Šta je novo?

Vinča: Skladište nuklearnog otpada

Homer Jay":1m7bqz60 je napisao(la):
Neke stvari su jasne:

- u Srbiji ima nuklearnog otpadai svakim danom ga je sve vise
- staro skladiste otpada je dotrajalo i neadekvatno
- zakonom je zabranjen unos nuklearnog otpada iz inostranstva u Srbiju
Ове чињенице јесу јасне, али...
Na osnovu samo jedne stavke - da je rec o najvecem skladistu u Evropi - u srpskoj internet javnosti (dakle, gledamo malo sire od Beobuilda) se vec stvorila prica kako je sve to bezveze, te se u stvari radi o jos jednoj zaveri protiv nebeskog naroda i uceni satanisticke tvorevine EU da nas postepeno ubijaju prebacivanjem svog otpada.
...проблем је у томе што је то једина ставка која је дошла из релевантног извора и вришти од упозорења. Са правом. ЈА бих рекао да се директор брзоплето излетео са информацијом и хвала му на томе. Да се није тако брзоплето похвалио та информација би остала тајна.
Не знам зашто се стално враћаш на неке завере као да су оне списак будалаштина без основе. Многе од њих су итекако релевантне.
To sto je skladiste toliko veliko ne mora nuzno da bude lose - to skladiste prvo mora da primi sav uskladisten otpad iz cele republike, a zatim ce se u njemu nuklearni otpad, opet iz cele drzave, skladistiti narednih xy godina.
Није лоше то што је складиште велико, али је проблем што је највеће. Једино ако нису планирали унапред 200 година, што је за наше услове, сложићеш се, крајње непојмљиво. Па ко овде размишља далекосежно. Ваљда Немци пре свих размишљају тако, па немају највеће складиште а имају нуклеарне електране, нуклеарну бојеву муницију и мноооого више медицинског отпада од нас....
Uz to, nemam nijedan dokaz da se zaista radi o najvecem skladistu u Evropi, osim tvrdnje direktora JP "Nuklearni objekti Srbije".
Зар то није довољан доказ, поготово ако је једини?. Последица политичког хвалисања нам је донела информацију коју мождса не бисмо и добили. Осим тога, нико није понудио доказ да наше складиште није највеће у Европи. Значи, ово је једини релевантан доказ и држимо се њега.
Za mene je najveci problem blizina grada, prigradskih naselja i Dunava, kao i strogo sprovodjenje svih bezbednosnih procedura, pogotovo imajuci u vidu veliku koncentraciju otpada na jednom mestu.
Ево ти чист доказ који говори да је немогуће да су наши размишљали 200 година унапред. Локација складишта је чисто краткорочно блентаво локално размишљање. Они су ту изградили ново складиште, само зато што је старо било ту. Никаква анализа локације и евентуалних последица није доведена у обзир, као ни развој и ширење Београда на ту страну, последице по околину итд.....али су зато мислили унапред и изградили складиште довољно велико зуа наредних 200 година....

Bez obzira na "pogrešnu" lokaciju (po ovom kriterijumu je uopšte nelogično i zašto je sam Institut podignut baš tu, praktično u gradu) i tajnovitost ovog postupka, ja sam mišljenja da, ako se već pravi obakav objekat, on bi trebalo da bude što većeg kapaciteta.
Razlog tome je što mi često poslu pristupamo naglavce. U slučaju nuklearnih postrojenja, to se svede na situaciju - prvo napravimo reaktor, pa tek onda razmišljamo o skladištu gdje će se odlagati nuklearni otpad! Ako bi ikad ušli u ozbiljne nuklearne projekte (čitaj: izgradnja nuklearnih elektrana), bojim se da nećemo imati adekvatno skladište otpada koji tom prilikom nastaje. Da ne mislite da je to naš specijalitet, evo primjer Hrvata: pola otpada za elektranu Krško (koja je pola u vlasništvu Hrvatske, pa joj pripada i pola otpada) nema gdje da se skladišti, jer Hrvatska nikada nije izgradila skladište otpada; to je (još) jedan od sporova na relaciji SLO-HR.

U ovom konkretnom slučaju, nije jasno ni za koji tip otpada je predviđeno ovo skladište (pošto nije pod zemljom, to bi trebalo da je srednje- i nisko- radioaktivni otpad), koliko se ustvari otpada proizvodi po vrstama u jedinici vremena, itd. Da li to skladište može odgovoriti svim mogućim potrebama koje se mogu pojaviti u Srbiji.

