Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774902#p774902:2n4t7ial je napisao(la):
Bender Rodriguez » 14 Sep 2020 10:57 pm[/url]":2n4t7ial]Ne slažem se. Doktrina, pored politike, zavisi i od: geopolitičkih dešavanja; tehnologija; stanja društva (demografija, ekonomija, resursi...) ; stepena zavisnosti od drugih zemalja (u snabdevanju i/ili vojnim savezima); stanja, brojnosti i opremljenosti drugih oružanih sila i pretnji u regionu.

Pre 50 godina kad je postojala mogućnost da ceo svet momentalno zapadne u globalni rat, tek par zemalja je razmišljalo o ukidanju vojnog roka.
Pre 30 godina kad je pao Berlinski zid, srušio se blokovski svet i hadni rat okončao, nekoliko njih je pošlo u tom pravcu.
Pre 20 godina još nekoliko njih je krenulo tim putem.
A danas broj zemalja bez obaveznog vojnog roka čine većinu u odnosu na one koje ga i dalje imaju.

Da nije tako, ne bi čak i jedna Rusija i Kina išle ka profesionalizaciji svojih vojski i ukidanju služenja. Kina je svoje ukinula, a Rusija se takođe sprema za to.

Sad ćete reći zašto uzimam Kinu i Rusiju za primer kad su one velesile. Jesu velesile, ali i one, kao i mi, moraju stalno da budu na oprezu i da drže agresore podalje. Pa eto, čak i one takve odlučile su se za profesionalnu vojsku. A kome one ne valjaju kao primeri, ima i sijaset drugih država umesto njih.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774899#p774899:2n4t7ial je napisao(la):
louderick » Pon Sep 14, 2020 11:51 pm[/url]":2n4t7ial]
sve super, samo sto svu tu tehniku koja je vracena, vratila je sadasnja vlast, a prosla je ostavila da rdja na ledini!
2014 smo docekali poplave sa jednim ili 2 amfibijska vozila! od 24 koliko je bilo pre!
Osim ovoga za amfibije, ostatak kritike ti ne stoji, jer to što DS nije uzeo da petlja sa tom tehnikom ne daje za pravo SNSu, SRSu i raznim isprdcima (uključujući i Ložanskog) da lupetaju kako su ih sekli u železari.

A nije ni svako vraćanje tehnike u službu obavezno mudar potez. Eto na primer ljudi koje znam a koji rade ili su radili u VS kažu da je vraćanje T-55ica, makar i par desetina, u rezervu nategnut potez. Jer Vojska već sad ima problem da nađe kadrove i logistiku za postojećih 250 M-84ki i T-72ki, a kamoli još za par desetina T-55ica. Takođe, povratak Pragi mnogi komentarišu kao čistu zaostavštinu iz JNA. Jer premda je ona efikasno kosila pešadiju u ratovima 90ih, to ne znači da je vredna vraćanja u službu. Primera radi, i ZSU-57 efikasno kosi pešadiju i lake zaklone, ali ga to ne čini korisnim oruđem u 2020. godini.

prage se vracaju u rezervu i u zandarmeriju, tako da ti komentar ne stoji. ne vracaju se u A jedinice. t55 se nece vracati u rezervu, to je zvaka bila na najavu hrvata da dobijaju bredlije od amerikanaca. ni to ti ne stoji. sta god rekli ovi iz sns-a, ds je bila stetocinska prema vojsci. moze se sad traziti opravdanje u terminologiji, i nijansama, ali sustina je ta. ne pominjes unistavanje oko 5000 strela 2M. kucni prijatelj, general vj, mi je licno rekao da su nasi u vojnom vrhu odmah spremili 2000 strela da uniste kojima je istekao rersurs. ameri naravno to saznaju i narede da se unisti 5000 ispravnih... sta reci?

@Bender
Malo da analiziramo:

Geopolitičkih dešavanja: rađanje multipolarnog sveta, veoma opasna situacija globalno, zategnuti trgovinski i politički odnosi među velikim silama, jasan trend silaska USA sa trona neprikosnovenih sila, tinjajuća ekonomska kriza - drugim rečima, sve miriše na rat. A ako rat negde izbije, kod nas kreće poravnanje računa, kao i uvek. Za mene je ovo argument U KORIST vraćanja vojnog roka, jer ako shit hit the fan, trebaće nam malo više ljudi pod oružjem od ovih par hiljada sada što možemo da skrpimo.

