Šta je novo?

Vinča: Skladište nuklearnog otpada

Какве везе имају радијација и азбест?

http://www.paragraf.rs/propisi/zako...jucih_zracenja_i_o_nuklearnoj_sigurnosti.html

ZAKON O ZAŠTITI OD JONIZUJUĆIH ZRAČENJA I O NUKLEARNOJ SIGURNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 36/2009)

Zabrane

Član 2

Zabranjeno je obavljanje delatnosti sa izvorima jonizujućih zračenja i nuklearnim materijalima bez prethodno pribavljenog odobrenja koje izdaje Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Zabranjeno je svako istraživanje i delatnost u cilju razvoja, proizvodnje i upotrebe nuklearnog oružja, kao i korišćenje nuklearnog materijala za proizvodnju nuklearnog oružja i drugih eksplozivnih naprava.

Zabranjen je uvoz na teritoriju Republike Srbije radioaktivnog otpada i isluženog nuklearnog goriva inostranog porekla.

Zabranjena je ugradnja radioaktivnih gromobrana na teritoriji Republike Srbije.

Zabranjena je ugradnja jonizujućih detektora dima koji imaju izvor jonizujućih zračenja u gasovitom stanju ili izvor jonizujućih zračenja čiji su produkti raspada u gasovitom stanju.

Опет, какве то везе има са радиоактивношћу?

Homer Jay":16bd4bcg je napisao(la):
Jedna sitnica - zasto bi nuzno nuklearni otpad koji bi navodno dolazio u ovo skladoste bio sa zapada, odnosno iz EU? zasto ne bi bio iz Rusije npr? .
Па тотална је бесмислица да би се ту складиштио отпад из Русије. Русија има толико беспућа, не само без становника, већ и без животиња. И они поред толико могућности да шаљу отпад у неку балканску припиздину....не видим поенту, а ти?
Homer Jay":16bd4bcg je napisao(la):
A najgore je od svega sto iz ovoga proizilazi da smo do sada imali nebezbedno skladiste na istom mestu i niko se zbog toga ne uzbudjuje... bitno je da smo mi raskrinkali jos jednu svetsku zaveru.
Зашто толико сарказма?. Није проблем у томе што је оно изграђено, то је сјајна вест. Проблем је што је јавно речено да је највеће. Шта ће нам највеће складиште у Европи? Па за отпад из Европе. Нема ту светске завере, него чисте логике.
vucko":16bd4bcg je napisao(la):
Burad sa nuklearnim otpadom su 99te za vreme bombardovanja cuvana po kucama u vinci.Imao je cast clan mog udruzenja oko sume,inace dr Biologije koji je radio u Vinci da cuva tu burad.To je bila bezbednost na nivou..
Тих година сам на обали дунава, на шљункари нашао две табле са знаком ОПАСНОСТ РАДИОАКТИВНОСТ. Тада нисам знао шта је тај знак, па сам то довукао кући. И даље имам ту таблу. Шта ће она бачена на обали, на корак од моје куће?!?!?!
relja":16bd4bcg je napisao(la):
Zabrane

Član 2
Zabranjen je uvoz na teritoriju Republike Srbije radioaktivnog otpada i isluženog nuklearnog goriva inostranog porekla.

Ово је донекле умирујуће, само се надам да неће испод тезге да промене тај закон једног дана....

Neke stvari su jasne:

- u Srbiji ima nuklearnog otpadai svakim danom ga je sve vise
- staro skladiste otpada je dotrajalo i neadekvatno
- zakonom je zabranjen unos nuklearnog otpada iz inostranstva u Srbiju

Na osnovu samo jedne stavke - da je rec o najvecem skladistu u Evropi - u srpskoj internet javnosti (dakle, gledamo malo sire od Beobuilda) se vec stvorila prica kako je sve to bezveze, te se u stvari radi o jos jednoj zaveri protiv nebeskog naroda i uceni satanisticke tvorevine EU da nas postepeno ubijaju prebacivanjem svog otpada. BTW iskljucivo zbog toga sam pomenuo Rusiju, naravno da ne verujem ni da bi, kako neko ovde rece "zli Rusi" ovde deponovali nuklearni otpad.

To sto je skladiste toliko veliko ne mora nuzno da bude lose - to skladiste prvo mora da primi sav uskladisten otpad iz cele republike, a zatim ce se u njemu nuklearni otpad, opet iz cele drzave, skladistiti narednih xy godina. Uz to, nemam nijedan dokaz da se zaista radi o najvecem skladistu u Evropi, osim tvrdnje direktora JP "Nuklearni objekti Srbije".

Za mene je najveci problem blizina grada, prigradskih naselja i Dunava, kao i strogo sprovodjenje svih bezbednosnih procedura, pogotovo imajuci u vidu veliku koncentraciju otpada na jednom mestu.

Evo da ja dam par predloga i komentara.
Mislim da bi nuklearni otpad citavog sveta trebalo odlagati u skupstini Srbije i Beograda.
Smatram da svi koji misle i tvrde da nuklearni otpad nije opasan treba da se igraju sa istim.
Takodje imam stav da svi koji veruju u besmislice kao sto su neki zakoni o kojekakvim zabranama ( kako ono bese sa gen manipulisanom hranom ?) i kako je to skladiste samo za otpad iz Srbije??!!!???, treba da gurnu glavu u pesak ili da iskopaju rupe u zemlji i u njih da vicu " u cara trojana magarece usi ".
A povrh svih ovih mojih tvrdnji, smatram da je stvarno doslo vreme da se digne kuka i motika.
Nemojte mi zameriti za politicko i anti demonkratsko huskanje.

