Šta je novo?

Vesti iz regiona

Стигли нови возићи у БиХ !

Mehinagić: Svih devet talgo vozova pristiglo u BiH

O. B. 19:15 / 05.01.2012.

Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić izjavio je za Fenu da je prije nekoliko dana pristiglo svih devet Talgo vozova u Bosnu i Hercegovinu nabavljenih putem kredita od 67,6 miliona eura koji je Vlada Španija odobrila BiH.
Krajem prošle godine obavljena su tehnička ispitivanja vozova Talgo na prugama Hrvatske gdje je načelno odobren promet za te vozove, a ovih dana se, kako je kazao Mehinagić, očekuje i zvaničan dopis.

"Radi se o tome da su željeznice konzervativan sistem koji, bez obzira što ti vozovi imaju dozvole za promet po Evropi, moraju da i na svojoj pruzi obave provjere parametara i da se na osnovu toga napravi dozvola za saobraćanje tih vozova“, pojasnio je Mehinagić.

Prema njegovim riječima, u toku su razgovori s nadležnim organima u Srbiji da oni prihvate rezultate tih ispitivanja i izdaju dozvolu, da se ne bi ponovno vršilo ispitivanje u Srbiji jer se praktično radi o istim prugama.

Također, obavljaju se i završne pripreme ugovora o održavanju tih vozova i drugih operacija.

Mehinagić je kazao da će krajem mjeseca biti održan sastanak Komiteta za nadgledanje implementacije projekta Talgo na kome će se sagledati šta je još preostalo da se obavi i eventualno dati dodatne impulse da se to završi da bi ti vozovi ušli u saobraćaj na međunarodnim putničkim linijama.

Mehinigić očekuje da bi to moglo biti na proljeće ili eventualno sa početkom ljetne sezone.

Biznis.ba

http://www.biznis.ba/bih/12887-Mehi...stiglo-BiH.html?param=qqsmbac_]a^]fVPhrneknf2

Nalazišta oko 98 tona zlata i 1,7 miliona tona bakra južno od Bora
Utorak, 28. 01. 2014. | Izvor: Beta
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... no-od-Bora

Kanadska kompanija "Reservoir Minerals" objavila je da prve procene pokazuju da južno od Bora postoje nalazišta rude bakra od 1,7 miliona tona i 98 tona zlata.
Prema podacima kompanije, na tom istražnom polju prosečan sadržaj bakra je 2,6%, a zlata 1,5 grama po toni.

- U pitanju su prve procene koje je uradila nezavisna rudarska konsultantska firma SRK iz Velike Britanije i dala preporuku da se u geološko istraživanje dodatno uloži 20 mil USD, kako bi projekat "Čukara Peki" prešao u fazu veće sigurnosti - navela je kompanija "Reservoar Minerals" u saopštenju koje prenosi portal Ist media.

Rezultati se odnose na podatke dobijene geološkim istraživanjem u pri površinskom delu. U okviru projekta "Čukara Peki" rađeno je istražno bušenje i do 2.160 metara ispod površine tla.

U saopštenju kompanije "Rezervoar minerals" navodi se da će, ako taj projekat bude nastavljen otvaranjem rudnika, biti primenjena podzemna eksploatacija.

-To podrazumeva da će projekat biti ekonomičan samo u slučaju da prosečan procenat sadržaja bakra bude iznad 1%. Nakon daljeg geološkog istraživanja u narednim godinama, količine bakra i zlata utvrdiće se s većom sigurnošću, a do otvaranja rudnika će doći samo u slučaju da se projekat pokaže kao ekonomski isplativ - saopštila je ta kompanija.

Glup sam, stvarno ne znam koja je logika davati dozvole za ekploataciju zlata i drugih vrednih metala nekim privatnim stranim firmama?! Jel ima neka logika iza toga?

pa recimo uzmi primer NIS-a i RTB bora.

NIS (ruska firma) uplatitla u budžet više stotina miliona na osnovu rudne rente.

u RTB Bor pored rekordne cene bakra, država ulupala više milijardi evra, i još treba da ulupa.