Problem radioaktivnog otpada u svim zemljama je isti - iako se zna postupak kojim se otpad trajno čini sigurnim, niko nije voljan da ga primi! Razlog strahu, koliko sam ja shvatio, nije u činjenici da prosječan čovjek može biti ozračen, jer je ista mizerna, već u činjenici da je to jedna besmrtna opasnost, koja neće proći sutra, prekosutra, ili za dvadeset godina, već kad se jednom negdje ostavi, ostaje tu praktično zauvjek. Kao u priči o Baš-Čeliku, ona nemoćno čuči u buretu, čekajući da je neko neoprezan ili zlonamjeran oslobodi. E u tom grmu leži zec: kandidata da nešto po tom pitanju za..bu, slučajno ili namjerno, kod nas ima napretek.

Radijacija je prirodni fenomen, ne može se isključiti ili poništiti. U određenim količinama, opasna je kada je oko nas, ali to je uvjek samo zbog naše gluposti ili zlobe, ne njene. Davno je rekao Radovan III: Najopasnije je kad smo MI oko nas!

Kako bre da grade najveće skadiste na svetu u nekoj vukoj.... pa onda g direktor mora da živi tamo... a i nije napravljeno u Bgd pa g gradonačelnik nema sa čime da se hvali... najveći pilon.... najveći... najvece skladiste otpada :(

http://www.smedia.rs/spress/vest/98...ekti-Srbija-nece-uvoziti-nuklearni-otpad.html

03.11.2011 15:54-09:04

Vinča neće uvoziti nuklearni otpad!
U Vinči je završena izgradnja novog skladišta radioaktivnog otpada i bezbednog skladišta jakih izvora zračenja. Iako je ovo skladište jedno od najvećih u Evropi, Srbija neće uvoziti nuklearni otpad, kaže u intervjuu za S media portal Jagoš Raičević, pomoćnik direktora JP Nuklearni objekti Srbija.

U Vinči će konačno početi prebacivanje nuklearnog otpada iz skladišta starog preko 50 godina, u novo koje je upravo završeno i izgrađeno prema najsavremenijim standardima. Iako se u javnosti spekulisalo da je veliko skladište napravljeno kako bi se tu odlagao otpad koji bi Srbija uvezla, to nije tačno, kaže za S media portal Jagoš Raičević, pomoćnik direktora JP Nuklearni objekti Srbija (NOS).

Samo prebacujemo otpad

Znamo da je najveći deo otpada prošle godine prebačen u Rusiju, kao i nuklearno gorivo. Šta će onda biti prebačeno u taj novi hangar?

-U Vinči već duži niz godina, od sredine šezdesetih, postoji skladište gde se čuva radioaktivni otpad i to nije ništa novo. U Vinči postoje i dva reaktora, a u ovom trenutku tu nema goriva. Sad je glavna preokupacija takozvani istorijski otpad. On je smešten u starom metalnom hangaru koji je u prilično lošem stanju. Postoji još jedan koji je u boljem stanju i koji je operativan, ali je kapacitet skoro popunjen. Sada je napravljen novi betonski hangar u koji bi trebalo da bude smešten otpad iz ova dva hangara, pre svega starijeg koji je zatvoren već 20 godina i u kom se nalazi niskoaktivni i srednjeaktivni otpad. Taj otpad će biti prepakovan i bezbedno uskladišten. Taj stari hangar će biti demontiran i ceo prostor će biti očišćen.

Nema uvoza otpada

Javnost je uznemirena zbog spekulacija da bi Srbija mogla da uvozi otpad i da ga smešta u Vinču...

-Po medijima se provlači da je novi hangar napravljen da bi se uvozio otpad. To su čiste gluposti i budalaštine. Novi i stari hangar su udaljeni ne više od 300 metara. Nikakav otpad neće preći granice Srbije, niti granice Instituta! Ovde samo prepakujemo jedan hangar koji još čeka licencu. Da bi privukli medijsku pažnju, ljudi počnu da pričaju kako je sve opasno. Radimo po svetskim standardima.
Srpski uranijum stigao u Sibir
Vinča skladište nuklearnog otpada Evrope

Zbog čega se potencira da je reč o najvećem hangaru u Evropi?

