Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

trebalo bi valjda da ako vam se beskućnik uselio u zajedničke prostorije prijaviti Odeljenju za imovinsko pravne i stambene posle vaše opštine radi iseljenja lica.

Rešeno je tako što je čovek otišao. Uputstvo koje smo dobili je da se zove policija. To sa opštinom i iseljenjem bi trajalo predugo. Brava ne radi pa se uselio. Ma haos sa ulazom sve u svemu.
Nego novo pitanje. Protivpožarna zaštita. Šta je sve obavezno da se ima? Imamo hidrant, aparate nemamo. Jel moramo da ih imamo i pored hidranta?

Mislim da morate i aparate da imate. Ja sam dugo gledao ko je najpovoljniji i pronašao sam firmu TODOROVIC DOO i od njih smo nabavili ormarić za požarni aparat i požarni aparat. Zakonski je 1 požarni aparat na 8 stanova tako da smo mi nabavili 4 požarna aparata sa ormarićima i ukupno nas izašlo oko 13.500 rsd

Zar se ne računa broj aparata po m2 prostora, a ne po broju stanova?

Ja sam uzeo od todorovica za svaki sprat po aparat
Sad ganjam crijeva i mlaznice
Treba imati uputstvo za hidrant za pp aparat i postupanje u slucaju pozara plan evakuacije na svakom spratu obiljezen izlaz i strelice koje upucuju na isti panik rasvjetu i tonove uzbunjivanja
Takodje instalacije moraju biti servisirane

I morate imati sekiru lopatu i jos neke alate za provalu , ja ti preporučujem da kontaktiraš dobrovoljno vatrogasno društvo na tvojoj opštini oni će doći i napraviće besplatnu procenu sta sve tvoja zgrada mora da ispuni da bi zadovoljila bar minimum standarda.

Jel zna neko ko može da nam popravi tastere i sirene u zgradi kao i da nam popravi pp svetla , neka firma koja se bavi time? I još čekam odgovor za servis interfona?

Hvala na odgovorima. Pokušavam da nađem propis koji uredjuje tačno šta sve mora i ne snalazim se. Zakon o zaštiti od požara te detalje ne reguliše a od podzakonskih akata nalazim samo Pravilnik o tehnickim normativima za zastitu visokoh objekata od pozara sto mi nismo, ima 4 sprata.

Nov upravnik spominje gromobrane, mi ih imamo ali nisu testirani od izgradnje zgrade sto je nekih 17 18 godina. Jesmo u zakonskoj obavezi da ih testiramo? U Pravilniku o tehnickim normativima za zastitu objekata od atmosferskog praznjenja propisuje dužnost održavanja a za detalje upućuje na standard JUS IEC 1024-1 koji ne mogu da pronadjem a negde pise da je povučen? Jel neko to kontrolise uopste? Pitam ne zato sto smo neodgovorni vec imamo par mnogo hitnijih i bitnijih stvari pa da napravimo listu prioriteta sto taj gromobran svakako nije.

Ateste za gromobrane je davao institut vinca i kirilo savic to ti sigurno nije prijoritet srediste li interfon .
Tasteri se zamjene novima ako je neki stari model nema tu popravke vec zamjena novim panik svjetla zamjenite sami nije to neka filozofija ako je instalacija ispravna imaju novi led sa baterijom u sebi a imaju i oni sa cent baterijom .Ponudu za interfon od privatne firme ili od GS si trazio. Bio sam do mutivoda gradskog stambenog
Na njihovu srecu nisu naplatili PONUDU .Razjasnili smo sta je upitanju da njihovim karticama ne iskazuju njihovu proviziju datumi im se ne poklapaju.Takodje nemaju analitiku za 2018 kasnije od februara a sad ce oktobar
Uglavnom zgrada je u minusu i trebace nekih 20 mjeseci da se ponovo udje u plus .Naravno bez da se ista trazi od istih za to vrijeme.Infostan za naplatu investicjonog odrzavanja trazi 10% do 1000 din visine racuna po stanu .
Mora ovjeren potpis upravnika zgrade da ne bi dolazilo do zloupotreba .

@11030
Правилник о врсти, обиму и динамици активности текућег и инвестиционог одржавања зграда и начину сачињавања прогама одржавања ( Службени гласник РС, број 54/17)
У Правилнику пише да се громобранске инсталације ( хоризонталне и вертикалне укључујући и уземљивач) проверавају на 2-3 године.
Такође, у члану 7 пише да поправка или замена неисправних громобрана спада у активности на текућем одржавању које се изводе ради спречавања штетних последица по живот и здравље људи и које ИМАЈУ ПРИОРИТЕТ у текућем одржавању зграде.

Hvala! Pošto spada u tekuće održavanje po logici bi onda za to bilo zaduženo Gradsko stambeno?

