Šta je novo?

Veliko ratno ostrvo - Lido Zemun

Овај, на ВРО постоји око 30 кућица, у којима неки чак и живе, гаје се баште, са све култиваторима, прскањем и тако тим стварима. Уз помоћ соларних панела раде и фрижидери, па чак већ постоји и мини депонија беле технике. Правио сам репортажу пре неколико година...

Poslednja izmena:
Овај, на ВРО постоји око 30 кућица, у којима неки чак и живе, гаје се баште, са све култиваторима, прскањем и тако тим стварима. Уз помоћ соларних панела раде и фрижидери, па чак већ постоји и мини депонија беле технике. Правио сам репортажу пре неколико година...

To su pravi starosedoeci i njih, takođe, treba zaštititi od novih kafića, restorana i solitera :)

Не може човек више ни да се разгаћи како треба у викендици - одмах дођу проклети туристи преко моста да те посматрају. :)

Ми имамо и пример Међице где је острво приватизовано још седамдесетих година од стране људи који су тамо изградили викендице на државном земљишту. Уколико се жели заиста резерват природе, онда и те куће са ВРО морају бити уклоњене.

Не може човек више ни да се разгаћи како треба у викендици - одмах дођу проклети туристи преко моста да те посматрају. :)

...i okače na socijalne mreže 😄

Ja potez od hotel (skoro do) do Ušća prođem skoro svaki dan, nekad i dva puta (oba smera).
Nema tu nikakve gužve (ima od hotela do četverca, i taj deo je posebno problematičan zbog nepostojanja jasno odvojene bici staze).

Zaista ne mislim da je dobar trenutak, niti da postoji ozbiljna potreba za pristupom VRO.
Da je sve drugo stvarno preopterećeno, pa da i razmislimo.

Slažem se idejom da bi bilo lepo da imamo u sred grada stazu u potpunoj divljini da njom prošetamo,
ali mislim da je broj ljudi koji bi u tome stvarno uživali značajno manji, od broja onih koji bi da roštiljaju, špricaju se,
a na kraju i "red je da ima da se čovek malo okrepi".
Nismo mi kao društvo stigli do toga da možemo da sačuvamo tu oazu.

Ко воли неуређено зеленило уз Дунав са барама, лабудовима, пузавицама, топла препорука за шетњу испод насипа код Котежа и Борче.

Retko se spominje još jedan ozbiljan razlog protiv mosta do Ratnog ostrva. To bi omogućilo i životinjama da noću prelaze sa jedne na drugu stranu, a to se ne sme dozvoliti jer Ratno ostrvo kao oaza prirode može postojati samo kao relativno zatvoren, uravnotežen i od gradskih životinja zaštićen eko sistem. Naprimer prvo bi gradski psi lutalice prešli na ostrvo, tamo podivljali i organizovali se u čopore. Imali bi obilje prave, "prirodne" hrane. Tamo bi bio raj za njih. Da žive kao njihovi preci, slobodno, loveći i braneći svoju teritoriju od svih uljeza. Onda bi vi samo sa oružijem tamo mogli šetati. Ubrzo bi istrebili manje životinje i narušili osetljivu ekološku ravnotežu jednog relativno malog prostora gde to nije lako održati. Pa bi onda veliki pacovi iz grada, koji se možda broje i u milionima, takođe vremenom nalazili put do Ostrva. I suprotno, pri svakom manjem nedostatku hrane, životnog prostora, ili rasta vodostaja, životinje bi preko mosta bežale sa ostrva u grad. Sećate se kad su tokom poplave danima hvatali divlje svinje po Novom Beogradu koje su u panici preplivale rukavac? I to se nije jednom desilo. Sad se dešava samo vrlo retko i samo sa nekim, vrlo velikim životinjama koje mogu dobro i dugo da plivaju. Sa mostom bi prelazili svi, i često. Dva tako različita životna prostora ne smeju lako da se mešaju. Nešto je ili oaza prirode ili nije. Nema sredine. Ako jeste, ne može biti lakog mešanja životinja koje se pravljenjem mosta ne može sprečiti.

Poslednja izmena:
Zuma wrote:
,, ... prvo bi gradski psi lutalice prešli na ostrvo, tamo podivljali ......
..........Pa bi onda veliki pacovi iz grada, koji se možda broje i u milionima, takođe vremenom nalazili put do Ostrva....
.....Sad se dešava samo vrlo retko i samo sa nekim, vrlo velikim životinjama koje mogu dobro i dugo da plivaju. Sa mostom bi prelazili svi, i često.... ,,
🤣😊🤣
Zuma, nikad nisi iznosio ne istine , šta se dešava ? 🥺
Da li ceš i ti pisati da treba da preskačemo tranvajske šine da nas ne bi udarila struja ? 😄

Psi , pacovi i mnoge dr. životinje su odlični plivači
ne treba im most za kretanje po nahodjenju. Gradjanima je on potreban.