-Naš hangar je najveći prazni hangar. Sigurno je najveći hangar među zemljama koje nemaju nuklearni program. Naravno, nije veći od onih u Francuskoj, Nemačkoj i SAD. Važno je reći da je država puno uložila, da imamo mesto gde ćemo sve da spakujemo.

Da li je postojala saradnja i sa međunarodnim organizacijama?

-To je veliki posao i imamo dobre kontakte sa Agencijom za atomsku energiju u Beču, kao i sa Evropskom komisijom koje su dostavile donacije. Naša država je uložila sredstva da sazida hangar. To nije samo hangar, već dva postrojenja; jedno postrojenje je sigurno skladište koje je pravljeno po posebnim standardima.

Pominjete i to drugo postrojenje. O čemu je tačno reč?

-Novo postrojenje je za preradu tečnog otpada. To je zgrada koju smo adaptirali takođe novcem naše države i opremili novcem iz donacija i putem međunarodnih ugovora. Iako je gotovo, ono će nešto malo kasnije biti otvoreno. Time ćemo imati kompletiran krug kretanja otpada od starog hangara do novog.

Dušan Mlađenović

@stf

Nije najvece u Evropi. To je glupavo hvalisanje direktora JP Nuklearni objekti. Sad se vade da je to "najvece prazno skladiste u zemlji koja nema nuklearni program (nuklearne elektrane)". To je ogromna razlika.

Evo skladista u Nemackoj koje sam pominjao, koje je navodno kapaciteta 127.000 buradi:
http://de.wikipedia.org/wiki/Schachtanlage_Asse

127.000:8.500 - cista matematika

Pri tom je to jedno od skladista u Nemackoj, a ovo je jedino u Srbiji.

A sad nazad u stvarni svet - izgradnjom deponije i Instituta u Vinci, Beograd je unistio prelepu padinu ka Dunavu i to sigurno nece biti ispravljeno za nasih zivota :(

Jr":260iz5vv je napisao(la):
8,500 burica x 200 litara =1,700,000 lit = 1700 metara kubnih...
A na starim skladistima imamo otpada 3,000 metara3
Odlična računica, to sam i ja primetio.
Ali šta "stručnjaci" u državnoj vrhuški mogu da urade a da to valja? Naravno - ništa!
Oni su već u deficitu sa prostorom da bi smestili taj stari otpad, a gde će tek novi smestiti???!
Ovde prodaju maglu narodu jer je narod zatupljen kao to je "najbezbednije, najmodernije..." i slične gluposti.
Ponašaju se prema nuklearnom otpadu kao da je to stajsko đubrivo.
Evo skladista u Nemackoj koje sam pominjao, koje je navodno kapaciteta 127.000 buradi:
http://de.wikipedia.org/wiki/Schachtanlage_Asse
To skladište se nalazi 500 metara ispod zemlje, u stenama!!!
A ovi naši su napravili hangar na par stotina metara od škole, domaćinstava, reke, voćnjaka?????
Negde sam pročitao pre par meseci, ne mogu sada da se setim gde je bio taj tekst, ali mislim da u Finskoj grade ogromno skladište za nuklearni otpad u koji treba u narednih 100 godina da se trpaju produkti đavolskih fisionih nuklearnih lančanih reakcija iz reaktora.
To se nalazi duboko u nekim kamenim planinama, gde ljudska noga nije nikada kročila.
I nakon tog perioda, kada napune skladište, pristupiće se trajnom hermetičkom zatvaranju kako bi najmanje 100.000 godina bilo zatvoreno i van domašaja slučajnih prolaznika.
Istovremeno, takvo nešto pored bezbrojnih takvih skladišta u svetu, to će predstavljati spomenik ljudskoj gluposti kao nešto što današnja "civilizacija" ostavlja budućim pokolenjima - ako do tada i ne unište ovu divnu planetu svojim glupostima.

A evo kako se skladišti otpad u Vinči, radnici u kratkim rukavima i bez ikakve zaštitne opreme (ako od radioaktivnog zračenja uopšte i potoji efikasna zaštita) prenose burad sa opasnim otpadom:
h3-001.jpg

h3-002.jpg

h3-003.jpg

h3-004.jpg

h3-005.jpg

Zdravo narode ;)

Jel neko pitao građane Vinče da li dozvoljavaju da im naselje postane hub "nuklearnih đubretara"? I gde to u svetu niklearna energija ima išta da radi u urbanim područjima? :shok:

Francuska, Italija i Švajcarska imaju duboko ukopane bunkere ispod Alpa pa videvši ovo živo me zanima kako bi građani njihovih glavnih gradova reagovali kada bi im neko napravio tako nešto pored poznatog svetskog arheološkog nalazišta.

