Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,3%
  • Ne

Glasovi: 227 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    366
Ма којих црних 14.000, цела Војска Србије има пар хиљада људи под оружјем, постоје само 4 бригаде копнене војске плус једна артиљеријска,
људство у Гарди је сведено на ниво статистичке грешке, 72. и 63. се само опет зову бригаде, а људство испод минимума, на првом конкурсу за специјалне јединице прошло њих 80 итд

Ne sumnjaj u ove brojke.
I vazduhoplovci i PVO znaju da nose puske, logistika, komanda za obuku, zandarmerija,....

Proslu jesen i pretproslu je bila skoro cela vojska na granici.
Ono sto jeste neverovatno je cinjenica da je to trajalo mesecima, a da se u javnosti nista nije znalo ni smelo pisati. Ni zvanicni mediji, ni forumi, tviteri i sl. Nista!
Samo onaj ko je imao clana porodice, prijatelja ili komsiju je znao da je on na terenu ili nekoj vojnoj vezbi.

I upravo iz prethodnih razloga sam pisao da ljudi u vojsci nema jer im se plate drze kontrolisano niskim i nekonkurentnim kako se ne bi ni povecavalo brojno stanje dok se ,,situacija ne stavi pod kontrolu". I upravo sam izneo svoje misljenje da to zapadne sile sprovode preko MMF-a koji te plate treba da aminuje.
za nabavku gvozjurije ih nije bilo briga jer je gvozdjurije u svakom slucaju bilo vise nego vozaca (vojnik vozac - polovina plate vozaca gradskog autobusa u Beogradu sa stalno otvorenim konkursom). U svakom slucaju preko brda ne ide gvozdjurija vec na prvom mestu pesak.

Problem resen - mogu da se podizu plate vojnika i povecava brojno stanje.

Poslednja izmena:
Alternative:

1.
Vracanje suvereniteta nad oko 15% teritorije KiM naseljene Srbima.
Pomeranje granicne linije sa Pancicevog vrha na Kopaoniku 50 km juznije na obalu Ibra u S.Mitrovici.
Ostvarivanje specijalnog statusa za par kljucnih kulturno-istorijskih spomenika Srbije.
Gubitak par naselja naseljenih 100% Albancima, od kojih u neke, kao sto neko rece Veliki Trnovac, ni policija ne sme da udje.

2.
Da dobijemo sipak, ili drugim recima:
Granicna linija na Pancicevom vrhu.
De facto albanska vlast na severu.
Iseljavanje Srba sa severa.
Ostanak u Srbiji par velikih albanskih sela u Presevskoj dolini koji su stalni izvor nestabilnosti u Srbiji.
Sirenje Albanaca iz tih sela dalje, za pocetak preuzimanje grada Bujanovca gde su Srbi vecina (u opstini su vecina Albanci zbog tih velikih albanskih sela).
Zamlacivanje i dalje sa pricama o evrointegracijama, jer nikakve EU nema dok ne bude definisanih granica.

Ovih dana svedocimo krupnim dogadjajima, mislim da ih jos nismo ni svesni. Ovo je kraj bilo kakvih vojnih pokusaja resenja pitanja Kosova, bar za narednih par decenija.

Ako za par decenija nastanu nove okolnosti na svetskom nivou, ni to nase formalno priznanje nece nista da znaci.

Mozemo samo da se nadamo potrebi Albanaca sa Kosova da definisu svoju granicnu liniju i izdejstvuju formalno priznanje. Tu im je potrebna Srbija. Ovo vidim kao jedini nacin da ne ostanemo trajno bez celog prostora KiM.

Ako o ovome ne pregovaramo (granicnoj liniji) neko ce vec u doglednoj buducnosti i formalno priznanje da potpise ali bez ikakve dobiti za Srbiju. Dovoljno bi bilo da saopsti kako je to poslednji uslov za prijem u EU i siguran sam da bi to bez pogovora progutali.

