Šta je novo?

Vanredno zatvaranje ulica zbog snimanja, manifestacija, protesta i sličnog

Е баш трамвајски пребацују да буде пешачки до Аде, а пешачки код Ушћа би исто ваљало направити ширим (да може да се користи и за друмска возила у случају крајње нужде).

Ако је манифестација од општег интереса, и ако избор трасе која захтева заустављање саобраћаја у појединм деловима града заиста има смисла онда немам ништа против. Општи интерес може бити на пример већ поменито промовисање здравог начина живота, подизање еколошке свести, повећање туристичке атрактивности, обелажавање неког значајног историјког догађаја, верски обред....

Ко може одређивати шта је од општег интереса. Ја бих рекако једино градски функионери, а да ли би то радили како треба или користили ову привилегију за себичне интересе уместо општих, једино би се контролисало реакцијом јавности, у шта убрајам и градске изборе. Сад знам да то код нас не функционише како треба, али говорим чему треба тежити.

Када се нешто прогласи да је од општег интереса и да има смисла организовати манифестацију за заустављањем саобраћаја прво треба видети да ли то може бити у Недељу. Недеља јесте за многе радни дан, али да се не лажемо, то је (једини) дан када је интезитет саобраћаја знатно мањи у односу на остале дане, и саобраћај се може преусмерити без већи закрчења (осим ако не затворимо истовремено и Бранков мост и Газелу). Некад је ово немогуће, као на пример када се обележава неки значајан датум, али и тада се могу пикирати вечерњи термини и слично.

Да би све ово имало смисла не сме имати велики број оваквих манифестација, јер повећањем њиховог броја значај сваке поједеначне се губи позитивни ефекти нестају, а народ оправдана постаје нетрпељив према истим.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571525#p571525:2y0yvyvm je napisao(la):
paradox polje » Uto Okt 02, 2018 3:47 pm[/url]":2y0yvyvm]
Да би све ово имало смисла не сме имати велики број оваквих манифестација, јер повећањем њиховог броја значај сваке поједеначне се губи позитивни ефекти нестају, а народ оправдана постаје нетрпељив према истим.
Pa mislim da se baš oko ovoga slaže većina učesnika teme.

Manifestacije treba da se održavaju - čak i u centru, i to na ulicama - jer to daje ''živost'' gradu. Ali treba da se održavaju uz dozu umerenosti i razuma. Svaka čast onima koji imaju takav život da mogu svuda da stignu, i sve da obave - pešaka. Samo što ostatak ljudi (radnika ili tzv. posetilaca koji obavljaju poslovne aktivnosti), a pogotovu robe, vozila i ekonomije, ne funkcionišu tako već 200 godina. :D

A manifestacije koje bi se iselile iz centra i sa kolovoza, mogle bi da se smeste u pešačke zone i/ili rekreativne oblasti i šetališta.

Кад се изграде тунел до Деспота Стефана и нови шири мост на месту старог, онда ни затварање Бранковог неће имати страшне последице.

Ne postoji neko striktno pravilo za širinu staze, fora je što se ceo Brankov zatvara je u tome što kada se prvi polumaratonci vraćaju, začelje još nije prošlo u suprotnom smeru.

3 trake su neki minimum za prvih 5 kilometara.

Uz bolju organizaciju saobraćaja se može gužva smanjiti. Evo recimo prekjuče. Trčalo se kroz Bulevar Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Omladinskih brigada, Milutina Milankovića, Milentija Popovića. Zatvoren za saobraćaj je bio samo smer kako sam nabrojao ulice. U suprotnom smeru je saobraćaj bio dozvoljen. Poprečne ulice su bile blokirane, ali saobraćaj je bio puštan kada nije gužva. Najveća gužva na trasi je bila 10-20 minuta, sa tim, što su intervali kada su mogli da propuštaju vozila bili češći što su trkači odmicali.

E sad. Da li je bio problem da se suprotni smer (kuda je saobraćaj išao) pretvori u dvosmernu ulicu? U pitanju su široki bulevari, sa bar tri trake.

Moglo se to uraditi bez problema.

Najlakše je blokirati ulice (i koje treba, i koje ne treba) i slepo ne puštati vozila da preseku trasu i reći - mora tako, trka je u toku.

