Šta je novo?

Vanredno zatvaranje ulica zbog snimanja, manifestacija, protesta i sličnog

Slažem se. U gostovanju je spomenuto ono što smo smo ovde pominjali kao alternativu: Ada Ciganlija i Ušće. Ali da to bude tako organizovano da ne remeti saobraćaj i funkcionisanje građana , a ne k'o onaj triatlon nedavno , održavao se na Adi Ciganliji a blokirao sve od Sajma do Žarkova , a i malo šire , a po planu nije bilo predviđeno da uopšte idu kolovozom.

1. Nova godina
2. Nova godina
3. Nova godina
beogradski mataron je izgubio legitimitet "znacajnog"sportaskog dogadjaja ucescem tek trece lige maratonaca..
sve ostalo tamo gde ce minimalno da ometa funkcionisanje grada.

Jel ima negde na netu taj snimak jutarnjeg programa gde Vesić priča o zatvaranju ulica? Ja tražio al ne mogu da nađem.

tzoran1":11bfvs9f je napisao(la):
1. Nova godina
2. Nova godina
3. Nova godina
beogradski mataron je izgubio legitimitet "znacajnog"sportaskog dogadjaja ucescem tek trece lige maratonaca..
sve ostalo tamo gde ce minimalno da ometa funkcionisanje grada.

Pritisak za organizovanje raznoraznih trka će samo rasti, jer će se broj zainteresovanih stalno povećavati, tako da ne bi bilo lepo da ostanemo bez BG maratona, a da preteknu reklamne trke.

Sve ovo je vrlo dosadno i predvidivo pošto su zemlje prvog sveta kroz ovo prošle, pa zatim i novopriključeni EU blok, a sad je red i na večno odocnjenu Srbiju da pogleda istini [korporativnom kapitalizmu] u oči.

Mislim da je negde realno zalagati se za optimalno, a ne minimalno, ometanje saobraćaja.

Zalaganje za optimalno ometanje saobraćaja? :roll: Nekima je baš zanimljivo u životu kad neumorno pokušavaju da sva ta čuda opravdaju izgovorima na kojima bi im i političari pozavideli. Ometanje saobraćaja je ometanje saobraćaja i tačka. Ko god je radio ili radi kod privatnika , vrlo dobro zna da njih ne interesuje to što ja ili neko drugi ne može da stigne na vreme na posao zbog neke trke , protesta , proslave , parade , litije i sl. Znam ljude koji su zbog ovih stvari ili ostali bez posla , ili ga jedva sačuvali.
A tek one priče kako se ne razume šta ima nedeljom da se ide bilo gde u grad i da se uopšte koriste kola pritom. :roll:
Nije sve u životu uzeti lovu od roditelja da bi se otišlo do lokalne prodavnice i nakon toga blejati na klupi.

Takođe nije sve u životi ni stizati nedeljom na posao u minut kod "privatnika" koji očito najbrutalnije mobinguje svoje zaposlene. Ljudi imaju prava i potrebu i da žive u gradu, a to podrazumeva za neke i da 1-2 puta godišnje trče maraton. Zaista nismo svi dužni da budemo taoci nečijeg šefa-psihopate.

Али није неопходно за маратон затварати најбитније мостове и саобраћајна чворишта. Шта би фалило да се организује маратон од хотела Југославија до блокова па преко новог пешачком моста на Аду, круг око језера и онда уз обалу право до 25. маја? Или је битнији селфи на празном Бранковом мосту док у потзадини лупа Драгољуб Ђуричић?

Одлазак на посао или код лекара су егзидтенцијалне активности, маратон је рекреација.

Džaba pričate i objašnjavate, vidite da čovek u svemu vidi neki govor mržnje i netoleranciju. A čim je u diskusiju počeo da uvlači i Vučića, koji ruku na srce ovaj put stvarno nema ama baš nikakve veze sa temom i problematikom... jasno ti je da je uzalud raspravljati.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571421#p571421:a4fhflwv je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Okt 02, 2018 10:46 am[/url]":a4fhflwv]Džaba pričate i objašnjavate, vidite da čovek u svemu vidi neki govor mržnje i netoleranciju. A čim je u diskusiju počeo da uvlači i Vučića, koji ruku na srce ovaj put stvarno nema ama baš nikakve veze sa temom i problematikom... jasno ti je da je uzalud raspravljati.

a-a-ali moja pravaaa kmeeeeeeeee :cry:

a sad ozbiljno, dal je moguce da covek ne moze da ukapira da se radnim danima (cak neko i subotom) radi a vikendom obavljaju kupovine jer to radim danima ne moze da se stigne?