Voleo bih da je drugacije, ali nazalost nije.
Nemoj mi tu ideju Ramuša Haradinaja predstavljati kao nesto dobro po Srbiju.
Zašto bi isli na potpunu teritorijalnu objedinost Albanaca ali ne i Srba? Tu apsolutno nema logike ni pravde.
Opcija br 1. Povratak punog suverenitet Republike Srbije nad njenom južnom pokrajinom (ala Nagorno Karabah).
Opcija br 2. teritorijalno zaokruživanje Albanaca ali i Srba. Uključujući Republiku Srpsku i sever KiM. Posto bi mnogo Srba ostalo da živi južno od Ibra, a tesko ih je povezati sa centralnom Srbijom gde zivi približan broj Albanaca jedino je rešenje razmena stanovništva (preseliti Gračanicu u Presevo i obrnuto)

Svi ostali predlozi su apsolutno neprihvatljivi...

Poslednja izmena:
Да ли је неку задужила ВС до сада и ако јестре са чим је упарена? Сећам се да су набављени MAN 6H6 са ПП, ове нисам виђао.

Tank Encyclopedia:

Postoje koliko znam dva prototipa. Jedna je ova sa prethodne fotografije za transport tenkova, druga je dvoosovinska 30 tonska. Ona je nastala modernizacijom već postojeće PP. Obe su u VTI kao prototipovi i uparuju se sa ovim Fapom, koji je takođe prototip. Za sada nema budžeta za proizvodnju domaćrg tegljača već se lobirano uvozi MAN tako da ovi kompleti ostaju za sada za VTI i prokazivanje na sajmovima.

Na fotografiji je dvoosovinska verzija Npp30 M21
Tegljač_FAP-3040_5.jpg

Ne sumnjaj u ove brojke.
I vazduhoplovci i PVO znaju da nose puske, logistika, komanda za obuku, zandarmerija,....

Proslu jesen i pretproslu je bila skoro cela vojska na granici.
Ono sto jeste neverovatno je cinjenica da je to trajalo mesecima, a da se u javnosti nista nije znalo ni smelo pisati. Ni zvanicni mediji, ni forumi, tviteri i sl. Nista!
Samo onaj ko je imao clana porodice, prijatelja ili komsiju je znao da je on na terenu ili nekoj vojnoj vezbi.

Ма они лажу све, јел знаш колико је 14.000 људи под пуном ратном опремом, толико ниси имао у исто време на првој линији у Војсци Републике Српске у сред рата на дужини фронта од 1.200 км

Ма они лажу све, јел знаш колико је 14.000 људи под пуном ратном опремом, толико ниси имао у исто време на првој линији у Војсци Републике Српске у сред рата на дужини фронта од 1.200 км
VRS je brojala 200 hiljada ljudi. Naravno nisu svi bili na prvoj liniji, ali više od 14 hiljada svakako jeste.

To je било у ратном стању.

Неко намерно ово пушта како би подгревао мржњу.

Pa da, to mogu nedeljama sad da rade, da nas je*u u mozak, ko zna koliko imaju snimljenog materijala iz dronova. Totalni fijasko, užas.

Намерно намештена игра. Овде је неупоредиво битнији психолошки рат него само ликвидирање три човека и заплена тог наоружања.

Неко намерно ово пушта како би подгревао мржњу.

Pre da bi se mi osecali jos bednijima, a oni kao mocni i vicni.

Mogu da zamislim kako likuju. Evo vec 4 meseca je njihova cizma na severu, prvo ograniceno, a sada odresene ruke da upadaju u kuce, institucije i crkve pod izgovorom da traze oruzje i teroriste.

Последично то шири мржњу. Верујем да би Курти био најсрећнији да испровоцира неке исхитрене акције нашег народа на северу Косова.