Jel sad jasnije?

Ne, i dalje mi nije jasno kako 3% rente moze da bude bolje od toga da drzava sama vadi sopstveno zlato...
Inace mislim da je rudna renta za NIS sramotno mala iako generalno podrzavam privatizaciju NIS-a sa Rusima...

Drzava od bora dobije skoro tonu zlata zavisi kakva je godina ,koje ide u drzavne rezerve ,prave se poluge i pravac trezori nbs

Мене само занима зашто се продаја НИСа назива приватизација кад је продата Гаспрому који није приватна компанија. Такође мислим да је генерално ок продаја НИСа у пакету са гасним споразумом, можда је могло и боље да се испослује али дефинитивно је Гаспром најбољи избор с обзиром да има своја налазишта нафте.

Direktore ok Bor je valjda nas zar ne?
Ali ja pitam za situaciju kada dodje Britanac i vadi zlato i retke metale i placa mizernih 3% za nesto sto ti je izvukao iz zemlje i nikada ga neces videti...

Meni se ne svidja to sto su sa NIS-om otisli i domaci izvori nafte... Ta domaca nafta ucestvuje u nasoj potrosnji sa 20-30% valjda...

Prvo rtb bor ništa ne daje državi.

On je obavezan da prvo to zlato ponudi NBS da otkupi, pa ovi ako neće, onda smeju da prodaju to zlato na tržištu.

Btw feanor ako ti nije jasan primer koji sam naveo onda.....

Btw 3% nikako nije malo kad se radi o milijardama.
Btw 3% je samo za nis. Inace je 7.

I svakako je to mnogo više nego kad moraš još nekom da doplatiš milijarde....

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2

Bor ce svoje pozajmljene pare od drzave da vrati u zlau tko se radilo do sad

Milisave ja se ne raspravljam sa tobom... Ne znam zasto takav ton...
Vec sam rekao da ne poznajem temu...

"Btw 3% nikako nije malo kad se radi o milijardama."

A sta je sa 97% naseg zlata iz nase zemlje? Koliko je to? Ne mora zlato, bilo sta iz nase zemlje sto nije obnovljivo zasto se daje nekome da ubire 9/10 profita... Neko postaje vlasnik naseg za 3% ili 7% nadoknade... Ne razumem... Meni je to kriminal... I dalje cekam neko objasnjenje koje ima veze sa logikom...

kako to da je 97% naše??

po čemu je naše???

Feanor dao sam ti više nego zdrave razloge. ali ako smatraš da je nešto "naše" i da "mi" treba da ga vadimo, na kraju dobijemo jedan RTB Bor, ili bilo koji drugi državni rudnik gde se ne zna ko pije i ko plaća.

A kad nešto nije "naše" odnosno "svačije" već nekog sa imenom i prezimenom ili imenom firme (NIS), onda dobijemo da taj neko recimo bude najveći pojedinačni poreski obveznik u ovoj državi, sa preko MILIJARDU evra uplaćenih u isti samo za 2013 godinu po raznim osnovama.

a onda mi uzmemo te pare i skrcamo u RTB Bor. a NIS je jedan, a postoje desetine raznih RTB Borova....

pošto o ekonomiji razmišljaš na nivou komunista zato i misliš da je nešto "naše"

Slažem se da mora postojati viši interes i da je viši interes značajni od individualnog, ali da bi se napravio posao pojedinac mora nešto i da zaradi, pogotovu ako treba da uloži milijarde za neki posao.

odnosno neko ko se bavi rudarstvom ne plaća državi samo rudnu rentu, već i pdv, poreze na plate, razne lokalne i državne doprinose..... bukvalno na stotine različitih taksi i poreza, pored rudne rente.....

Komunizam je ako pitam sta je sa 97% zlata koje taj privatnik proda napolje? Da naseg zlata jer je drzava nasa, pa tako i teritorija i rudna bogatstva...

