Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,2%
  • Ne

Glasovi: 228 62,1%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,6%

• Ukupno glasača
    367

Evo vam EU...
Još jedan nepodobni sprečen da bude izabran.

Fico upucan, LePen-ovu zezaju sa svih strana, Orbana canceluju, u Rumuniji sranje, u Nemačkoj pričaju o zabrani AfD, u Holandiji slična priča...
Vi hoćete tamo? E nazdravlja vam bilo...

Znate šta je interesantno?
Nijedan od vas zagovornika EU ne bi mogao da da bar jedan validan argument ZAŠTO bi mi trebali tamo da idemo.
Ekonomija - urušava se.
Društvo - urušava se usled WOKE i emigracije
Pristupni fondovi - koga je briga, više nismo tako siromašni, te pare nam ništa ne znače.
Vladavina prava? Demokratija? Sloboda izražavanja? Hoćete primere da umrete od smeha? Ili da se ne smaram sa kačenjem linkova...
Spoljna politika? Srljanje u nuklearni rat sa Rusijom?

I šta sad mi dobijamo ulaskom u EU... al ono realno?
Vize su skinuli, slobodna trgovina postoji, šta to nama još fali, da nemamo a imali bi ulaskom u EU?

EUR valuta? Ne dao bog, poslednji instrument nezavisnosti bi time predali.... pitajte Dance što i dalje postoji DKK...
Bolji uslovi zaduživanja zbog nižih kamata? Činjenica, to bi se desilo, ali po koju cenu na drugim frontovima?

Eto, kad sabereš i oduzmeš, realno čovek bi rekao - pa sve to nema nikakvog smisla.
Predavati sopstvenu nezavisnost nekoj tamo tehnokratskoj kamarili sa SS unukom Von Den Crazy da bi... šta? Da bi se naše kolonijalne transmisije bolje osećale?

Ajd batalite...
Ko bezmozgovi ponavljate priču koju ste naučili na studentskim demonstracijama 90tih i koja ni tada nije bila realna, a tek nije sada...
Niko da stavi prst na čelo pa da realno proceni... čemu sve to?
Уједињено Краљевство је изашло из ЕУ и сада након неколико проблематичних година боље стоје од Немачке и Француске у привредном смислу...паметноме доста...

Toliko dobro stoje da im premijeri traju u proseku po par meseci a ljudi masovno ostaju bez domova od podivljalih kirija. 🤣🤣🤣
Nisu.... nezavisnost od svih nije gora alternativa.
Raditi sa svima, biti dobar sa svima, gledati svoja posla, ali ne predavati budućnost u ruke drugih.
Nemoguće je to.
Probali su to naši pre 60ak godina, sa jednin pokretom koji se zvao Nesvrstani. Nije uspeo. Postoji i dan danas, ali je bitan ko semafor u GTA.

Nemoguće je to.
Da je nemoguće, Srbija ne bi već 10 godina vodila svoju priču, nepriznavala Kosovo, davala direktnu podršku Republici Srpskoj, odbijala da uvede sankcije Rusiji.
Vidiš da je moguće... eto ti pred očima svaki dan dokaz da je moguće.

Dugoročno održivo?
Ko to sad može da kaže... jel EU dugoročno održiva? Ajd realno reci, siguran sam da sagledavaš stvari dublje od ovih pamfletara što sviraju o EU ko da ju je rodila Bogorodica nakon bezgrešnog začeća. Je li može ta konstrukcija da se dugoročno održi pored svih problema o kojima smo se pre par stranica složili da postoje i da su evidentni i da nisu dugoročno rešivi.

Ne može EU u vašim glavama da bude religija u koju se ne sumnja, pored okeana dokaza.

Na kraju krajeva, ovde si ti uveo drugo pitanje, mimo onoga o kojem sam ja govorio.
Ja sam govorio o tome imamo li mi interesa i koji je to konkretan interes da idemo tamo.
Ti uvodiš drugi element kompleksnosti priče - je li izvodljivo dugoročno da ne budemo tamo?

Na ova dva pitanja treba odvojeno diskutovati, ne mešati ih.

