Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,1%
  • Ne

Glasovi: 230 62,3%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,6%

• Ukupno glasača
    369

Greškom sam citirao tekst umesto linka u prvoj poruci.

Greškom sam citirao tekst umesto linka u prvoj poruci.

Prvo su Mojsilović i Tiosav Janković rekli da će pozivati 2006 godište i da će ići ka starijim, sada odjednom ovaj Vučevićev savetnik kaže da će pozivati prvo ljude od 28, 29 godina ????

Planiraju 10.000 regruta na godišnjem nivou a Vučević rekao da planiraju do 20.000 na nakon inicijalnog perioda ?

Ni oni sami ne znaju kako će da izgleda vojni rok koji treba da počne za 8 meseci. Tragikomedija.

Videcemo kako će biti. Ovo sto je ovaj savetnik rekao ima logike da generacije koje su na izmaku ne bi izbegle i da ih vojska odmah ima u rezervi. Da li ce biti tako još ne znamo, samo kažem da ima logike.

Videcemo kako će biti. Ovo sto je ovaj savetnik rekao ima logike da generacije koje su na izmaku ne bi izbegle i da ih vojska odmah ima u rezervi. Da li ce biti tako još ne znamo, samo kažem da ima logike.

Mislim da lupeta, realnije je ono što je Mojsilović rekao u intervju Novostima za Novu godinu, da će stariji od 25 godina služiti po drugačijem modelu od onih koji su mlađi tj od 18 do 25.

Pa to sto je u pitanju drugi model ne znači da neće početi sa tim izlaznim generacijama.
Mada je sve još uvek nejasno jer ako bude 10.000 godišnje onda to nije ni pola generacije. Ako bude 20.000 kao što je rekao Vucevic onda bi to moglo da bude približno jednoj generaciji kada se oduzmu svi koji će izbeći na ovaj ili onaj način služenje. Kontradiktorni su tako da treba sačekati zakon koji je Gasic najavio do marta.

Pa to sto je u pitanju drugi model ne znači da neće početi sa tim izlaznim generacijama.
Mada je sve još uvek nejasno jer ako bude 10.000 godišnje onda to nije ni pola generacije. Ako bude 20.000 kao što je rekao Vucevic onda bi to moglo da bude približno jednoj generaciji kada se oduzmu svi koji će izbeći na ovaj ili onaj način služenje. Kontradiktorni su tako da treba sačekati zakon koji je Gasic najavio do marta.

Nema šanse da stariji koji imaju 27, 28, 29 godina služe isto 75 dana kao ovi od 18 - 25, jednostavno nema ni kapaciteta ni vremena.
Jedino što bi mogli jeste da ih ubace na 30 do 45 dana, malo duže nego što je bila obuka za rezerviste do sada.

Ni 20.000 nije približno jednoj generaciji, u proseku smo imali 32-33.000 muškaraca po generaciji.

Како су тачно предвидели да се правда одсуство са посла? Замислите сад извуку неког младог лекара од 26 година из неког сеоског дома здравља ког су једва довели. Или како нека ИТ компанија да надомести одсуство квалификованог стручњака?

Koliko smarate sa odsustvom sa posla. Ako moze bolovanje od mesec dana moze i vojni rok, nece nijedna firma propasti zbog toga, a pogotovo IT firma. Jedino pravo pitanje je za preduzetnike koji imaju male radnje gde je osnivac jedini zaposleni.

Како су тачно предвидели да се правда одсуство са посла? Замислите сад извуку неког младог лекара од 26 година из неког сеоског дома здравља ког су једва довели. Или како нека ИТ компанија да надомести одсуство квалификованог стручњака?

Mislim da će stariji od 25 imati do 30 dana obuke, jedan mesec da se odsustvuje sa posla, verovatno će dati refundaciju poslodavcu za taj mesec dok će zaposleni primiti prijavljenu platu od strane Vojske Srbije ili najavljenu od 30.000 dinara mesečno što Gašić spomenuo pre par dana (75.000 dinara za 75 dana, dakle 30.000 din za mesec dana služenja).

Nema šanse da drže zaposlene 75 dana, pljuštali bi masovno otkazi.

Требало би ту одмах да се изнесе како стоје ствари по тим питањима.