Tehnologija: napredovala je, ratovi postaju veoma digitalizovani, oružja su preciznija i destruktivnija. Na prvi pogled, šta će ti 300k ljudi pod oružjem ako su tehnološki inferiorni? Može se debatovati, mislim da ima argumenata i za i protiv.

Stanja društva (demografija, ekonomija, resursi...) : pa, usadili su nam u mozak da je bilo kakva odbrana glupost, da bi nas razbucali za 3 minuta, da smo inferiorni, bla bla... naravno da nije tako, taj grč u mozgu može relativno lako da se razbije. Demografski, imamo još uvek neki potencijal, nije to kao ranije, ali bilo bi dovoljno za solidnu vojsku. Ekonomija - ko te pita, kad je odbrana u pitanju, plati i ne kukaj... Naravno u razumnim granicama. Tako da i ovde više stvar naginje ka vraćanju vojnog roka.

Stepena zavisnosti od drugih zemalja (u snabdevanju i/ili vojnim savezima) - kod nas je to vazda bio problem. Ofsetujemo ga razvojem domaće industrije, a ostatak nabavljaš kako znaš i umeš... a kad nemaš tehniku, trebaju ti ljudi za balans.... dakle opet vojni rok.

Stanja, brojnosti i opremljenosti drugih oružanih sila i pretnji u regionu: ovde ja imam specifično mišljenje. Ja NE mislim da će sledeći sukob biti sa celim NATO... mislim da ćemo se poklati sa susedima opet, koji će biti eksponirani od NATO da "reše" srpski problem. Ovoga se najviše bojim. Bez ulaska u dalju diskusiju, ljudi nam trebaju... dakle vojni rok.

Da ne govorim o pozitivnim stranama odgoja mladića koji prođu vojnu obuku... i suoče se sa realnim životom, bez mame i tate, sa hijerajhijom, sa kaznom, sa socijalizacijom u široj grupi... pa i na kraju krajeva sa osećajem ponosa što su deo obrambenog sistema zemlje.

Zato ja nemam dilema - vojni rok što pre, 6 meseci, od čega tri meseca obuka, i 3 meseca pripravnost, pa vrti tako dok se ne steknu uslovi za nešto ozbiljnije. Fokus na kvalitetnoj obuci, ali i da se iskusi čišenje čučavaca što smo svi mi stariji iskusili, što nam nije bilo prijatno, ali nijednog od nas to iskustvo nije ubilo, naprotiv, očvrsnuli smo.

Ne može zemlju da brani vojnik od 35 godina... to mora da bude mladić, kvalitetno vođen dobrim i obučenim oficirskim kadrom.

prage se vracaju u rezervu i u zandarmeriju, tako da ti komentar ne stoji.
O rezervi sam i govorio.
t55 se nece vracati u rezervu, to je zvaka bila na najavu hrvata da dobijaju bredlije od amerikanaca. ni to ti ne stoji.
Pa teško da ne stoji samo zato što tebe niko nije obavestio. :wink:
Po onome što ja znam, deo njih se vraća u rezervu. Što je istovremeno i lepa ali i loša vest tj. odluka.
sta god rekli ovi iz sns-a, ds je bila stetocinska prema vojsci.
Nikad nisam ni tvrdio suprotno. Ja samo raskrinkavam mit o istopljenoj tehnici u Železari.
ne pominjes unistavanje oko 5000 strela 2M.
5000 raketa možda. 5000 lansera teško.
A o razlozima njihovog uništavanja sam već pisao.
kucni prijatelj, general vj, mi je licno rekao da su nasi u vojnom vrhu odmah spremili 2000 strela da uniste kojima je istekao rersurs. ameri naravno to saznaju i narede da se unisti 5000 ispravnih... sta reci?
I general Božidar Delić priča sve i svašta u svim intervjuima koje daje, pa to ne znači da je sve to automatski ispravno.
Verujem ja da tvoj prijatelj priča onu istinu kakvu on zna, to jest da te ne laže. Ali znaš li ti koliko puta sam i ja slušao i čitao izjave vrlo visokih zvaničnika i funkcionera da tvrde nešto što nema veze s istinom. Ali oni veruju u to jer im je tako preneseno ili jer su jedni druge ubedili u to.

