Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 29,8%
  • Ne

Glasovi: 234 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,5%

• Ukupno glasača
    373
Odlicno, ako ništa drugo može da se našim avionima produži resurs ili obrnuto pošto su madjarski mladji. Mada koliko sam čitao nisu u najboljem stanju.

Узет је један Миг за канибализацију. Било би лепо да су узели неколико половних Ми-17 у летном стању.

Miloradovic je rekao ( ako mu se može verovati) da je Mig manji deo nabavki uključujući i vazduhoplovstvo.

Могуће да је мислио на РВ и ПВО скупа, могли су да узму од Мађара и опрему за одржавање Мигова, наоружање, а узети су и елементи система КУБ.

Da uzeti su radari za Kub ali konstatacija da jedan mig predstavlja manji deo nabavke bi trebalo da ukazuje da je uzeto znatno više opreme, možda i migova jer je i na to pitanje rekao " videcete".

Mogli bi i ruske helice od brazilaca koje su oni povukli 15 komada i liniju za održavanje i servis

Znaci Srbija kolektor za sve sto drugi odbace?
А шта фали тим машинама? Ми за мање новца направимо бољу причу него ове НАТО земље у окружењу што купују од произвођача из САД.

Za pocetak to sto, kao kod svakog stare masine, pouzdanost je manja, servisi sve cesci i ozbiljniji, a same masine tehnoloski zaostalije u odnosu na nove.
Na primer, kad se kupi nov auto, moze da se pouzdano koristi nekih 20 godina, a onaj koji je star 10, isto toliko ukupno, sto znaci 10 godina kod drugog vlasnika. Da bi koristio 20 godina voyilo, taj vlasnik mora da kupi dva puta. Servisi i kvarovi su cesci u drugih 10 godina eksploatacije u odnosu na prvih 10 godina, sto znaci da ce ukupna cena odrzavanja biti veca u periodu od 20 godina.

I ne znam po cemu je bolja prica ako neko kupuje polovno nego neko ko kupuje novo, ako su performanse bitne. Sa jedne strane, tacno je da i Trabant i Zaporozad mogu da te donesu od tacke A do tacke B, ali da ostale performanse nisu bitne, proizvodjaci opreme nikad ne bi osavremenjivali i unapredjivali proizvod.

Istina je da ja sebi kupujem polovna vozila, zato sto ih retko koristim i nisu mi bitne performanse, No, ako bih vozilo dosta koristio, kupio bih neko novo i sa dobrim karakteristikama.

U vojsci jedino ima smisla kupovati polovno, ako ce da se aka za obuku i redovne treninge, ali za sukob treba imati novo i savremeno.

Pročitao sam negde (ne mogu da nadjem link) da većina vojnika na Ukrajinskom frontu ima oko 40 tek godina (ima ih sa 50 pa i 60 godina), na obe strane. Čuvaju se mladi naraštaji a šalju se sredovečni. Da li nam to nešto govori oko budućih mobilizacija? Ima logike da u rat idu ljudi koji su formirali porodice a da se sačuva budućnost zemlje. Tačno je da ne trči isto 18 godišnjak i 45 godišnjak, but still...

U Ukrajini je prag mobilizacije 25 godina, cini mi se, a u Rusiji takodje postoji pravilo da regruti ne mogu da idu u borbena dejstva.

Руси форсирају људе са искуством из Чеченије, Сирије. Украјинци људе из прве фазе грађанског рата у Украјини. Ко је имао 2014. 30 сад има 40.
Данас је искуство битније од физичке способности.

Kompanija EDePro sa zadovoljstvom objavljuje uspešno sprovođenje završnog ispitivanja višenamenskog krstarećeg raketnog sistema 5. generacije, ALAS XX. Tokom februara, na poligonu u Nikincima, je izvršena provera zakona vođenja rakete i sposobnosti preciznog gađanja, kao i spremnost za integraciju u naoružanje Vojske Srbije. Ovim postignućem, EdePro se značajno bliži započinjanju serijske proizvodnje raketnog sistema ALAS XX, za potrebe modernizacije naše vojske.

Pročitao sam negde (ne mogu da nadjem link) da većina vojnika na Ukrajinskom frontu ima oko 40 tek godina (ima ih sa 50 pa i 60 godina), na obe strane. Čuvaju se mladi naraštaji a šalju se sredovečni. Da li nam to nešto govori oko budućih mobilizacija? Ima logike da u rat idu ljudi koji su formirali porodice a da se sačuva budućnost zemlje. Tačno je da ne trči isto 18 godišnjak i 45 godišnjak, but still...
Pogledaj demografsku strukturu Ukrajine.
Onda tome dodaj (tj. oduzmi) ~7 miliona registrovanih i verovatno bar još toliko neregsitrovanih izbeglica (šta misliš ko je najviše bežao?)

Vrh