Stoev
Novice
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480660#p480660:23larohv je napisao(la):dragan » Sre Sep 27, 2017 9:42 am[/url]":23larohv]Pokušao sam samo da dam jedan opšti 'prostorni plan' bez detalja, a
svakako da bi on morao da se razradi i uradi 'detaljan urbanistički plan'.
Sportski aerodrom sam smestio ukraj VRO i koristio bi za balone i motorne
zmajeve, što i nije neka prevelika buka za ljude i životinje na ostrvu.
PS... preneo sam postove na temu o VRO : viewtopic.php?f=24&t=144&p=480663#p480663
Sportski aerodrom na VRO nije moguć zbog ptica koje na VRO žive i koje bi rasterala buka, a same price su i velika opasnost za letelice. Takođe, onaj jarbol koji je u planu bi napravio veliku zonu zabranjenog letenja, kao i voda blizu piste, rastinje koje ne ostavljaju mogućnost da letelica bezbedno sleti u vanrednim okolnostima. Trokraki most i saobraćajnice na stubovima celom putanjom su jedino rešenje da opstane prirodna oaza u sred grada gde žive i neke retke price na ovim prostorima time ne bi bile značajno ugrožene.
O VRO:
"По Међународном статусу је значајно подручје за птице IBA (Important Bird Areas) и Европске мреже заштићених природних добара Емералд (Emerald Area)"
"Развијена вегетација и постојање већих водених површина омогућавају да се на овим острвима храни, гнезди и размножава значајан број врста птица од међународног значаја."
Najbolje rešenje je rešenje koje omogućava pešački pristup ostrvu tokom cele godine, ali ništa više od toga. Trokraki most bi dodatno rasteretio saobraćaj na Brankovom i Pančevačkom mostu i olakšao, ubrzao i olakšao saobraćaj (autobus, automobil, bicikl). Biciklistička staza bi trebalo da postoji, ali ne treba napraviti lak pristup biciklima (lak u smislu rampe, jedino lift je rešenje gde ne može da uđe motocikl - Ada Ciganlija je primer kako motocikli idu gde i pešaci i bicikli). Bilo kakva rampa gde se može spustiti bicikl ostavlja mogućnost motociklima da tu zalaze (jednostavan je obilazak stubića ili rampi koje ne blokiraju celu širinu hitnih pristupnih saobraćajnica i omogućilo bi svakakve zloupotrebe). Opet, postoji opasnost i od krivolova zaštićenih vrsta i od uvođenja pasa u njihovo stanište - živimo u Srbiji gde se to na žalost dešava svakodnevno. Naše ptice su već žrtve krivolova, a VRO je njihovo zaštićeno stanište koje baš i ne mora da se ukloni.
Ovo je bar moje razmišljanje.