Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,1%
  • Ne

Glasovi: 240 62,3%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    385
Očigledno, ali je za razliku od srednjoskolaca sa t6 bar završio fakultet bezbednosti. Vojinovica kad čujem da priča želudac mi se prevrće jer čovek ne zna da sklopi rečenicu a na ono što može da se kaže u dve rečenice potroši 20 minuta. Prosto imam transfer blama kada ga slušam i sve očekujem da će nešto da kaže, dodjemo do kraja emisije i vidim da ništa nije rekao.
Пера и није нешто заинтересован за војску. Опет Радуловић је исфорсирани аналитичар службе.

Radulović jeste paljevina i analitičar službe ali je zainteresovan, zna da priča za razliku od Vojinovica koji ne zna da priča, neobrazovan je moguće nezainteresovan, ali takodje sluša naloge službe. Kada treba da se opravda neka glupa kupovina na pr. Rafala forsirao je to maksimalno na svom portalu i pritom iznosio neistine kako uz Rafal dobijamo raketu Mica NG dometa 160km iako na sajtu MBDA stoji da će domet te rakete biti veći za 40% od sadašnje što znači oko 85km. Svaku Miloradovicevu glupost prenosi istog trenutka bez ikakve kriticnosti a čovek zaslužuje itekakvu kritiku za desetine nezavrsenih projekata u koje se ulaže državni novac. Sama činjenica da FAP nije osposobljen godinama da proizvede sasiju 8x8 za Noru otvara itekako sumnju u tog čoveka, posebno što to sigurno nije neresiv problem. Međutim mali je Vojinovic čovek da se bavi takvim pitanjima, kao što rekoh on je srećan kada se rukuje sa Miloradovicem, kritika je kod takvih ljudi iskljucena.

Očigledno, ali je za razliku od srednjoskolaca sa t6 bar završio fakultet bezbednosti. Vojinovica kad čujem da priča želudac mi se prevrće jer čovek ne zna da sklopi rečenicu a na ono što može da se kaže u dve rečenice potroši 20 minuta. Prosto imam transfer blama kada ga slušam i sve očekujem da će nešto da kaže, dodjemo do kraja emisije i vidim da ništa nije rekao.
Apsolutno!
A pritom je bahat i kao urednik na T6 se ponaša kao despot i omalovažava ljde bez razloga, i briše komentare normalne potpuno. Bukvalno isto mišljenje imamo. Što se gospodina Nenada miloradovića tiče, čovek veoma dobro radi svoj posao, svaka nabavka mu je smislena, i naravno da zna raziku izmedsju svakog sistema

Apsolutno!
A pritom je bahat i kao urednik na T6 se ponaša kao despot i omalovažava ljde bez razloga, i briše komentare normalne potpuno. Bukvalno isto mišljenje imamo. Što se gospodina Nenada miloradovića tiče, čovek veoma dobro radi svoj posao, svaka nabavka mu je smislena, i naravno da zna raziku izmedsju svakog sistema
O Vojinovicu imamo isto mišljenje, o Miloradovicu ne, čak suprotno mislim da je štetan za vojsku. U nabavci PVO sistema nije učestvovao samo on već i oficiri koji se nisu školovali u NATO zemljama a zavrsili su obuku na sistemima dugog dometa. Za nabavku u RV je bio zadužen on i oficiri školovani u NATO zemljama i videsmo rezultat. A pritom Vojinovic na t6 pa i sajt my city military su formirali taj narativne nazivajući j10c kineskim smejem i sl. Sada vidimo da smo za eskadrilu Rafala sa vv raketama na granici srednjeg dometa, mogli da kupimo puk j10c sa vv raketama dugog dometa. Pritom na t6 kritika nije bila poželjna i realan opis Rafala nije objavljivan. Naravno u manjoj meri ali je to radjeno i na sajtu my city military u čemu se posebno isticao administrator bojank koji je uklanjao sve nepoželjne komentae preko administratora te teme. Inače je čovek bio podoficir, dakle vodio je računa da oficiru uvek budu uglancane cipele.