Lepo objasniše Paradox i Bender , a i Astrodule poslednjim postom. Nekada se znalo kada se i zbog čega zatvaraju ulice , i to je moglo da nabroji na prste jedne ruke , dok danas na prste jedne ruke možeš da nabrojiš slobodne dane bez neometanog kretanja ulicama. Tada se moglo istrpeti i zatvaranje ulica nedeljom ili subotom , jer si mogao da se organizuješ za taj jedan dan , uprkos tome što se i tada radilo nedeljom. Čak je i kod mene (trasa kojom političari idu na Dedinje) , kada je bila zatvarana , a bila je češće , mogao si da pređeš sa jednog na drugi kraj ulice , dok ti danas čak ni to ne dozvoljavaju , nego sve od Gazele do Dragiša Mišović blokirano , pa ti gledaj šta ćeš.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571508#p571508:1csj8z7x je napisao(la):
Bender Rodriguez » Tue Oct 02, 2018 1:55 pm[/url]":1csj8z7x]Za početak, zato što nije 10 minuta peške.

Za početak...

700-800 metara nije 10 minuta? Vazi...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571506#p571506:2amyz93r je napisao(la):
loyola » Uto Okt 02, 2018 2:53 pm[/url]":2amyz93r]Jedino sto mi smeta kada se zatvori grad je gej parada, ne zato sto je to gej parada nego zato sto ni peske ne mogu da prodjem kroz neke delove grada.
Koliko god da sam za razumno zatvaranje ulica uz iznalaženje i drugih rešenja a da svi budu zadovoljni, toliko sam protiv gej parada ali ne samo zbog ovoga što ti navodiš već zbog njene višestruke štete.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571557#p571557:3r5k6ng4 je napisao(la):
loyola » Uto Okt 02, 2018 6:32 pm[/url]":3r5k6ng4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571508#p571508:3r5k6ng4 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Tue Oct 02, 2018 1:55 pm[/url]":3r5k6ng4]Za početak, zato što nije 10 minuta peške.

Za početak...

Za početak , nije sve u pešačenju od Savskog trga do Zelenog venca. Kao drugo , nije uvek i svuda potrebno preći 700m da bi se zaobišla gužva. Kao treće , nije Beograd jedna velika ravnica , poput većine Vojvođanskih gradova , niti je na brežuljcima poput Rima , već na brdima , od kojih su neka pod takvim uglom i dužinom , da pojedini ljudi nisu u stanju fizički da idu peške tuda , a to je , primera radi , jedini prohodan put u datom trenutku. Kao četvrto , i kao poslednje , da smo se mahom ulenjili , jesmo , ali ne svi , te tako ne možemo sebe i svoju fizičku izdržljivost da poredimo sa drugima , zato što bi bilo glupo , u šta sam više puta imao priliku da se lično uverim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571557#p571557:51jc6uos je napisao(la):
loyola » Uto Okt 02, 2018 6:32 pm[/url]":51jc6uos]
Odakle tebi ideja da svi imaju da pređu samo te neke kratke i idealne trase? I da zatvaranje neke ulice remeti samo nju, i 2 okolne u krugu od 50 metara?

Hteo sam da stavim primere u spoiler ali iz nekog razloga ne radi pa moram ovako nažalost. Skratio sam koliko mogu.

Nike trka: trebalo je od Beograđanke da stignem do Vidikovca. Spustim se do N.fronta i skontam da je pored okretnica St trg i Trg Republike zatvoren i Zeleni Venac(i ko zna šta još na NBG). Spustim se do Nemanjine gde me dočeka reka trkača. Čekao sam dobrih 20 minuta, nadajući se da će proći ali pošto joj nije bilo kraja, protrčao sam kad su se malo proredili. Da stvar bude još bolja, skapiram da mi okretnica u Savskoj ništa ne znači. Kneza Miloša je prohodna od Nemanjine, ali džaba kad JGP vozila ne dolaze. Na kraju sam pešaka došao do Višegradske i tu čekao dodatnih pola sata prve 23ke i 37ice. Naravno krcate. Bačeno vreme: 50 minuta. A pređeno 400 metara.

Gej parada: Išao kolima van grada. Prvi dogovor da nas na Slaviji pokupi čovek kolima. Do same Slavije sam morao da idem okolo naokolo preko Bulevara i Beogradske. Pola sata tabananja i traženja prvog skretanja na desno (ka Slaviji). Uz to, čovek koji je dolazio po nas je takođe dodatno kasnio zbog gužvi koje su nastale oko Brankovog. Bačeno vreme: 30 minuta. Kasnije u povratku u grad i dalje gužvetina. Još malo bačenog vremena.