Mislim da je gotovo sa bilo kakvim reakcijama pa cak i ishitrenim.
Pre 4 meseca je nesto moglo da se radi dok jos Albanci nisu bili efektivno na severu. Tada je svaki prelazak Albanaca preko Ibra bila vanredna situacija, barikade,....
Tada je i mogao da se zamisli neki upad na Kosovo, dok lokalci drze barikade, bez albanskih snaga na severu.
Od sada vise ni od barikada nece biti nista. Moze neko onako sam da uzme pusku da npr. zapuca ka Albancima, ali bi to bilo okarakterisano kao akt ludaka, koji je nazalost u samoodbrani, morao da bude likvidiran.

I dalje mislim da jedino sto nam sada preostaje je trgovina, potpis priznanje u zamenu za razgranicenje sa postavljanjem granicne linije da je sever KiM u sastavu Srbije.

Dodatno od ,,medjunarodne zajednice" kao nagrada, aminovanje da se prizna pravo na samoopredeljenje u BiH, odnosno da se prizna samostalnost RS.

I tako dolazimo do granica onih non pejpera koji su poslednjih godina kruzili.

I dalje mislim jedino sto nam sada preostaje je trgovina, potpis priznanje u zamenu za razgranicenje sa postavljanjem granicne linije da je sever KiM u sastavu Srbije.

Dodatno od ,,medjunarodne zajednice" kao nagrada, aminovanje da se prizna pravo na samoopredeljenje u BiH, odnosno da se prizna samostalnost RS.
Nema od toga ništa.

Za sada nema budžeta za proizvodnju domaćrg tegljača već se lobirano uvozi MAN tako da ovi kompleti ostaju za sada za VTI i prokazivanje na sajmovima.

Lobirano uvozi MAN na racun FAP-a, ili na racun nekog drugog inostranog proizvodjaca? Nama hitno treba jos tegljaca, a ma koliko zeleo da to bude FAP, to jos realno nije moguce. Pratim tvoje postove kako ovde, tako i na MyCity i sam kazes da je tek poslednjih godinu dana pocelo nesto da se pomera u FAP-u, a nama vozila trebaju "za juce".

Dakle koriste momenat.
Sada je najveca smetnja i pretnja za ,,Kosovo" 48 baza VS i zandarmerije u Kopnenoj zoni bezbednosti, na teritoriji centralne Srbije, koje postoje od 99.
Zahtevaju njihovo uklanjanje.

Ako se i to dogodi, tek je onda rec o potpunoj kapitulaciji.
Ali valjda i za to sledi sargarepa.

Mislim da jos uvek nismo svesni znacaja i posledica dogadjaja prethodnih dana.

Za one koje jos uvek gledaju TV, ce verovatno prvi sok biti kada tokom vremenske prognoze ugledaju kartu Srbije ,,malo cudnog oblika".

Pogledao sam malo Albance i Bosnjake po internetu vezano za ovu temu. Likuju do besvesti! Sprdaju se sa nama!

Lobirano uvozi MAN na racun FAP-a, ili na racun nekog drugog inostranog proizvodjaca? Nama hitno treba jos tegljaca, a ma koliko zeleo da to bude FAP, to jos realno nije moguce. Pratim tvoje postove kako ovde, tako i na MyCity i sam kazes da je tek poslednjih godinu dana pocelo nesto da se pomera u FAP-u, a nama vozila trebaju "za juce".
Uvozi se u korist nekoga ko lobira za MAN. Novi tegljač je razvijen u VTI, utrošene su pare i resursi, testiranje.... I onda se opet poruče uvozni. Što trošimo pare na to onda.

Kao civilno tržište nije, to je jasno odavno. Ali ako imamo domaću fabriku pod vojnom upravom gde ulažemo pare čemu onda kupovina stranog? Da izaberemo da nemamo naše i da sve bude uvozno ili da radimo sve što možemo. I jedno i drugo nema smisla.

Ja sam za i dustriju veliki patriota, forsirao bih sve što može domaće. Od krompira do oklopnog vozila.