Homer Jay":2di9map9 je napisao(la):
Neke stvari su jasne:

- zakonom je zabranjen unos nuklearnog otpada iz inostranstva u Srbiju

Ти мора да си саркастичан? Свакако конташ колико пара можеш да добијеш за одлагање туђег нуклеарног отпада као и колико пара је потребно да би неко на функцији у Србији прекршио закон, потписао ћагу да нешто није онако како јесте, и т.сл.?

kole":11l06xdy je napisao(la):
.........
Takodje imam stav da svi koji veruju u besmislice kao sto su neki zakoni o kojekakvim zabranama ( kako ono bese sa gen manipulisanom hranom ?) i kako je to skladiste samo za otpad iz Srbije??!!!???, treba da gurnu glavu u pesak ili da iskopaju rupe u zemlji i u njih da vicu " u cara trojana magarece usi ".
A povrh svih ovih mojih tvrdnji, smatram da je stvarno doslo vreme da se digne kuka i motika.

Nisi imenovao, nisam se prepoznao da verujem u besmislice, ali kapiram da si mislio na mene.

Veruj mi, ne držim glavu u pesku, znam koliko su beskrupulozni ljudi koji odlučuju u Srbiji. Jeste, jedan ministar je u pripitom stanju izjavio "Koji, bre, zakon?", ali ovo je nešto mnogo ozbiljnije.
Ne vidim kakve veze ovo ima sa GM hranom (loša regulativa koja ne može da isprati šta se uvozi kao gotova hrana za ishranu ljudi, kao i dozvola uvoza sojine sačme). Bez obzira na ucene za pristupanje STO, i dalje postoji jak otpor GM hrani.

Fakat je da je Srbiji trebalo novo skladište nuklearnog otpada. Stanje starog i izgradnja novog ni jednog trenutka nisu bili nikakva tajna. Koliko vidim panika je nastala zbog kapaciteta novog skladišta. Da je Radojica, umesto da se hvalio kako je njegovo skladište nuklearnog otpada najveće u Evropi, lepo rekao koliko se godišnje napravi otpada u Srbiji, sve bi bilo OK. A rekao je koliko otpada čeka da se uskladišti, koliki je ukupni kapacitet.

U ovoj zemlji uvek ima razloga za nepoverenje u vlast i ljude u vlasti. U ovom konkretnom slučaju ne vidim čemu panika zbog novog skladišta. Ako neko veruje u toliku beskrupuloznost, zašto onda ne veruje da je otpad iz inostranstva već ušao u Srbiju i čeka da se uskladišti, ali deklarisan kao otpad nastao u Srbiji? Ili još gore, ako je već sve na prodaju i ako su svi podmitljivi, zašto neko ne bi uzeo pare i rknuo to djubre u neku napuštenu halu ili neku pećinu u istočnoj Srbiji a da niko ne zna?

A kuka i motika se već ne jednom digla, pa su razna govna isplivala. U međuvremenu se nataložilo još govana tako da ne vidim šta će se postići time, osim što ćemo samo izbaciti nagomilano nezadovoljstvo iz sebe kao i toliko puta do sada?

Nisam sarkastican. Jednostavno trudim se da svoje misljenje ne baziram na pretpostavkama i teorijama zavere. Kada mi predstavis jedan dokaz da uvozimo tudji nuklearni otpad, onda cu reci da si u pravu.

Recenice kojke pocinju sa "a, je l' si ti stvarno toliko glup da verujes..." nisu nikakav argument, tek obican skepticizam, a kao i svaki iznesen negativan stav dobija aplauze nezadovoljne mase.

Vinca-skladiste nuklearnog otpada! Prica danas u Beogradskoj hronici 17.45h!!

Pogrešno mesto za deponiju.... ima jedno bolje mesto u BG za nju... :notok:

Све је то у реду, али кад се већ градило ново складиште, зашто нису могли да нађу место где би потенцијална несрећа имала мање злокобне ефекте?

Зашто није било јавне дебате о нуклеарној политици државе? Да ли су грађани Винче имали прилику да одлуче да ли ће се на територији њихове општине складиштити нуклеарни отпад или не?

Не сумњам у стручност наших научника, већ имам проблем да се о оваквим стварима не расправља у јавности, а да се одлуке доносе брзо и у тајности.

relja":2hxfmgq5 je napisao(la):
kole":2hxfmgq5 je napisao(la):
.........

Nisi imenovao, nisam se prepoznao da verujem u besmislice, ali kapiram da si mislio na mene.

Veruj mi, ne držim glavu u pesku, znam koliko su beskrupulozni ljudi koji odlučuju u Srbiji. Jeste, jedan ministar je u pripitom stanju izjavio "Koji, bre, zakon?", ali ovo je nešto mnogo ozbiljnije.
Ne vidim kakve veze ovo ima sa GM hranom (loša regulativa koja ne može da isprati šta se uvozi kao gotova hrana za ishranu ljudi, kao i dozvola uvoza sojine sačme). Bez obzira na ucene za pristupanje STO, i dalje postoji jak otpor GM hrani.