Na prvo pitanje, ogovor je evidentno NE - mi nemamo nikakav interes da uđemo u EU, jer ništa posebno ne dobijamo osim problema.
Na drugo pitanje, odgovor je - videćemo. Za sada nam prolazi priča o nezavisnosti, kakvoj takvoj, hoćemo li tako moći i dalje - to niko ne zna sa sigurnošču da kaže, jer se ovaj ludi svet menja na gore bukvalno iz dana u dan.

Ne bih isključio i situaciju da u jednom trenutku nas stave pred izbor sličan onome iz 1941 - ili da potpišemo pakt ili ... znate već.
Ako se to desi - ja više naginjem da se potpiše i spreče žrtve, jer kurčenje u takvoj situaciji ne vodi nikuda osim u propast. Ionako će sve to da ode u tri lepe, neće preživeti još deset godina, siguran sam. Sigurno ne u ovom obliku.

Ako je pristupanje cena koju moramo platiti da izbegnemo žrtve, onda ok... ja sam za. Ali nemojte ovde da mi svirate o prelepom vrtu sreće i vrlina koji glupi Srbi odbacuju jer su zaljubljeni u Ruse. To je toliko glupavo i neosnovano da nema smisla ni opovrgavati niti komentarisati.

Poslednja izmena:
Srbija je za tih 10 godina postala doope kontinenta (ili jedno od doopeta) u kome su se samo ekonomski parametri poboljšali a zato je sve ostalo žrtvovano i srozano na najniže moguće nivoe, neki čak i niže od onoga što je bilo 90ih.

A o propasti EU slušam od rođenja. I opet ništa. Osim smrdljivih britišera, koje su Rupert Murdoch i Zvezdasto pleme navukli da namaknu preko 50% na referendumu i izađu, niko drugi nije napustio tu uniju do sad.

Mene jedino što brine kao opasnost od propasti u EU jeste ova najezda štetočina koje puštaju kod sebe u milionima. To jeste realna opasnost i niko ne može da pouzdano predvidi šta će biti sa EU u ton pogledu. A u pogledu ekonomije... bio sam ove godine tamo. Tražio sam znakove da su pustara pred raspadom, kako V92 tvrdi već dve godine. Nisam ih našao. Našao sam samo bolji, lagodniji i jeftiniji život, koji čak i sa svim manama i nedostacima (npr rasne tenzije) je opet sve skupa bolji nego ovde.

Ako i propadaju, moraće da propadaju bar sto godina da bi došli na nivo ove ovde divljačke aljkave granične zadrte rupčage u kojoj se patriotizam meri time koliko puta se vikne "KoSoVo jeeuu SrCeeuu SrBijeeuuu" i onda odvali nogom u klupu, za svaku lepu vest zaslužni su Vođa i Partija, za svaki peh krivi su zapad i Vatikan, a kada se dese masakri, pogibije i kazastrofe usled nerada državnog aparata - ispostavi se da niko nije kriv, a kao odgovor na sve narod i porodice oštećenih dobiju "jbg, šta hoćete, Most na Adi nema upotrebnu dozvolu!"

Ako se ovako nastavi, neće ovo društvo još dugo potrajati. A već je dobrano obolelo, toliko da čak i da sutra postanemo puni para kao UAE, ne bi ništa vredelo jer se namnožilo toliko gluposti i anarhije među narodom da mu više i nema spasa. Anarhija i ku...bolja u svakodnevnom životu i funkcionisanju je simbol Srbije u 2024. godini. Takvo društvo nema budućnost.

Poslednja izmena:
Eh brate Bendere, ti kreneš dobrim putem u analizu i onda zastraniš kad umešaš lokalnu politiku u priču. I onda se tu pogubiš.
Ajd zamisli da imamo najbolji i najodgovorniju vlast na svetu. Znam, teško je, ali čisto igre rade, zamisli.
I onda se takva vlast, kojoj ne možeš ništa da prigovoriš, suoči sa ovom EU dilemom... šta bi trebala da učini?
E tako treba razmišljati. Ova tema je iznad naših lokalnih političkih zeje*******ancija.

moraće da propadaju bar sto godina da bi došli na nivo ove ovde divljačke aljkave granične zadrte rupčage
u kojoj je muško muško, a žensko žensko... u kojem su tata i mama a ne roditelj 1 i 2... u kojoj migrant ne može da siluje devojku i da ga puste a nju kazne što ga je vređala dok je vrištala... u kojoj i dalje ljudi predsednika zovu pederčinom i ostanu živi... u kojoj trandže ne čitaju pesmice deci u vrtiću... i tako dalje...