Jel neko možda zna kog ranga je taj otpad što se skladišti odnosno koja je doza radijacije ukoliko išta krene po zlu?

Francuska je dosta izbušila Alpe jer je krcata nuklearkama ali nigde nisam video ovako nešto :rolleyes:

Još da bude gore nigde znaka za nuklearnu energiju nema. Samo najobičnija ograda bez bodljikave električne ograde i nanizanih kamera sa senzorima pokreta. Gde su još sirene, svetla, obezbeđenje što bi okarakterisalo bilo koji nuklearni objekat kao "highest degree security facility".

Gde odoše međunarodni propisi?

Nisam siguran kolika bi radijacija mogla da bude ukoliko nešto slučajno krene po zlu ali je sigurno dovoljna da ugrozi stanovnike u okolini Vinče i celom Beogradu. Možda grešim ali bilo šta u vezi nuklearne energije treba shvatiti najozbiljnije :|

relja":j2muhrxy je napisao(la):
Homer Jay":j2muhrxy je napisao(la):
A najgore je od svega sto iz ovoga proizilazi da smo do sada imali nebezbedno skladiste na istom mestu i niko se zbog toga ne uzbudjuje... bitno je da smo mi raskrinkali jos jednu svetsku zaveru.

laki72":j2muhrxy je napisao(la):
Ok na `Prijateljski istok` :D
Nije meni poenta ni istok ni zapad. Prijateljstva u medjunarodnim odnosima nema....
poenta mi je da smo slepci neopevani.
Jel poklanjamo N. gorivo? das im i otpad kao uslov....

Dolazimo do poente - imali smo svetski priznate ljude u Institutu koji je takođe imao nekakav ugled, ali je tavorio zbog nedostatka finansiranja jer magarci u vladajućim strankama jednostavno ne razumeju problematiku niti vide dalje od službenih privilegija i ugrađivanja. Onda se otvorila ogućnost da Vinča može da dobije grdne milione iz inostranstva. E da bi ti milioni bili "pravilno" kanalisani, nastavljeno je sa sabotiranem Vinče i osnovano je Javno Preduzeće (?!?) koje će ispred države da prima ta sredstva iz inostranstva. Idealno rešenje - pošto ne mogu da ubace partijke vojnike u jedan takav institut, izmene zakone, ispreče se sa svojim JP, i pokupe pare.
A ko j***, da prostite, resurse kao što je nuklearno gorivo, i naučnike, jer oni i ovako ne razumeju da je život jedan i da treba uzeti sve što ti pruža :bash:

I sada se još hvale kako su se rešili goriva i izgradili "najveće" skladište u Evropi, i da su poštovali sve zakone (?!?).

Samo jos da dodam da nam sada TI ISTI prosipaju price o "popularisanju nauke" i zaduzuju nas za ogromne pare tim povodom. Sve to ce da sluzi za uhlebljivanje ovih PR je*******ivetara iz DS-a a istinska nauka i strucnost od toga nece da vidi nikakvu korist. Ako se oni tako zaje*******avaju sa stvarima koje su ozbiljne i opasne, kako ce se tek ponasati tamo gde nema nikakvih opasnosti, nego samo, burazeru, udri i ugradi se sto vise mozes.

Sto se tice nuklearnog otpada, negde sam procitao da se osiromaseni uranijum iz elektrana reciklira tako sto se deo ponovo obogati za gorivo a drugi deo postaje jos osiromaseniji i on se STOPI U STAKLO tako da ne moze da pobegne recimo u podzemne vode. To se jos stavi u metalnu burad, pa onda u betonsko skladiste, tako da su rizici zaista minimalni. Mislim da je veci problem u glavama ljudi koji cim cuju rec "nuklearno" dobiju napad.

Fukusima i Cernobil su druga prica, to je prirodna katastrofa tokom kontrolisane nuklearne reakcije koja se onda otela kontroli jer su neki sistemi kontrole unisteni. U slucaju otpada radioaktivnost je toliko niska da nema ni mogucnosti ulaska u ciklus lancane reakcije (JG, nije bas tako lako napraviti atomsku bombu :) ). Nisam fizicar ali mislim da mi je ovo dosta dobro objasnjeno a i nekako mi je logicno.