Dakle, nedeljom samo rade mazohisti zaposleni kod bahatog privatnika?
I ko ih sisa dal ce stici na vreme na posao?
Hm, interesantan stav.
Nadam se da ce ga se setiti i kada eventualno naidju na zatvorena vrata samoposluge, bakalnice, 'brze hrane'...
Naravno, ne zelim im da nema lekara u dezurnom domu zdravlja, BAS u nedelju i BAS kada danas-sutra njihovo dete bude imalo opstrukciju disanja, ili napad kaslja, ali pametan covek bi to svakako uzeo o mogucu opciju, pre nego svoje rekreiranje ili drustvene aktivnosti stavi ispred onih koji idu na radno mesto.

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk

Ja jesam za što više trka kroz centar grada jer nam je nacija u užasnom fizičkom stanju. Broj trkača je sve veći i veći i to ne može da škodi i sigurno je jedan od razloga i veći broj trka centralnim ulicama.

Zatvaranje ulica nedeljom bi nam mnogo lakše palo da je nedelja zaista pravi neradni dan (kao npr u Nemačkoj ili Austriji i većem delu Zapadne Evrope).

Mislim da se uticaj gradskih trka i promocija na navike zdravog života kod pojedinaca enormno preuveličavaju. Ko je naučen da brine o zdravlju, on će se sam pobrinuti za to, uvek, svugde i u svim okolnostima. Ko nema taj deo svesti, teško da će trka da ga motiviše da to radi.

To je kao kad slušam argumente u korist služenja vojnog roka. Naravno ima argumenata za to koji su sasvim na mestu, ali se onda nađu oni koji kažu kako ''omladina nikad nije bila u gorem stanju'' i kako bi vojni rok sve to popravio. Onda premotam malo film i shvatim da su parkovi i tereni i dalje dosta puni dece i mladih, i da nikad pre nisam znao toliko ljudi starosti do 40 godina koji se bave nekim sportom, hobijem ili fizičkom disciplinom. I da i pored svih promena (brza hrana, sedenje pred ekranima, rokanje šećerima, napitcima, alkoholom, sve više kola i/ili voženja GSPom...) i dalje ne mogu da se setim više od 10 ljudi tog uzrasta koji imaju preko 20 kg viška. Mislim naravno i 20 kg je i dalje mnogo, i 10 je previše. Ali hoću da kažem da ni sa dolaskom raznih modernih trendova, prosečno zdravlje Srba se nije mnogo promenilo, te ne vidim čemu panika. Ne vidim da smo po tom pitanju danas, da tako kažem - bliži Amerima nego što smo bili pre 20 ili 30 godina. A ako se i pojavilo 100.000 preterano gojaznih više, pojavilo se 200.000 onih koji treniraju ko životinje (mislim u poz. smislu) svaki dan. Možda sport ne uživa baš isti status u današnjoj Srbiji kao pre 20 godina, ali treniranje u globalu je itekako popularno i u rastu. Svi danas nešto treniraju.

Nas više satiru nezdrave navike, stres i izbegavanje doktora i pregleda nego neko generalno udebljavanje nacije.

Na kraju krajeva neka bude više trka, ali ne kroz centar i ne po ulicama. S time ne mogu da se složim. Uostalom tumbanje kolena i članaka po tvrdom asfaltu uopšte nije dobro po telo. Pogotovu ne na tim velikim razdaljinama od preko 10 km koje se se prelaze u jednom cugu. Za razliku od svakodnevnog džogiranja pored reke gde čovek pređe 5 do 10 km i ne više (što opet troši zglobove, ali ne toliko).

tacno, ja npr ne mogu duze od 10-15 kilometara da setam po asfaltu, pocnu me bole tabani, moram da odmorim, a po travi/zemlji mogu dosta duze

Нек буде нека манифестација и на Палилули нпр. и Звездари, Вождовцу, има ту доста лепе природе за физичке активности, а има и доста становника у тим општинама.

Samo da spomenem da trkači imaju manje problema sa kolenima od netrkača. Naime, česti pokreti kolena pospešuju lučenje hrskavice (uprošteno govoreći). Druga je stvar što ljudi imaju loše patike i lošu tehniku, a možda i neku urođenu sklonost ka trošenju hrskavice, kostiju.

Još jedna stvar koju sam spoznao pre neki dan od jednog uvaženog člana ovog foruma, je i da mnogi problemi krenu sa lošom kičmom, pa se onda stres prenosi na neki drugi deo tela, a to često budu kuk i kolena.

A da bi bila zdrava kičma, potrebno je imati dobra i jaka leđa (i trbušnjake, ali ne ove spoljne što se vide, nego unutrašnje), a to se ne vidi, pa nije popularno u teretanama gde se samo "cepaju" grudi i biceps.

Sve je to povezano sa ukupnim stanjem nacije i lošim navikama i čini jednu spiralu koja se sve više odmotava...

