-Jq-Gwc-WQAAu-DFu.jpg

Za odbranu od ATACMS-a nam trebaju sistemi sa ABM (anti-ballistic missile) sposobnostima:

Patriot PAC-3, HQ-29 (kineska verzija PC-3), SAMP/T, THAAD, S-300V/VM, S-400, S-500, moze i HQ-9B / HQ-9BE.

FK-3, ili FK-3A nema te sposobnosti.

Spisak unapredjenja koja sam naveo (pod uslovom da je sve istina), su navedena za HQ-22A prikazan na paradi, i pitanje je sta ide u eksportnu verziju.

143473-67586444-G0-Jq-Gwc-WQAAu-DFu.jpg
I fd2000b što je otprilike hq9b.

- 12 M84AS2
- 9 BVP M80AB1
- 1 Gvozdika 2S1
- 10 T72B1MS

Isporuke se u skladu sa uslovima realizovane javne nabavke očekuju i u naredna dva dana, što se poklapa sa konačnim brojem od 86 guseničnih vozila na paradi.

Bojim se da ćemo se ponovo neprijatno iznenaditi sporom modernizacijom tenkova i BVP, jer je sve jasnije da od nedavne patke o ,,30-40" modernizovanih M84-tica nema ništa. Posebno u slučaju da ukupan broj uključuje i Kubove, kojih doduše nije bilo 2020. i 2015. na paradama, a čini mi se ni Gvozdika.

Takođe, biće veoma zanimljivo i da li će se prikazivati i stariji krševi od tenkova i BVP-ova (koji nisu modernizovani), a verujem da se ni to neće propustiti. Sve to smanjuje naše ambiciozne apetite u odnosu na eventualno iznenađujuće brojke (o)savremljene tehnike.
Zbog čega mislite das neće biti 30-tak M84AS2? Pa i ovih T72B1MS ima samo 30,m pa ih evo došlo 10 danas. Do parade je 11 dana, ima vremena da dodju.

Kad se već prave liste fantazija i paranoja, jel mogu i ja da dodam neke predloge:

Nosač aviona, 1 komad
J-15, 30 komada (za nosač)
Razarač, 6 komada
Podmornica, 8 komada
S-500, 10 baterija
Su-57, 100 komada
Su-34, 100 komada
H-20, 20 komada
Armata, 200 komada u prvoj fazi
Dongfeng DF-26, 50 komada

Ma može što se mene tiče sve, ali ekipa iz forumskog generalštaba kaže da su Ruska i Kineska oruđa najbolja pa ja pravim plan nabavke u skladu sa time. 🙂

A i treba kupovati od braće. Em najbolje, em najpravednije.

- 12 M84AS2
- 9 BVP M80AB1
- 1 Gvozdika 2S1
- 10 T72B1MS

Nisam naglasio detalje samog raspoređivanja tehnike.

Kako se svakako krši zakon i izigravaju JNA ,,vojne tajne", ulica ispod Brankovog mosta u kojoj se nalazi tehnika, restriktivna je zona i za kretanje pešaka. Fotografisanje je nemoguće, osim sa velike daljine, jer Vojna policija stoji i na samom Brankovom mostu i nedozvoljava zadržavanje tako da i ,,brojanje" ide isključivo u hodu i uz neprijatne poglede vojnih policajaca.

Naglašavam da je sve to flagrantno kršenje zakona, jer ne postoji uredba Vlade kojom je fotografisanje zabranjeno (na osnovu koje bi Grad postavio znak), niti objektivni razlozi za ograničavanje slobode kretanja. Krivični zakonik i zakon o javnom informisanju su jasni - zabranjeno je snimanje kojim se osetno zadire u lični život, tenkovi i da ga imaju, bio bi u kasarni, ne na ulici... Bilo kako bilo, cirkus zemlje Srbije, a do podataka ipak dođosmo. 😉

Чему служи парада ако не можеш да видиш возила? Зар се она неће показати и за који дан на самој паради? Какве глупости, сачувај Боже.

Чему служи парада ако не можеш да видиш возила? Зар се она неће показати и за који дан на самој паради? Какве глупости, сачувај Боже.
Pa zar ne shvataš... Mora ,,vrhovni komandant" prvi da klimne glavom pre nego što se mi koji to plaćamo usudimo da nešto gledamo. On je nosilac ekskluziviteta i autoriteta ,,odobravanja"...

.....
Isporuke se u skladu sa uslovima realizovane javne nabavke očekuju i u naredna dva dana, što se poklapa sa konačnim brojem od 86 guseničnih vozila na paradi......

Tender je bio za angažovanje privatnika za prevoz tog broja guseničara od Kovina, gde se uvežbavaju do Ušća.
Sada dopremljena vozila je prevezla sama vojska.

Moja pretpostavka je da danas dopremljena vozila nisu ni bila u Kovinu na pripremama. Te guseničare iz Kovina onda tek očekujemo da krenu ka Ušću sa angažovanjem privatnika. Što bi značilo da će ukupan broj guseničara biti veći od broja predviđenog za transport privatnim vučnim vozovima.

Fotka iz Preljine, nejasno da li ide u TZR ili na paradu.

Pre bih rekao da su ga pokupili onako usput iz neke kasarne i prevezli u remontni zavod, da ga istovare pre utovara nove ture iz zavoda za Ušće.
Kao što napisah, nemodernizovani i drugi guseničari su u Kovinu gde uvežbavaju za paradu.

... Fotografisanje je nemoguće, osim sa velike daljine, jer Vojna policija stoji ...

Pa zar nije zakonom zabranjeno svako fotografisanje vojske, vojnih jedinica i njihovih pokreta, aktivnosti, razmeštaja, lokacija stacioniranja, ...
Nije reč samo o fotografisanju javnih lokacija, već sve one, čak i privatne, prisustvom vojske postaju vojne lokacije.
E sada da li je to suvislo raditi u ovoj situaciji je drugo pitanje. Ali za vojne policajce na lokaciji vojnog rasporeda, sa zadatkom obezbeđenja lokacije i jedinica, takvi propisi važe i moraju ih primenjivati, ili se bar praviti da ih primenjuju.

Pa vidim da se prave liste želja pa kad se došlo do onanije i na balističke rakete i odbranu od isth, reko daj i ja da dodam par predloga na te liste. 🙂

Realno, ako nam trebaju balističke rakete, zašto ne i nosač aviona? Kada pokorimo Hrvatsku, premestićemo ga nekako iz Dunava i Save i u Jadran. A onda obnovimo i ostatak Dušanovog carstva.

Beše Rusi prave najbolje nosače aviona? Bolje da sa tim sačekamo da pokore Ukrajinu, pa u pauzi dok ne krenu dalje.

Samo Rusko i Kinesko dolazi u obzir.

Pravoslavno i/ili bratsko.

Dongfeng kad se isporuče i montiraju u silose, da dođe pop da blagosilja i da se na vrhu nacrta pravoslavni krst. Obavezno.

Vrh