Regulisace to sigurno zakonom i podzakonskim aktima tako da neće pljustati otkazi sigurno. I ranije su za vreme služenja vojnog roka prava i obaveze mirovale.

Snaćiće se firme, i teško da će tu biti nekih otkaza, pogotovo i ITu i gde god su ljudi redovno zaposleni (a IT je očišćen od agencija).
Ono što može biti pitanje nadkonada, ljudi od 27-28 godina većinom zarađuju mnogo više od tih 30.000, u ITu dobrim delom i 10x više. To bi se moralo u potpunosti pokriti.

Regulisace to sigurno zakonom i podzakonskim aktima tako da neće pljustati otkazi sigurno. I ranije su za vreme služenja vojnog roka prava i obaveze mirovale.

Regulisalo se tako što firme nisu zapošljavale ljude koji nisu imali odsluženi vojni rok jer nisu želele da plaćaju radnike koji bi bili odsutni.

U oglasima za posao je svuda stajalo "samo oni sa regulisanom vojnom obavezom" ili "samo oni sa odsluženim vojnim rokom".

Pa to će opet da bude. Pričamo o već zaposlenima.

Pa da, sad je situacija drugačija, moraće ljude da uzmu sa posla koji već imaju i koji rade.

Ne znam kako će to da izvedu a da poslodavci ne podele otkaze i i nađu zamenu.

I da uvedu podzakonske odredbe da će država da refundira poslodavcu nekako, opet će de facto poslodavci radije ići na deljenje otkaza jer je mnogo praktičnije.

Sva ova moguća problematika vraća na ono što su već rekli - da će krenuti sa 2006 godištem i popunjavati kvotu sa 2005, eventualno 2004 godištem dok će stariji od 25 godina imati obuku za rezerviste do 30 dana i to opet neki manji uzorak od generacije, tipa 3000-4000 njih na godišnjem nivou koji imaju 26, 27, 28 godina i koji mogu da se odazovu na poziv.

Poslednja izmena:
Bilo je i nekada ljudi koji uspeli da se zaposle pre odlaska u vojsku, i zakonski nisu mogli dobiti otkaz, kao trudnice :)
A onda je većina firmi odlučila da izbegava da zapošljava u tom slučaju, da ne bi imali probleme.

Privatne poslodavce će da boli uvo da čekaju zaposlene da se vrate, pogotovu one koji su lako zamenljivi. Sve mogu da zamislim kako trgovinski lanci ili pumpe strpljivo čekaju neke klince da se vrate sa sa sviranja k... ovaj služenja vojske. Da, da, znam, sad će roboti reći "ali, ali, zakon će da ih štiti..." Oće đavola. Naći će se drugi načini da se neko otpusti a da ne odgovara pred zakonom. Nema bre u Srbiji zakona, pogotovu ne za običnog kmeta.

Na kraju će se doći dotle da će se preferirati zapošljavanje ljudi starijih od 30 godina, jer će svi gledati da izbegnu peripetije sa ovima koji nisu još odslužili. Agencije koje dovlače tuđine će tu najviše profitirati, jer će se svi potencijalni nedostaci nadoknađivati uvozom tuđih radnika koji će raditi za još manje plate.

A sve ovo samo i samo zato što su radikalski degenerici lošom kadrovskom politikom, partokratijom i korupcijom oterali previše profesionalaca iz VS.

A vi ih branite, ajde, ložite se i tešite se još malo. I tešite se da će se tim služenjem od 75 dana neko osposobiti i naučiti nešto korisno tamo.

Neke ovde vozaju premazane radikalčine ko malu decu, ko što su vozale i prethodnu generaciju pre 30 godina. Kad su ih puni sebe poslali u 4 rata, i iz sva 4 ovi se vraćali na traktorima ili u sanducima. Dok su za to vreme radikalčine ždrale i krale ovde.

Poslednja izmena:
Godine 2006. zasnovao radni odnos u privatnoj kompaniji na neodređeno, 2008. otisao na odsluzenje vojnog roka (6 meseci).

Za tih 6 meseci miruju obaveze poslodavca/zaposlenog. Verujem da se u Zakonu nista nije menjalo po ovom pitanju.