Gradsko stambeno neradi dosta toga sto bi trebalo niti sire ponudu

E ovako. Odlučili smo da ne popravljamo interfon vec da ugradimo nov. Imamo ponudu od Vir Elektro 72.000 din za sve. Nude Bitron slušalice i Elfon table. Jel to ok? Za video nadzor smo za sad odustali. Kad su bili majstori prvi put da konstatuju da je interfon riknuo rekoše da uzmemo 2 žični sistem umesto 4 žičnog. Jel znate nešto o tome?

Nikako 2 .zicni to su stariji modeli vec 4 zicni trazite jos ponuda 4 zicni moze da ima ekran kod slusalice i kameru u samom imterfonu jesu ponudili zetone za elektronsko otvaranje vrata poslao sam ti valjda na pp dvije firme sto se bave interfonom koliko je dobra cijena zavisi od broja stanova

Po stanu bi bilo 3.600 plus ti žetoni za otvaranje po 500 po stanu. Imamo 20 stanova.
E a meni su oni ludaci iz Stambenog kad su bili naglasili dvožični kao obavezno to je bolje i modernije i manje se kvari. Svašta.
Poslao si mi tačno nego sam zaboravila. Pozvaću da vidim.

Sto dalje od stambenog oni su meni za dvije kamere sa kvalitetom.sike 2 jtebena megapiksela i snimacem trazili 170 000 din idiotni sa tim snimkom ne moze se nista.
Preko njih sam ugradio samo zetone za otvaranje vrata
Dva zetona su bila gratis svaki sledeci 250 din za 12 stanova kostalo 26 000 din sa sve proviziom infostana od 15% stim da je nas interfon bio postjeci sa kamerom

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569400#p569400:300ahelj je napisao(la):
direktor » 23 Sep 2018 06:31 pm[/url]":300ahelj]Nikako 2 .zicni to su stariji modeli vec 4 zicni trazite jos ponuda 4 zicni moze da ima ekran kod slusalice i kameru u samom imterfonu jesu ponudili zetone za elektronsko otvaranje vrata poslao sam ti valjda na pp dvije firme sto se bave interfonom koliko je dobra cijena zavisi od broja stanova

Posaljite i meni na pp kontakte za te firme jer ove koje smo kontaktirali preko mail-a nisu nam odgovorili.

@all

Posto par stanara je prisvojilo zajednicke prostorije dosli smo na ideju da ih otkupe jer njima iste znace a ostalima jok plus sto bi nam novac dobro dosao za sredjivanje zgrade, ali nemamo predstavu uopste kako da racunamo vrednost kvadrata vesernice i smecare? Pre x godina kad se slicna prica pokrenula neki su predlagali da cena bude ko kvadrat stana sto je previse.

Bolje da ih ne prodajete vec da dogovorite minimalan zakup tako ce te imati stalan prihod
Paobicno ide u ispod polovine cijene kvadrata stana sbe zavisi kakve su prostorije mogu li se pripoiti postojecem stanu i da li se mogu prepraviti u prostor za stanovanje
Neke zgrade su od veseraja napravili garsonjer izdaju ih i to ide u prihod skupstini stanara .

Ma kakvo stambeno mogu samo da zamislim njihovu ponudu. Ovi traže 7500 za šifrarnik, za celu zgradu i za svaki žeton 150 din.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569425#p569425:3ggzfv2i je napisao(la):
direktor » 23 Sep 2018 07:43 pm[/url]":3ggzfv2i]Bolje da ih ne prodajete vec da dogovorite minimalan zakup tako ce te imati stalan prihod
Paobicno ide u ispod polovine cijene kvadrata stana sbe zavisi kakve su prostorije mogu li se pripoiti postojecem stanu i da li se mogu prepraviti u prostor za stanovanje
Neke zgrade su od veseraja napravili garsonjer izdaju ih i to ide u prihod skupstini stanara .

Moja zgrada je specificna kad se pare trebaju skupljati tako da od zakupa nema nista. Plus sto nisu atraktivne da nekom sa strane izdamo za neki posao jer nemaju mokri cvor tako da je ideja da se to lepo proda jedina opcija.

U vesernici bi trebao postojati odvod i mogucnost mokrog cvora O prodaji mora dobro da se odradi sve sa odlukama papiroloski

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569444#p569444:cqlvr1p4 je napisao(la):
direktor » 23 Sep 2018 08:31 pm[/url]":cqlvr1p4]U vesernici bi trebao postojati odvod i mogucnost mokrog cvora O prodaji mora dobro da se odradi sve sa odlukama papiroloski

Nema ga, kako i zasto ne znam.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=568808#p568808:1vv9xy5q je napisao(la):
KartmenBG » 20 Sep 2018 08:49 pm[/url]":1vv9xy5q]Mislim da morate i aparate da imate. Ja sam dugo gledao ko je najpovoljniji i pronašao sam firmu TODOROVIC DOO i od njih smo nabavili ormarić za požarni aparat i požarni aparat. Zakonski je 1 požarni aparat na 8 stanova tako da smo mi nabavili 4 požarna aparata sa ormarićima i ukupno nas izašlo oko 13.500 rsd

Koji tip aparata je u pitanju posto je to bas povoljno?

Vrh