Pešačka subota: rođaka koja ne može normalno da hoda došla u goste i idemo u restoran u centru. Pošto kolima ne može da se priđe (ne mislim na parking nego na ''istovar'' putnika), žena je morala da izađe par blokova dalje pa da je polako vodimo 200 metara do samog restorana.

''Litija'' ''vernika'' što brane ''manastir'': Prijatelj i ja idemo po komad nameštaja. Da, baš tako. Došao čovek da mi pomogne da donesem nešto za šta nema isporuke, a preveliko je za ruke. Dakle ne mogu peške. Idemo ka Bulevaru. U Kolarčevoj naiđemo na čep. Trideset sektaša, krečući se najsporijim hodom koji sam ikad video, se rasprostrlo širom ulice i odbijaju da se sklone jer ih policija čuva. Išli su do Pošte, tako da smo se načekali dobrih 20 minuta pre nego što smo se dokopali Bulevara.

To su tri situacije koje su se desile meni lično, u poslednjih mesec dana, ne računajući ovu četvrtu koja je bila malo ranije. Tu su zatim razna svakodnevna snimanja, zatvaranje Autokomande zbog hordi navijača, zatvaranje ulica pa i okretnica kad god prolazi neko sa stranim tablicama (ne mora da bude visoki državnik, zatvoriće naši ulice čak i za Merkelinu sekretaricu), zatvaranje saobraćaja za Final Four, zatvaranje za ovu Rolerijadu, za onu biciklističku trku...

Tako da, lepo te molim - nemoj da mi pričaš da se radi o blagom pešačenju. Slobodno reci da tebi to ne smeta, ali poštedi me tih priča kako se sve te situacije mogu rešiti pešačenjem, i to ''minimalnim'', ''za samo 10 minuta''... :roll: I tako svakog drugog-trećeg dana...
Ako ti svuda ideš i sve obavljaš nogama, to je super i svaka čast za to. Ali ima nas lenjih i zakržljalih kojima je ipak neophodno prevozno sredstvo i/ili otvorene ulice po gradu da bismo mogli da obavljamo svoje svakodnevne aktivnosti. I ma koliko čudno zvučalo - ne, te aktivnosti se ne svode na vozikanje Kadilakom po kraju u Snoop Dogg stilu da budemo viđeni, nego na završavanje raznih obaveza i poslova bez kojih ne možemo. Mislim kad smo već došli dotle da treba da obrazlažem šta će nekome prevozno sredstvo, u gradu, u 2018. godini... :roll:

A sada zamislimo i situaciju da neko mora dete hitno da odveze na kliniku jer mu je drugo dete zaturilo zrno pasulja u nos kao što je mom. Tu su sekunde u pitanju, kako nam je lekar rekao. Ovo je samo jedan od primera kada zbog famoznih vanrednih zatvaranja neko može da strada.

Na kraju, zbog čega bi se zatvaranje ulica zbog maratona svrstalo u vanredno zatvaranje ako se zna, makar okvirno, kog datuma i meseca u godini se održava? Vanredni su protesti i ništa više.

Зато мора да се увек обезбеди алтернативан прављц, да нема насеља одсечених од здравствених установа.

Datumi za BG maraton za 2019. su već poznati, isplanirajte blagovremeno i prikladno svoje obaveze.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571576#p571576:10eva6v9 je napisao(la):
Marcus Lupus » Uto Okt 02, 2018 8:22 pm[/url]":10eva6v9]Datumi za BG maraton za 2019. su već poznati, isplanirajte blagovremeno i prikladno svoje obaveze.
Znači da precrtam odmah sve vikende, utorke i četvrke u 2019?

Kul. Baš kul.
emoji4.png

Inače opet zatvaranje za vikend, ovaj put zbog Rolerijade
https://www.blic.rs/vesti/beograd/bloka ... og/dnb6x6w

Vidim baš su uviđavni. Nisu hteli da dodatno blokiraju saobraćaj prošlog vikenda , nego su to rešili da to urade ovog vikenda , samostalno. Nema šta , baš zrelo razmišljanje organizatora. Ovom prilikom bih im se od srca zahvalio što su tako uviđavni , i što , za razliku od drugih , brinu o ostalim građanima.

Dobro je, počeo sam da kriziram. Čitavih pet dana bez nekih opstruiranja i ograničavanja... Ne osećam se kao da sam u Beogradu.

Evo pešačka subota je u toku, ako je to to, ili već zbog nečega je zatvorena Srpskih vladara ulica. Nisam do sada ovako prošetao ovuda, bez automobilske buke, a i skoro bez prolaznika [FACE WITH TEARS OF JOY]. Veoma prijatno iskustvo.