Fakat je da je Srbiji trebalo novo skladište nuklearnog otpada. Stanje starog i izgradnja novog ni jednog trenutka nisu bili nikakva tajna. Koliko vidim panika je nastala zbog kapaciteta novog skladišta. Da je Radojica, umesto da se hvalio kako je njegovo skladište nuklearnog otpada najveće u Evropi, lepo rekao koliko se godišnje napravi otpada u Srbiji, sve bi bilo OK. A rekao je koliko otpada čeka da se uskladišti, koliki je ukupni kapacitet.

U ovoj zemlji uvek ima razloga za nepoverenje u vlast i ljude u vlasti. U ovom konkretnom slučaju ne vidim čemu panika zbog novog skladišta. Ako neko veruje u toliku beskrupuloznost, zašto onda ne veruje da je otpad iz inostranstva već ušao u Srbiju i čeka da se uskladišti, ali deklarisan kao otpad nastao u Srbiji? Ili još gore, ako je već sve na prodaju i ako su svi podmitljivi, zašto neko ne bi uzeo pare i rknuo to djubre u neku napuštenu halu ili neku pećinu u istočnoj Srbiji a da niko ne zna?

A kuka i motika se već ne jednom digla, pa su razna govna isplivala. U međuvremenu se nataložilo još govana tako da ne vidim šta će se postići time, osim što ćemo samo izbaciti nagomilano nezadovoljstvo iz sebe kao i toliko puta do sada?

Evo ovako.
Sve moze da se posmatra skepticno i svaka skepsa moze da se proprati ismejavanjem. Dakle ja sam skeptican po pitanju svega sto bilo ko u nasoj drzavi uradi, a narocito kad su politicari u pitanju. Zasto je to tako? Pa za pocetak jer je nasa vlast dala ogroman broj razloga za takav moj stav. Danas je na politickoj sceni Sribije doslovce sve farsa. Prosto receno mazanje ociju. Kad kazem vlast mislim i na poziciju i na opoziciju. Jedanput se digla kuka i motika pa ispade sranje. Pa sta?! Jel to razlog da neki nezasiti susa trguje mojim zdravljem i zdravljem moje dece? Nije i ja cu im doveka vaditi oci. Pa ko ziv ko mrtav. Jer mi je priroda podarila instinkt za prezivljavanje.
Ali da se vratim temi.
Skladiste se pravi za nuklearni otpad iz Srbije?! Onih tri kofe koje se naprave na godisnjem nivou, ako i toliko? Ne ne pravi se za te tri kofe, vec se pravi za onih "10000" burica koje je neko uvezo i time prekrsio zakon Srbije. Izvini molim, ne cujem dobro?! Sta se radi? Glorifikuje neciji kriminalni akt?
" Samo ti to dovezi, a onda posle par godina i malo trange frange ima to da bude svetsko, a nase i mi ce ga sameljemo u pastete!" Ne ne pravi se deponija vec se pravi zatvor i tuze se svi koji su ucestvovali u razvoju te kriminalne radnje zajedno sa drzavom iz koje je to sranje poteklo, jer su se oglusili o zakon. Pa se onda to sranje vrati nazad nek oni rade s tim sta oce.

No dobro i taj i detalj da preskocimo. Necu spominjati onu izjavu " to je uradjeno po najmodernijim Evropskim standardima ". E zabole me bas i za Evropu, a i za njihove standarde. Ja kao srbin ocigledno nisam po najmodernijem evropskom standardu. Uostalom ko ce to da utvrdi? Ekspertski tim koj su oni napravili?
Ali da postavim pitanje koje me najvise muci od svega. Kuda ce taj otpad da prodje? Kroz centar Beograda? Koji putevi vode u Vincu? Zasto se pravi deponija neceg tako toksicnog na rubu dvomilionskog grada? Jel ce to biti neka nova meta kad krene nato i Angela Merkel da nas ponovo bombarduje za par godina jer im se nismo dovoljno ulizali?
Jel iko zna da je to uz samu Grotsku? Selo iz kog se Beograd snabdeva vocem i povrcem u sezoni.
Na sve to neko rece nuklearni otpad nije toliko opasan?!?!!!
Pa ovako.
Jedna plasticna flasa je djubre koju planeta Zemlja zvace mnogo duze vremena nego sto je citava ljudska istorija stara. Jedna plasticna flasa je katastrofa. Nuklearni otpad ce planeta zvakati duze nego sto je citava ljudska evolucija. To znaci. Da ce Srbija doslovce doveka biti usrana tim otpadom. Nestace i srbije i srba, a to g***o ce ostati, a najverovatnije nije cak ni srpsko! A zasto? Jer je neko resio da se jos malko obogati? Zao mi je meni to ipak nije sve jedno.

Ja bih, da prostite, malo racunao

8,500 burica x 200 litara =1,700,000 lit = 1700 metara kubnih...
A na starim skladistima imamo otpada 3,000 metara3

Ispada da je vece pitanje dal nam treba jos jedno skladiste za domaci otpad nego sva prica oko uvoza.

http://www.pravda.rs/2011/11/02/radijacija-800-metara-od-skole/

Опасно по школу у ВинчиДруштво | 2. новембар 2011. | 19:30
--------------------------------------------------------------------------------

БЕОГРАД – Најава отварања хангара за нуклеарни отпад у Европи који ће, по речима одговорних из ЈП „Нуклеарни објекти Србије“, бити највећи у Европи, подигла је много прашине у јавности, а посебно у научним и стручним круговима. Људи из струке се питају због чега једна мала земља као што је Србија улаже велики новац у тако велики хангар, и да ли наша држава има баш толико нуклеарног отпада да складишти.