Ddefinitivno je da je nešto od dalekometnog PVO iz Kine stiglo. Šta to je već pitanje.
Realno je očekivati da su pristigle 2 baterije tog nečega, uz verovatno i dodatne nabavke postojećih, odnosno elemenata za postojeće sisteme (rakete, dodatni HQ-17 i sl.).
U savremeno vreme najbolje prikrivanje pravih informacija je namerno poturanje lažnih informacija preko raznih analitičara, komentatora i ,,stručnjaka". Tako treba tumačiti i prethodne najave.

Već sam ranije pisao, na postojeći divizion sa 4 baterije FK-3 bi bio odlično da se nabave bar još 2 dodatne baterije istog ili unapređenog sistema. Za to je i ranije već bilo najava. Ovo je ključno da bi se povećao broj sistema, odnosno saturacija za realnu borbenu upotrebu i kao ukupna borbena žilavost celog sistema. Takođe, to omogućava prekonfigurisanje sistema u slučaju ratnih gubitaka. Primer u napadu se izgubi radar i jedno lansirano vozilo - ostatak sistema se preraspodeli po drugim baterijama i bude u potpunosti funkcionalano.

Ako se uz postojeće 4 baterije nabave ( ili su nabavljene) dodatne 2 baterije dolazimo do ukupnog broja od 6 baterija, pa bi bilo realno očekivati formiranje 2 diviziona FK-3. Ovo je opet značajno jer to podrazumeva i dodatnu nabavku elementa za divizion (divizionski dalekometni osmatrački radar i slično).

Opet ponavljam, ovde je samo reč o nagađanjima.
U svakom slučaju ne bih isključio mogućnost da su pristigli elementi nekog novog, dalekometnog sistema, a koji se ne zove HQ9.

I ono što je naročito bitno.
Ovim nabavkama iz Kine definitivno pada u vodu ona teorija o nemogućnosti dopremanja naoružanja iz Kine.

O Vojinovicu imamo isto mišljenje, o Miloradovicu ne, čak suprotno mislim da je štetan za vojsku. U nabavci PVO sistema nije učestvovao samo on već i oficiri koji se nisu školovali u NATO zemljama a zavrsili su obuku na sistemima dugog dometa. Za nabavku u RV je bio zadužen on i oficiri školovani u NATO zemljama i videsmo rezultat. A pritom Vojinovic na t6 pa i sajt my city military su formirali taj narativne nazivajući j10c kineskim smejem i sl. Sada vidimo da smo za eskadrilu Rafala sa vv raketama na granici srednjeg dometa, mogli da kupimo puk j10c sa vv raketama dugog dometa. Pritom na t6 kritika nije bila poželjna i realan opis Rafala nije objavljivan. Naravno u manjoj meri ali je to radjeno i na sajtu my city military u čemu se posebno isticao administrator bojank koji je uklanjao sve nepoželjne komentae preko administratora te teme. Inače je čovek bio podoficir, dakle vodio je računa da oficiru uvek budu uglancane cipele.
Jeste, ali je za razliku od prošlih ljudi umeo da sasluša stručne ljude i dozvoli nabavke. Treba biti i realan i videti odakle smo krenuli, ne iz minusa, već debelog minusa. Da, dosta stvari se godinama razvlače, ali ih je dosta i završeno, i sva završena sredstva su izuzetna za bilo koju zemlju, a posebno zemlju veličine Srbije. Čak i Rafal iako je preskup je nesumnjivo dobra platforma, čak odlična, samo je preskup. Videćemo na kraju šta je dodatno ispregovarano i šta se dobija. Azerbejdžan je kupio 40 JF-17 za 4.6 milijardi evra, i jesu kineski avioni jeftiniji, ali ne baš toliko.

Naravno da pada u vodu teorija o nemogućnosti dopremanja oruzja iz Kine kao i narativne sa t6 i my city o oruzju iz Kine kao " kineskom smecu". Nabavka PVO sistema nije mogla da prodje bez Tiosava Jankovica koji je kao klinac obarao zapadne avione pa kasnije prošao obuku na ozbiljnim istočnim sistemima i tu Miloradovic nije mogao da mnogo pametuje. E RV je već druga priča tu su nam Bandic i Pavlović sa Miloradovicem krojili kapu. Džaba je Milinovic govorio da treba da se uzmu u obzir kineski avioni jer je njihova tehnologija napredovala, već je bio u penziji i "mladi" NATO lavovi su odlučili sta ćemo da kupimo za sada vec 3,5 milijardi evra.

