Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Ne bih se bas složio za Siriju, jer im je Izrael uništio 3 Pancira. Takođe su Rusi morali da doteraju i Tor M2 za zaštitu svoje baze, zbog više propusta Pancira .
Mi smo kupili noviju verziju, pa se nadam da su ispravili te greške.

Jedan je posada ostavila na ledini i nije bila u vozilu, pa je zato uništen.
Ali, to nema veze sa njegovom efikasnosti, već sa obučenom posadom.

Naravno, on nije neuništiv i nije svemoguć, ali može da bude i opasan.

Da to je bio prvi koji je čekao dopunu raketa, ali su zato druga 2 uništena bila operativna. Postoji i snimak, kako ispaljuje rakete pre nego što njega pogodi raketa https://youtu.be/NI0REqlYhmc

Dragane, iskren da budem nisam našao informaciju da deluje protiv tenkova. Možda topovima?

Dart, to što je uništeno 3 Pancira je relativna stvar.

Jedan je uništen na sred piste, nije bio u dejstvu, a posada se vidi pored kako bleji. Kad su videli šta im se sprema, već je bilo kasno, a jedan entuzijasta je verovatno i poginuo dok je trčao ka Pancira. Evo snimka: https://www.youtube.com/watch?v=xeBDUiqKTA0

Drugi je bio uništen u takođe kad nije bio u funkciji, i to u masovnom napadu, a treći je uništen u masovnom napadu, verovatno projektilima Dilajla.
https://tangosix.rs/2019/22/01/izrael-d ... mi-pancir/

Pancir S1 je sigurno dobar kada je uvezan u dobar protivvazdušni sistem. Sirija, zbog niza okolnosti, nema tako dobar, ali ipak pogode ponekad nešto, a oborili su i pozamašan broj raketa. Realno, nesreća Sirije je što Izrael ima zaista moćnu vojsku. Ne samo sa stanovišta opremljenosti, već i sa stanovišta taktike, obuke i svega ostalog.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=712371#p712371:27ra9w4i je napisao(la):
Dart » Čet Feb 27, 2020 4:39 pm[/url]":27ra9w4i]Da to je bio prvi koji je čekao dopunu raketa, ali su zato druga 2 uništena bila operativna. Postoji i snimak, kako ispaljuje rakete pre nego što njega pogodi raketa https://youtu.be/NI0REqlYhmc
Nisu, samo je jedan bio operativan kad je uništen. U tom snimku su oba Pancira koji su uništeni, s tim što se prvi ne vidi jasno dok dejstvuje, a za drugi se jasno vidi da stoji i da ne dejestvuje.

Pa, nisu oni neuništivi. . . Moraju da se čuvaju kao i sve ostalo.

Možda su te rakete bile "maskirane" lažnom metom, nap. u Libiji su slali lažne mete koje su na radaru izgledale kao pravi avioni, a bile su neke male letilice. Tek iza njih su bili lovci. Tehnologija i elektronski rat su danas daleko uznapredovali.

Za dejstvo po površini sam video na onom linku za Wiki, a nisam dalje istraživao.
https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F ... 80-%D0%A11

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=712377#p712377:1yemns62 je napisao(la):
dragan » Čet Feb 27, 2020 4:46 pm[/url]":1yemns62]

Možda su te rakete bile "maskirane" lažnom metom, nap. u Libiji su slali lažne mete koje su na radaru izgledale kao pravi avioni, a bile su neke male letilice. Tek iza njih su bili lovci. Tehnologija i elektronski rat su danas daleko uznapredovali.

https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F ... 80-%D0%A11

Da, posebno Izraelci. Ako iko zna kako da prilagodi taktike, to su oni. Mala zemlja koja uspešno decenijama drži na odstojanju toliki broj neprijatelja. Ne znam da li u svetskim okvirima ima neko takvu vojsku i takav pristup.

ivchonny":h16i1c5x je napisao(la):
a za drugi se jasno vidi da stoji i da ne dejestvuje.