Један од наших најистакнутијих нуклеарних физичара који је велики део радног века провео у Институту „Винча“, проф. др Владимир Ајдачић за „Правду“ каже да хангар за нуклеарни отпад никако не би требало отварати у Винчи и истиче да ЈП “Нуклеарни објекти“ не заслужује поверење које им је дато.

- Према мојим прорачунима, Винча је од најближе основне школе удаљена свега 800 метара, а ту су и црква и стамбено насеље. Трајно одлагање нуклеарног отпада треба обавити на неком другом месту које више за то одговара. Било је ранијих година речи да ће се то обавити у Борском руднику или руднику Кална, али од реализације није било ништа. Сада ћемо имати непотребно огроман хангар, на неодговарајућем месту које подиже агенција, а њу је с обзиром на постојеће институције било сувишно и непотребно стварати, и све то зарад храњења нечијих амбиција – упозорава проф. Ајдачић.

И са медицинске стране нуклеарни хангар надомак најужег градског језгра не може добити зелено светло. Онколог, др Мирјана Станојевић сматра да нуклеарни отпад не може бити смештен на месту које је свега 20 километара удаљено од најстрожег центра Београда.

A isti gospodin je 2008 pričao i o uvoz nuklearnog otpada

B92: A nuklearni fizicar Vladimir Ajdacic, koji je bio zaposlen u nuklearnom Institutu "Vinca", kaze da su glasine o uvozu nuklearnog otpada opravdane.

Ajdacic: Dok sam se ja bavio radioaktivnoscu, dok sam aktivno radio u Institutu u Vinci, taj problem smo mi kojima je ekologija bila na srcu ozbiljno razmatrali i dosli smo do saznanja, zahvaljujuci nasim prijateljima iz Holandije, da je u to vreme, negde krajem 70-ih godina, sklapan ugovor izmedju nama nepoznatog ugovaraca i jedne firme iz Sapca. Ta firma u Sapcu je imala nekoliko zaposlenih. Suma je, ne mogu se sada tacno setiti, mislim da je bila milion i po nemackih maraka za jednu predstudiju - odlaganje nemackog nuklearnog otpada u nasoj zemlji. Ocigledno, svako razuman bi znao da je iza toga morala da stoji institucija kao sto je Institut u Vinci i da je stajala tadasnja vlada bivse Jugoslavije, i da je to radjeno s njihovim znanjem. Medjutim, nasa reakcija je dovela do toga da se to prvo prizna, i to je javno objavljeno, i da se to zaustavi. To je zaustavljeno, ali mi ne znamo da li su neke takve akcije prethodno bile obavljene ili ne.

Postojale su dosta osnovane sumnje da su nasi odlagali nuklearni otpad u tom vidu sto bi ga mesali sa gorivom, odnosno sa ugljem u toplanama, odnosno u termoelektrana i u vidu pepela, po pepelistu ga rasejavali i zatim zatrpavali. To se, razume se, radilo u odredjenim akcijama, zatrpavali su to normalnim pepelom pa u tom pepelistu postoje radioaktivne materije. Usledili su neki pokusaji analize, ali je njih uvek onemogucavala vlast. U to vreme se govorilo i o odlaganju nuklearnog otpada u Boru, na raznim planinskim lokacijama. Istrazivaci iz Vince izmerili su povisenu radioaktivnost u vodama Peka i na drugim mestima. Isto tako, ustanovljeno je da postoji povisena radioaktivnost od nuklearnog otpada u Dunavu a da je ona poreklom sa rumunske strane jer su oni sve radioaktivne materije bacili na jedan sprud, prakticno u reku, tako da ima dosta osnova da su sada, kada smo upoznali jos gore strahote, brojna ljudska tela u hladnjacama, da su ovakve stvari radjene mimo znanja javnosti.

Više o tome ovde http://www.b92.net/info/emisije/jutopija.php?yyyy=2001&mm=10&nav_id=61966

"Vreme", 2008

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=620307

Vinča >

Poslednji raspad Titovog reaktora
slobodan bubnjević

Dramatično upozorenje da nešto "curi" iz reaktora u Vinči sveže je koliko i vest da se raspada socijalistička Jugoslavija. Šta se, zapravo, događa u šezdesetogodišnjem nuklearnom institutu
PRITAJENA OPASNOST: Reaktor RA (levo)...

Samo nedelju dana pred šezdesetu godišnjicu postojanja, Institut za nuklearne nauke "Vinča" dospeo je u udarne vesti zbog "curenja nuklearnog goriva" iz jednog od svoja dva reaktora. U lančanoj reakciji koju je izazvala ova informacija otvorilo se pitanje da li radijacija može izaći u okolinu iz bazena sa gorivnim elementima istraživačkog reaktora RA i koliko je zbog toga ugrožena prestonica, a koliko stanovnici Vinče.