Postoje arhivirani snimci i članci sa svim tim izjavama i intervjuima. Kada bih se ja čvrsto držao za svaku reč koja je iznesena od tih visokih funkcionera u zadnjih 20 godina, dobio bih situaciju da jedna ista osoba za istu stvar/temu 2001. tvrdi jedno, 2008 drugo, 2012 treće a 2020 četvrto.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774909#p774909:2zodi5zc je napisao(la):
Bender Rodriguez » 14 Sep 2020 11:17 pm[/url]":2zodi5zc]
prage se vracaju u rezervu i u zandarmeriju, tako da ti komentar ne stoji.
O rezervi sam i govorio.
t55 se nece vracati u rezervu, to je zvaka bila na najavu hrvata da dobijaju bredlije od amerikanaca. ni to ti ne stoji.
Pa teško da ne stoji samo zato što tebe niko nije obavestio. :wink:
Po onome što ja znam, deo njih se vraća u rezervu. Što je istovremeno i lepa ali i loša vest tj. odluka.
sta god rekli ovi iz sns-a, ds je bila stetocinska prema vojsci.
Nikad nisam ni tvrdio suprotno. Ja samo raskrinkavam mit o istopljenoj tehnici u Železari.
ne pominjes unistavanje oko 5000 strela 2M.
5000 raketa možda. 5000 lansera teško.
A o razlozima njihovog uništavanja sam već pisao.
kucni prijatelj, general vj, mi je licno rekao da su nasi u vojnom vrhu odmah spremili 2000 strela da uniste kojima je istekao rersurs. ameri naravno to saznaju i narede da se unisti 5000 ispravnih... sta reci?
I general Božidar Delić priča sve i svašta u svim intervjuima koje daje, pa to ne znači da je sve to automatski ispravno.
Verujem ja da tvoj prijatelj priča onu istinu kakvu on zna, to jest da te ne laže. Ali znaš li ti koliko puta sam i ja slušao i čitao izjave vrlo visokih zvaničnika i funkcionera da tvrde nešto što nema veze s istinom. Ali oni veruju u to jer im je tako preneseno ili jer su jedni druge ubedili u to.
Postoje arhivirani snimci i članci sa svim tim izjavama i intervjuima. Kada bih se ja čvrsto držao za svaku reč koja je iznesena od tih visokih funkcionera u zadnjih 20 godina, dobio bih situaciju da jedna ista osoba za istu stvar/temu 2001. tvrdi jedno, 2008 drugo, 2012 treće a 2020 četvrto.

to sto ti mislis da si obavesten ne znaci da je i tako.
delic je na kosovu bio a moj izvor je u visim rangovima komandi pvo. da ne nabrajam dalje o misijama u rusiji tokom bombardovanja u civilnom odelu. sve iz prve ruke...

Bolje nemoj da ulazimo u igru merenja čija je informisanost veća, jer da je verovati onome što ste pisali ti i još par članova na ovoj temi pre svega dva sata, ispalo bi da je Železara Smederevo uspela da izvede nešto za šta ni Ameri, Izraelci, Rusi i Nemci ni dan danas nemaju tehnologije i para da urade.

I sve to bez ijednog svedoka i dokaza.

Tako da bolje nemoj sad da počinjemo s tim odmeravanjima.

Video sam ja koliko su naši ljudi ''informisani'' i ''nepristrasni'' po tim temama još onomad pre circa 10-15 godina kad se drugi put prosula priča o udarima našeg RVa na Tuzlu i Tiranu. Da si tada pitao oficire i generale tadašnje VSCG da li je to istina, 2/3 njih bi iz topa reklo da jeste. A posle se ispostavi da je sve bila izmišljotina nekolicine ljigavaca, među kojima je i čuveni Ložanski*, zarad dizanja morala nacije u toku bombardovanja. Pa onda taj mit vaskrsne i povampiri se na svakih par godina, i tako već dve decenije. Dok se nije definitivno istrošio i isprao pre par godina, kad su i glavni mediji prestali da ga prenose.

