Šta je novo?

Veliko ratno ostrvo - Lido Zemun

E zbog ovoga VRO mora ostati prirodni rezervat.

У Србији откривен pipistellus pygmaeus
На београдском Великом ратном острву прошле ноћи је откривен pipistellus pygmaeus, примерак јединственог патуљастог слепог миша.

"Екипа је током ноћи хватала слепе мишеве на Великом ратном острву и, осим уобичајених животињица, ухватила и овог миша, први пут у фауни Србије", објаснио је виши кустос Милан Пауновић.

До сада је, наиме, било само наговештаја, на основу методе ултразвучне детекције, да pipistellus pygmaeus, у Европи "научно озваничен" 2004. године, живи и у Србији, али је непобитан доказ добијен тек ноћас.

Откриће је, у оквиру пројекта за истраживање сисара у природним добрима Београда, остварила екипа Природњачког музеја, у сарадњи с Градским зеленилом.
Izvor: RTS
Lunk:http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/6/Наука/21321/У+Србији+откривен+pipistellus+pygmaeus+.html
 
Ne vidim kako bi privodjenje nameni VRO po ranijim postovima smetalo ovom sismisu... Posebno uz neko pristojno radno vreme (7-17 zimi, 7-21 leti)... uz kapije na mosticima, savrseno...
 
Taj slepi mis zivi svugde po Zemunu. Leti ga ima kod mene u basti i tada cesce leti no kad zahladni. Ili smo kad je hladno manje u basti pa i ne provaljujemo...
 
video sam i ja ovog, redovno kupuje burek sa mesom prekoputa moje zgrade :lol:

btw. sve zgrade na nbgd-u su pune slepih miševa, noću ih ima skoro isto koliko i golubova danju, tamane komarce i ostale bube.
 
ВРО некада....1965

F-4945-001.jpg


већа резолуција

http://www.digital.nbs.bg.ac.yu/fotodokumenta/fotografije/beograd/mid/F-4945-001.jpg
 
Haha, dobar argument protiv onih koji misle da je to neko praiskonsko staniste ugrozenih vrsta :) ...
 
Do pre par godina sam bio zagovornik toga da Ratno ostrvo bude urbanizovano, izgradjeno i pretvoreno u novi centar Beograda. Ideja svakako zvuci zanimljivo, medjutim, kada covek malo bolje pogleda a i razmisli, takvim necim bi se mnogo manje dobilo no sto bi se izgubilo. Ratno ostrvo jeste jedinstveni prirodni rezervat samo u poslednjih 50ak godina, ali upravo to je njegov glavni adut. Zivimo u vreme kada se gradovi sire i prirodna sredina postaje sve redja. Nije problem napraviti mostove, solitere i autoputeve od netaknute prirode, ali da li je moguce da se od betona i asfalta stvori prirodni rezervat? Jako tesko, mnogo teze nego ona prva varijanta. Beograd zato treba da cuva ono sto ima. Jednog dana bi to mogla da bude turisticka meka. Prirodna oaza u centru grada :D
 
pa vrachar, moguce je, uopste nije tesko... id est Central Park.

sta ti vredi ta oaza kad nju niko ne moze da vidi? Predlozi o diskretnom uvodjenju posetilaca (one podignute staze su genijalne!) su po meni jedino smisleno resenje.
 
jovanovm":17omr5ey je napisao(la):
sta ti vredi ta oaza kad nju niko ne moze da vidi? Predlozi o diskretnom uvodjenju posetilaca (one podignute staze su genijalne!) su po meni jedino smisleno resenje.
а зашто би неко морао тамо да долази да види било шта? потпуно је бесмислена замисао да сад ми тамо људима омогућимо пун конфор, добар прилаз и шта ти ја знам шта већ... човеково присуство никако није потребно биљном и животињском свету тамо.
не мора човек свугде да забада свој радознали нос. :mad:
 
^^^Koliko ja znam, ljudima je i sada dostupan boravak na VRO i to da ih niko na kontrolise sta rade i kuda se krecu, tako da bi bilo bolje napraviti te staze pa bi bar kretanje ljudi i njihove aktivnosti bili ograniceni.
 
