Insajder
Službena (zlo)upotreba, deo peti
Aleksandar Vlahović, danas je sa Dankom Đunićem, jedan od suvlasnika firme “Eki investment”.
B92: “Eki investment”, je pobedio na tenderu za “Novi dom”?
Aleksandar Vlahović: Tačno.
B92: E sad, da li ste Vi npr. kupili to preduzeće i pobedili na tenderu, da bi ste tu nastavili proizvodnju i prodaju nameštaja ili zbog kvadrata?
Aleksandar Vlahović: Mi smo kupili preduzeće, zato što smatramo... kad kažem mi, mislim na konzorcijum je kupio preduzeće, da budem jasniji, “Eki investment” je jedan od članica tog konzorcijuma, drugi član je “Nelt co”, treći “Ataše” i “Eki investment”, ima trećinu akcija u “Novom domu”. To preduzeće je kupljeno zbog svog potencijala, ne samo zbog poslovne delatnosti, jer sasvim je jasno da je broj kvadrata potpuno predimenzioniran u odnosu na kapacitete, koje “Novi dom”, ne samo “Novi dom”, nego gotovo polovina proizvođača nameštaja u Srbiji, može da ponudi, da su ti kapaciteti predimenzionirani, ali smo kupili, između ostalog i zbog toga što to može da bude interesantna, interesantan projekat upravljanja, već postojećim “real estate”-om, dakle, bez namere da se izgrađene zgrade i sve ostalo, prodaju.
Na osnovu više primera, po svemu sudeći, često se dešavalo da se stečaj neke firme, namerno pokreće, kako bi ta firma, ili fabrika, imala što manju cenu prilikom prodaje. Na ovaj način, ujedno je prodat i veliki državni kapital. Država je, ne vodeći računa, o stečajnim postupcima i sama davala svoju imovinu u bescenje..