Taj lekar od 26 godina, ako je u najboljem slučaju završio fakultet u roku (6 godina) ima još da završi i staž pa položi nakon toga državni ispit kako bi uopšte mogao da bude zaposlen.
Lekari kako je ranije i bilo, nakon fakulteta na odsluženje vojnog roka i to u sanitet, a služenje vojnog roka u sanitetu da im se računa kao deo završenog lekarskog staža (isto i za stomatologe, farmaceute).

Odsustvo od 75 dana dođe kao bolovanje nekome ko je slomio nogu.

Zakonski je rešeno da zaposlenom dok služi vojni rok, radni odnos miruje.

Ako bi poslodavac po povratku na posao sa odsluženja, zaposlenom dao otkaz, u tom slučaju ide državna represija prema poslodavcu (razne inspekcije, finansijska pečešljavanja, ....). Cilj represije nije konkretan poslodavac već sprečavanje novog takvog slučaja.

U svakom slučaju, mislim da pozivanje starijih generacija na odsluženje nije korektno prema generacijama koje su zvanično bile oslobođene služenja vojnog roka i planirale svoj život bez takve zakonske obaveze.

Ja da se pitam, granicu za obavezno služenje bih postavio na 21 godinu, svi mlađi obavezno služenje. Pozvao bih svakog starijeg od 21 godine na razgovor, ponudio služenje vojnog roka sa oružjem kao izbor koji mogu da prihvate ili ne. Ako ne prihvataju upoznao bi ih sa činjenicom da su i oni vojni obveznici koji moraju imati neki oblik vojnog rasporeda. Uzeo bih podatke o formalnom školovanju, radnom iskustvu, specifičnim sposobnostima i prema tome dodeljivao raspored. Planirao bih im poziv na bar jednu vojnu vežbu od 15 dana prema njihovom rasporedu.
Sanitet, vozači, ugostitelji, tekstilci, građevinci, rukovaoci mašina, inženjeri svih vrsta, zanatlije svih vrsta, .... mogu dobiti raspored prema svojim sposobnostima. Ostali kao klasični fizikalci u radnim jedinicama prema potrebi, gde nisu potrebne specifične sposobnosti. Upoznati ih i da će biti pozivani i u mirnodopskim vanrednim sitacijama u recimo poplavama da pune i nose džakove sa peskom, oslobađaju u slučaju snežnih nevremena i slično.

Poslednja izmena:
Godine 2006. zasnovao radni odnos u privatnoj kompaniji na neodređeno, 2008. otisao na odsluzenje vojnog roka (6 meseci).

Za tih 6 meseci miruju obaveze poslodavca/zaposlenog. Verujem da se u Zakonu nista nije menjalo po ovom pitanju.

Nije se menjalo. Isto se i sada primenjuje na svakog ko ode da služi dobrovoljno.

Privatne poslodavce će da boli uvo da čekaju zaposlene da se vrate, pogotovu one koji su lako zamenljivi. Sve mogu da zamislim kako trgovinski lanci ili pumpe strpljivo čekaju neke klince da se vrate sa sa sviranja k... ovaj služenja vojske. Da, da, znam, sad će roboti reći "ali, ali, zakon će da ih štiti..." Oće đavola. Naći će se drugi načini da se neko otpusti a da ne odgovara pred zakonom. Nema bre u Srbiji zakona, pogotovu ne za običnog kmeta.
Ja smo ne volim kada se problemi traže i tamo gde ih nema, ili ne bi smelo da ih ima.
Davanje otkaza će se sigurno javljati, neko će to smeti manje da radi, neko više,
ali to su stvari koje treba rešavati nivou primene zakona i to nema veze sa pitanjem ima li vojske ili nema.

A to da je cela ova priča sa vojnim rokom došla zbog raspada kadra je svakako tačna.
Ima tu i malo (ili mnogo) želje da se obnovi uticaj vojske na (civilno) društvo i treniranja na prihvatanja mehanizama prisile i slušanja šta ti sila kaže.

Jedno mi je već jasno: ozbiljno je potcenjeno koliko mladih će da proguta priču o "to ti je samo dva meseca, prođe pre nego što je počelo".
Bar među onima kojima je lako da odu (pa su im obećavani nekavi VTI i slično).