Ja bih se suzdržao od banalizacija i generalizacija i diskusiju fokusirao na dva ključna pitanja:

1. ZAŠTO da idemo tamo?
2. MORAMO li da idemo tamo?

To bi bila objektivna i konstruktivna diskusija na ovu temu...

Nema ovoj zemlji spasa. Narod, koji je i inače još od ranije sklon izlivima debilizma, Stokholmskih sindroma, graničnosti, zadrtosti, fanatičnosti, nasilju, isključivosti... je 35 godina navikavan da je ok živeti u brlogu, korupciji, alkoholizmu, nikotinu, apatiji, prgavosti, nadrndanosti, mrzovolji, lenjosti, besmislenim podelama... sve to sada kulminira i manifestuje se tako da ne možeš da prođeš ulicom na putu do posla a da svuda oko sebe ne vidiš opšti haos. Prekršaje, nasilje, uvrede, apatiju, divljaštvo, seljaniju...

Sve je dozvoljeno dokle god:
1) se ne remeti režim ili njegovi organi
2) plate stižu na vreme, dinar je stabilan i nema ekonomskih oscilacija i prevelikih nestašica ili sličnih kriza.
Zato su svi ostali stubovi društva potpuno uništeni. A narod, prosečan stanovnik je srećan u tom haosu kao svinja u blatu.

Takvo društvo nema budućnost.

P.S.
Pritom ja ne želim da idem odavde i da ostavim sve i svakoga koga imam (ili da se raziđemo po nekoliko zemalja). Ali usled svega što gledam svakog dana na ulici (dakle ne mediji, nego na ulici, oko sebe) i svega što se desilo u zadnjih godinu-dve, mislim da će pre ili kasnije doći momenat kad ću i ja morati da se sklonim odavde.

(sad slobodno ubacite komentare pa idi, ajde, šta čekaš, sigurno si presrećan i slično)

Poslednja izmena:
Nema ovoj zemlji spasa. Narod, koji je i inače još od ranije sklon izlivima debilizma, Stokholmskih sindroma, graničnosti, zadrtosti, fanatičnosti, nasilju, isključivosti... je 35 godina navikavan da je ok živeti u brlogu, korupciji, alkoholizmu, nikotinu, apatiji, prgavosti, nadrndanosti, mrzovolji, lenjosti, besmislenim podelama... sve to sada kulminira i manifestuje se tako da ne možeš da prođeš ulicom na putu do posla a da svuda oko sebe ne vidiš opšti haos. Prekršaje, nasilje, uvrede, apatiju, divljaštvo, seljaniju...

Sve je dozvoljeno dokle god:
1) se ne remeti režim ili njegovi organi
2) plate stižu na vreme, dinar je stabilan i nema ekonomskih oscilacija i prevelikih nestašica ili sličnih kriza.
Zato su svi ostali stubovi društva potpuno uništeni. A narod, prosečan stanovnik je srećan u tom haosu kao svinja u blatu.

Takvo društvo nema budućnost.

P.S.
Pritom ja ne želim da idem odavde i da ostavim sve i svakoga koga imam (ili da se raziđemo po nekoliko zemalja). Ali usled svega što gledam svakog dana na ulici (dakle ne mediji, nego na ulici, oko sebe) i svega što se desilo u zadnjih godinu-dve, mislim da će pre ili kasnije doći momenat kad ću i ja morati da se sklonim odavde.

(sad slobodno ubacite komentare pa idi, ajde, šta čekaš, sigurno si presrećan i slično)
To ti pricam. Ova zemlja nema nikakvu buducnost, unisteni smo i dokrajceni 90ih vise moralno nego bilo kako drugo. Nema oporavka od toga makar ne 50 godina i to kad bi krenuli danas svi sve da radimo kako treba pocevsi od politicara. Ali obecanje ludom radovanje. Ovaj narod je pre svega prost jer tako voli, a nije moralo da bude tako
Ako ikad odem, a nadam se da hocu sto pre, bukvalno necu nanosekundu zaliti niti se osvratati, niti vracati kad odem u penziju. Nema sta ovde zaliti osim bliskih ljudi sa kojima mozes da se cujes i vidis kako hoces danas

Prilično ti je primitivan komentar.