Drugi je takođe u borbenom polazaju, vidi se podignut radar i topovi.
Za ova 3 postoje snimci, a ko zna koliko ih je još uništeno običnim bombama ili sa HARM koji nemaju TV vođenje.
Takođe nemojte zaboraviti da Srbiji jedinu pravu vazdušnu pretnju predstavlja mnogo veća sila nego što je Izrael.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=712379#p712379:36g4t9py je napisao(la):
ivchonny » 27 Feb 2020 03:54 pm[/url]":36g4t9py]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=712377#p712377:36g4t9py je napisao(la):
dragan » Čet Feb 27, 2020 4:46 pm[/url]":36g4t9py]Možda su te rakete bile "maskirane" lažnom metom, nap. u Libiji su slali lažne mete . .
Da, posebno Izraelci. Ako iko zna kako da prilagodi taktike, to su oni. . .
Da, te lažne mete su bile izraelske, a lansirane sa američkog nosača aviona.

A, da je u Siriji bilo uništeno više od ta tri, već bi se suprotna strana pohvalila.

Dart":1mdw30du je napisao(la):
ivchonny":1mdw30du je napisao(la):
a za drugi se jasno vidi da stoji i da ne dejestvuje.

Drugi je takođe u borbenom polazaju, vidi se podignut radar i topovi.
Za ova 3 postoje snimci, a ko zna koliko ih je još uništeno običnim bombama ili sa HARM koji nemaju TV vođenje.
Takođe nemojte zaboraviti da Srbiji jedinu pravu vazdušnu pretnju predstavlja mnogo veća sila nego što je Izrael.
NATO je brojčano veća sila. Ali ne bih se kladio na njih u odnosu na Izrael. Elem, kako god, Srbija ima obavezu da kontroliše svoje nebo, pa nam trebaju i avioni i PVO. A realno, tehniku iz 60ih ne možemo koristiti u nedogled. Mislim da je Pancir ok. Treba ga dopuniti sa BUK-om i s obzirom na okolnosti, ne treba nam ništa drugo.

A što se tiče uništavanja Pancira, baš kao što Dragan kaže, druga strana bi to koristila u propagandne svrhe da je takvog nečeg bilo. Uostalom Wikipedia je relativno nezavisan izvor. Pancir na poslednjem snimku (treći po redu) je imao podignut radar, dabome. Ali kako znaš da je bio aktivan? Raketni kontejneri i topovi su bili spušteni. U članku Tž6 stoji da je neaktivan i da je verovatno čekao dopunu borbenog kompleta. Ako je tako, u toj situaciji nije trebalo da stoje na otvorenom nego da se sklone. To je mobilni sistem. Tako su naši '99 čuvali tehniku- stalnom promenom položaja.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

По мени ако је овај први снимак тачан, није нека симулација и слично види се јасно да је у питању људски фактор односно слабо обучена посада, значи пре погодтка испаљују неартикулисано две или три ракете на циљ који им се приближава директно на пар километара !? то нема никакве логике у тој ситуацији када је циљ тако близу дејствује се топом 30 мм са две цеви по истом азимуту који даје радар за ракетно навођење пун рафал који има капацитет по цеви 2.500 граната у минути.. то је киша граната која управо за то и служи за одбрану и блиску борбу до 5000 метара.

ivchonny":1ucqaynn je napisao(la):
NATO je brojčano veća sila. Ali ne bih se kladio na njih u odnosu na Izrael. Elem, kako god, Srbija ima obavezu da kontroliše svoje nebo, pa nam trebaju i avioni i PVO. A realno, tehniku iz 60ih ne možemo koristiti u nedogled. Mislim da je Pancir ok. Treba ga dopuniti sa BUK-om i s obzirom na okolnosti, ne treba nam ništa drugo.

A što se tiče uništavanja Pancira, baš kao što Dragan kaže, druga strana bi to koristila u propagandne svrhe da je takvog nečeg bilo. Uostalom Wikipedia je relativno nezavisan izvor. Pancir na poslednjem snimku (treći po redu) je imao podignut radar, dabome. Ali kako znaš da je bio aktivan? Raketni kontejneri i topovi su bili spušteni. U članku Tž6 stoji da je neaktivan i da je verovatno čekao dopunu borbenog kompleta. Ako je tako, u toj situaciji nije trebalo da stoje na otvorenom nego da se sklone. To je mobilni sistem. Tako su naši '99 čuvali tehniku- stalnom promenom položaja.