I za T6 i za Mycitymilitary isto potpisujem od slova do slova. I da, isti moderator. Pritom neke da kažem '' škakljive'' teme ne mogu ni biti predmet rasprave, jednostavno mora da se čeka moderacija da bi se videlo može li ili ne komentar.

Naravno da pada u vodu teorija o nemogućnosti dopremanja oruzja iz Kine kao i narativne sa t6 i my city o oruzju iz Kine kao " kineskom smecu". Nabavka PVO sistema nije mogla da prodje bez Tiosava Jankovica koji je kao klinac obarao zapadne avione pa kasnije prošao obuku na ozbiljnim istočnim sistemima i tu Miloradovic nije mogao da mnogo pametuje. E RV je već druga priča tu su nam Bandic i Pavlović sa Miloradovicem krojili kapu. Džaba je Milinovic govorio da treba da se uzmu u obzir kineski avioni jer je njihova tehnologija napredovala, već je bio u penziji i "mladi" NATO lavovi su odlučili sta ćemo da kupimo za sada vec 3,5 milijardi evra.
Ali ruku na srce, kineski avioni su bili potpuna nepoznanica za svakooga, a pritom su za Srbiju ne znam iz kojeg razloga bili zahtevani tj favorizovani dvomotorni avioni. Inače gospodin Janković je 1998-me prošao obuku i za Buk i S300 sa još jednom grupom oficira. Takodje vrhunska V-V raketa nije bila aktuelna 2017-te niti se mnogo znalo o njoj. Nesumnjivo da se u borbi izuzetno pokazao J-10c, kao i njegova avionika u kompletu, ali mi i dalje ne znamo sa sigurnošću kvalitet recimo njihovih motora, što ne znači da su loši, samo prosto su nepoznanica. Za cenu jednog X7 se može kupiti 6 kineskih SUV, ali opet se ljudi odlučuju za BMW, a vrv kinez i daje više.

Jeste, ali je za razliku od prošlih ljudi umeo da sasluša stručne ljude i dozvoli nabavke. Treba biti i realan i videti odakle smo krenuli, ne iz minusa, već debelog minusa. Da, dosta stvari se godinama razvlače, ali ih je dosta i završeno, i sva završena sredstva su izuzetna za bilo koju zemlju, a posebno zemlju veličine Srbije. Čak i Rafal iako je preskup je nesumnjivo dobra platforma, čak odlična, samo je preskup. Videćemo na kraju šta je dodatno ispregovarano i šta se dobija. Azerbejdžan je kupio 40 JF-17 za 4.6 milijardi evra, i jesu kineski avioni jeftiniji, ali ne baš toliko.
Ma jeftiniji su značajno. Pritom nije samo cena u pitanju iako je od značaja. Zapad (mislim na Evropu) inače ima slabu paletu raketa za razliku od Rusije i Kine. Mi sa Rafalom ne možemo dobiti vv raketu dugog dometa jedinu koju imaju ( Meteor) a Kina uz j10c nudi raketu pl15 dometa 150km. Tako da ćemo Rafal koji je inače više jurisnik nego lovac koristiti isključivo kao jurisni avion jer je sa raketom Mica dometa 60km je besmisleno da se koristi kao lovački avion.

Ali ruku na srce, kineski avioni su bili potpuna nepoznanica za svakooga, a pritom su za Srbiju ne znam iz kojeg razloga bili zahtevani tj favorizovani dvomotorni avioni. Inače gospodin Janković je 1998-me prošao obuku i za Buk i S300 sa još jednom grupom oficira. Takodje vrhunska V-V raketa nije bila aktuelna 2017-te niti se mnogo znalo o njoj. Nesumnjivo da se u borbi izuzetno pokazao J-10c, kao i njegova avionika u kompletu, ali mi i dalje ne znamo sa sigurnošću kvalitet recimo njihovih motora, što ne znači da su loši, samo prosto su nepoznanica. Za cenu jednog X7 se može kupiti 6 kineskih SUV, ali opet se ljudi odlučuju za BMW, a vrv kinez i daje više.
Janković je sa grupom oficira na obuku poslat pred kraj rata dakle 99. godine te su nas rusi i na taj način oslabili uz obećanje da ćemo te sisteme i dobiti. Ovako su otišli odlični oficiri u toku rata a od isporuke sistema nije bilo ništa.

