Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=568400#p568400:3sdjuqw7 je napisao(la):
KartmenBG » 18 Sep 2018 10:21 pm[/url]":3sdjuqw7]Nego da li možemo da iz podstanice trazimo da nam toplane na primer smanje potrošnju na mernom mestu jer nAm isporučuju više toplotne energije nego sto je većini stanara potrebno i samim tim da imamo manje račune jer smo na daljinskom grejanju i nemamo delitelje

Mozete da trazite i mozda ce i da vam smanje isporuku ali da cete manje da placate, necete jer vi placate po grejnoj povrsini a cena grejanja po m2 grejne povrsine je odredjena uredbom grada i ima toliko da platite! Jedino postoji mogucnost da manje placate ukoliko vam je temperatura u stanu ispod propisanih 21 C (valjda 21 +-1, nisam sto posto siguran)! Imate sve ovde: http://www.beoelektrane.rs/?cat=18

Mislim da treba da prestanete da se zanosite da bilo sta u tom pogledu mozete da uradite, bar u neko dogledno vreme dok se nesto ne promeni u zakonodavnom i tehnickom delu! Dosta informacija o grejanju mozete pronaci i ovde: http://www.senerges.rs/grejanje_gradova ... ili_komfor

Cek kakva je to kamera i snimac za 9 000 din meni su iz GS samo ponudu naplatili 26 000 din

Komšija ima firmu prodaje i ugradjuje kamere međutim dobili smo po veleprodajnoj ceni plus besplatnu ugradnju, sad vidis koliko se GS ugradi i da su mnoge stvari povoljnije van aranžmana sa njima.

Imam ponudu za ugradnju video nadzora kamera bez snimača 26000 din. Jel to ok? Ne znam kako se cene kreću. Kamera je 2mpx Full Hd sa Sony senzorom. Valja li to? 2mpx zvuči baš malo no ne razumem se u videonadzor ič.

Jedna kamera 26.000????!!!!!

Mi smo ovo plus snimac koji može jos pored ove dve da prihvati jos 6 kamera platili 8.900 rsd i to je veleprodajna cena sve je full hd i taj snimac isto mora da bude dobar da bih primio full hd jer možes da uzmes HD kameru ali ako snimač nije dobar ( koliko sam razumeo nisam stručan) onda on ne snima HD vec standardno . Taj komsija mi je rekao da je ovo zaista najbolja kamera u odnosu cena i kvalitet jer se covek bavi time vec vise od 10 godina . E sad to je indijski proizvođač ali s obzirom da je on to ugradio i da mi je uvek pri ruci neverujem da bi mi uvalio neku šlj kameru jer znam da ako se pokvari da ce on morati o svom trošku da popravlja.

876_DCBDA-_E28_C-46_D9-_B39_F-_F93_B2_EB9_A323.jpg

65_F9_FB75-30_FB-4498-_B27_E-9518_CA274_B72.jpg

Provalnici ne ocekuju nisko postavljenu kameru dok se od ovih postavljenih na plafonu lako zaklone kacketom, sesirom, kisobranom itd.

Provalnici mogu i maske da postave za nisko postavljenu kameru, oni prvo snime celu zgradu pre provale. Ove kamere su stavljene da bih se znalo u slučaju da se dese neke stvari u zgradi na primer neovlašćen pristup brojilima i struji( imali smo slučaj da je stanar krao struju od drugog stanara),neovlašćen pristup tehničkoj etaži , ubacivanje reklamnog materijala, bacanje smeća u kantu namenjenu sitnom otpadu, pisanje grafita po ulaznom delu i potpisivanje. I mogu ti reći da je uvođenjem kamera zaveden red i neka vrsta sigurnosti kod stanara uvođenjem kamera.

