[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791128#p791128:2gjh2c8f je napisao(la):
spatiotecte » Sub Nov 07, 2020 11:41 pm[/url]":2gjh2c8f]
Jel isto tako imate predstavu koliko bi koštalo da se sve sto postoji na toj strani sruši i izgradi ponovo?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790724#p790724:2gjh2c8f je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Nov 06, 2020 6:02 pm[/url]":2gjh2c8f]To nije opravdanje da gradske vlasti 80ih i 90ih, kad su gradjene ove moderne zgrade u i oko Vladetine, ne koriguju regulacione i gradjevinske linije. A i sram treba da bude onog ko je tada ostavio/dozvolio istu spratnost na obe strane.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791018#p791018:2gjh2c8f je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sub Nov 07, 2020 4:38 pm[/url]":2gjh2c8f]
Te da je neko 90ih i 2000ih odobrio da se gradi ovako u stilu ''komšiji balkon na balkon'', lišio ulicu sunca, pa i protoka vazduha, i da u tome nije video nikakav problem...
- - -
Znači i 50ih su tako neki slepci ostavili građevinske linije na 10 metara jednu od druge...
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790754#p790754:2gjh2c8f je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Nov 06, 2020 6:54 pm[/url]":2gjh2c8f]
I za poslednjih 100 godina, svako ko se o njoj pitao samo ju je dodatno unistavao, umesto da je poboljsa.
Dakle, izvrćeš reči i pričaš neistine, jer evo ti gore dokaza šta sam ja tačno rekao. Idemo dalje...
I jel imate predstavu da takvih uskih ulica ima na stotine u Beogradu.
Ima ih s ovakvom širinom još puno. Ali jako malo ih ima sa ovakvom širinom a ovolikom nenormalnom spratnošću i visinama. Ovo je zaista nakaza nad nakazama. Promašaj nad promašajima. Nešto što biste vi vajne i uzvišene arhitekte i urbanisti trebalo da osudite i predajete svojim naslednicima kao primere imbecilnosti i slepila gradskih uprava i struke, koji su doveli do toga da ljudi nadomak centra žive u mračnim i zagušljivim kanjončinama od ulica samo zato što pojedine vaše kolege nisu radile svoj posao u skladu sa stručnim načelima 100 faking godina.
To bi prosto zahtevalo desetine milijardi evra i to bilo da je izvedeno posle rata ili danas.
Da je urađeno na vreme, pre izgradnje posleratnih objekata u Vladetinoj, ne bi koštalo ni 20% toga.
Čak ja nisam ni pominjao širenje kolovoza nego samo pomeranje regulacionih linija (što može da bude i širenje trotoara) i ograničavanje visine objekata u toj ulici. I objasnio sam ranije da u prvom delu Vladetine, jedini istorijski i iole kulturološki vredan objekat je zgrada na uglu sa Kneza Danila. A sve pored i ispod nje je zidano posle WW2 i kulturološki je vredno i nedodirljivo koliko i... Savanova.
To sto vi zamišljate da može da se izvede može samo jedan diktatorski autoritarni režim da uradi i da pusti bager da prokopa kompletne nove ulice po gradskom tkivu koji postoji preko 150 godina.
Jeste, jeste... Vidi moj prethodni post. :kafa: Stavio sam ti i sličice, da bolje razumeš.
Imamo jedan takav presedan u istoriji, naši susedi iz Bukurešta koji su tako raskopali ceo grad i kreirali one famozne široke avenije i doveli do toga da su svi rumuni gladovali decenijama tako što je Bukurešt progutao trećinu BDPa rumunije svake godine.
Ako vam je Čaučeskuov način urbanizacije grada uzor onda svaka vam čast na lepim savetima ali znamo svi kako je on završio.
Poređenje baba i žaba u nedostatku boljih argumenata i potpunom slepilu nad činjenicom da usred centra grada imamo kanjončinu od ulice koja je nastala nemarom i nepažnjom nadležnih kroz nekoliko decenija. Uključujući tu i arhitekte i urbaniste.
Kakav Čaušesku, nemoj da mi skrećeš teme i praviš se lud... :roll:
Niko ovde nije rekao da tu treba da se pusti bager/tenk i protera bulevar sa 3 trake, i pogotovu ne sad u moderno doba. Nego je napisano,i to 5 jbnih puta, da je debilizam što: 1) pre 80 godina ulica nije prilagođena novom vremenu, i 2) pre 20-30 godina je dozvoljena izgradnja novog bloka zgradurina koji su već naruženu i osakaćenu ulicu kompletno uništili.
Zato neka hvala ali te bager intervencije zadržite za sebe ili se spremite da živite u sirotinji narednih 30 godina.
Ma ne, nego ćemo da živimo u mahalama i
ćoravim sokacima (ćorsokak) u stilu srednjevekovne evrope i Turske 19. veka zato što vi pojedinci imate bolesne ideje ili ste prosto slepi nad činjenicom da
zakoni i propisi, među koje spadaju i regulacione linije, postoje da bi služile razumu i društvu. A ne obrnuto. Te da one treba da se menjaju i prilagođavaju vremenima, potrebama i ljudima. :kafa:
A možda bi se baš vaša kuća ili zgrada našla na udaru jednog takvog bagera pa bi ste onda pevali drugu pesmu.
Teško, moja porodica nikad ne bi ni kupovala dom na takvim idiotskim mestima i u takvim idiotskim uslovima.