Nekako je i ovaj put baš htelo da slavni nuklearni institut, jedan od simbola moći nekadašnje SFRJ, posle niza drugih neprijatnih dilema, ni svoj šezdeseti rođendan ne može dočekati u normalnim uslovima. Pokazalo se, naravno, da nema nikakve ozbiljne radioaktivne pretnje, što je u ponedeljak potvrdio direktor instituta Jovan Nedeljković, koji je posle svečane, rođendanske sednice Naučnog veća, održane u SANU-u, objasnio kako "ne postoji opasnost da to gorivo dospe u zemlju ili u atmosferu".
...i privremeno odlagalište srednje i niskoradioaktivnog otpada

Stvar je, zapravo, isplivala iz bazena u kojima je uskladišteno 8000 istrošenih gorivnih elemenata u trenutku kad su konačno pronađena sredstva za njihovo bezbedno, trajno odlaganje. U prošlonedeljnom saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) najavljeno je ulaganje Evropske unije od 5,46 miliona evra u program dekomisije nuklearnog goriva. Pritom je funkcioner ove organizacije Džon Keli pomenuo da postoji "isticanje goriva koje je staro skoro 45 godina", objašnjavajući koliko je važno da to istrošeno gorivo bude odneto u Rusiju, što je bilo dovoljno da "curenje goriva u bazen" stigne na naslovne strane.

"To je bilo urgentno i pre deset, petnaest godina", kaže u razgovoru za "Vreme" državni sekretar u Ministarstvu nauke, doktor Uranija Kozmidis-Luburić. "Za rešavanje problema nije potrebno mnogo vremena, samo volja i želja da se to uradi", smatra državna sekretarka, objašnjavajući da su se sad našli ljudi "koji su rešili problem u roku tri meseca".

JEZGRO: Davno zatvoreni istraživački reaktor RA, nominalne snage 6,5 MW, moderiran i hlađen teškom vodom, prava je paradigma iščezle zemlje koja ga je postavila i ponosila se njime. Nekada jezgro Titovog nuklearnog instituta, reaktor se u međuvremenu raspao na niz pretećih, ali ipak komunalnih problema koji se danas ne mogu rešiti bez evropskih fondova.

Reč je o problemima, koji su, ako ništa drugo, duboko ukopani u istoriji, još oko 1948. godine, kad je sve počelo. Tada je fiziko-hemičar Pavle Savić, najznačajniji srpski naučnik iz jugoslovenske epohe, inače prijatelj i saborac Josipa Broza Tita, uz podršku francuskog levo orijentisanog fizičara Roberta Valena, na obali Dunava osnovao Institut za nuklearne nauke koji je nazvan "Vinča" po obližnjem naselju. U prvim godinama rada, Institut je, uprkos brojnim političkim i materijalnim iskušenjima, uspeo da uvede FNRJ u nuklearnu eru.

Kruna njegovog razvoja bilo je postavljanje istraživačkog reaktora RA, koji je zajedno sa gorivom kupljen 1955. godine kao gotov proizvod od Instituta za teorijsku i eksperimentalnu fiziku iz Moskve, nekako baš u vreme kad otopljavaju odnosi Jugoslavije i SSSR. Prvi elementi stižu vagonima kroz Mađarsku dok u njoj protiv sovjetske vlasti bukti revolucija Imre Nađa, koga je kasnije Josip Broz isporučio Sovjetima, možda baš u zamenu za reaktor.

Reaktor RA je počeo sa radom u decembru 1959. godine sa niskoobogaćenim uranijumskim gorivom. Dve decenije kasnije, 1976, nabavljeni su novi gorivni segmenti sa 80 odsto obogaćenim uranijum-dioksidom iz fabrike u Novosibirsku, da bi reaktor 1980. sasvim prešao na visokoobogaćeno gorivo. Po spoljnjem izgledu nalik na žuti metalni valjak, ovo kao kuća visoko postrojenje doprinelo je tokom tih decenija velikom razvoju srpske fizike, ali je korišćeno i kao paravan za razne političke igre između Istoka i Zapada.

U međuvremenu, isluženo gorivo, koje je pri upotrebi ozračeno i koje može biti vrlo opasno, privremeno je odlagano u samoj reaktorskoj zgradi. Reaktor je tako radio do avgusta 1984. godine, kada je zaustavljen zbog rekonstrukcije i zamene goriva. Međutim, nikad potom nije pokrenut zbog, kako u "Vinči" kažu, "brojnih tehničkih, administrativnih i političkih razloga". Mada je dobar deo sistema demontiran, reaktor i uskladišteni uranijum su još bili zgodna igračka za razmišljanje da li se u blizini Beograda može napraviti atomska bomba, na šta je tokom bombardovanja 1999. godine posebno podsećala zapadna štampa.

U julu 2002. godine srpska vlada je donela konačnu odluku o trajnom prestanku rada reaktora RA i pristupanju dekomisiji, kako se stručno naziva rasklapanje ovakve nuklearne mašine. Tada je premijer Zoran Đinđić uz finansijsku pomoć SAD organizovao transport neistrošenog uranijuma u zemlju porekla, Rusiju. Taj transport je bio kraj ružnih snova o nuklearnom oružju.

Danas se o reaktoru stara 13 istraživača zajedno sa većim brojem tehničara i drugog osoblja Centra za nuklearne tehnologije i istraživanja NTI, koji je osnovan 2002. godine. Pored toga, Centar je operater i drugog, malog vinčanskog reaktora RB, koji je bio projektovan na nultu snagu i koji se već 40 godina sasvim bezopasno koristi za brojna istraživanja.