Treba Vam grad na prodaju ili izdavanje? Došli ste na pravo mesto! Pogledajte naš asortiman i uverite se zašto Beograd važi kao jedno od najpovoljnih vašarišta za sve one radnje i potrebe koje ne možete da obavljate u svojoj zemlji!

Imamo bogatu ponudu gradskih kvartova za izdavanje na vikend!

Kolovozi...

Pogledajte prilog 9
Trotoari...
Pogledajte prilog 10
Parking mesta...
Pogledajte prilog 8
Fasade...
Pogledajte prilog 5
Lokali...
Pogledajte prilog 6
Parkovi...
Pogledajte prilog 7
Zaboravite kulise! Mi imamo ceo grad spreman za Vas i Vaše snimanje!
Pogledajte prilog 1

Ako vam pak treba direktan prilaz do odredišta uz ekskluzivna parking mesta tik ispred ulaza, imamo i to!
Pogledajte prilog 4
Izaberite neki od gradskih trgova i pošaljite nam svoju listu zahteva koju ćemo Vam rado ispuniti po najpovoljnijoj mogućoj ceni! Naši ljubazni i profesionalni portiri i nosači prtljaga u specijalno opremljenim vozilima i uniformama će se pobrinuti za sve Vaše potrebe i želje!
Pogledajte prilog 3
Umorni od razgledanja? Razumemo Vas. Previše dobrih ušteda na tako malom prostoru!

Dok razmišljate, prošetajte glavnom gradskom štraftom i vidite ima li još nešto što možemo da zatvorimo za Vas!

Pogledajte prilog 2

Pozovite odmah! 0800 - R E N T A G R A D ili posetite naš sajt i uverite se i sami zašto Beograd ponosno čuva i zadržava titulu Evropskog Bangkoka! Pozovite još danas i ostvarite dodatni popust na ionako najniže tarife za zatvaranje javnih prostora u celoj Evropi!

Izgleda da ti je toliko dosadno u zivotu da ides okolo i slikas zatvaranje citavih 500 metara nekoliko ulica. Kukas kako svake nedelje zatvaraju nesto, nisam znao da zivis u Knezu pa ti je problem sto ne mozes da odes u taj Shop and Go na raskrsnici. Protegni malo noge, udahni vazduh.

A ti znaš gde ja živim i šta danas radim pa daješ sebi za pravo da pišeš takve zajedljive gluposti?

Inače interesantno kako nisi ništa odgovorio na onaj post gde sam ti nabrojao svoja lična iskustva sa zatvaranjima u poslednjih mesec dana i zašto to škodi gradu i ljudima u njemu.

Na slikama je sve, ali bukvalno sve, samo ne Knez. Dragi moj pešaku i poznavaoče sopstvenog grada...

P.S.
Pa ako sam prešao 500 metara da uslikam sve ovo, valjda treba da me pohvališ za to, a ne da me grdiš! :lol:

Kuku meni, šta bi mi loyola rekao za više od 100 fotki u samo jednom danu? Ipak mi nije jasno, ako nešto fotografišem podrazumeva se da sam na nogama i van stana, i šta je u tome loše?
Pričali su mi za slučaj kada je neko napao devojku zbog čega visi na forumu a da nije znao da je devojka invalid u kolicima. Naravno, ovim ne podržavam preterano trošenje vremena na forumašenje, ali isto tako ne zameram ako je to nečija odluka.

Pa to je poznati mehanizam kojim se neki ljudi služe na našim forumima a i u politici. Da nisam uslikao ništa, loyola bi rekao kako preuveličavam. E pošto sam uslikao sve, i to u vremenskom periodu od 15 minuta, onda je priča odvedena u ''eto, ti nemaš pametnija posla nego da slikaš okolo!'' smeru.
S druge strane, kad sam na svom primeru, iz svog ličnog iskustva, objasnio kako izgleda kad se grad zatvara svaki vikend i to bez ikakvog planiranja i razmatranja... onda sam na to dobio ćutanje.

To je ta doktrina kod nekih ljudi, šta god da uradiš, šta god da kažeš, uvek će se izvući neki razlog da se tvoji argumenti odbace. Ili preuveličavaš i nemaš dokaze, ili si zadrt i ostrašćen ako imaš dokaze, ili si politički motivisan, ili ne kapiraš širu sliku, ili nešto peto... Uvek se nađe neki izgovor.

Vrh