Da ne ulazim u polemike i debate.Molio bih da mi neko pronadje zemlju u Evropi u kojoj na 14km od glavnog trga(trga Republike) se nalazi skladiste nuklearnog otpada.I to naravno u hangaru a ne ukopano u zemlju u bunkerima koji su slicni onima koji se kopaju za tunele u rudnicima.

Necu da zvucim kao paranoik i pesimista ali ako se gleda odbrana zemlje most preko ade sa pilonom koji bi pogodio i slepi pilot borbenog aviona,novi zezeljev most koji ce imati konstrukciju od celika umesto originalnu od betona jer ju je lakse unistiti i na kraju ovo skladiste mi govore da je zastita stanovnistva spustena na najmanji moguci nivo.Predlazem i da nacrtaju veliku metu preko ove hale,dok je to nepotrebno na mostovima jer su i ovako lako uocljivi.

Pa Antverpen je glavni grad uskoro nezavisne Flandrije a oni imaju nuklearku u kojoj se dakle odvija kontrolisana nuklearna reakcija na samo 15-ak km. Hamburg koji je veci od Beograda ima nuklearku i to na 20ak kilometara UZVODNO sto je daleko veca opasnost.

Nisam presrecan kako je ovo reseno ali ovaj otpad je neutralizovan, dakle nema opasnosti od nekontrolisane reakcije koja je zapravo problem, a ni od curenja u vodene tokove jer je to ugradjeno u staklo koje jednostavno ne moze da curi.

Naravno i dalje sam jako kritican prema ovim pajserima na vlasti ali za neku zabrinutost oko ovoga u gradu mesta nema. Veca realna opasnost je ono cudo od rafinerije u Pancevu i sve sto oni ispustaju u vazduh. A i to sta se sve sliva u Cukaricki rukavac.

@JohnyBgood
Molim te pojasni to što si napisao ,, neutralizovan ,,
jer možda grešim
takav pronalazak ,, neutralizacije,, bi omogucio svakom Etiopljaninu za doručak tepsiju bureka sa mesom :laugh:
hocu reci sve veca električna glad izaziva sve veću cenu a to vuče. . . . bla bla bla...
pa bi progresija nuklarki bila moguca jer sav otpad ne bi bio opasan tj bio neutralizovan
te bi na svoj ovoj kugli bila postignuta blagodet

A sve ostalo što si napisao za Beogradske ekološke tempirane bombe si upravu

Moja greska, pogresno sam se odrazio :D , delimicno neutralisan a ostatak zarobljen bi bilo pravo objasnjenje. JAKO osiromaseni uranijum slije u staklo i kao takav ne moze nigde da iscuri. Niti da pobegne u vodene tokove ili bilo gde drugo, cak i da nije u metalnim kutijama, a jeste. Taj nivo radijacije je toliko nizak da ne moze da krene lancana reakcija a to je glavno. Ne transportuju to ovi radnici bez nekih specijalnih kombinezona tek tako. I mislim da je njihovo izlaganje radijaciji uporedivo sa izlaganjem pilota a i putnika u avionima, mada OK, putnici obicno ne provode na tim visinama ni priblizno koliko clanovi posada.

Ono sto je problem kad ljuljne neki zemljotres ili ne daj Boze neko se zaleti avionom su nuklearni REAKTORI u elektranama. Tu imas je*******enu lancanu reakciju koja je pod kontrolom a onda ti neko rasturi kontrolni mehanizam i TU je panika. Onda krece Fukusima ili Cernobil a to od ovoga ne moze da se desi ni teorijski, jer nema dovoljno goriva a i nije to ta gustina. Recimo Krsko je hiljadu puta veci rizik za Zagreb nego sto Beogradu preti opasnost od ovoga. Naravno, voleo bih da to nije tu ali jednostavno ne treba paniciti.

Sto se tice sveta, ljudi su cudni, imaju nuklearnu reakciju u elektrani dosta blizu velikih gradova i gusto naseljenih oblasti (kud ces gusce od Belgije i Holandije?) a onda dizu frku oko totalno osiromasenog otpada. Valjda im je jasno da im struja treba pa elektranu nekako gutaju ali mislim da "zeleni" tu malo namerno mute vodu i plase narod koji zamislja nekakav nuklearni mulj koji korodira metalnu burad i onda curi u zemlju.