Inače zajedno sa stanarima zgrade smo organizovali akciju gde smo sve šetne staze otkopali, sve grane drveća uzdigli, sva žbunja i zelene ograde orezali u na proleće, na žalost slikao sam rezultate nisam slikao stanje pre ovog, nego sam sa google street view napravio fotografije. Promene koje su se desile su neverovatne u ponašanju ljudi od kad smo sredili manje bacaju smeće na zelene površine, rasveta uveče ima veći domen jer nema više grana koje zaklanjaju svetlost pa je i samim tim dosta sigurnije. Okolne zgrade su se priključile akciji i sredile oko svojih zgrada i pojavili su se ljudi koji žele volonterski da brinu o naselju ali samo je ocigledno bio potreban neko da inicira to. Poslato je preko 100 prijava komunalnim preduzecima (većini zelenilu) da postave šahte, otčepe kanalizaciju , orežu drveće na nekoliko mesta i sve to preko Beokom aplikacije. Evo rezultata te akcije gde smo prodisali svi.

2_A96_B445-_D996-4_F63-99_D0-46_B491_CCE119.jpg

4247_E32_C-_A98_A-40_C8-_A609-_F35_EB83_FC1_FA.jpg

934_C95_ED-4586-425_E-_A23_D-_A58190_F4_B059.png

Ov staza je bila zatrpana 3/4 svoje širine
FE5_EB4_CB-_CC25-4843-9_AC8-23185_AF07_DEA.jpg

Pa šta meni znači veleprodajna cena koju ste vi platili? Hoće komšija i nama da je proda za 9000? Evo odmah kupljeno.

Znači ti da razumeš da kamera od 26.000 je previše za kameru jer ne snimas trezor narodne banke već ulaz u stambenu zgradu.

Ok to mi reci. Znaci ponuda od 26000 din za ugradnju video nadzora sa 1 kamerom bez snimanja je pljacka? Hvala da znam da prenesem komsiluku. Koja je realna cena i ako ima preporuka za firmu.

Imate AHD Full HD HikVision kamere za 4-6.000, a snimači su oko 10.000 bez HDD-a.

Ovo su maloprodajne cene.

Pa dobro treba neko to da nam i ugradi :wink: U sustini nama treba video nadzor samo na ulazu i to uglavnom zbog nekih komsija koji razvaljuju bravu znaci jedna kamera bi nam resila problem. Nudili su nam sa snimacem i bez tj da samo bude prikljuceno na kablovsku. Komsije su izglasale da bude samo na kablovskoj jer je jeftinije. Sad gledamo cene jer niko od nas nema pojma kako se krecu zato i pitam.

Moja preporuka je da se raspitate mozda za ovu kameru koju smo mi uzeli ali da je vi kupite kao i snimac koji bih vam u prodavac dao i onda koliko materijal toliko platite ruke za ugradnju . Sad zavisi od snimača i koliko ima prikljucaka za kamere mi smo u skladu sa mogućnostima uzeli dve samo i snimac sa 8 prikljucaka za kamere da bih u narednim godinama nadograđivali novim kamerama.
Sa druge strane to sto ste prikljucili na kablovsku je čist voajerizam gori od rijiti programa jer ovako ce ljudi da drze upaljen taj kanal i da gledaju ko kome dolazi kad ko dolazi sa posla (zanimljiviji koncept od zadruge koja je jako gledana, mozete tek da zamislite da nadgledate komsiluk pa gde ces bolje...) itd sto je po meni neka vrsta narušavanja privatnosti.

Ja bih da ugradim kameru u interfon bez snimača već instalacija da se sprovede do duž cele interfonske instalacije kako bih stanari mogli (oni koji zele ) da uzmu slusalicu sa ekranom da znaju ko zvoni na vrata i to ? Jel zna neko firmu koja radi to? I koja se bavi održavanjem interfona?

Nismo se mi prikljucili ni na šta vec smo u procesu odlucivanja sta i kako. Ne mozemo da kupimo jedno ovde drugo onde jer ko ce posle da juri ljude za novac...Zato nam treba firma koja ce sve da zavrsi i ispostavi racun. Mene samo zanima koja je objektivna i realna visina tog racuna. Kamera bi nam sluzila vise kao psiholoski momenat jer nam sad ulazi i kurta i murta. I meni se to nadgledanje nešto ne svidja ali ne znam šta je bolje rešenje. Kod mene je 90% ulaza gerijatrija i ne znam kad bi uzeli sa tim snimacem ko bi se time bavio jer objektivno nema ko a meni ne pada napamet vise da se cimam sa zgradom.