* isti onaj Ložanski što je na leto 1999. stajao pored kolona VJ koje se trajno povlače sa Kosova a prosipao priču kako je izvojevana pobeda nad NATOom i kako je to dan za slavlje jer VJ pobedonosno napušta Kosovo. Ima i snimaka ako neko ne veruje, eno ih na Youtubu. Internet sve pamti.

Bender Rodriguez":3edldxtb je napisao(la):
Bolje nemoj da ulazimo u igru merenja čija je informisanost veća, jer da je verovati onome što ste pisali ti i još par članova na ovoj temi pre svega dva sata, ispalo bi da je Železara Smederevo uspela da izvede nešto za šta ni Ameri, Izraelci, Rusi i Nemci ni dan danas nemaju tehnologije i para da urade.

I sve to bez ijednog svedoka i dokaza.

Tako da bolje nemoj sad da počinjemo s tim odmeravanjima.

Video sam ja koliko su naši ljudi ''informisani'' i ''nepristrasni'' po tim temama još onomad pre circa 10-15 godina kad se drugi put prosula priča o udarima našeg RVa na Tuzlu i Tiranu. Da si tada pitao oficire i generale tadašnje VSCG da li je to istina, 2/3 njih bi iz topa reklo da jeste. A posle se ispostavi da je sve bila izmišljotina nekolicine ljigavaca, među kojima je i čuveni Ložanski*, zarad dizanja morala nacije u toku bombardovanja. Pa onda taj mit vaskrsne i povampiri se na svakih par godina, i tako već dve decenije. Dok se nije definitivno istrošio i isprao pre par godina, kad su i glavni mediji prestali da ga prenose.

* isti onaj Ložanski što je na leto 1999. stajao pored kolona VJ koje se trajno povlače sa Kosova a prosipao priču kako je izvojevana pobeda nad NATOom i kako je to dan za slavlje jer VJ pobedonosno napušta Kosovo. Ima i snimaka ako neko ne veruje, eno ih na Youtubu. Internet sve pamti.
sta sam ja pisao pre dva sata? druze, ja sam iz vojne porodice i u temi sam ovoj deceniju i po. nemoj da skreces sad temu na nesto sto ja nisam pominjao, tuzlu i tiranu. javnost ne zna neke mnogo fantasticnije stvari od toga, bilo da se to desilo ili ne... znaci, nisi ti ovde sertifikovani demitolog, kako sebi dodeljujes sam titulu...

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Stvaranje mitova radi dizanja morala je legitimno...
Hrvati sa Olujom, muslimani sa Srebrenicom, Ameri sa Alamom, Rusi sa Pavlovljevom kućom... itd itd...

Takav mit ima veliku funkciju tokom rata, ali još veću nakon njega.
Istina se provuče negde u nekim knjigama koje niko ne čita... i retko koga i interesuje.

Meni to nije apsolutno negativna stvar, pod uslovom da se ne preteruje.
E sad, možda je to za Tuzlu i Tiranu malo... previše.... ali u principu nisam protiv takvih stvari.

Ajd iskulirajte ego obojica, nije bitno ko ima bolje izvore informacija.
Hajde da diskutujemo o kvalitetu informacija, a da zanemarimo kvalitet izvora...

Ma ne, nego ću da puštam da mi Srbin.info i razni mitomani pričaju bajke koje su im plasirali Šešeljevci, bivši i još uvek aktuelni.

Eno ti tvog posta na prošloj strani, pričaš o nekim hiljadama uništenih oklopnjaka, PVO, topova...

Jedino za šta si u pravu su amfibije. Sve ostalo su političke priče.

@Perkan
Moral nacije može da se diže i drugim metodama pored izmišljanja.

A problem nastaje onda kada mitovi i priče postanu oruđa odnosno oružja politike. Kao pomenuta laž o seči i topljenju hiljade komada tehnike u Smederevu. Ajde breee, Rusi i Ameri ne mogu da se otarase čitavih polja na kojima im leži hiljade tona čelika visokog kvaliteta... a ovde ispade da su Srbi u Smederevu to uspeli bez ikakvih svedoka i dokaza.