Nije moj komentar, nego je primitivna ta alternativa i sistem vrednosti koju vi zastupate. Od toga se ne oporavljamo vec 30 godina, a čitajući komentare koje pišete zapravo me i ne čudi da smo tu gde jesmo. To je najveća pošast koja nas je zapatila - srbi koji slave koljače iz Hamasa; fundamentaliste iz Irana; ludake iz Severne Koreje ili da se raduju što nam deca neće moći živeti normalno.

Zapravo to je sve toliko primitivno i zatucano da iza toga nema nikakvog ubeđenja ili ideologije, jedini motiv je kontriranje SAD i zapadnom sistemu.

Poslednja izmena:
Nisu.... nezavisnost od svih nije gora alternativa.
Raditi sa svima, biti dobar sa svima, gledati svoja posla, ali ne predavati budućnost u ruke drugih.

I nemoj mi reći da to nije moguće, da je ili/ili.
Nije. Evo već 10+ godina mi furamo svoju priču.
Tako treba i dalje...

Jeste, zato će ti deca, ako ih imaš i dalje čekati 5-6 sati na granicama i studiraće ti na Megatrendu. Zaista moraš biti slep oko očiju pa da se raduješ tome. Ali ne čudi me, ako zastupaš sistem vrednosti i slaviš Miloševića i 90te.

Dakle, to nije moguće - nije moguće da živiš normalno i pretvaraš se da je sve u redu, a da si kontra cele Evrope u kojoj se nalaziš. Pogledaj mapu, pa vidi da li je to normalno.

Nije moj komentar, nego je primitivna ta alternativa i sistem vrednosti koju vi zastupate. Od toga se ne oporavljamo vec 30 godina, a čitajući komentare koje pišete zapravo me i ne čudi da smo tu gde jesmo. To je najveća pošast koja nas je zapatila - srbi koji slave koljače iz Hamasa; fundamentaliste iz Irana; ludake iz Severne Koreje ili da se raduju što nam deca neće moći živeti normalno.

Zapravo to je sve toliko primitivno i zatucano da iza toga nema nikakvog ubeđenja ili ideologije, jedini motiv je kontriranje SAD i zapadnom sistemu.
Pišeš tako jer je tvoje razumevanje stvarnosti na niskom nivou a veličanje zapadnih vrednosti nekriticko.
Niko ovde ne slavi koljace Hamasa niti bilo čije koljace. Ako u nekom trenutku neko podrži Iran to nije zato što mu je Iran prirastao za srce već zato što je cilj da se fokus zlotvora sa zapada skine sa nas i prenese na nekog drugog.
Optuzivati nekog da podržava koljače je glupo i ostrasceno.
Pritom ti evidentno podrzavas one koji su podržavali koljače srba na KiM i koji su nam i sami naneli ogromno zlo i u tome ne vidiš ništa loše. To govori mnogo o tebi.
Dakle saradnja sa svima je nužna da bi opstali ali kad nam se zapadni olos skine sa vrata moći ćemo da razvijamo svoje tradicionalne vrednosti i bez njih i da prihvatimo i one vrednosti zapada koje to jesu. A posto nam nude stvarnost u kojoj ćemo gledati kako homoseksualci vode ljubav po ulicama i zaključuju istopolne brakove, otimaju teritorije, naravno da ćemo da bi se otresli zapadne idiotske elite podržavati svakog ko može da ih oslabi.

Pišeš tako jer je tvoje razumevanje stvarnosti na niskom nivou a veličanje zapadnih vrednosti nekriticko.
Niko ovde ne slavi koljace Hamasa niti bilo čije koljace. Ako u nekom trenutku neko podrži Iran to nije zato što mu je Iran prirastao za srce već zato što je cilj da se fokus zlotvora sa zapada skine sa nas i prenese na nekog drugog.
Optuzivati nekog da podržava koljače je glupo i ostrasceno.
Pritom ti evidentno podrzavas one koji su podržavali koljače srba na KiM i koji su nam i sami naneli ogromno zlo i u tome ne vidiš ništa loše. To govori mnogo o tebi.
Dakle saradnja sa svima je nužna da bi opstali ali kad nam se zapadni olos skine sa vrata moći ćemo da razvijamo svoje tradicionalne vrednosti i bez njih i da prihvatimo i one vrednosti zapada koje to jesu. A posto nam nude stvarnost u kojoj ćemo gledati kako homoseksualci vode ljubav po ulicama i zaključuju istopolne brakove, otimaju teritorije, naravno da ćemo da bi se otresli zapadne idiotske elite podržavati svakog ko može da ih oslabi.

