Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,1%
  • Ne

Glasovi: 230 62,3%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,6%

• Ukupno glasača
    369
Evo sad sam pogledao gostovanje Bjegovića (savetnik Vučevića) na Tanjugu od juče, lik kaže da je njegovo LIČNO mišljenje da trebaju ovi od 28, 29 godina da budu pozivani dok koliko je on upoznat još nije donešena decidna odluka koja godišta će biti prvo pozivana.

Ovaj nije ni video da su Mojsilović i Tiosav Janković pričali da će prvo pozivati 2006 godište. Komedija.

Jedva čekam da vidim kako će rešiti problem ljudi koji rade u inostranstvu pa udju u srb na granici a ovi im kažu deder ajde sada malo u vojsku a za poslodavca koga briga.. Ili isto za ljude koji rade remote odavde, mislite da će ove iz inostranstva da boli uvo što te nema 75 dana, oće kako da neće...

Najpametnije je da ova generacija 06 bude početna i da se ide dalje ka mlađima, jer bi tu bilo mali milion problema koji napredna gospoda ne bi rešila ako bi se išlo ka starijima...

Jedva čekam da vidim kako će rešiti problem ljudi koji rade u inostranstvu pa udju u srb na granici a ovi im kažu deder ajde sada malo u vojsku a za poslodavca koga briga.. Ili isto za ljude koji rade remote odavde, mislite da će ove iz inostranstva da boli uvo što te nema 75 dana, oće kako da neće...

Najpametnije je da ova generacija 06 bude početna i da se ide dalje ka mlađima, jer bi tu bilo mali milion problema koji napredna gospoda ne bi rešila ako bi se išlo ka starijima...
Vrlo jednostavno, silom. Otkaz ili robija, kao sto je bilo u vreme Slobe. Doduse u pravu si za napredne nesposobne, nemaju oni stomak za to. A resenje itekako postoji, i jednostavno je.

Vrlo jednostavno, silom. Otkaz ili robija, kao sto je bilo u vreme Slobe. Doduse u pravu si za napredne nesposobne, nemaju oni stomak za to. A resenje itekako postoji, i jednostavno je.
Samo im fali da teraju ljude prisilno da daju otkaz, nije kao da im se već rejting srozao zbog svega ovoga u NS..

Jeste veoma jednostavno rešenje, krenuti od 06 generacije pa teraj na naredne mlađe generacije, bukvalno bi sebi ubrzali pad ako teraju i starije...

Da, ali se sada valjda planira samo osnovna obuka za sve po istom principu u tih 75 dana.
Svi dakle duže pušku.
Neće biti obuke za puškomitraljez, minobacač, posade oklopnih vozila,.... Niti druga oruđa (kolektivno naoružanje) gde se kao lično naoružanje duži pištolj.
Pa ne znam, ne deluje mi previse smisleno da svi dobiju VES 11101, ne mozes tako ni cetu da sklopis. Mi smo svi bili uvek zajedno na obuci, sa tim sto smo mi nisandzije pucali iz naseg orudja (u mom slucaju je to bio mitraljez M84 tj. "Ceca") dok su ostali pucali iz M70. Na gadjanjima su bestrzajci i minobacaclije pucali iz M70 koje su zaduzivali samo za to gadjanje. Ako se dobro secam, gadjanja iz pistolja su bila samo 2 tokom cele obuke od 5 meseci i 20 dana. Ne znam za ostale rodove, ali u pesadiji bi bilo besmisleno ne vrsiti obuku za mitraljesce, bestrzajce i minobacaclije jer jednostavno mora biti svaki od tih vodova u pesadijskoj ceti. Mi nismo imali streljanu za pistolje, sve na otvorenom, poligon Orahovac (KiM).

Najlogicnije rešenje je ovo sto je rekao Bjegovic. Mora postojati rezerva starijeg godista jer se kao što vidimo u slučaju rata sada izbegava upotreba mladjih generacija. Ako bi prva generacija bila 06. onda bi smo imali bar 5-6 godina i duze cak, rezervu godista čija se upotreba izbegava. Tacno je da su 99. martovci izneli teret rata ali su posledice po te mlade ljude bile značajne. Pretpostavljam da bi posledice bile manje da je teret podnela neka starija generacija.

Najlogicnije rešenje je ovo sto je rekao Bjegovic. Mora postojati rezerva starijeg godista jer se kao što vidimo u slučaju rata sada izbegava upotreba mladjih generacija. Ako bi prva generacija bila 06. onda bi smo imali bar 5-6 godina i duze cak, rezervu godista čija se upotreba izbegava. Tacno je da su 99. martovci izneli teret rata ali su posledice po te mlade ljude bile značajne. Pretpostavljam da bi posledice bile manje da je teret podnela neka starija generacija.
U slučaju rata bi verovatno svi bili pozivani, bez obzira na godište, jer kod nas nema milion ljudi u opsegu godina 25-30.. Rat na svakome ostavlja ožiljke, tako da bez obzira na godine svako bi osetio posledice.