Jedna od ideja jeste da se pokrenu kasarne za obuku u rubnim, manje naseljenim i ekonomski neaktivnim krajevima države. Dok bi istovremeno veći gradovi i gušće naseljena područija bili baza profesionalne vojske za popunu aktivnih jedinica.
Niš se ne uklapa u taj koncept, već je pun vojske (komanda i jedinice 3. brigade, Mešovita artiljerijska brigada, 63. padobranska brigada, vojni aerodrom sa delom 98. vazduhoplovne brigade, bataljon PVO,...).
Zrenjanin ima malu kasarnu u centru grada, mali krug kasarne. Nije pogodan za obuku.
Požarevac bi trebalo da ostane centar za specijalističku obuku onih koji prelaze u status profesionalnog vojnika. Takođe može imati ulogu u specijalističkoj obuci regruta, recimo ako bude onih dodatnih dolazaka u trajanju od 15 dana. Nije isključeno da bar u početku bude ovde (kao i u drugim centrima za specijalističku obuku) i deo vojnika na osnovnoj obuci, dok se ne formiraju novi centri za osnovnu obuku.
Zaječar jeste velika kasarna i bila je centar za osnovnu obuku, ali je sada velika živa kasarna sa više velikih aktivnih jedinica među kojima i oba pešadijska bataljona 3. brigade. Zato mislim da bi Negotin bio zanimljivo rešenje, na oko 50 km od Zaječara, mogo bi da bude neka vrsta ,,izdvojenog objekta" kasarne u Zaječaru i Timočke brigade. Kasarna je i dalje u vlasništu države. Deo kadra iz Zaječara bi mogao svakodnevno da putuje organizovanim prevozom. Da nije reč samo o nagađanju: https://www.vs.rs/sr_lat/vesti/89AE...lazak-objekata-i-jedinica-u-negotinu-i-pirotu

Šta će vojsci na obuci pištoljska streljana? Za vojnika je puška. Pištolj je ja ličnu odbranu. Obuku za pištolj i gađanja iz njega su radili samo oni koji bi nakon obuke bili na prijavnicama gde se nosi pištolj i slično. A takvih neće biti po najavljenom konceptu obuke.

Novi šlem je skup, skuplji valjda od celokupnog kompleta uniforme. Pušku M70, modernizovanu, je najavio Načelnik generalštaba pre nekoliko dana. M21 još nije standardna ni u svim aktivnim jedinicama. Nije isključeno da će biti i uniforma M93 kao B komplet ali mislim da neće ići na šareniš, takođe to tek nebi bilo popularno, a i verovatno ih ni nema dovoljno za toliki broj vojnika.

Grejanje je osetljivo pitanje i siguran sam da je u svim aktivnim jedinicama ono ispravno. Razlika u kvalitetu grejanja je što se ne greje istim intenzitetom i trajanjem. U kasarnama u kojima nema vojske na obuci, odnosno boravka jedinica u kasarnama, greje se do 15 časova zbog štednje. Tada skoro svi idu kući (profesionalna vojska), a ostaje samo dežurno osoblje koje se dogreva na struju u malobrojnim prostorijama gde borave tokom dežurstva. U kasarnama gde je voska na obuci, odnosno u vreme kada i profesionalna vojska boravi u kasarni greje se do večeri, odnosno po potrebi i celu noć.

Izmena kreveta i uvođenje ormara menja konept obuke. Nisam siguran da će toga biti. Nabavka novih dušeka - kocki svakako da. Dosta toga je razvučeno i uništeno za smeštaj migranata, Kovid bolnice i slično.

Kantine svakako u centrima za osnovnu obuku ali na prvom mestu kao mesta prodaje osnovnih potrepština (pribor za ličnu higijenu, slatkiši, grickalice, sokovi, igle, konac, četke za obuću, imalin, da se popije kafa, ...). Dok je osnovna obuka nema mnogo prilike za okupljanje i razonodu u kantini. U vreme mog služenja je u kantini bilo i pivo i bez problema je svaki vojnik mogao popiti jedno ili čak i dva piva. Sada je koliko znam zavladala prohibicija.
Kafa je za mnoge bila veliki problem. U moje vreme su se pojavile one male instant kafe u kesici, pa bi njih rastvorili u flašici sa vodom iz česme (hladnom) i tako pili. Koliko se sećam tih kafa je bilo i u kantini. Sada bi se moglo razmotriti uvođenje aparata za kafu sa plaćanjem.