S tim se (većinski) slažem. Ali ipak smatram da ima boljih mesta za trke nego po centru. Na stranu sad priča o gužvama, mislim da je na kraju krajeva i lepše kad može da se trči što je moguće više po prirodi i pravim stazama (npr oko Ade, pa makar ona bila samo delić rute) nego po asfaltu i rupama okruženih betonom.

Kada sam rekao privatnik , pod tim sam mislio i na:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571430#p571430:2tfwu4r5 je napisao(la):
laki72 » Uto Okt 02, 2018 11:05 am[/url]":2tfwu4r5]
Nadam se da ce ga se setiti i kada eventualno naidju na zatvorena vrata samoposluge, bakalnice, 'brze hrane'...
Naravno, ne zelim im da nema lekara u dezurnom domu zdravlja, BAS u nedelju i BAS kada danas-sutra njihovo dete bude imalo opstrukciju disanja, ili napad kaslja, ali pametan covek bi to svakako uzeo o mogucu opciju, pre nego svoje rekreiranje ili drustvene aktivnosti stavi ispred onih koji idu na radno mesto.
Pri tom , nisam jedino i isključivo mislio na ono što misle neki i nikako na način na koji je predstavljeno , a lepo objašnjeno:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571430#p571430:2tfwu4r5 je napisao(la):
laki72 » Uto Okt 02, 2018 11:05 am[/url]":2tfwu4r5]Dakle, nedeljom samo rade mazohisti zaposleni kod bahatog privatnika?
I ko ih šiša dal ce stici na vreme na posao?
Hm, interesantan stav.
Pored toga , nije problem u sledećem:
Marcus Lupus":2tfwu4r5 je napisao(la):
Ljudi imaju prava i potrebu i da žive u gradu, a to podrazumeva za neke i da 1-2 puta godišnje trče maraton. Zaista nismo svi dužni da budemo taoci nečijeg šefa-psihopate.
Problem je u tome što imamo 1 - 2 maratona godišnje , 1 - 2 triatlona , 1 - 2 polumaratona , 1 - 2 5K trku , 1 - 2 10K trku , 1 - 2 trke zadovoljstva , 1 - 2 humanitarne trke , 1 - 2 rolerijade , 1 - 2 trke deda mrazeva , 1 - 2 trke boja , 1 - 2 parade ovih , 1 - 2 parade onih , 1 - 2 proslave titula , 1 - 2 proslave ulaska u evro takmičenja , 1 - 2 proslave osvajanja kupa , karnevali , obeležavanje značajnih datuma u I i II svetskom ratu , promocija vojnih akademaca , prenosi utakmica određenom prvenstva u sportu na javnom mestu ,litije , posete stranih zvaničnika... Ukupan zbir svih tih nabrojanih dešavanja u konačnom poretku ne daje za rezultat par puta godišnje zatvaranje ulica , nego možda sveukupno mesec dana bez zatvaranja ulica. A to vrlo lako može da izračuna svako ko je imao više od 2 iz matematike.
Kao jedno od rešenja bi bilo pogodno i ovo:
Дошљак":2tfwu4r5 je napisao(la):
Али није неопходно за маратон затварати најбитније мостове и саобраћајна чворишта. Шта би фалило да се организује маратон од хотела Југославија до блокова па преко новог пешачком моста на Аду, круг око језера и онда уз обалу право до 25. маја? Или је битнији селфи на празном Бранковом мосту док у потзадини лупа Драгољуб Ђуричић?
Što se tiče prava i potreba da se živi u gradu , nevezano za odlazak na posao vikendom , valjda i ona osoba koja ne trči ili ne učestvuje u ostalim "manifestacijama" ima pravo da može komotno da ode do neke radnje da obavi kupovinu (dalje od lokalne prodavnice) , da ode kod rođaka (prijatelja), da odvede dete naq proslavu rođendana nekog od njegovih drugara , da odu u pozorište (bioskop) , da se prošetaju Kaemegdanom... , a ne da bude taoc ljudi koji učestvuju na gore pomenutim dešavanjima. Ako se već traži razumevanje za organizatore i učesnike od strane neučesnika , onda se isto tako ima i puno pravo od strane neučesnika da se traži isto. Ali , dokle god ne postoji razumevanje organizatora i učesnika , neće se ništa promeniti na bolje. Pogotovu ne sa ovakvim idejama:
astrodule":2tfwu4r5 je napisao(la):
Ja jesam za što više trka kroz centar grada jer nam je nacija u užasnom fizičkom stanju. Broj trkača je sve veći i veći i to ne može da škodi i sigurno je jedan od razloga i veći broj trka centralnim ulicama.
Razlog zašto se sa ovim ne slažem , iako cenim to što radi citirana osoba , je što je to kontraproduktivno , tj. neće se što većim brojem trka povećati broj trkača , a samim tim i broj zdravijih ljudi. Naprotiv , ovim će se samo povećati broj "trkača" , koji su tu čisto zbog toga da bi mogli da napišu na FB ili drugim društvenim mrežama , kako su učestvovali na trkama i postave sliku. Velika je razlika između onih koji prođu kroz cilj i onih koji krenu sa starta pa na prvom zgodnom mestu uhvate "krivinu". Onaj ko neće da trči zarad sopstvene dobrobiti po zdravlje , ne možeš ga ni pod pretnjom smrću pištoljem , naterati da izađe i trči.
Primera radi , ja sam fizički baš aktivan , iako ne trčim i nisam zaluđenik za teretanu (ne posećujem istu). Moja "disciplina" bi se mogla okarakterisati kao miks brzog hodanja i planinarenja. Gotovo svakodnevno upražnjavam istu , što svojevoljno , što zbog nekih drugih okolnosti , pa opet nikad nisam imao potrebu da učestvujem u svim tim trkama.