Ovaj vojni rok će po mom mišljenju biti cirkus, jer mi sada od ovih nesposobnjakovića očekujemo da će kroz par meseci biti spremni da prime veliki broj regruta, da ih pozovu i pravilno rasporede? Pa dajte da li ste realni.

Pre da je ova izjava radi zastrašivanja ovih studenata da će oni prvo biti najureni u kasarne, iako bi trebalo da se krene od najmlađe generacije što svako normalan može da zaključi. Da znam da se može odložiti služenje zbog studija, ali šta se dešava u slučaju kada je fakultet blokiran i kada nema predavanja? Zbog toga kažem da je ovo izjava da se verovatno oni zastraše i da dođe do odblokade fakulteta.

Da, najlogičnije je zvati ljude koji su pre 10-12 godina uneti u vojnu evidenciju i koji nisu računali na obavezu služenja 10-12 godina kasnije, odnosno da neće biti zahvaćeni ako se uopšte vrati vojni rok u 2025. godini.

Zamislite da je neko zvao 1985 i 1986 godište na služenje u 2014 godini (ista vremenska distanca).

Kako ne.

Poslednja izmena:
Vidi, ja sam vojsku služio godinu dana i pre odlaska uopšte mi nije bilo prijatno ali me niko nije pitao kako mi je. Iz mog ugla da me neko pitao ne bih išao ali objektivno gledano to je korisno za državu. Tako i ovom prilikom iznosim ono što mislim da je objektivno korisno za državu za razliku od tebe koji iznosis subjektivno mišljenje jer si ti u grupi koja će služiti vojsku. Zato sam i rekao da je logično da pozivaju prvo izlazne generacije da ne bi oni izbegli a da država odmah nakon odsluzenja prve generacije ima rezervu koja se za nedaj boze može upotrebiti.
Sve bih zamolio da iznose objektivna mišljenja jer tako bitno pitanje neće rešavati oni koji moraju da služe vojsku a ne služi im se.

Sve je to jasno da se mora služiti, ali hajde kako rešiti problem sa ljudima koji rade za inostranstvo, najverovatnije dobijaju otkaz ako odu u vojsku, a ovih 70k dinara za tih 3 meseca neće sigurno pokriti troškove života kada se završi rok, jer samo kirija u BGu ti je 400 eura plus računi, tkd neće moći da se preživi, a sumnjam da su ljudi voljni da se dovedu u te situacije, zato je najbolje 06 bude prva i teraj dalje na iduće mlađe, dok ovi stariji u slučaju rata bi svakako imali neku kratku obuku od dve nedelje( ovo sam rekao odokativno, ne znam da li sam u pravu)

Ili ako neka porodica zavisi od jedne plate a živi u srb, šta onda raditi 70k će teško pokriti bilo šta u današnjem vremenu, ovo su sve realni problemi sa starijim ljudima od 06 generacije.

Lako je bilo tebi bez posla i ičega da odeš u vojsku(naravno da ti nije bilo lako, ali nisi sigurno imao ovakav problem kao što će ove kategorije ljudi da ima)

Poslednja izmena:
O ovome treba da se pitaju upravo ljudi koje bi služenje kačilo, a to su svi muškarci koji u tekućoj godini pune između 18 i 30 godina. A ne da se pitaju sredovečni ljudi, naloženi penzosi, naloženi osnovci, žene, političmari u 50im i ostali koji nemaju veze sa tim godinama i ne pogađa ih ništa od ovoga.

Još je gore što masa Srbendi ne kapira da odsustvovanje sa posla pre 30 godina u Slobinim propalim firmama gde se ionako ništa nije radilo, i odsustvovanje danas kod stranca eksploatatora - nije isto. Nema veze što je kraće odsustvo, vreme i okolnosti danas nisu iste. J' se bre i ljudima i kompanijama za vojsku i loženja, jure se produktivnost i profit. (samo konstatujem kako je)

Nelečeni se pre dve nedelje k..čio kako ima 17.000 lojalnih šupljoglavaca koji bi život dali za njega. Eto, neka pošalju njih i neka im oni budu rezerva. Dosta bre više pretvaranja i za....vanja naroda.

Samo čekam kad će ološ radikalski da se seti da zove narod da prisilno popravlja i nadstrešnice i fasade koje su oni skenyali, i nadvožnjake koji su im pali, i kriminalce koji su im pobegli, i da odmenjuju vozače, čistače, zanatlije, profesore... Sve što useru svojom partokratijom i korupcijom, posle bi da svale na narod da im popravlja.

Poslednja izmena:
Vidi, ja sam vojsku služio godinu dana i pre odlaska uopšte mi nije bilo prijatno ali me niko nije pitao kako mi je. Iz mog ugla da me neko pitao ne bih išao ali objektivno gledano to je korisno za državu. Tako i ovom prilikom iznosim ono što mislim da je objektivno korisno za državu za razliku od tebe koji iznosis subjektivno mišljenje jer si ti u grupi koja će služiti vojsku. Zato sam i rekao da je logično da pozivaju prvo izlazne generacije da ne bi oni izbegli a da država odmah nakon odsluzenja prve generacije ima rezervu koja se za nedaj boze može upotrebiti.
Sve bih zamolio da iznose objektivna mišljenja jer tako bitno pitanje neće rešavati oni koji moraju da služe vojsku a ne služi im se.