Pre neko veče u TV emisiji Galileo bio prilog o novom velikom Singapurskom parku
gde je od starog betonskim kanala stvorena zelena prelepa oaza.
Oazu su naselili sa svim živim svetom i sa zmijama otrovnicama i sa krokodilima
Pešačke staze vijugaju kroz oazu prepuna ljudi koji šetaju i sede sa decom naokolo
Glavni nagradjivan arhiktekta tog projekta objašnjavao je zapanjenom voditelju da ne dolazi do mešanja ljudi i životinja osim kod nekih pitomih vrsta kao kod nas kad hranene veverice po kalemegdanu .

Osim toga, pogledaj sam taj vredan prilog 🫠

Malo je bez veze sad detaljno pričati zbog čega je vrlo velika razlika u živom svetu na ostrvu i poluostrvu, šta su invazivne vrste, ili recimo da je broj životinjskih vrsta i jedinki koje mogu da preplivaju Dunav, i onih koje su sposobne za hodanje po mostu, DRASTIČNO različit, i da ta drastična razlika u intenzitetu mešanja dva bitno različita eko sistema ima ogromne posledice po stabilnost nečega što u sred zagađenog grada treba da bude bogata i stabilna oaza prirode. Tj treba da bude sve suprotno od grada koji je okružuje. To je nemoguće ako nisu međususobno izolovani u najvećoj mogućoj meri koju mi realno možemo postići. Dakle bez mosta koji stvara stalnu i laku vezu za bukvalno ceo živi svet.

Na shvatam kako ti u jednakoj meri ne smeta što ne možeš da uđeš u sve zaključane i privatne zgrade u Beogradu? Da bar jedno malo parče prave prirode, koju smo iz grada inače proterali iako od nje egzistencijalno zavismo, ima pravo da bar negde ima malo privremene privatnosti? Da li tebe neko gleda u WC-u, ili kad vodiš ljubav? Mora li svaka dokona osoba da nadgleda baš svaki kvadratni metar prostora? Ili ćemo životinjama i prirodi da ukažemo bar minimum poštovanja i ostavimo ih na miru bar negde?

Evo još jednog korisnog poređenja koje pomaže u ovde neophodnom obrtanju tačke gledišta, tj u promeni referentnog sistema iz koga se cela ova priča posmatra.

U starom tipu zoološkog vrta životinje su u kavezu a ljudi na slobodi. U novom tipu ljudi su u kavezu, a životinje na slobodi.

Ovaj stari tip je ideološki ostatak kolonijalnog pogleda na svet, gde su osvajači slobodna, viša i "civilizovana" bića koja sa antropološkim zanimanjem gledaju u kavezima izožena, niža, "primitivnija" bića. Ispravan pristup je međutim obrnut. MI smo ti koji želimo da vidimo NJIH, a ne obrnuto. Zato smo mi GOSTI u NJIHOVOJ kući. Pa onda i ne možemo imati prava vlasnika. Oni su vlasnici svog doma. To je njihov stan, njihova kuća, a mi smo NJIMA došli u goste. Moramo imati poštovanja prema čitavoj Prirodi pošto će se inače ona potruditi da nas obrazuje na veoma neprijatan način.

To je ispravan mentalni okvir za razmišljanje i vrednovanje sa koga treba posmatrati i oaze prirode, i rezervate i zoološke vrtove.

Зума је скроз управу. Жеље за приступом острву током целе године су погрешне, а сама инвестиција изградње моста није оправдана финансијски.

Taj problem se lako reši kapijama na pešačkom mostu, sa obe strane.
Baš nikakve potrebe nema da, u bilo kom scenariju, noću neko ide na VRO.

To u praksi nije realno. Kapije bi zauvek morale da imaju ne samo krajnje savesne i uvek budne čuvare 24 sata dnevno, nego su i ljudi aktivni bar 16 od ta 24 sata. Naprimer zimi je mrak najveći deo vremena kad ljudi ne spavaju. Te kapije onda zbog njih moraju biti otvorene svo to vreme, a onda bi pre ili kasnije i životinje tuda prošle. Pa čak i u sred dana, kad recimo pada kiša i nema nikoga. Ili zimi kad je previše hladno za duže šetanje po ostrvu pa ljudi na mostu ima malo ili nimalo. Ili kad je svuda blato pa nema smisla da puno njih tamo ide. Ili kad je veoma visok vodostaj. Itd, u praksi je i sa kapijama nemoguće sprečiti životinje da prođu tamo gde ljudi mogu, ako postoji ikakav prolaz po suvom, u bilo koje vreme. Jedino rešenje je da nema mosta, jer brza tekuća voda jedne široke reke pravi stalno aktivnu branu za mešanje daleko najvećeg broja životinjskih vrsta.