Ma jeftiniji su značajno. Pritom nije samo cena u pitanju iako je od značaja. Zapad (mislim na Evropu) inače ima slabu paletu raketa za razliku od Rusije i Kine. Mi sa Rafalom ne možemo dobiti vv raketu dugog dometa jedinu koju imaju ( Meteor) a Kina uz j10c nudi raketu pl15 dometa 150km. Tako da ćemo Rafal koji je inače više jurisnik nego lovac koristiti isključivo kao jurisni avion jer je sa raketom Mica dometa 60km je besmisleno da se koristi kao lovački avion.
Navodi se da je MICA u varijanti EM dometa 80km, NG varijanta videćemo, ali preko 120km vrv. Samo što je preskupo

Много се придаје на значају једном форуму којем је од рата у Украјини драстично опао квалитет дискусије и једном сајту који се бави примарно авијацијом а војска је успутна тема. Ако њихово мишљење утичу на одлуке о набавкама онда војска да стави катанац.
Што се тиче кинеских авиона, проблем је што наше ваздухопловство преферира двомоторне авионе због преживљавања, што је последица горког искуства из 1991.-1992. као и руска доктрина од 1993. на коју се ми и даље ослањамо.

Много се придаје на значају једном форуму којем је од рата у Украјини драстично опао квалитет дискусије и једном сајту који се бави примарно авијацијом а војска је успутна тема. Ако њихово мишљење утичу на одлуке о набавкама онда војска да стави катанац.
Што се тиче кинеских авиона, проблем је што наше ваздухопловство преферира двомоторне авионе због преживљавања, што је последица горког искуства из 1991.-1992. као и руска доктрина од 1993. на коју се ми и даље ослањамо.
Činjenica je da je verovatnoca prezivljavanja pilota dvomotornih aviona veća. Koliki je procenat ne znam. U ratu visokog intenziteta i kod novih raketa sa velikim bojevim glavama nisam siguran da to ima veliki značaj. Primer Ukrajine to pokazuje. Retkost je da pilot preživi pogodak a ukrajinski avioni su dvomotorni.
Sto se tice sajtova, naravno da ne donose odluke ali itekako prate narativ koji preovladava bez iole kriticnosti. To nešto govori o ljudima koji ih vode. Pročitaj tekstove od pre više godina na t6 kada je bila aktuelna kupovina mig 29m aviona. Ista prica, bolji avion ne postoji. Ocena aviona, dobre i lose karakteristike, ne postoji. Zato postaju odvratni.

Bilo bi zanimljivo znati odgovore na neka pitanja.
- Da li postojeći srpski FK-3 može samo zamenom (odnosno nabavkom) raketa sa originalnog HQ-22 da poveća domet na pominjanih 120 - 150 - 170 km, bez drugih izmena samog sistema?
- Čime će se prenaoružati postojeće PVO jedinice u Novom Sadu i Nišu koje sada koriste KUB-ove?
- Da li će se mirnodopsko raspoređivanje novih PVO sistema u Srbiji vršiti tako da mogu da lete i rade ,,preko ograde" koju kontrolišu kopnene snage VS?
Sadašnji raspored FK-3 govori da je njegova primarna uloga odbrana Beograda i okoline i svojim maksimalnim daljinama dejstva ne zalazi u okolne zemlje.

Hehe, otela se diskusija kontroli, evo sada se polemika vodi u komentarima na YTu :)

Ja sam lično srećan sto uopšte imamo ovu diskusiju, jer obe opcije o kojima diskustuje su vrhunske, polako ali sigurno se zatvara priča strategijske kupole na kvalitetan način. I raduje što sve uzimamo od istog proizvođača te sve moze da se uveze očas posla.