Naravno da te niko nije pitao kako ti je jer državnu birokratiju kao i ljude na vlasti uvek zabole dupe kako je običnom čoveku.
Da teorijski može privredna delatnost uz naplatu poreza i taksi da ostane a da poubijaju celokupno stanovništvo - sve bi nas poubijali.
Boli njih uvo i za državu i za vojsku i za potrebe odbrane - to su samo floskule da opravdavaju besplatnu radnu snagu po kasarnama.

Ako se već vraća obaveza, onda je najlogičnije da se primeni od početne, nultne generacije i ide ka mlađima a ne da ljude od pre 10-12 godina juriš da pozivaš, koji već imaju posao, brak, decu, kredite i slično. Predlagao sam ovde na forumu da rok bude od 60 dana tokom leta odmah nakon srednje škole, dok bi u samoj 4-oj godini srednje bila predvojnička obuka kao obavezan predmet.

Lično sam protiv vojnog roka jer nema svrsishodnost u okruženju NATO država, dakle nema ko da nas napadne ili ugrozi osim samog NATO-a, a ako NATO hoće da nas napadne ili ugrozi onda nam džabe i vojni rok od 5 godina a ne 75 dana jer mi nemamo kapacitete da se odbranimo kako god da se okrene. Teorijski, da neka treća strana država (koja nije članica NATO) želi da nas napadne, opet bi morala preko NATO država da dođe da bi nas ugrozila - što je opet skroz nerealno.

Obuka iz civilne zaštite je mnogo potrebnija. Pa makar bila i skroz teorijska u početku, dok se ne nabave sredstva za praksu. Deca izlaze iz srednjih škola znajući svakakve bespotrebne gluposti, a opet ostajući potpuno nesposobna za život. Između ostalog, ne znajući ni koji požar se gasi kojim aparatom ili šta raditi u slučaju neke elementarne nepogode.

Od nesreća u vidu požara i nepogoda nam godišnje pogine oko 100 ljudi (oko 50 u požarima i 50 u ostalim nepogodama).
Od oružanih sukoba ni 10. A i tih 10 što nastrada od oružanih sukoba, nastrada jer su nam ruke politički vezane. A ne što nemamo vojske.

P.S.
Vara se svako ko misli da će se radikali zadržati na 75 dana služenja vojske. Odmah će gledati kako da to produže na 6 meseci.

Poslednja izmena:
Naravno da te niko nije pitao kako ti je jer državnu birokratiju kao i ljude na vlasti uvek zabole dupe kako je običnom čoveku.
Da teorijski može privredna delatnost uz naplatu poreza i taksi da ostane a da poubijaju celokupno stanovništvo - sve bi nas poubijali.
Boli njih uvo i za državu i za vojsku i za potrebe odbrane - to su samo floskule da opravdavaju besplatnu radnu snagu po kasarnama.

Ako se već vraća obaveza, onda je najlogičnije da se primeni od početne, nultne generacije i ide ka mlađima a ne da ljude od pre 10-12 godina juriš da pozivaš, koji već imaju posao, brak, decu, kredite i slično. Predlagao sam ovde na forumu da rok bude od 60 dana tokom leta odmah nakon srednje škole, dok bi u samoj 4-oj godini srednje bila predvojnička obuka kao obavezan predmet.

Lično sam protiv vojnog roka jer nema svrsishodnost u okruženju NATO država, dakle nema ko da nas napadne ili ugrozi osim samog NATO-a, a ako NATO hoće da nas napadne ili ugrozi onda nam džabe i vojni rok od 5 godina a ne 75 dana jer mi nemamo kapacitete da se odbranimo kako god da se okrene. Teorijski, da neka treća strana država (koja nije članica NATO) želi da nas napadne, opet bi morala preko NATO država da dođe da bi nas ugrozila - što je opet skroz nerealno.
Ja tebe razumem, dakle razumem da ti nije lako. Medjutim služenje vojske tokom leta bi podrazumevalo mali kontigent na nivou godine, pri cemu preostali deo godine vojska ne bi mogla da funkcioniše. Kao što vidiš nabavlja se prilična količina oružja i to oruzje niko tokom godine ne bi mogao da održava osim tokom leta što je neozbiljno. Osim toga opet dolazimo do onog problema sa upucivanjem mladjih u rat. Vojska se stvara za rat, ako smo sigurni da neće biti rata onda nam vojska ne bi ni bila potrebna i to je bacanje para. Očigledno da procena nije takva. U tom slučaju je bolje da imamo rezervu od 28- 35 godina jer kao što vidimo slanje mladjih u rat se sada izbegava. I Ukrajina u ratu ovako visokog intenziteta još uvek nije mobilisala lica mladja od 25 godina.

Bender
Molba za tebe, ne obracaj mi se ni posredno ni neposredno.

Саму цивилну заштиту треба подићи на виши ниво. Мислим да би полугодишње слушање противпожарне заштите и прве помоћи у завршним разредима средњих школа уз међушколска такмичења били добра основа, као и за омасовљење црвеног крста и ДВД.

Vrh