Flora i fauna Velikog ratnog ostrva
02. Novembar 2008 | 11: 51
Izvor : Beogradski mediji
Na Velikom ratnom ostrvu žive patke, kormorani, patuljasti slepi miš, kune...
ostrvo11072008.jpg

Najmanji sisar u Evropi, patuljasti slepi miš, čija je težina četiri grama, nedavno je otkriven na Velikom ratnom ostrvu. Pored ovog slepog miša, stanari ostrva su i kune, lasice, bizomci, nutrije, a duž obala mogu se videti patke, kormorani, čaplje, labudovi i rode.

Još nije poznato šta sve čini faunu Velikog ratnog ostrva. Stručnjaci i dalje tragaju za svim žiteljima ovog ostrva.

- Četriri noći smo pokušavali da uhvatimo slepe miševe. Celo područje smo prošli ultrazvučnim detektorima i, pošto smo znali gde koja grupa lovi, postavili smo mreže. Ipak, teško smo ih uhvatili jer imaju izražen sluh da mogu da osete i paučinu. U mrežu su uletela četiri primerka slepog miša, među kojima je bio i patuljasti slepi mišić. On je retka vrsta. Ovaj sisar težak je samo četiri grama, raspon krila mu doseže i do 17 centimetara, a otkriven je u Engleskoj. Njegova staništa su klisure, a mi smo ga našli u centru Beograda - kaže za „24 sata" mr Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja.

Na ostrvu žive i kune, lasice, miševi, nutrije. - Retko imamo priliku da vidimo životinju, po tragovima znamo da su prisutni. Na ostrvu žive i dve invazivne vrste - pacov bizomac, koji je došao sa severa, i nutrija koja potiče iz Južne Amerike. Tamo ih gaje zbog krzna. Čuli smo i zvižduke vidre iz Galijaša, ali je nismo videli.

Kanal Veliki Galijaš je prirodno mrestište riba, a na ostrvu ima oko 192 vrste ptica. - Ne mogu se sve vrste ptica naći odjednom na ostrvu, ali u toku godine toliko njih boravi ovde. Ove godine su specifični labudovi koji su ovde duže od mesec dana, a obično se zadrže dan ili dva. A 10 odsto svetske populacije kormorana dolazi zimi na ostrvo - kaže Zoran Jovanović, organizator za zaštićena prirodna dobra JKP „Zelenilo Beograd".

Otkrivena i retka vrsta gljiva
"Nedavno smo na ostrvu našli i jednu retku vrstu gljiva koja je sad prvi put otkrivena u Srbiji. Podseća na čašicu punu nekog semena. Ovde ima vrba koje su stare i po 100 godina, a zanimljivost su i listopadni četinari iz reda arisa. Oni u jesen imaju po tri boje i izgledaju prelepo", navodi Paunović za „24 sata".
извор Студио Б
линк http://www.studio-b.rs/info/vest.php?id=31026
 
Hteli mi to ili ne za jedno 50 do 100 godina a mozda i za 20 nesto ce se ipak sagraditi tu.Previse je dobra i privlacna lokacija za investitore.I bas zbog toga sto je ostrvo zemljiste ce biti skupo.Vlast kako je alava, prodace zemljiste i nista od rezervata.A to za slepog misa, mislim kao da ta vrsta samo zivi na velikom ratnom ostrvu, sigurno ga ima po Srbiji nego nije jos otkriven. :D
 