Bitno da je tvoje razumevanje stvarnosti na veoma visokom nivou, "stvarnosti" u kojoj nam "homoseksualci vode ljubav po ulici i otimaju teritorije", podstanknute verovatno tim "zapadnim idiotskim elitama" i "zapadnim ološem" koji nemaju pametnija posla nego da se bave samo srbima od kojih hoće da naprave homoseksualce.

Zapravo deluje mi pre kao da čitam neki od tvitova onog ludaka Medvedeva...

Poslednja izmena:
Bitno da je tvoje razumevanje stvarnosti na veoma visokom nivou, "stvarnosti" u kojoj nam "homoseksualci vode ljubav po ulici i otimaju teritorije", podstanknute verovatno tim "zapadnim idiotskim elitama" i "zapadnim ološem" koji nemaju pametnija posla nego da se bave samo srbima od kojih hoće da naprave homoseksualce.

Zapravo deluje mi pre kao da čitam neki od tvitova onog ludaka Medvedeva...
Jel te pogađa više kritika homoseksualaca ili onih zapadnih elita koje su spremne da uništavaju druge zemlje i narode ako ne prihvate njihove "vrednosti".
Bez relativiziacije kojoj si sklon da bi postigao nekakav cilj. Više puta to radiš ali ispada prilično degutantno.
Ne mislim da se oni bave samo srbima i mi u tome nemamo ekskluzivitet, oni se bave se kao što vidimo svima na planeti gde pomisle da je njihov nacionalni interes ugrozen i da su ugrozene vrednosti "demokratije". Dakle izazivaju ratove, vode ih i sami. Zbog njih ginu hiljade ljudi dok se mi dopisujemo i ti to podrzavas. Pritom si spreman da uputis i nepristojne kritike onima koji ne podržavaju evidentno vršenje zločina od strane zapadne elite.

Jel te pogađa više kritika homoseksualaca ili onih zapadnih elita koje su spremne da uništavaju druge zemlje i narode ako ne prihvate njihove "vrednosti"?
Bez relativiziacije kojoj si sklon da bi postigao nekakav cilj. Više puta to radiš ali ispada prilično degutantno.
Ne mislim da se oni bave samo srbima i mi u tome nemamo ekskluzivitet, oni se bave kao što vidimo svima na planeti gde pomisle da je njihov nacionalni interes ugrozen i da su ugrozene vrednosti "demokratije". Dakle izazivaju ratove, vode ih i sami. Zbog njih ginu hiljade ljudi dok se mi dopisujemo i ti to podrzavas. Pritom si spreman da uputis i nepristojne kritike onima koji ne podržavaju evidentno vršenje zločina od strane zapadne elite.

Jel te pogađa više kritika homoseksualaca ili onih zapadnih elita koje su spremne da uništavaju druge zemlje i narode ako ne prihvate njihove "vrednosti".
Ne mislim da se oni bave samo srbima i mi u tome nemamo ekskluzivitet, oni se bave se kao što vidimo svima na planeti gde pomisle da je njihov nacionalni interes ugrozen i da su ugrozene vrednosti "demokratije". Dakle izazivaju ratove, vode ih i sami. Zbog njih ginu hiljade ljudi dok se mi dopisujemo i ti to podrzavas. Pritom si spreman da uputis i nepristojne kritike onima koji ne podržavaju evidentno vršenje zločina od strane zapadne elite.

Nemam ništa protiv homoseksualaca. Moje shvatanje je da je u sklopu ljudskih sloboda i pravo na tradicionalno i ne-tradicionalno seksulano opredeljenje.

Zapravo vi rusofili se bavite jednom najvećom relativizacijom, da pod tom parolom "sprečavanja otimanja teritorije" mi u Srbiji treba da prihvatimo taj sistem vrednosti koji se gaji u Rusiji, Iranu, Severnoj Koreji, Kubi i sličnim zemljama. To nisu srbi i to nije Srbija, bez obzira na svu rusku propagandu koja se vršila ovde.