Imamo mi MNOGO vecih ekoloskih problema od ovoga. Sto naravno ne znaci da se ne treba cuvati ekstra velikih jagoda i tresanja iz Vince :D :laugh: :rolleyes:

Ljudi koj ,,rade,, sa bilo kojim izvorom zračenja nose dozimetre ( inst. Vinča je svetski lider za iste) oni nisu zaštita nego merač primeljene doze
Poenta je u postojanju dve skale
prva je za stanovništvo a druga za takve ,,radnike,, limiti su drastično različiti (žrtvovani promil )
zapravo najveće zlo se vidi tek sabiranjem plus ostali izvori i vreme (taloženje)
ujedno to pojašnjava ono drugo
,, . . . . a onda dizu frku oko totalno osiromasenog otpada. . . . ,,

Provuci prase preko velike vatre a drugo ostavi dugo na tihoj vatri . . . . .
prosto zar ne :laugh: :lool: :laugh:

Uploaded with ImageShack.us

Hm. . . . od 10 do 19 h ni slovo . . . nešto vam se ne dopada ovakva prasetina :laugh: :lool: :laugh:

Kao što lekove sa isteklim rokom važnosti vracamo u apoteku ( odakle smo i kupili )
tako i više neupotrebljive predmete sa radioaktivnošću treba da se vrate prodavcu - proizvođaću

Mi radioaktivne stvari ne proizvodimo vec po ,,skupljoj ,, tarifi uvozimo za razne potrebe
- onda je red i da im se i vrati

te dolazimo do toga
da nam takvo skladište za čuvanje nije ni potrebno ,

a otpad zadržavamo da bi smo se pravili dobri ( ili neko bio ,,dobar,,)
al po običaju na naša leđa a uši ( i groblja) samo rastu :notok:

Nije vezano ali secam se da su nekada neki imali ideju da kuce zagrevaju po principu mikrotalasne pecnice. Znaci da svi predmeti budu hladni koliko je napolju a da se samo ljudi (kao meso u pecnici) i tecne materije koje nisu u frizideru zagrevaju doduse slabim ali ipak ZRACENJEM. Ideja je bila da bi to bilo puno jeftinije. Negde sam citao da su se ljudi dosta prijatno osecali, jedan je rekao "kao kad ti je vruce a pirka prijatan osvezujuci povetarac". Inace i britanski vojnici su u II Sv. ratu umeli da izlaze blizu radarske antene koja radi po istom principu da se malo zagreju, a koliko ih je posle umrlo od raka ne zna se...

boca-ica":1n3ucyo9 je napisao(la):
Ljudi koj ,,rade,, sa bilo kojim izvorom zračenja nose dozimetre ( inst. Vinča je svetski lider za iste) oni nisu zaštita nego merač primeljene doze
Poenta je u postojanju dve skale
prva je za stanovništvo a druga za takve ,,radnike,, limiti su drastično različiti (žrtvovani promil )
zapravo najveće zlo se vidi tek sabiranjem plus ostali izvori i vreme (taloženje)
ujedno to pojašnjava ono drugo
,, . . . . a onda dizu frku oko totalno osiromasenog otpada. . . . ,,

Provuci prase preko velike vatre a drugo ostavi dugo na tihoj vatri . . . . .
prosto zar ne :laugh: :lool: :laugh:

Uploaded with ImageShack.us

Шта друго него српски прасећћћи "Пентагон" + :vops: = :kk:

JohnyBgood":14hdrjup je napisao(la):
Sto se tice nuklearnog otpada, negde sam procitao da se osiromaseni uranijum iz elektrana reciklira tako sto se deo ponovo obogati za gorivo a drugi deo postaje jos osiromaseniji i on se STOPI U STAKLO tako da ne moze da pobegne recimo u podzemne vode. To se jos stavi u metalnu burad, pa onda u betonsko skladiste, tako da su rizici zaista minimalni. Mislim da je veci problem u glavama ljudi koji cim cuju rec "nuklearno" dobiju napad.

Fukusima i Cernobil su druga prica, to je prirodna katastrofa tokom kontrolisane nuklearne reakcije koja se onda otela kontroli jer su neki sistemi kontrole unisteni. U slucaju otpada radioaktivnost je toliko niska da nema ni mogucnosti ulaska u ciklus lancane reakcije (JG, nije bas tako lako napraviti atomsku bombu :) ). Nisam fizicar ali mislim da mi je ovo dosta dobro objasnjeno a i nekako mi je logicno.