jovanovm":2rhbt3m2 je napisao(la):
Haha, dobar argument protiv onih koji misle da je to neko praiskonsko staniste ugrozenih vrsta :) ...
Hmmm.. Ovo je zanimljivo:
Javio se potom i bivši predsednik zemunske opštine, koji za sada ne želi da govori pod imenom i prezimenom, prepričavajući svoj razgovor sa pokojnim Božom Tomićem, sredinom sedamdesetih godina prošlog stoleća, prvim čovekom izgradnje Novog Beograda.
– Tomić mi je ispričao sledeće: „Pozvao me je jednog dana 1964. ili 1965. godine Edvard Kardelj, jedan od najbližih Titovih saradnika, i saopštio da je moj zadatak da potopim Ratno ostrvo, na ušću Save u Dunav. Kardelj nije rekao zašto to zahteva od mene, već je tražio bespogovorno izvršenje naredbe. Tako je i bilo. Postavili smo eksploziv na nekoliko mesta i aktivirali ga. Posle strahovite eksplozije pojavili su se gejziri vode iz dubine Dunava koji su veoma brzo naneli ogromne količine peska i šljunka po ostrvu.
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Bulatovic-Vojska-zna-istinu-o-Drazinom-grobu.lt.html

Koliko je istina?
 
^^ Ne znam koliko bi tako nešto bilo moguće, mislim da bi takav projekat bio mnogo teži za izvedbu od običnog miniranja, to bi valjda znao svaki inženjer rečnih tokova... Interesantno je ako se stvarno o tome razmišljalno, doduše...
 
Колико ми је познато, постоје фотографије из 1961. или 1965. на којима Острво буквално и не постоји али то је последица једне сасвим друге ствари - поплаве која је тог пролећа погодила Београд и која до данас држи рекорд у висини водостаја и Дунава и Саве. Она велика полава из априла 2006. донела је за који центиметар нижи максимални водостај.

У посту 133 је фотографија Острва баш из тих година и као што се види уопште нема високог растиња, а те фотографије које сам видео, управо због тога што нема много зеленила изгледају као да Острво и не постоји.
 
Nadam se da ce neko pokrenuti incijativu za to ostrvo... za bolje sutra
 
најлепши залазак сунца, управо са лида :)
IMG_0013.jpg
 
Jesenji ekološki kamp na Velikom ratnom ostrvu

R.Bulatović | 04. 10. 2013. - 22:01h | Komentara: 0
"Zelenilo-Beograd" organizuje na Velikom ratnom ostrvu tradicionalni Jesenji kamp od 7. do 10. oktobra.
280615_veliko-ratno-ostrvo_f.jpg

Kamp se organizuje u skladu sa Programom zaštite i razvoja zaštićenog prirodnog dobra "Veliko Ratno ostrvo".

Tema ovogodišnjeg kampa je: "Upravljanje zaštitom prirodnih dobara na području grada Beograda". Učestvovaće predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine i predstavnici stručnih institucija, i više od 50 studenata i profesora fakulteta.

Okupljanje učesnika je na pontonu JKP "Zelenilo-Beograd" (kod hotela Jugoslavija, oko 200 metara od hotela prema Zemunu) u ponedeljak, 7. oktobra u 9.30 sati, a otvaranje kampa će početi u 10 časova.

Ovo javno komunalno preduzeće je upravljač zaštićenih područja uže zone grada Beograda, i to: prirodnog dobra "Veliko Ratno ostrvo" - predeo izuzetnih odlika, prirodnog dobra "Banjička šuma" - spomenik prirode, Akademskog i Pionirskog parka, kao i 33 pojedinačnih stabala, spomenika prirode.

- Danas je pred čovečanstvom velika odgovornost da sadašnje stanje očuvamo, omogućimo prirodi samoobnavljanje, a gde je moguće, da se sanira postojeće stanje. U tom procesu se može mnogo pomoći prirodi, kreiranjem sistema mera zaštite. Osnovna i prva mera zaštite je stavljanje pod zaštitu određenih bio-geografskih celina. Zaštita prirode je kompleks državnih, međunarodnih i uopšte društvenih mera, usmerenih ka racionalnom korišćenju prirode, njenu obnovu, umnožavanje i zaštitu prirodnih resursa u korist ljudskog društva - kažu u "Zelenilu".

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/410314 ... nom-ostrvu
 
Vrh