Ja sam za i dustriju veliki patriota, forsirao bih sve što može domaće. Od krompira do oklopnog vozila.
Kapiram tvoj stav jer i radiš u toj sferi. Ali ja sam na primer vrlo oprezan oko toga. Više puta, za vreme više perioda u modernoj istoriji, se ovde forsirala priča ''kupujmo domaće po svaku cenu'' i to bi se završavalo nekada dobro, ali nekada i teškim promašajima i skandalima.

Ikarbusi za GSP, Stojadini za MUP, Floride za državna preduzeća, pa čak i par onih serija FAPa 1118 koji su počeli da rđaju posle nekoliko godina.
Ikarbus je više puta imao razna fijaska, Stojadini su se kvarili non stop, neki od njih čak i na putu od Kragujevca do Beograda za primopredaju MUPu.
U Floride se neki ljudi kunu, ali uglavnom civili. O Floridama u upotrebi u preduzećima sam čuo mnogo loših priča i iskustava, mnogi su bili srećni kada su ih se ratosiljali.
Problem je što u svim tim fabrikama je vladao mentalitet ''kakva meni plata, takva tebi vrata''. A to se posebno ispoljavalo kada bi se radile isporuke za državu, pa bi se tu em ''iskalio'' sav bes i nezadovoljstvo, em bi se od starta išlo sa idejom uh kako ćemo lepo da ih muzemo još X godina sa dodatnim servisima i popravkama. To je nedopustivo.

Moj stav je da do neke tačke treba pomagati domaću industriju putem nabavki, ali nikako da to bude povlađivanje, kao što je bilo sa svim nabrojanim.
Naravno, isto tako, kada ovde bude nekih lobiranja spolja, da razne komisije i agencije rade svoj posao, pa da to spreče kad god mogu i kad god ima zakonskog osnova.
Ne bih dopustio nameštanje tendera za jedan propali lenji bahati Ikarbus, ali isto tako ne bih dopustio ni lobiranje ili pak nameštanje tendera za MAN bez razloga. Ili recimo za BMC i Higer, kao što su uradili u GSPu pre par godina. Gledao bih da zaista pobedi kombinacija najboljeg ponuđenog i najpovoljnijeg. Nebitno odakle dolazio.

Poslednja izmena:
Kapiram tvoj stav jer i radiš u toj sferi. Ali ja sam na primer vrlo oprezan oko toga. Više puta, za vreme više perioda u modernoj istoriji, se ovde forsirala priča ''kupujmo domaće po svaku cenu'' i to bi se završavalo nekada dobro, ali nekada i teškim promašajima i skandalima.

Ikarbusi za GSP, Stojadini za MUP, Floride za državna preduzeća, pa čak i par onih serija FAPa 1118 koji su počeli da rđaju posle nekoliko godina.
Moj stav je da do neke tačke treba pomagati domaću industriju putem nabavki, ali nikako da to bude povlađivanje, kao što je bilo sa svim nabrojanim.
Ja zapravo radim za strance 😆😆.špijun soroševac.
Naravno ni ja ne podržavam promašaje, ali oni su posledica naše korumpiranosti i neodgovornosti u državnom sektoru. Kada počnemo prema državnom da se odnosimo kao prema privatnom onda će to imati potpuno smisla.

Uvozi se u korist nekoga ko lobira za MAN. Novi tegljač je razvijen u VTI, utrošene su pare i resursi, testiranje.... I onda se opet poruče uvozni. Što trošimo pare na to onda.
Vojska je kupila i man autobuse
Bili su zadnji koji su kupovali domaće
Mene zanima sledeće te prikolice za tegljenje radila je gosa isto nekad ove sto su sad u VS nasledje JLA uglavnom čije su oni proizvodnje

Купила је војска и СОР аутобусе пре неких 10 година.
Ову полуприколицу је радила приватна фирма из Смедеревске Паланке, екипа из бивше Гоше.
ВС данас има углавном старе Гошине, две кинеске дониране и десетак ових из увоза што су дошле са МАНом.

Vrh