astrodule":2tfwu4r5 je napisao(la):
Zatvaranje ulica nedeljom bi nam mnogo lakše palo da je nedelja zaista pravi neradni dan (kao npr u Nemačkoj ili Austriji i većem delu Zapadne Evrope).
Najlakše mi padne kada mogu slobodno da se krećem kroz grad , bez obzira dal bio radni dan , vikend ili zaista neradni dan , bez obzira dal se održava neka "manifestacija". A to smo već više puta spomenuli , da način organizacije života u inostranstvu i ovde nije isti , kao i da tamo u gotovo svim većim gradovima postoji i metro / železnica (podzemna / nadzemna) , kojom mogu da se "premoste" gužve.

P.S.
Slažem se i sa onim što je napisao Bender u poslednja dva posta.

Solecare, bravo što si nabrojao sve ove manifestacije zbog kojih se zatvara grad. Kažem ja, kad bismo beležili sve njih u toku godine, jasno bi se videlo koliko je to otišlo predaleko. Ako laže moj subjektivni osećaj, beležnik u kalendaru ne bi lagao.

Ajd videćemo hoće li sad nakon Vesićeve reakcije nešto biti promenjeno. Mada znajući njega, ne uzdam se ja mnogo u to, bar dok ne vidim prve konkretne rezultate.
(ma koliko to smetalo dežurnim forumskim Kalimerima)

Evo ovako.
Beogradski maraton da se trci od Obrenovca do BGD sto je tacno 42 km. Cilj najbolje ispred vile u Uzickoj broj 23 gde ce pobednik da javi srecnu vest da je vladajuca patija trijumfovala u bitki za MZ Mala Mostanica. Nagrada bure "tomovace" :vops:

Jedino sto mi smeta kada se zatvori grad je gej parada, ne zato sto je to gej parada nego zato sto ni peske ne mogu da prodjem kroz neke delove grada.

Sve ostalo mi nije problem, svaki dan prelazim 8-10 km peske. I ne mogu da shvatim one koji kukaju kako im je svaki vikend zatvoren grad, linije preusmere, npr nema Zelenjaka nego Savska kao okretnica, 10 minuta peske nece nikog ubiti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571489#p571489:29mxri11 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Okt 02, 2018 1:45 pm[/url]":29mxri11]Solecare, bravo što si nabrojao sve ove manifestacije zbog kojih se zatvara grad. Kažem ja, kad bismo beležili sve njih u toku godine, jasno bi se videlo koliko je to otišlo predaleko. Ako laže moj subjektivni osećaj, beležnik u kalendaru ne bi lagao.

Ajd videćemo hoće li sad nakon Vesićeve reakcije nešto biti promenjeno. Mada znajući njega, ne uzdam se ja mnogo u to, bar dok ne vidim prve konkretne rezultate.
(ma koliko to smetalo dežurnim forumskim Kalimerima)
Ovo je samo jedan delić onoga što mi je palo prvo na pamet.

Slažem se, treba se zalagati za optimalno rešenje tj. treba ostaviti valjane alternativne pravce i ne zatvarati glavne mostove.
Дошљак":1md8u7mj je napisao(la):

Одлазак на посао или код лекара су егзидтенцијалне активности, маратон је рекреација.

Да се лепо поред пешачког моста од блокова до Аде направи и још пешачки од МСУ до Бетонхале, добили би смо два преласка преко Саве.

Pitanje je da li bi pešački most imao dovoljnu širinu. Ne znam koje su tačno propozicije da bi neka ulica ili most mogao da se koristi za maraton, možda neko može da nam pojasni taj aspekat.
(Meni je recimo tramvajski pao na pamet, ako bi se asfaltirao a šine nekako pokrile da ne ometaju trčanje.)

Vrh