I jedan od izvora takvih bljuvotina je ljiga od čoveka koji 1986. pozira u Migu 29 dok glumi amerikanca Maverika, 1999. priča kako razbucali NATO, 2001. priča kako treba da se pridružimo tom NATOu, 2008. kako treba da ga otkačimo, 2012. opet kako treba da mu se pridružimo, 2016. opet kako treba da ga otkačimo... itd, itd itd... Pun mi je kufer više takvih ''stručnjaka'' i ''informisanih''. Eno pune arhive njihovih kontradiktornih izjava.

kakav srbin info? ko to pomenu? pricam o informacijama iz prve ruke, ti vrludas tu, okolo naokolo... pa gde je otisao pancir? u koju jedinicu? u rasformirani 3. divizion pvo, koji je tek sad obnovljen...

Vrludam kažeš?

Ja napisah i objasnih zašto priče koje se ovde prosipaju nemaju nikakve logike, a onda navedoh i dokaze i izvore.
Kod tebe, s druge strane, argumenti se svode na ''reko mi komšija''. Epa super. Onda ti i komšija zovite Milomira (č)Marića, pa sledeći put kad Božidar Delić ode u emisiju da priča 56. verziju događaja i istorije, idite i vas dvojica s njim da upotpunite iskaze.

20 faking godina slušam to čuveno ''reko mi ovaj i onaj''. Jedino o čemu slušam duže jeste Kosovo. Odmah posle njega je jačina čuvene JNA i posle nje njenog naslednika VJ.

ne citiram ni marica, ni delica... ako tebi nije jasno koliko je tehnike zalivadjeno, ja ne znam sta kompleksnije moze da ti bude jasno... tako banalan fakat tebi nije svarljiv, jer ne zelis da ga priznas....

Ma jasno, Srbi u Smederevu uradiše ono što ni Rusi i Ameri još nisu uspeli.

Ako može jedan brejk od Lazanjskog i topljenja tenkova.

Pitam za mišljenje: koji ofanzivni sistemi bi morali biti razvijeni/nabavljeni za potrebe odvraćanja?
Pri tome: nabavka ili razvoj moraju biti realni, a ubojna moć evidentna potencijalnom agresoru....

Pa primera radi poslednja verzija modifikacije i modernizacije M-84ki koja je nedavno predstavljena je jedan od boljih predloga i rešenja.
Ali nažalost, čini se da će i ta priča da ostane samo na nivou prototipa. Bar još neko vreme.

Zvučaće otrcano ali opet sve to na kraju zavisi i od politike. Jer nije isto ako se zna da ćemo i za 5 godina moći da kupimo npr. Migove ili Suhoje od Rusije, ili ćemo biti suptilno ograničeni samo na zapadnjačke dobavljače i njihove Gripene, F-16, Rafale i ostalo.

Isto važi i u kontekstu domaćih projekata. Nije isto kad imaš zeleno svetlo i od Rusa i od Amera da ih ne dotiče i da im ne smeta što praviš raketu uz saradnju sa Emiratima... i ako to radiš uz strepnju da će za koju godinu jedni od njih da ti zbog toga zamere i vrate (ne vojno nego politički i ekonomsko).

Maaa sve u svemu, uvek je glavni kamen spoticanja u našoj vojsci i spoljnoj politici bilo to čuveno sedenje na dve stolice.

Eno i kad smo pričali na temi o protivpožarnoj zaštiti, pa kad je Došljak izlistao šta je sve nabavljeno za vatrogasce zadnjih par godina, videla se posledica te politike odnosno neodlučnosti. I MAZevi iz Belorusije, i Kamazi iz Rusije, i MANovi i Mečke iz Nemačke, i Iveco iz Italije, i Jeep iz Amerike...
Da ne budem pogrešno shvaćen, meni je drago zbog svih tih nabavki! I uz vojsku, spasilačke i bezbednosne službe (policija) su druga sfera društva i države u koju je ova garnitura stvarno mnogo uložila i poboljšala. Sve je to za pohvalu. Nego kažem, kako hteli ne hteli uvek nastane šareniš i logistički košmar, jer konstantno mora da se balansira između nekoliko strana (odnosno dva bloka).

To balansiranje nam je sudbina, oduvek.
Srbija ne može da se otvoreno i isključivo okrene na jednu stranu.
Plaćamo cenu za to...