Internet i kasarna - klizav i opasan teren. Telefoni će sigurno biti dozvoljeni ali je problem što sada svi imaju fotoaparate i kamere. Ne zbog odavanja velikih vojnih tajni već na prvom mestu da se ne bi sprdalo životom i uslovima u kasarni, starešinama i slično. Pitanje je kako će upotreba telefona biti regulisana i kako će se regulisati kažnjavanje za postavljanje snimaka na društvene mreže.
Jedan od osnovnih razloga zašto treba razdvojiti profesionalne jedinice od jedinica za osnovnu obuku.
Ne znam da li se sta promenilo, ja sam sluzio 96/97, ali pistoljska obuka je npr. u pesadiji obavezna za sve nisandzije, tj za sve koji ne duze M70.
Nisandzija mitraljeza, BST-a ili lakog minobacaca u ratu duzi pistolj jer se sve sto nije M70 racuna kao kolektivno naoruzanje (mitraljez, BST, laki minobacac). Takodje, nisandzije ne nose asov nego sekiru.

Ne znam da li se sta promenilo, ja sam sluzio 96/97, ali pistoljska obuka je npr. u pesadiji obavezna za sve nisandzije, tj za sve koji ne duze M70.
Nisandzija mitraljeza, BST-a ili lakog minobacaca u ratu duzi pistolj jer se sve sto nije M70 racuna kao kolektivno naoruzanje (mitraljez, BST, laki minobacac). Takodje, nisandzije ne nose asov nego sekiru.

Da, ali se sada valjda planira samo osnovna obuka za sve po istom principu u tih 75 dana.
Svi dakle duže pušku.
Neće biti obuke za puškomitraljez, minobacač, posade oklopnih vozila,.... Niti druga oruđa (kolektivno naoružanje) gde se kao lično naoružanje duži pištolj.

Ja smo ne volim kada se problemi traže i tamo gde ih nema, ili ne bi smelo da ih ima.
Davanje otkaza će se sigurno javljati, neko će to smeti manje da radi, neko više,
ali to su stvari koje treba rešavati nivou primene zakona i to nema veze sa pitanjem ima li vojske ili nema.

A to da je cela ova priča sa vojnim rokom došla zbog raspada kadra je svakako tačna.
Ima tu i malo (ili mnogo) želje da se obnovi uticaj vojske na (civilno) društvo i treniranja na prihvatanja mehanizama prisile i slušanja šta ti sila kaže.

Jedno mi je već jasno: ozbiljno je potcenjeno koliko mladih će da proguta priču o "to ti je samo dva meseca, prođe pre nego što je počelo".
Bar među onima kojima je lako da odu (pa su im obećavani nekavi VTI i slično).
Nisam mislio na tebe, govorio sam generalno, jer ovo je rasprava koja traje na desetine strana. Trebalo je drukčije da se formulišem.

Znam da neće propasti ekonomija zbog služenja, ali će svakako biti bespotrebnih papazjanija. Vladavina SNSa se uvek svodi na isti obrazac: uzmu nešto u ruke, syebu, onda se prave da popravljaju, vide da ne umeju da poprave, i onda sve to što su ukenyali uvale narodu da rešava. Ili uvezu tuđine spolja i misle da su time sve rešili.

Treba ih penaliti, i njih i njihove simpatizere, jer ništa od ovoga, i od drugih problema (vozači, lekari, nastavnici) ne bi bilo da nisu vodili slepačku i osionu politiku pod mentalitetom "ako vi nećete da radite, ima ko hoće". E sad više nema, svi odoše ili se premestiše. A nije moralo da bude tako.

E zato ću uvek biti protiv ovakvog služenja i pod ovakvim režimom, jer se ne radi tu ni o kakvim lepim namerama i razumnoj politici, nego o tome da im ljudi prosto beže iz institucija a oni bi da dr..ju narod. I na kraju opet neće služiti njihovi sinovi, niti partijaši, niti lojalisti, niti batinaši, niti navijači. Nego će da drndaju obične radne ljude da krpe njihove rupe i čiste njihova s..nja. Epa svako s trunkom mozga i dostojanstva treba da ih najuri i od..be kad mu ponude to.

Gamad nesposobna.

Vrh