Da, upravo pojedine države (Rusija, recimo) otkupljuju isluženo gorivo da bi od njega napravile novo; ovim se smanjuju troškovi pravljenja nuklearnog goriva (uran se vadi slično metalima - rudnici, teške mašine, topionice). U svakom reaktoru postoje stotine tona goriva, koje se nakon relativno kratkog vremena (oko jedne godine) "otruje" i mora na doradu. Ipak, kao nusproizvod čitave te proizvodnje i postupka dorade, ostaje određena količina materijala, koja se više ne može ni na kakav smislen način upotrije*******iti, a koja je vrlo opasna: to je tzv. visokoradioaktivni otpad. To se čudo onda ohladi, ustakli, spakuje u burad, a burad obično negdje u planinu, stotinama metara ispod površine i stotinama kilometara daleko od Boga i ljudi. Ni do danas nisam načisto koliko je u prosjeku potrebno godina da bi sadržaj buradi postao bezopasan za ljudski rod (uranijum ima vrijeme poluraspada 4,5 milijarde godina i baš zbog toga nije jako radioaktivan, ali u igri su i drugi elementi, čiji je period poluraspada od nekoliko do nekoliko hiljada godina) - u svakom slučaju, u pitanju su eoni. Kako je otpad ekonomski beskoristan, a njegovo čuvanje em skupo, em predstavlja trajnu obavezu, svako gleda da se riješi ove rabote. Kako niko nije spreman garantovati da se sa buradima i skladištima ništa neće dogoditi u narednih ko zna koliko hiljada godina (niti bi ičija garancija išta značila u kontekstu rečenog perioda), ljudi kao ljudi, problem rješavaju tako što ga prebacuju drugim ljudima, po principu, ako se šta desi desiće se tamo nekome.

Pored ovog visokoradioaktivnog otpada, postoji i druga vrsta, a to su alat, mašine, radna odjela i sličan materijal koji je ozračen, a koje sam zrači nekim manjim intenzitetom od istrošenog goriva. Taj se materijal obično sabije na najmanju moguću mjeru (spali naročitim postupkom ako može), pa isto u burad i skladište. Karakteristika ovog niskoradioaktivnog otpada je da ga ima mnogo više nego visokoradioaktivnog, ali je trajanje daleko manje, navodno, radi se "samo" o stotinama godina. Skladišta za otpad ove vrste grade se obično u plitkom ukopu ili čak na površini i ovo čudo u Vinči najviše liči na jedno takvo skladište. Niskoradiaktivni otpad se stvara u svim državama (medicina i naučna istraživanja),a skladišta su često puta u ustanovama koja se bave nuklearnim istraživanjima (npr. sav otpad u Hrvatskoj čuva se u Institutu "Ruđer Bošković" u širem centru Zagreba, čisto da se vidi da Vinča nije neki izuzetak).

Važno je napomenuti da, kakav god otpad bio, isti ne može da pukne u vidu atomske bombe; to ne mogu čak ni nuklearni reaktori u centralama. Ovo ipak, nije vijest koja bi trebalo da raduje - eksplozija atomskog oružja ostavlja manje dugoročnih posljedica nego industrijske nuklearne katastrofe.

krkan1 wrote: ,, . . . . eksplozija atomskog oružja ostavlja manje dugoročnih posljedica
nego industrijske nuklearne katastrofe. . . . ,,

+ 1 :) za stručno pojašnjenje ,,prasića,,

kako stojimo sa pravno-trgovačke strane
za vracanje dotrajalih radioaktivnih stvari proizvođaću tj od koga smo ih nabavili ?
kao što su rengenske cevi i sl. otpad

spatiotecte":212yi0eg je napisao(la):
Ma mi imamo
- najvecu halu sportova u evropi
- najvisi most sa jednim polonom na svetu
- najduzi most preko dunava
- najveci pravoslavni hram na svetu
Vreme je i da dobijemo najvecu nuklearnu deponiju u evropi :D
Jer smo mi srbi, mi smo uvek naj naj! :lol:

Uskoro cemo imati najveci broj udova po osobi...

kole":212yi0eg je napisao(la):
Evo da ja dam par predloga i komentara.
Mislim da bi nuklearni otpad citavog sveta trebalo odlagati u skupstini Srbije i Beograda.
Ili jos bolje, preseliti Predsednistvo i ministarstva u Vincu a na posao da idu 307. pa da vidimo ko ce hteti fotelju

