Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Ovo je zaista fascinatan primer. Evo i šireg, Youtube snimka.

Međutim ovde je važna jedna napomena. Tili je bila "srećna" da su joj ostale čitave tetive neposredno ispod šake, isto kao i neuroni koji njima upravljaju. A kao što je objasnio razvojini inženjer, u prirodnoj, biološkoj šaci, upravljanje prstima i drugim delovima šake se u znatnoj meri dešava ispod šake, kontrolom tih tetiva. Zbog toga ovde nije bilo potrebno rešavanje najgoreg problema, a to je upravljenje protetičkim dodacima. Napraviti ovakvu mehaničku šaku danas već i nije toliko teško, ali je i dalje ogroman problem kako da čovek takve dodatke svom telu kontroliše po volji. Kako ostvariti interfejs sa mozgom? Nažalost to je daleko češći problem nego slučajevi kao što je ovaj. Upravo se time bavi firma Neuralink Elona Maska. Ovo je opis dokle su trenutno stigli, zajedno sa snimcima aktivnosti troje ljudi koji trenutno imaju ugrađen čip za povezivanje mozga i mašine:

Poslednja izmena:
Доста квалитетног знања и добрих упозорења за све нас али је питање има ли више ко од нас стрпљења за знање.

Kad smo kod AI, mozda ste videli ovaj intervju, novinarka ih je istresla iz gaca sa intervjuom i komentari su predobri

1750175698616.png

Major Andrew “Boz” Bosworth brings Meta’s surveillance expertise to the battlefield. The Harvard-trained engineer (Facebook’s 12th employee) built the data-harvesting infrastructure fueling Meta’s $140B ad empire. As Meta’s CTO, he championed AI development under the motto “efficiency over ethics,” overseeing facial recognition systems that now identify combatants in Ukraine. His commission grants unprecedented military access to global social data – precisely the resource needed to train Meta’s battlefield AI.

Ово ме подсети.
Врв сте виђали разне снимке западних система у Кини, Русији, Ирану, угл уз неке шок вести где се прича како су руси нешто заробили па се сад краде технологија све у 16. Е, то су уств детаљљно копије на којим тренирају НМ да распознаје непријатељске системе.

Сад, ово за фаце нзм колико је корисно, и овако доста војника има свашта преко лица

Juče je bio istorijski dan. U skladu sa najavama, u Ostinu je počeo da radi Teslin servis autonomnih taksi vozila bez vozača. Za razliku od konkurencije, ovo je čisti AI softver, nezvisan od lokacije korišćenja, koji se oslanja samo na kamere i koji nema posebna taksi vozila, već se na običnim Tesla automobilima samo ugradi nova verzija softvera. Tako je ovo samo prelazni test režim posle koga će svako moći da u svom Tesla automobilu ima istu verziju upravljačkog softvera.

Znači, juče je počela nova era standardnih, neizmenjenih, serijski proizvedenih privatnih automobila u kojima možete i da spavate dok vas vozi veštačka inteligencija. Pravi FSD. Tačno kako je Elon Mask još davno najavio da će biti.

Nema baš direktne veze sa veštačkom inteligencijom ali svakako ima veze sa firmom koja se često pominje ovde;

Pre neki dan taksista koji me je vozio mi ispriča kako jedna internacionalna firma za rent a car već neko vreme pokušava da se otarasi oko 30 000 Teslinih automobila. Zaboravih ime firme, ali kako on kaže pre izvesnog vremena su obnavljali flotu i kupili taj broj Tesle, koji su se pokazali kao lako kvarljivi i jako skupi za popravku i održavanje. Da ne bi bankrotirali, digli su kredite da kupe nova vozila drugih proizvođača, a Tesline automobile masovno prodaju po jeftinim cenima. Reče i da su skoro sve Tesle koje se viđaju po Beogradu zapravo ta vozila kupljena iz njihovog voznog parka.

Koliko je priča tačna, ne znam, ne pratim i nisam toliko upućen u tu temu.

Pogrešan fokus. Video "dokazuje", odnosno "obara", ono što niko ozbiljan ne tvrdi. Za sada je praktično pitanje samo da li je AI koristan, a ne da li je to inteligencija. Uzevši u obzir da još ne znamo ni šta je to inteligencija, očigledno da su i tobožnji "odgovori" na formalno neispravno pitanje samo slobodna mentalna vežba, a pre svega reklama firmi koje ulaži u AI. On međutim već sada jeste veoma koristan, pa će zato ostati i dalje se razvijati.