Ti tvoji retrogradni stavovi me ne pogađaju, ne shvatam to lično, iako konstantno vređaš direktno. Tvoji stavovi su indukovani reakcijom na događaje iz skorije istorije, što si i sam napisao u jednom od prethodnih postova i mislim da jednostavno nisi u pravu.

Ovo ti je jedan od smislenijih postova mada je pun pogrešnih zaključaka.
Pretpostavio sam da su te pogadjali moji stavovi o homoseksualizmu i to si razjasnio. Razumem te.
Sto se tice rusofilstva, ja nisam rusofil. Poznajem dobro istoriju, za razliku od tebe i znam da su nam se često poklapali interesi. Nekada i nisu pa su odnosi bili loši. Medjutim i kad smo bili u veoma lošoj situaciji, recimo u vreme Prvog srpskog ustanka, Karadjordje nije voleo da rusi prelaze sa vojskom na teritoriju Srbije. Bio je u pravu. Dakle, rusi nam jesu bliski ali i oni gledaju prevashodno svoj interes. To sam i objasnio u nekoj poruci u kojoj sam napisao da bi nas ideal bio geopoliticka situacija u kojoj bi nam se Zapad skinuo sa vrata a Istok nam se ne bi popeo na vrat. Dakle, tvoji zaključci su kao i obično, pogrešni.
Ako misliš na retrogradne stavove o homoseksualizmu, oni nisu retrogradni jer imaju potporu i u nauci ali ne bih sada o tome jer ces očigledno to shvatiti kao uvredu.

...za razliku od tebe.

Dok god imaš ovakve komentare u diskusiji, pokazuje da ne znaš normalno i argumentovano da je vodiš uz uvažavanje stavova sagovornika. Nekako mi je ta crta agresivnosti u komunikaciji karakteristična za ljude sa rusofilskim stavovima.

Dalje nisam čitao nakon toga.

Sto se tice Sirije. Jutrosnja mapa se razlikuje od jučerašnje i snage koje su protiv Asada su još napredovale. Može se reći da Siriju samo čudo može da spasi a čuda se retko dešavaju. Teritoriju su proširili i kurdi i islamski militanti.

Dok god imaš ovakve komentare u diskusiji, pokazuje da ne znaš normalno i argumentovano da je vodiš uz uvažavanje stavova sagovornika. Nekako mi je ta crta agresivnosti u komunikaciji karakteristična za ljude sa rusofilskim stavovima.

Dalje nisam čitao nakon toga.
Ne bih ulazio u to šta je tebi karakteristicno a sta nije, posebno jer zaključke izvodis kao recimo i u ovom slučaju tako što iz konteksta izvučeš dve reči. Moj zaključak o tvom nepoznavanju istorije proizlazi iz tvojih postova i to je evidentno. Ti sam razmisli da li sam u pravu. Naravno govorim o ozbiljnom a ne površinom poznavanju istorije ( da se ne uvredis cemu si sklon, većina ljudi istoriju poznaje povrsno).

Toliko dobro stoje da im premijeri traju u proseku po par meseci a ljudi masovno ostaju bez domova od podivljalih kirija. 🤣🤣🤣

Nemoguće je to.
Probali su to naši pre 60ak godina, sa jednin pokretom koji se zvao Nesvrstani. Nije uspeo. Postoji i dan danas, ali je bitan ko semafor u GTA.
Па чекај зашто Швајцарска и Норвешка као две најбогатије и најразвијеније државе на планети нису у ЕУ? А УК изашла из ЕУ зато што су Енглези помахнитали??? ЕУ проширење је завршена ствар, оно што је Западу важно је војно проширење преко НАТО АУКУСА и сл. Видимо колико је нама суседна Бугарска успешнија од нас, па и Румунија...пета лига ЕУ...ми би смо били шеста лига и сиромашнији него сада... нема од ЕУ ништа.

ЕУ подржава УЧК, подржавају подривање Дејтонског споразума, мирно гледају на усташтво које у Хрватској шире неки њихови политичари, нешто су прилично тихи када се појаве сепаратисти у Војводини.

Дефинитивно ЕУ није наш стратешки циљ.

Vrh