Vec sam rekao za NIS da se nisam slozio sa nacinom na koji su preuzeti domaci izvori nafte, ali generalno NIS je uvoznik i preradjivac sirovine, a ne rudnik... Nek uvoze, nek preradjuju i nek prodaju nemam problem...

Ja pricam o vrednim metalima i mineralima koji su 100% imovina drzave Srbije i njenih gradjana... I pricam o tome da ne podrzavam da to poseduje u kolicini od 97% neki stranac sa izgovorom da placa poreze i daje plate...

Nije to privatizacija javnog prevoza gde privatnik nesto radi ali nista ne trosi zauvek... Ovo su resursi koji nisu obnovljivi... Zauvek nestaju za 3% i porez na plate...

Evo da ja ukratko pokušam da objasnim! Prvo, ne verovati medijima! Oni ili ne znaju pravu situaciju ili pišu po nečijem nalogu.
Kad se pomene zlato, bakar ili bilo koji metal, svima se odmah diže pritisak kako to da stranac eksploatiše nešto što je naše i td!!! Naše je to što je u zemlji, tj ruda (bakarna, zlatna, olovna, gvožđe bilo šta). Ali ta ruda treba da se izvadi na površinu i da se dalje prerađuje, a to košta. Pravo pitanje je koliko procenata tog metala ima u rudi i koliko košta vadjenje tj eksploatacija. Ja ne verujem da široka javnost nekada sazna ove podatke, to se čuva u tajnosti kao poslovna ili službena tajna, zavisi dali je rudnik državni ili privatni. Lako je videti kolika je cena bakra na berzama po svetu i odmah praviti računice, no nije tako jednostavno. I još jedna stvar, velike međunarodne kompanije imaju tehnologije koje pomažu u efikasnijoj eksploataciji, tako da je njima jeftinije da vade metale nego državama koje nemaju te tehnologije. Što ne znači da one ne muljaju! Svuda po svetu je dilema; zadržati rudnike i ući u ne baš lak posao eksploatacie ili ih prodati pa uzimati rentu! U svakom slučaju najvažnije je da ispred države pregovara neko koji zna svoj posao i ima veliki integritet.

29.01.2014.
Najbogatije nalazište zlata u svetu
IZVOR: NOVOSTI
Bor -- Računajući bruto vrednost bakra i zlata, po cenama na berzi metala, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vredno gotovo - 18 milijardi dolara.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=806001 (ceo tekst)
da zacinim temu

nensav hvala na odgovoru...

I dalje stojim pri tome da vredne i retke neobnovljive resurse ne sme niko da dira osim drzave... Makar ostalo u zemlji u iscekivanju bolje cene/tehnologije...

Та технологија се не може дочекати. Не може се ни вечно покривати минус државних губиташа. Дисциплина која је потребна, као и улагање, нису нешто што у догледно време можемо да остваримо. Богатство дубоко у земљи, јалово је богатство.

У принципу исправно размишљаш, али пробај да приступиш са друге стране. Немаш ништа, или само губитке. Неко ти за то тренутно ништа ( које може да траје и много животних векова ) нуди милијарде у буџету и упосленост становништва. Као и секундарне покретаче привреде јер један рудар генерише нова три радна места у држави. Ту су и технологије које на овај начин доводиш у земљу, те смањујеш њено заостајање.

Проценти могу да буду део расправе, јер свако хоће максимални део колача. А пошто су инвеститори потребнији нама него обрнуто, отуд и лоша преговарачка позиција.

Ето ФЕАНОР, покушао сам да ти пренесем моје виђење ствари, са мало више стрпљења него колеге. Да би ти било јасно до краја, мораш одбацити утопију о 100%тном искоришћењу и прихватити чињеницу да је 3% ипак више од ништа, или чак губитка...бар до неког оснажења државе, нашег капитала...чему се, познато ти је то, ја баш надам и искрено желим, оптимистично се надам. За сада то нам је, што је тужно, а још треба и да смо стварно захвални.