Ako vec treba nuklearni otpad negde da se deponuje to je u dubokoj jami ili napustenom oknu u nekoj nedodjiji i obavezno u tu istu nedodjiju da se odsele direktor Javnog Preduzeca Nukearni Objekti Srbije i svi zaposleni sa sve svojim platama i sluzbenim automobilima pa da se u svojstvu "cuvara neutralisanog i bezazlenog nuklearnog otpada" rasipaju i vozikaju po gudurama do mile volje.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/183427/Nagrada+za+rasipništvo.html
files.php

moja skoda superb 3.6 registracija BG 001 ČA neutralisano svetli u mraku - Radojica Pešić direktor JP Nuklearni Objekti Srbije

Fuj!

boca-ica":quso2xja je napisao(la):
krkan1 wrote: ,, . . . . eksplozija atomskog oružja ostavlja manje dugoročnih posljedica

za vracanje dotrajalih radioaktivnih stvari proizvođaću tj od koga smo ih nabavili ?

U atomskom oružju ima do nekoliko stotina kilograma radioaktivnih elemenata, npr. 99% urana ili plutonijuma ("Mali Dječak", bomba bačena na Hirošimu, imala je, po Vikipediji, svega 62kg atomskog punjenja). Svega 1-3% atomskog eksploiva eksplodira pri detonacij, a ostatak se raspšti u eksploziji. Radijacija relativno brzo nakon eksplozije (mislim da su u pitanju nedjelje) padne u u neke prihvatljive okvire (Hirošima je danas moderan, veliki grad).
Sa druge strane elektrane imaju stotine tona 4% uranijuma (Krško, opet Vikipedija, ima 48.7t U-235 u svojem 650MW snažnom reaktoru, skoro 1000 puta više nego što je bilo eksploziva u atomskoj bombi). Kad se iz jednog takvog izvora zagadi neko područje, jasno je da je to zagađenje veće, plus može i trajati duže.

Što se tiče vraćanja radioaktivnih tvari proizvođačima, već sam rekao - svako će da primi ono od čega može imati korist, beskorisnu stvar (a otpad je otpad zato što je beskoristan, a ne zato što je opasan) niko neće.

krkan1":1k9qz5b5 je napisao(la):
boca-ica":1k9qz5b5 je napisao(la):

U atomskom oružju ima do nekoliko stotina kilograma radioaktivnih elemenata, npr. 99% urana ili plutonijuma ("Mali Dječak", bomba bačena na Hirošimu, imala je, po Vikipediji, svega 62kg atomskog punjenja). Svega 1-3% atomskog eksploiva eksplodira pri detonacij, a ostatak se raspšti u eksploziji. Radijacija relativno brzo nakon eksplozije (mislim da su u pitanju nedjelje) padne u u neke prihvatljive okvire (Hirošima je danas moderan, veliki grad).
Sa druge strane elektrane imaju stotine tona 4% uranijuma (Krško, opet Vikipedija, ima 48.7t U-235 u svojem 650MW snažnom reaktoru, skoro 1000 puta više nego što je bilo eksploziva u atomskoj bombi). Kad se iz jednog takvog izvora zagadi neko područje, jasno je da je to zagađenje veće, plus može i trajati duže.

Što se tiče vraćanja radioaktivnih tvari proizvođačima, već sam rekao - svako će da primi ono od čega može imati korist, beskorisnu stvar (a otpad je otpad zato što je beskoristan, a ne zato što je opasan) niko neće.

Ja o ovome ne znam puno tako da me zanima da li je uopste teoretski moguce, odnosno da li se uopste vide neki nacini (ima li istrazivanja i o cemu se tu radi?), da ce neko pronaci kako ta radijacija moze brze da se "isisa" iz tih materijala? Mozda 50 godina od danas neko nesto provali pa onda to nece morati da se cuva stotinama godina?

@JohnyBgood
Čekamo tehnologiju da ga izbacujemo kao obrnuti meteorit u pravcu Sunca. . . .
A čika Marfi bi rekao . . . a bumerang , bumerang. . . . :laugh:

Tehnologija postoji ali je mnogo jeftinije da ga gurneš pod tepih ili u tuđe dvorište...

krkan1":13xawwm1 je napisao(la):
Sa druge strane elektrane imaju stotine tona 4% uranijuma
Otkuda toliko mnogo punjenja u reaktoru??? Kako to radi?
Znači oni to jednom napune i cepaju atome dokle god je rok trajanja reaktora ili kako?

Vrh