Ako je do psihološkog momenta onda možete da kupite prazno kućište ili imitaciju kamere pošto ovako bez snimača ona i nema neku značajnu ulogu. Da se malo našalim, jedino da se organizujete i da na smenu nadgledate kameru na tv-u :)

Svakako preporuka je snimač i kamera bez potrebe da se kači na kablovski sistem. U slučaju da se desi nešto nepredviđeno može se pristupiti snimku i utvrditi šta se desilo.

Hvala Igore, predložiću im i to. Koliko vidim sad moraju da se ispoštuju i odredbe Zakona o privatnom obezbedjenju. Smaranje. Ta lazna kamera zvuci najbolje.

Infostan je uveo mogucnost da upravnik iz redova stanara moze da ako se sa stanarima dogovori da odredjenu sumu mesecno mu placaju zbog toga sto je on upravnik. Tako isto i za novac koji se skuplja od vrata do vrata i to sada moze preko infostana . Samo potrebna je saglasnost 3/4 stanara za tu odluku. Inače lazna kamera košta 350 dinara

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=568586#p568586:2o6fls0q je napisao(la):
11030 » 19.Sep.2018/10:01 pm[/url]":2o6fls0q]Pa dobro treba neko to da nam i ugradi :wink: U sustini nama treba video nadzor samo na ulazu i to uglavnom zbog nekih komsija koji razvaljuju bravu znaci jedna kamera bi nam resila problem. Nudili su nam sa snimacem i bez tj da samo bude prikljuceno na kablovsku. Komsije su izglasale da bude samo na kablovskoj jer je jeftinije. Sad gledamo cene jer niko od nas nema pojma kako se krecu zato i pitam.
Da bi bilo na kablovkoj morate dobiti ovlašćenje kablovskog operatera, a ako ih imate više od svakog posebo. Takođe za emitovanje na kablovskoj vam je potreban poseban uređaj koji opet košta, a ako se nešto dogodi i niko nije gledao kamere u tom momentu opet ne znate šta se dogodilo.

Jedina korist od kamere bez snimača na kablovskoj je što snajper babe više neće morati da se kače na prozore već mogu da sede u fotelji i nadziru ko je kada došao i otišao..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=568597#p568597:1a53a1f2 je napisao(la):
KartmenBG » Sre Sep 19, 2018 11:02 pm[/url]":1a53a1f2]Infostan je uveo mogucnost da upravnik iz redova stanara moze da ako se sa stanarima dogovori da odredjenu sumu mesecno mu placaju zbog toga sto je on upravnik. Tako isto i za novac koji se skuplja od vrata do vrata i to sada moze preko infostana . Samo potrebna je saglasnost 3/4 stanara za tu odluku. Inače lazna kamera košta 350 dinara
Nema to veze sa Infostanom, može i bez njih. Mora se zaključiti ugovor i moraju se plaćati doprinosi, a ako ide preko Infostana onda još i njihova provizija....

Da stanari uplate na ziroracun zgrade direkt ali tad je manja naplata i teze utjerati pare ....

Hvala ljudi na svim informacijama. Radimo više stvari odjednom pa mi svaka pomoć znači. U isto vreme popravljamo interfon borimo se sa beskućnikom koji se uselio razmišljamo o video nadzoru o čitaču kartica za beskontaktno otvaranje vrata. Biramo novog upravnika i jurimo starog što nam je pričinio štetu nečinjenjem.

To direkt sam razmisljao ali tesko je uterati pare ovako ce svi morati da objedinjeno da plate , jer imali bih par stanara koji izbegavaju ili nece od 27, 3 stana nece da placa a nije fer onda prema ostalima tako da ce svi objedinjeno. KAKO BESKUĆNIK SPAVA TU BRE???? Ima li neko da zove policiju bre ?! Svaki put kad ga vidite pozovete policiju pa da vidite da li ce da spava tu, mi smo imali problem da neko od stanara pusti lutalicu medjutim posle par izbacivanja vise im ne pada na pamet da to rade pogotovo ne u letnjim mesecima, mislim jeste human razlog stvarno ali zasmrdi ceo ulaz na žalost

Vrh