A i ono sto smo proizvodili od rudarske opreme vise nepravimo i RUNDAP je otisao u istoriju

Ja i dalje ne mogu da verujem da biste prihvatili 3% rudne rente a da neko iznosi recimo 97% zlata iz zemlje... Ili jos redjih metala koje Srbija kao ima... Za to vreme uzimamo fiktivne kredite zapadnih banaka za budalastine za "promociju" nauke, a nemamo pare da vadimo zlato iz svoje zemlje... A to smo radili pre 700 godina, sad odjednom je to nesto preskupo i previse komplikovano...

Hvala na strpljivom objasnjenju, razumem kako razmisljas.

Мало се мистификују те технологије, а и немају те фирме само технологије, имају и ону ушемљене образце како се поступа са политичарима у корумпираним земљама

Не бих рекао да се мистификују, пример је гас или нафта из шкриљаца, не може свако да је добије. Слично је и код извлачења мале количине метала из јаловине. Тачно је и то да су велике компаније вешти и код лобирања за своје интересе. На пример, да је руда у Борском басену стварно богата бакром, златом и сл., зар не мислите да би Рио Тинто, Њумонт и слични веђ били овде? Они овакве државе једу за доручак! Оне послују онако како им се дозволи, ако могу да муљају, оне муљају, ако мора да послују по закону, пословаће по закону. Пример из Македоније, они су продали комбинат за производнју хрома са рудником Французима. Они када је цена на брзама добра раде пуном паром, али када падне испод границе исплатљивости, затварају фабрику и шаљу раднике кућама. Зато поново подвлачим, у овом послу, који је врло комплексан и мултидисциплинаран, мора држава, тј. њене институције да буду јаке! Не верујем да шира јавност може и треба да узима учешђе у дискусијама, превише се манипулише са њом. Пре изобра наједном се откривају богата налазишта руда по Србији. А истина је да ми и нисмо толико богати. Бакра у Бору има баш на граници исплатљивости, није ово Конго. Неко је рекао, можда је боље да руда остане у земљи, можда и треба! све еј рачуница, колико држава добија, а колико губи.

petak 31.01.2014 | 11:09 -> 12:37
Počela evakuacija zavejanih ljudi
Izvor: B92
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=806566

Beograd -- U toku je evakuacija putnika koji su od sinoć zavejani kod Zrenjanina. Oni su se skupili u dva autobusa koji imaju goriva. Evakuiše se prvi autobus.

32467827352eb79108cf1084.jpg

Kako je za B92 rekao načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, ekipe Sektora uspele su da se oko 11.35 peške probiju do 60 putnika, koji su od sinoć zavejani na putu Zrenjanin-Beograd, na deonici Stajićevo-Perlez. Zavejani ljudi su se u međuvremenu skupili u dva autobusa, jer su im vozila ostala bez goriva.

Prema rečima Marića, u toku je evakuacija ljudi iz jednog autobusa, dok se u drugom nalaze uglavnom žene i deca i oni ne mogu da napuste vozilo zbog izuzetno jakih udara vetra i snežnih nanosa.

Marić je objasnio da su ekipe spasilaca do zavejanih došle peške, jer nikakva mehanizacija, niti druga vozila ne mogu da priđu od smetaova i vetra.

Aleksandar Antić, koji se uputio jutros ka zavejanim putnicima, kaže da je situacija kompleksna. "Dok smo dolazili, i od Beograda ka Zrenjaninu, na više mesta imamo smetove koji se konstantno probijaju. Vetar duva neverovatno snažno, ja to nisam u životu doživeo, maltene čovek ne može da stoji", kazao je ministar saobraćaja.

"Put do Čente je sada ponovo probijen. Imamo taj problem između Čente i Zrenjanina, odnosno na toj deonici između Stajićeva i Perleza. To sada pokušavamo da probijemo. Situacija je vrlo, vrlo kompleksna. Obezbedili smo da se uključe i druga putarska preduzeća, jer vojvođanska ne mogu. Upravo su prošla dva vozila Preduzeća za puteve Beograd i očekujemo još firmi, buldožera, grejdere, i verujem da ćemo uspeti to da probijemo", kazao je Antić za B92.