Mislio sam konkretno na Amere, a NATO savez je samo moderna forma vazalstva. Izraelci jesu daleko bolji borci od okolnih Arapa, ali bi teško opstali bez pomoći Amera (dobili su više donacija od njih nego ostak sveta zajedno).
Inače ja se sažem po pitanju nabavki i trebali smo kupiti mnogo više. Hteo sam samo da razbijem mit o svemogućem Panciru. To je moderan i jeftin sistem, a u skladu sa tim su mu i mogućnosti.
Što se snimka tiče jasno se vidi da su topovi podignuti, a čini mi se da ni rakete nisu potpuno spuštene.

Rece sad Vucic da je Pasars konacno zavrsen ( bilo vise verzija ) i da ulazi u serisku proizvodnju.
Treba bi biti Mistral integrisan mozda bude neka prezentacija.

Mislio sam konkretno na Amere, a NATO savez je samo moderna forma vazalstva. Izraelci jesu daleko bolji borci od okolnih Arapa, ali bi teško opstali bez pomoći Amera (dobili su više donacija od njih nego ostak sveta zajedno).
Inače ja se sažem po pitanju nabavki i trebali smo kupiti mnogo više. Hteo sam samo da razbijem mit o svemogućem Panciru. To je moderan i jeftin sistem, a u skladu sa tim su mu i mogućnosti.
Što se snimka tiče jasno se vidi da su topovi podignuti, a čini mi se da ni rakete nisu potpuno spuštene.

Slažem se da ne bi možda bili to što jesu bez podrške Amera, bar s tehničke strane. Ali moraš priznati da i to američko što imaju često je bolje od američkog, zbog raznih nadogranji. Čini mi se da su taktički bolji od Amera. Uostalom Amerika je u velikoj meri jevrejska država, tako da jedni druge prirodno podržavaju.

A slažem se da Pancir nije svemoguć, ali je bez obzira na navedeno dobar. Što se snimka tiče,ili ne mislimo na isti, ili ne vidimo isto.

Панцир свакако није свемогућ, али нам је очајно фали обнова ПВО на свим нивоима, можда највише цевна пошто је у реформи ту највише система избачено који су уистину били застарели и неадекватни, али није било адекватне замене. Мора се порадити доста посебно на трупној ПВО са акцентом на борбу против дронова и крстарећих ракета. Ја бих чак размислио о повратку и троцеваца у употребу, може и она беспосадна турела Кербер коју су поставили на Лазара.

Posle ovog bombardovanja turskih snaga od strane sirijske vojske, možda vidimo Pancir na delu ponovo... nažalost.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=711294#p711294:p1ktm9mw je napisao(la):
мајстор » Пон Феб 24, 2020 7:55 am[/url]":p1ktm9mw]@Mikie Мислим да сам то прочитао на Милитари форуму. Објашњење је било овако, све земље које излазе на Дунав могу превозити војна средства. Ссср је на делти Дунава излазио малим делом на Дунав, сада је ту Молдавија или Придњестровље и Румунија не признаје то право Русији, односно Нато. Са друге стране Панцири служе као заштита за С400. Колико сам ја схватио три у Батајницу, три у Ниш око С400.

Sent from my Armor_3 using Tapatalk
Хвала на одговору.

Мислим да Румунија не би могла на то да се извлачи јер је Русија уговорница Београдске конвенције самим тим јер је пуноправни наследник СССР(без обзира да ли Дунав протиче њеном територијм), у осталом она је и стални члан Дунавске комисије, али све и да није све то, право пролаза Дунавом је проглашено за бродове свих држава на бази недискриминације. Нигде се у конвенцији не спомиње наоружање, нити посебни статус који би роба те врсте имала... Једино на чему може да базира такву своју одлуку би био неки други међународни уговор, а никако Београдска дунавска конвенција...

Bez dovoljno tačnih informacija možemo samo da nagadjamo. Možda je potrošio rakete na lažne mete ili je imao neispravan radar ili . . . ali me čudi što ni ovaj nije bio bar delimično maskiran.
Rakete idu na uključen radar, ali nije loše i maskirati svaku potencijalnu metu. Nadam se da će naši dobro proučiti i naučiti kako najbolje koristiti naše "Pancire".

Vrh