CEPANJE JEZGRA: Šta se posle zatvaranja 1984. godine desilo sa nagomilanim reaktorskim otpadom? Kako kažu u Centru, isluženi gorivni elementi su smešteni u aluminijumsku burad i čelične kontejnere, koji su potopljeni u vodu. Bazeni sa vodom se nalaze u samoj reaktorskoj zgradi, projektovani kao privremeno odlagalište. Sami bazeni su napravljeni od aluminijuma i čelika, sa zidovima koji su, po rečima direktora "Vinče", debeli 80 centimetara.

No, opasno gorivo već 23 godine nije iz njih premešteno na neku drugu, bezbedniju lokaciju, pa je došlo do curenja sadržaja nekih gorivnih elemenata, na šta su istraživači iz "Vinče" i inspektori IAEA već dugo upozoravali. Nedavna ispitivanja vode uzete iz bazena, pokazala su da u njoj postoji cezijum Cs-137, vrlo opasan produkt fisije do koje dolazi u reaktoru. No, u "Vinči" uveravaju da on trenutno sigurno neće napustiti bazene sa otpadom.

Mada je to curenje radioaktivnog cezijuma u bazene privuklo veliku pažnju javnosti, zanimljivo je da se u samom tanku reaktora još nalazi poslednje punjenje reaktorskog jezgra iz 1982. godine. Na sreću, tu još nije izmereno nikakvo curenje goriva.

Kako bi se uklonila ova radioaktivna pretnja nadomak Beograda, vlada je 2004. pokrenula program za dekomisiju nuklearnog otpada, pod nazivom VIND (Vinca Institute Nuclear Decommissioning). Program ima tri celine i njegov je glavni cilj da se do 2010. godine iskorišćeni gorivni elementi prenesu do skladišta u podnožju Urala u Rusiju, gde će biti trajno odloženi. Projekte u okviru programa VIND realizuje Centar NTI, finansira ga Ministarstvo nauke, a značajnu tehničku i ekspertsku pomoć pruža IAEA, dok neke poslove obavljaju i drugi, posebno angažovani strani partneri.

Ministarstvo nauke se poslednjih meseci vrlo aktivno upustilo u pregovore sa IAEA, Ruskom Federacijom i zemljama kroz koje će opasni otpad proći. Samom tom transportu prethodi vrlo nezgodan posao pakovanja gorivnih elemenata. Zahvaljujući uspešnim pregovorima u Beču, Evropska komisija je uložila pomenutih 5,46 miliona evra za prve dve faze projekta u kojima će otpad biti spremljen za transport. Da bi se izvelo samo premeštanje, biće potrebno još 25 miliona dolara, koje je Evropska komisija takođe obećala Srbiji.

OMOTAČ: "Reaktor će se iseći u delove, izvršiće se dekomisija, a onda će se kao naš otpad skloniti u naše trajno odlagalište", odgovara Uranija Kozmidis-Luburić, objašnjavajući da je taj posao jedna od celina VIND programa. Sama zgrada, kako kažu u "Vinči", dobiće drugu namenu kad se projekat uspešno okonča.

Nažalost, sam reaktor i isluženo gorivo uopšte nisu jedini radioaktivni otpad u Vinči, naročito što je tu donošen i odlagan ne samo radioaktivni otpad instituta već cele zemlje. Rusija prihvata samo otpad iz goriva svog porekla, pošto može da ga na neki način reciklira. Srbija ima obavezu da se postara za sve ostalo i da na svojoj teritoriji izgradi trajno odlagalište za taj, zapravo voluminozni otpad koji potiče od raznih ozračenih alatki, pomoćnih sredstava i ko zna sve čega.

Trenutno je radioaktivni otpad uskladišten u privremenom odlagalištu, velikom metalnom hangaru sa pomičnim vratima, u čijoj se unutrašnjosti nalaze šarena metalna pakovanja najrazličitijeg radioaktivnog otpada. Kako ocenjuje IAEA, jedan od ključnih problema u upravljanju ovim otpadom je to što se ne zna tačno od čega se sve sastoji. "Institut ‘Vinča’ ne sme biti trajno odlagalište radioaktivnog otpada, već privremena stanica kroz koju će prolaziti", smatra državna sekretarka i najavljuje izgradnju trajnog odlagališta na drugoj lokaciji (vidi okvir).

U međuvremenu, prošla je još jedna godišnjica Instituta. Posle obustave izgradnje Akceleratorske instalacije "Tesla", sukoba oko organizacije Instituta i prethodnih problema sa radioaktivnim otpadom, za "Vinču" postaje već tipična medijska sudbina sa komentarima "curi ili ne curi". Protekle nedelje su se tako mogli čitati brojni ljutiti komentari kako opravdano zabrinutih laika tako i dugogodišnjih saradnika Instituta, koji upozoravaju na razbijanje ove naučne institucije.

"Naprotiv, mi hoćemo da negujemo i razvijemo istraživanja iz nuklearne i atomske fizike", kaže Kozmidis-Luburić, objašnjavajući da se razmišlja o trenutnom nedostatku kadrova, kao i da se u Vinči napravi "edukativni centar gde će dolaziti studenti iz Novog Sada i Beograda, i napraviti jezgro nuklearnog istraživanja".