Uvek se treba setiti glavne stvari. Da primarna funkcija ovog prostora nije da bude gradski park ili čak da pruža bilo kakve usluge građanima. To je OAZA PRIRODE. Koristi nam klimatski i na niz drugih indirektnih načina. Naravno, i razne klasične, direktne usluge građanima mogu postojati kao dodatna korist, ali su od sekundarne važnosti. Pa se moraju žrtvovati kad god je objektivno nemoguće istovremeno postići i primarnu i sekundarnu funkciju. U gradu postoji puno parkova i rekreacionih zona, a ovakvo Ratno ostrvo je samo jedno. Zbog toga nije šteta da se samo ono koristi na sasvim drugi način, u skladu sa svojim sasvim posebnim karakteristikama i posebnim koristima koje bi mi od baš takvog korišćenja imali.

Poslednja izmena:
Zuma wrote
,, .... To je njihov stan, njihova kuća, a mi smo NJIMA došli u goste.... ,,

Evo Zuma malo da se podsetiš da ni mi ni oni nisu gosti .

Jedan čika
jednom i za navek reče :

,,.... Sve što se kreće i živi neka vam bude za hranu; sve vam dajem kao što vam dadoh zeleno bilje.... ,,

Aman,
vinkl ima i imaće uvek 90°
😊

Zuma wrote
,, .... To je njihov stan, njihova kuća, a mi smo NJIMA došli u goste.... ,,

Evo Zuma malo da se podsetiš da ni mi ni oni nisu gosti .

Jedan čika
jednom i za navek reče :

,,.... Sve što se kreće i živi neka vam bude za hranu; sve vam dajem kao što vam dadoh zeleno bilje.... ,,

Taj citat iz Biblije je jedan od najštetnijih slogana u istoriji civilizacije. To znači da smo mi gospodari Zemlje, i da je sve i svako drugi na njoj nama podređen, niže biće, koje postoji samo da bi kao roblje služilo našim potrebama. Sledeći takvu politiku smo SEBE, a ponekad ne te druge, doveli do ivice istrebljenja. Zbog zagađenja, klimatskih promena, ne-održivog razvoja, raubovanja prodrodnih i mineralnih resursa koje postoje u ograničenim količinama, itd. A sve zato što Biblija kaže da sve to postoji isključivo da bi služilo NAMA, tobože "sinovima-božijim". Jer sin gazde ima sva prava nad radnicima, zar ne? A ranije sin feudalca nad kmetovima, ili sin robovlasnika nad robovima. Ta arhaična eksploataciona filozofija se nažalost održala i vremenom prodrla u sve pore ove zapadne civilizacije, pa je verovatno i koren nelagodnosti onih koji su za most do Ratnog ostrva zato što im izgleda da ako mi stalno nismo tamo, onda se prostor tobože "traći", ne služi "ničemu". To je duboko pogrešno na veoma mnogo nivoa.

Poslednja izmena:
Ma da
Botanička bašta, muzeji, škole , prodavnice itd. zatvara kapije noču te bi za kapije VROa bilo vrlo ne obično.
🤣🤣🤣

roger34
Toga se nisam setio ,
bravo +1 👍👍👍

Razbijanje svetiljki, prevrtanje kontejnera, lomljenje klupa i dr. mobilijara i sav ostali vandalizam svuda baš svuda 99% dešava se noću.
Kapije su odličan predlog koj vandalizam smanjuje na minimum. 🫠👍🫠

Poslednja izmena:
Зума, ти кад почнеш да теоретишеш без везе.. Шта ће луталице на ВРО, они живе у насељима или око њих где има извора хране, ево и лисице улазе у насеља ових дана. Последњи пут када сам био на Чапљи или Бељарици, које су повезане са копном, биле су видљиве само птице.

Ovde je i rampa i čuvar 24 časa. Pešačko šetalište je za valjda za pešake, zar ne? A čuvar to, po tebi, može da obezbedi?

U našoj praksi ta "čuvana" pešačka zona međutim izgleda ovako:

IMG_9172.JPG

IMG_9173.JPG

IMG_9174.JPG

I sad će čuvar da spreči male životinjice, ili pse, koje u polumraku jedva vidi, a ne može ove monstrume od metala?

Možete li bar pokušati biti malo realniji?

Какве везе има стаза на кеју са твојим фантазмагоријама о одвојеношћу светова, новобеоградског, где царују инвазивне врсте дивљих предатора које ће прећи на ВРО и истребити све друге врсте, а које су неинвазивне а које тамо живе.

Vrh