Nema baš direktne veze sa veštačkom inteligencijom ali svakako ima veze sa firmom koja se često pominje ovde;

Pre neki dan taksista koji me je vozio mi ispriča kako jedna internacionalna firma za rent a car već neko vreme pokušava da se otarasi oko 30 000 Teslinih automobila. Zaboravih ime firme, ali kako on kaže pre izvesnog vremena su obnavljali flotu i kupili taj broj Tesle, koji su se pokazali kao lako kvarljivi i jako skupi za popravku i održavanje. Da ne bi bankrotirali, digli su kredite da kupe nova vozila drugih proizvođača, a Tesline automobile masovno prodaju po jeftinim cenima. Reče i da su skoro sve Tesle koje se viđaju po Beogradu zapravo ta vozila kupljena iz njihovog voznog parka.

Koliko je priča tačna, ne znam, ne pratim i nisam toliko upućen u tu temu.
Tačno je.
Radi se o Hertz rentakar kompaniji. Bilo je dosta vesti o tome prošle godine

Ja baš prekjuče video jednu tu kršinu u službi taksi vozila. I baš sam pomislio e ovajdiće se ovaj sa tim kršem...

Znači to je to. Opet nam stižu otpaci. Tačnije otpaci otpadaka.

Nije to toliko loše za taksiste, vozila dolaze sa odredjenom garancijom, mada im nije jednostavno za servis ovde kod nas.
Njima je cena struje tj neplaćanje preskupog goriva br1 stavka a nabavljati polovnjake od taksi firmi iz Nemačke ili američkog rentakara, vrv im je svejedno.

Hertz se ukanalio jer je kupio ogromnu flotu tih vozila naveden Elonovim bajkama da će tim kolima rasti cena, da će se voziti sama, da će praviti novac vlasniku.
A njihov biznis model se oslanja dosta na prodaju polovnih vozila koja izgube neki procenat cene, ali Tesle su probile sva očekivanja u protekle dve godine, i još skupi troškovi popravke plus loš kvalitet za takvu upotrebu.

Izleda da u proračunima i senzorima
ima i fluidna merenja okruženja. Iznenadjujuca stabilnost pri vožnji.
Brisaci su samo za ugodjaj putnika.
Smeo bih da se prevozim tim vozilom
Pitanje je samo ponašanja u urbanoj sredini
gde iznenadnih promenjivih ii raznovrsnijih ima mnogo više nego na drumu.
Sve u svemu OK

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ris
Koji je trenutno najbolji AI chat? ja jedino koristim Chat GTP, potrebno mi je veoma jednostavne za početak stvari poput pripreme nekih mailova, prevodjenja, iznošenja informacija itd...
Možda kada malo savladam hteo bih da mi sam napravi neke u Exelu tabele za lakse praćenje stvari itd...

AI chet je najmanje zavodljiv.
Ostali ( Deep Seek, Gemy AI, Claude)
me nerviraju 😳 Mnogo učestalije recenicu moram da pišem sa
- ,, Ne, prikaži mi ... ,,-
jer zavodljivost im je primarna a površnost ogromna.

Poslednja izmena:
Koji je trenutno najbolji AI chat? ja jedino koristim Chat GTP, potrebno mi je veoma jednostavne za početak stvari poput pripreme nekih mailova, prevodjenja, iznošenja informacija itd...
Možda kada malo savladam hteo bih da mi sam napravi neke u Exelu tabele za lakse praćenje stvari itd...

Ne mislim da trenutno može bilo koji od njih da napravi sam tabelu u Excel-u. Oni su ipak generatori teksta. Ono što možeš jeste da ga pitaš za predlog strukture i eventualno neke formule, ali pitanje je da li bi uradio dobro taj posao.

Ne mislim da trenutno može bilo koji od njih da napravi sam tabelu u Excel-u.
Može itekako. Generiše tekst u formi tabele. Samo prompt mora da ti bude kristalno jasan ako nećeš da ti pobrka sve živo.
@Filip 01 ChatGPT ti je dovoljan za sve, uplati 20$ mesečno da te ne smara previše sa limitom analiza, i udri šta god želiš 😅

Može itekako. Generiše tekst u formi tabele. Samo prompt mora da ti bude kristalno jasan ako nećeš da ti pobrka sve živo.
@Filip 01 ChatGPT ti je dovoljan za sve, uplati 20$ mesečno da te ne smara previše sa limitom analiza, i udri šta god želiš 😅
Mozes i da koristis AI agente / MCP servere, i onda mogu i da koriste file sistem ili cak i druge programe:

Ali to vec zalazi u malo naprednije koriscenje AI-a.

Može da ti da predlog u formi teksta, mislio sam da ne može sam da generiše tabelu za tebe u Excelu.

Moze upravo mi je generisao sve sa ubacenim formulama
Edit: Chatgtp izbacio da preuzmem tabelu u Excel i kada preuzmem i otvorim odmah mi to prikazuje u Excelu, odlicna stvar.

Vrh