Zanimljivo je da li bi se takav centar na kraju mogao smestiti u reaktorskoj zgradi kad iz nje odu gorivni elementi i ostatak reaktorske skalamerije, a da sve, posle šest decenija velikih uspona i padova "Vinče", ostane divno i bezbedno. U "Vinči" se i trenutno vrše mnoga odlična istraživanja, ali svi nekako čekaju jedan novi pionirski početak, samo što odavno nigde nema Pavla Savića.

Ćošak za radijaciju

(BEZ CURENJA: Metalni kontejneri sa radioaktivnim otpadom)

Radna grupa Ministarstva nauke predložila je Vladi Srbije da formira komisiju koja će izabrati lokaciju za trajno odlagalište radioaktivnog otpada. Predstavljajući izveštaj radne grupe u ponedeljak, savetnik predsednika Privredne komore za ekologiju Aleksandar Perić rekao je da je već napravljen "detaljan dizajn skladišta". Inače, od 16 mogućih makrolokacija u Srbiji, izabrano je 13, a lokacije na teritoriji Vojvodine su izbačene, pošto se ova autonomna pokrajina smatra žitnicom Srbije. "Ovo odlagalište po dimenzijama i po prihvatu ima projektovan kapacitet za najmanje 300 godina", kaže Perić za "Vreme". Nije objavljeno koje se lokacije razmatraju jer je to, po Perićevim rečima, "u domenu državne tajne" i "nije potrebno podizati tenziju u bilo kom delu Srbije". Inače, pokazalo se ovih dana da vrlo opasnog radioaktivnog otpada ima uskladištenog i izvan Vinče. Tokom proteklog vikenda izvedena je i nimalo jednostavna operacija prenosa radijuma 226 u Institut za nuklearne nauke "Vinča" sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji je 40 godina stajao u centru Beograda.

Godišnjica Černobilja

Pre tačno 22 godine, 26. aprila 1986. dogodila se havarija u Nuklearnoj elektrani Černobilj, u Ukrajini, nadomak granice sa Belorusijom. Zbog neodgovornosti nadležnih, tokom testova snage reaktora otvorio se oklop reaktora broj 4 i ispustio radioaktivni oblak koji je otrovao polovinu Evrope. Černobilj se smatra verovatno najvećim nuklearnim incidentom u istoriji, zbog čega je, prema podacima IAEA, oko 6,6 miliona ljudi bilo izloženo radijaciji. Grad Pripjat, neposredno uz elektranu, nekada moderno naselje sa oko 50.000 stanovnika, potpuno je iseljen, da bi uskoro bilo raseljeno više stotina hiljada ljudi iz šireg okruženja. Sama zaštićena zona danas obuhvata teritoriju od 30 kilometara u prečniku koja u Ukrajini ima specijalni administrativni status.

jovanovm":3iuiky2e je napisao(la):
Све је то у реду, али кад се већ градило ново складиште, зашто нису могли да нађу место где би потенцијална несрећа имала мање злокобне ефекте?

Зашто није било јавне дебате о нуклеарној политици државе? Да ли су грађани Винче имали прилику да одлуче да ли ће се на територији њихове општине складиштити нуклеарни отпад или не?

Не сумњам у стручност наших научника, већ имам проблем да се о оваквим стварима не расправља у јавности, а да се одлуке доносе брзо и у тајности.

Da ti ne klikcem plus - bravo, covece! Ovo su konkretne teme o kojima treba da se govori, a ne da banalizujemo problem svodeci ga na jos jednu velezaveru novog svetskog poretka.

Incae, izgradnja skladista je pocela 2007. i verujem da su mnogi znali za to, ali jednostavno im "nije bilo zanimljivo". Inace, na SSC je nnd iz Hamburga dokazao da su price o "najvecem skladistu u Evropi" bullshit jer u Nemackoj npr. ima skladiste nuklearnog otpada kapaciteta 127.000 buradi.

I samo jos nesto - gradjanska inicijativa je 80-ih uspela da izdejstvuje moratorijum na izgradnju nuklearki u tadasnjoj SFRJ. Ej, u jednoj komunistickoj zemlji se skupio narod i izdejstvovao zabranu! Danas mi pokusavamo da izgradimo demokratsku drzavu, a nemamo civilno drustvo, pa cak ni u pokusaju - to je tragicno :(

Srbinu ako pukne cev u ulici nece ici u Vodovod da se zali (sto bi bilo normalno), nego ce cekati:

a) ako je Srbijanac evropejac - da resimo to s Kosovom, udjemo u EU, pa cemo dobiti pare i neko ce mu zakrpiti cev.

b) ako je Srbenda patriJota - da Amerika bankrotira, Rusija postane glavna u svetu i dovede "nase" na vlast, pa da nam daju pare i neko ce mu zakrpiti cev.

čačanski parazit je provalio da se zaje*******ao kad je rekao da je najveći hangar u evropi, pa je preformulisao svoju izjavu u najveći prazni hangar.

izjava je toliko debilna da nemam reči. kao da neko u evropi gradi hangare da bi ih imao ali ne da bi ih i koristio

izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=11&dd=02&nav_category=12&nav_id=554586
Radojica Pešić, međutim, kaže da hangar „H3” ima kapacitet 8600 buradi, zapremine 200 litara, što iznosi 1.700 kubnih metara radioaktivnog otpada. Taj hangar, kaže, nije najveći u Evropi, već je „trenutno najveći prazan hangar u Evropi”. Za novi hangar vredan 2,5 miliona evra, dobijena je upotrebna dozvola Ministarstva za životnu sredinu, rudarstva i prostornog planiranja.

