Kada sam rekao privatnik , pod tim sam mislio i na:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571430#p571430:2tfwu4r5 je napisao(la):
laki72 » Uto Okt 02, 2018 11:05 am[/url]":2tfwu4r5]
Nadam se da ce ga se setiti i kada eventualno naidju na zatvorena vrata samoposluge, bakalnice, 'brze hrane'...
Naravno, ne zelim im da nema lekara u dezurnom domu zdravlja, BAS u nedelju i BAS kada danas-sutra njihovo dete bude imalo opstrukciju disanja, ili napad kaslja, ali pametan covek bi to svakako uzeo o mogucu opciju, pre nego svoje rekreiranje ili drustvene aktivnosti stavi ispred onih koji idu na radno mesto.
Pri tom , nisam jedino i isključivo mislio na ono što misle neki i nikako na način na koji je predstavljeno , a lepo objašnjeno:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571430#p571430:2tfwu4r5 je napisao(la):
laki72 » Uto Okt 02, 2018 11:05 am[/url]":2tfwu4r5]Dakle, nedeljom samo rade mazohisti zaposleni kod bahatog privatnika?
I ko ih šiša dal ce stici na vreme na posao?
Hm, interesantan stav.
Pored toga , nije problem u sledećem:
Marcus Lupus":2tfwu4r5 je napisao(la):
Ljudi imaju prava i potrebu i da žive u gradu, a to podrazumeva za neke i da 1-2 puta godišnje trče maraton. Zaista nismo svi dužni da budemo taoci nečijeg šefa-psihopate.
Problem je u tome što imamo 1 - 2 maratona godišnje , 1 - 2 triatlona , 1 - 2 polumaratona , 1 - 2 5K trku , 1 - 2 10K trku , 1 - 2 trke zadovoljstva , 1 - 2 humanitarne trke , 1 - 2 rolerijade , 1 - 2 trke deda mrazeva , 1 - 2 trke boja , 1 - 2 parade ovih , 1 - 2 parade onih , 1 - 2 proslave titula , 1 - 2 proslave ulaska u evro takmičenja , 1 - 2 proslave osvajanja kupa , karnevali , obeležavanje značajnih datuma u I i II svetskom ratu , promocija vojnih akademaca , prenosi utakmica određenom prvenstva u sportu na javnom mestu ,litije , posete stranih zvaničnika... Ukupan zbir svih tih nabrojanih dešavanja u konačnom poretku ne daje za rezultat par puta godišnje zatvaranje ulica , nego možda sveukupno mesec dana bez zatvaranja ulica. A to vrlo lako može da izračuna svako ko je imao više od 2 iz matematike.
Kao jedno od rešenja bi bilo pogodno i ovo:
Дошљак":2tfwu4r5 je napisao(la):
Али није неопходно за маратон затварати најбитније мостове и саобраћајна чворишта. Шта би фалило да се организује маратон од хотела Југославија до блокова па преко новог пешачком моста на Аду, круг око језера и онда уз обалу право до 25. маја? Или је битнији селфи на празном Бранковом мосту док у потзадини лупа Драгољуб Ђуричић?
Što se tiče prava i potreba da se živi u gradu , nevezano za odlazak na posao vikendom , valjda i ona osoba koja ne trči ili ne učestvuje u ostalim "manifestacijama" ima pravo da može komotno da ode do neke radnje da obavi kupovinu (dalje od lokalne prodavnice) , da ode kod rođaka (prijatelja), da odvede dete naq proslavu rođendana nekog od njegovih drugara , da odu u pozorište (bioskop) , da se prošetaju Kaemegdanom... , a ne da bude taoc ljudi koji učestvuju na gore pomenutim dešavanjima. Ako se već traži razumevanje za organizatore i učesnike od strane neučesnika , onda se isto tako ima i puno pravo od strane neučesnika da se traži isto. Ali , dokle god ne postoji razumevanje organizatora i učesnika , neće se ništa promeniti na bolje. Pogotovu ne sa ovakvim idejama:
astrodule":2tfwu4r5 je napisao(la):
Ja jesam za što više trka kroz centar grada jer nam je nacija u užasnom fizičkom stanju. Broj trkača je sve veći i veći i to ne može da škodi i sigurno je jedan od razloga i veći broj trka centralnim ulicama.
Razlog zašto se sa ovim ne slažem , iako cenim to što radi citirana osoba , je što je to kontraproduktivno , tj. neće se što većim brojem trka povećati broj trkača , a samim tim i broj zdravijih ljudi. Naprotiv , ovim će se samo povećati broj "trkača" , koji su tu čisto zbog toga da bi mogli da napišu na FB ili drugim društvenim mrežama , kako su učestvovali na trkama i postave sliku. Velika je razlika između onih koji prođu kroz cilj i onih koji krenu sa starta pa na prvom zgodnom mestu uhvate "krivinu". Onaj ko neće da trči zarad sopstvene dobrobiti po zdravlje , ne možeš ga ni pod pretnjom smrću pištoljem , naterati da izađe i trči.
Primera radi , ja sam fizički baš aktivan , iako ne trčim i nisam zaluđenik za teretanu (ne posećujem istu). Moja "disciplina" bi se mogla okarakterisati kao miks brzog hodanja i planinarenja. Gotovo svakodnevno upražnjavam istu , što svojevoljno , što zbog nekih drugih okolnosti , pa opet nikad nisam imao potrebu da učestvujem u svim tim trkama.
astrodule":2tfwu4r5 je napisao(la):
Zatvaranje ulica nedeljom bi nam mnogo lakše palo da je nedelja zaista pravi neradni dan (kao npr u Nemačkoj ili Austriji i većem delu Zapadne Evrope).
Najlakše mi padne kada mogu slobodno da se krećem kroz grad , bez obzira dal bio radni dan , vikend ili zaista neradni dan , bez obzira dal se održava neka "manifestacija". A to smo već više puta spomenuli , da način organizacije života u inostranstvu i ovde nije isti , kao i da tamo u gotovo svim većim gradovima postoji i metro / železnica (podzemna / nadzemna) , kojom mogu da se "premoste" gužve.
P.S.
Slažem se i sa onim što je napisao Bender u poslednja dva posta.