Teško bi nam Ameri bilo šta prodali od modernijeg naoružanja. Ne verujem da bi mogli da kupimo više od npr polovnih F16. Od novih zapadnih aviona jedino Rafal ili Tajfun (malo teže), dok za Gripen treba dozvola od Amera za motor i naoružanje.
Sad je pravi skandal u Americi, jer su dogovorili prodaju F35 Emiratima i verovatno neće biti ništa od toga pošto su se Jevreji pobunili. Koleteralna šteta u čitavoj priči je Srbija, tj onaj nesrećeni sporazum se više tiče Izraela nego Kosova da bi Tramp ispeglao stvari sa Jevrejima.
Znači ni Arapima koji su im tradicionalno najbolji kupci ne žele prodati napredno naoružanje, sta mi tek da očekujemo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774993#p774993:3c0em5au je napisao(la):
Perkan » 15 Сеп 2020, 09:51[/url]":3c0em5au]To balansiranje nam je sudbina, oduvek.
Srbija ne može da se otvoreno i isključivo okrene na jednu stranu.
Plaćamo cenu za to...

енергетски смо зависни од једног блока, економски од другог. зато и не можемо да се сврстамо на једну страну, јер ће нам се они други нај***ти мајке

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=775023#p775023:3c0em5au je napisao(la):
Dart » 15 Сеп 2020, 11:14[/url]":3c0em5au]Od novih zapadnih aviona jedino Rafal ili Tajfun (malo teže), dok za Gripen treba dozvola od Amera za motor i naoružanje.

мислим да би најлакши посао договорили са Французима за Рафале. Јурофајтер има бољку што је прескуп за летење и одржавање, зато се муче са продајом. Аустрија чак одустаје од својих и изгледа да ће их продати Индонезији. за Грипен није проблем наоружања и мотора, већ електронике и софтвера

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774927#p774927:8skp63s4 je napisao(la):
Perkan » 14 Sep 2020 11:52 pm[/url]":8skp63s4]Ako može jedan brejk od Lazanjskog i topljenja tenkova.

Pitam za mišljenje: koji ofanzivni sistemi bi morali biti razvijeni/nabavljeni za potrebe odvraćanja?
Pri tome: nabavka ili razvoj moraju biti realni, a ubojna moć evidentna potencijalnom agresoru....
imamo jaku raketnu artiljeriju za odvracanje... kosava navodjena raketa, verzija alasa, ralasa, do 50ak kilometara. za vece daljine tu je sumadija, raketa jerina2 do 300 km dometa. o sumadiji se vise nista ne prica, jer su ipak strateske stvari u pitanju...

Ništa od navedenog nije ušlo u redovnu upotrebu u vojsci.

info: trenutno na pasuljanama gadja sve sto postoji od najnovije artiljerije, pasarsi, nove nore b52, panciri, prototip novog tenka m84as1... nikad masovnije vezbe i gadjanja u istoriji balkana! pre toga prvi put u zemlji gadjala strela 2m.

Да, то је већ најављено. Само сумњам да је баш најмасовнија вежба на Балкану. Можда у бившој СФРЈ, у последњих 20 година.

Jeste najveća vežba na Balkanu ali tog dana. Mada ni to nije sigurno jer Grci poprilično često vežbaju u poslednje vreme zbog Turske.

Citam i smejem se.... :lol:
Nema razlike vezbali macevima i kopljima il novim strelama ,tenkovima...
ovo je 21 vek to jje shvatio i onaj ludak iz Severne Koreje , :idea:
Mečka se danas čacka sa velikim dometom i velikom razornosti naravno sto preciznije....
mi to ne samo da nemamo, nego i nesmemo da imamo :mrgreen:
jbg... gule se narodna ledja da bi zveckali sa necim iz prohujalog vremena
sa Africkim opravdanjem :grand:
Dozvolice nam lokalne čarke pa cemo da se tepamo
isto kao oni (plemenski ratovi) onamo sto su u 20 veku masakrirali jedne druge mačetama ,
a ceo svet čačkajuci uvo sa nevericom to mirno gledao ... danas u spomen i
za nauk takvoj gluposti podigoše muzej sa lobanjama žrtava....
a nastaviše u još vecoj bedi da žive...

Aman ako ce da vezbamo
ajd sa pravim odgovarajucim ..
ovako samo nesvrsishodno ovom jadnom narodu se gule ledja
ako se gule ajd bar za prave balisticke i druge raketle
:sesir:

Vrh