Jednom, možemo da stanemo i da kažemo da smo zadovoljni :).

Meni je drago i zbog naših raketaša jer već sada imaju najkvalitetniju moguću PVO opremu na svetu. Zasluzili su. Opremu, kojom Kina brani i svoje nebo a to je nije mala oznaka kvaliteta. A dobili su paralelno i ogromni broj novih Tales radara, manji broj Mistrala (uvek moze vise da se uzme), te modernizovane Igle, Pasarsi, Panciri a tu su modernizovani Kubovi i Neve, Kub nabavke iz Mađarske... te pored kvaliteta postoji i kvalitet sredstava za sve udaljenosti of par stotina metara do 100+ km.

Živimo u zlatnom vremenu za našu PVO i ja sam zadovoljan 😀.

Poslednja izmena:
Hehe, otela se diskusija kontroli, evo sada se polemika vodi u komentarima na YTu :)

Ja sam lično srećan sto uopšte imamo ovu diskusiju, jer obe opcije o kojima diskustuje su vrhunske, polako ali sigurno se zatvara priča strategijske kupole na kvalitetan način. I raduje što sve uzimamo od istog proizvođača te sve moze da se uveze očas posla.

Jednom, možemo da stanemo i da kažemo da smo zadovoljni :).

Meni je drago i zbog naših raketaša jer već sada imaju najkvalitetniju moguću PVO opremu na svetu. Zasluzili su. Opremu, kojom Kina brani i svoje nebo a to je nije mala oznaka kvaliteta. A dobili su paralelno i ogromni broj novih Tales radara, manji broj Mistrala (uvek moze vise da se uzme), te modernizovane Igle, Pasarsi, Panciri a tu su modernizovani Kubovi i Neve, Kub nabavke iz Mađarske... te pored kvaliteta postoji i kvalitet sredstava za sve udaljenosti of par stotina metara do 100+ km.

Živimo u zlatnom vremenu za našu PVO i ja sam zadovoljan 😀.
Ništa mi nije jasno. Kad detaljnije slušam, Miloradovic je rekao da je kao dalekometni sistem izabran neki drugi, ne hq9b. Fk3b nije sistem velikog dometa ako na takav sistem misli Miloradovic kada govori o dalekometnom sistemu. Fk3 i fk3b je sistem srednjeg dometa.

Ili drugi sistem kao druga baterija HQ9B? (unapređujemo drugim sistemom)

Ili drugi sistem kao druga baterija HQ9B? (unapređujemo drugim sistemom)
Nisam razumeo. Rekao je da nije hq9b. Ako si mislio na fk3b to nije sistem dugog dometa već srednjeg do dugog a on je naveo dalekometni sistem. Ne znam jel su mu dalekometni i dugi domet isto

Rekao je "mi smo već postigli i unapređujemo sistem te dalekomene odbrane drugim sistemom".

To može da znači:
- Verovatnije: postigli smo drugim sistemom i to unapređujemo
- Malo nategnuto postigli smo kroz HQ9 i sada unaprađujemo drugim sistemom (drugom baterijom) HQ9

Prvo je prirodno tumačenje toga što je rekao, ali ne znam koji bi to drugi sistem mogao da bude.

Покојни Мирослав Лазански је за све ове набројане аналитичаре Жуков! Доајен војног новинарства!

Rekao je "mi smo već postigli i unapređujemo sistem te dalekomene odbrane drugim sistemom".

To može da znači:
- Verovatnije: postigli smo drugim sistemom i to unapređujemo
- Malo nategnuto postigli smo kroz HQ9 i sada unaprađujemo drugim sistemom (drugom baterijom) HQ9

Prvo je prirodno tumačenje toga što je rekao, ali ne znam koji bi to drugi sistem mogao da bude.
Pa ako je drugi sistem dugog dometa onda je to Fd2000b ali to mu dođe skoro isto što i hq9b kada je domet u pitanju.

Ja sve vreme mislim da pričamo upravo o Fd2000b (kao izvozna verzija), samo ga zovemo HQ9(B).
Sad vidim da su neke zemlje (Egipat) dobile baš HQ9B.

Vrh