Posle konsultacije prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i načelnika generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, odlučeno je da se pošalje jedna jedinica vojske kako bi pomogli građanima koji su u koloni, prenose beogradski mediji.

"Dodatni problem akciji spasavanja putnika predstavlja teretni saobraćaj na tim deonicama koje su kritične, jer najveći problem stvaraju kamioni. Ja sam prolazio nekoliko puta jutros i video da se sneg očisti, ali za tili čas ponovo se napravi smet i tu naiđe šleper koji se prepreči i onda ne može da se obavlja ni saobraćaj, niti mehanizacija može da prođe", rekao je Antić i dodao da se sa svim nadležnin sektorima MUP-a radi na tome da se zaustavi teretni saobraćaj u tom delu Vojvodine.

Podsetimo, više desetina ljudi od sinoć je zavejano na putu Zrenjanin-Beograd na deonici Stajićevo-Perlez. Snežni nanosi su visoki oko četiri metra, a udari vetra preko 100 km/h.

Saobraćaj je na toj deonici zaustavljen sinoć nešto pre 21 h, kada su se dva šlepera preprečila na putu zbog jakog vetra orkanske jačine, koji duva na teritoriji cele Srbije. U Jutarnji program RTS javio se jedan mladić koji je rekao da se zove Jovan Jovanović i da je s devojkom i drugom od tada zavejan u svom automobilu od 21 h.

Akcija spasavanja zavejanih ljudi traje od jutros, ali za sada bezuspešno.

petak 31.01.2014 | 12:09 -> 18:07
Helikopterom spasene 84 osobe
Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- Helikopterom Vojske Srbije sa puta Stajićevo - Perlez spaseno su 84 osobe koje su prevezene do bolnice u Zrenjaninu, među kojima ima i onih sa promrzlinama.

Predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane kažu da je evakuacija završena.

Oni dodaju da je među 84 spasene osobe bilo onih i sa provredama i ozbiljnim promrzilinama, kao i da su izbavili ženu sa jednogodišnjom bebom. Vojska se uključila u deblokade putnih pravaca, nakon što su snežni nanosi i jaki udari vetra zavejali ljude i vozila u Vojvodini.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=806607 (ceo tekst)

petak 31.01.2014 | 20:46
Prevrnuo se kamion, velika kolona
Izvor: Tanjug
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=806864

Beograd -- Na delu auto-puta od Bačke Topole prema Feketiću, u smeru prema Novom Sadu, stoji kolona vozila jer se na 63. kilometru od granice prevrnulo teretno vozilo.

Kolona, u kojoj je prema procenama nekoliko stotina vozila, počela je da se formira pre jedan sat.

Iz AMSS podsećaju da je na snazi zabrana kretanja za teretna vozila na području Vojvodine i ističu da su ekipe zimske službe krenule na mesto događaja.

U Vojvodini je i dalje teška situacija, vetar stvara snežne nanose, pa iz AMSS savetuju da se bez preke potrebe ne kreće na put, a posebno ne bez zimske opreme.

Aleksandar Antić, Vanja Vukić i Predrag Marić apelovali su na građane da ne polaze na put, jer će i noć, kao i sledeća dva dana biti izuzetno teški zbog nevremena.

Zbog vetra otežano je i u Braničevskom okrugu, na putevima od Požarevca uz Dunav, ali su to manje frekventni pravci.

Za vozila preko 3,5 tone zabranjen je ulazak u Srbiju iz pravca Rumunije, Mađarske i Hrvatske.

Podsetimo, zbog udara vetra preko 100 km/h i snežnih nanosa od oko 4 metra, više desetina ljudi bilo je zavejano na putu Zrenjanin-Beograd na deonici Stajićevo-Perlez.

Vrh