@Homer Jay
Očigledno se nešto menja, pošto se diže kakva-takva buka u javnosti. Nadam se da će se nešto pokrenuti, mada sumnjam da će bilo kakve ljude koje interesuje nekakva diskusija u javnosti nazvati "dušebrižnicima" ili nečijim lakejima...

Od lažne podele između Evrope i Rusije, popucaše nam i cevi i živci....

MilisaV":2e6b8amk je napisao(la):
čačanski parazit je provalio da se zaje*******ao kad je rekao da je najveći hangar u evropi, pa je preformulisao svoju izjavu u najveći prazni hangar.

izjava je toliko debilna da nemam reči. kao da neko u evropi gradi hangare da bi ih imao ali ne da bi ih i koristio

Pa kod nas se trenutno grade i najveći mostovi u Evropi, zar ne, i niko ne gradi toliko kilometara autoputeva koliko mi gradimo? :D

Njegove veštine u odnosima sa javnošću ne idu dalje od impresioniranja zemljaka u zavičaju kako se dobro "snašao" tamo u Beogradu :)

Imamo JP osnovano "upravljanja" nocem iz inostranstva i Institut koji se gasi, kao i skladište otpada blizu Beograda, što su pravi razlozi za zabrinutost.
A da, i likovi kao Radojica na svim bitnim fukcijama.

Beton ima osobinu da upija alfa, beta i gama radijaciju kao i svi drugi materijali . . . .
skladište koje se isprazni
i dalje zrači upravo tim ,,natopljenim,, betonom ali ne intezitetom kao sam otpad ,
evidetno manjim intezitetom ali i dalje o p a s n i m

stari otpad jeste poslat u Rusiju a radioaktivno betonsko skladište je ostalo
betonski zidovi i dalje zrače o p a s n o po zdravlje ljudi

radioaktivnost se sabira (taloži )
te je prevarantski upoređivati sa primljenom prirodnom dozom ili sa
primeljenom dozom pri medic. rengenskim slikanjem pluća
jer se sabira
prirodno zračenje nije opasno, rengensko ,,slikanje ,, nije opasno itd. . . istina je pojedinačno nije opasno

ali kad se sabera sve ono što čovek prima e to je opasno
pa ako imamo i još skladište (puno ili prazno ) koje zrači
onda ko god kaže da to nas ne ugorožava sabirajući sve što već svako od nas prima od raznih izvora
je d e b i l a ako je zvanično lice u pitanju
to se ne graniči sa zločinom
već jeste
čist zločin prema stanovništvu i budućnosti

hajde da vidim te zvaničnike nek provedu sedam dana u tom starom ispražnjenom skladištu
kad nije opasno, eto još jedne velike prilike za njihovu TV promociju
i osvajanja pred izbornih poena :p

boca-ica":3jo72jd8 je napisao(la):
Beton ima osobinu da upija alfa, beta i gama radijaciju kao i svi drugi materijali . . . .
skladište koje se isprazni
i dalje zrači upravo tim betonom ali ne intezitetom kao sam otpad ,
evidetno manjim intezitetom ali i dalje o p a s n i m

stari otpad jeste poslat u Rusiju a radioaktivno betonsko skladište je ostalo
betonski zidovi i dalje zrače o p a s n o po zdravlje ljudi

..............

Ako pogledaš link ka članku iz "Vremena" videćeš kako je izgledalo staro skladište: raspali i zardjali limeni hangar. Da mu ne prilaziš samo kada ga vidiš.

"Akcidenti" sa propisno uskladištenim otpadom su malo verovatni i ta skladišta bi "trebalo" da mogu da izdrže kataklizme slične onome što je zadesilo Japan ove godine.
Akumulacija zračenja i jeste ono što nas treba da najviše brine i upravo zbog akumulacije se ovakvi objekti grade u nekim zabitima, daleko od ljudi, podzemih voda, vodoizvorišta, poljoprivrede....
A to bi onda značilo da naše Javno Preduzeće Nuklearna Čistoća (jer osim upravljanja otpadom skoro da više nema čime mogu da se bave) treba da pita neke doktore nuklearne fizike gde je najbolje taj otad izmestiti. Ali, ako treba da pitaju nekoga drugog, onda će obesmisliti samo postojanje svog JP i svojih radnih mesta pa su ga smestili u krugu Instituta, pored postojećeg skladišta. Plus, sve to košta i tim izmeštanjem opet treba da se bavi neko stučan, proći će godine dok se ne obezbedi nova lokacija, a pitanje je čiji će tada da budu na vlasti i šta će tada biti sa zaposlenima u JP NOS. Ubi me ako nije to u pitanju.

Onda preostaje samo da ih pošaljemo
u ,, ne opasno ,, prazno skladište na sedam dana :laugh: :lool: :laugh:

Zna li neko da navede sve zvaničnike koj
su učestvovali u pripremi novog skladišta
pa da napravimo jedan uživo 7 dnevni TV-rijalitit
naravno u starom ,, ne opasnom,, skladištu

Vrh