Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569419#p569419:3ngai7eu je napisao(la):
direktor » 23.Sep.2018/8:18 pm[/url]":3ngai7eu]Sto dalje od stambenog oni su meni za dvije kamere sa kvalitetom.sike 2 jtebena megapiksela i snimacem trazili 170 000 din idiotni sa tim snimkom ne moze se nista...
Kamere od 2MP su FullHD kamere, a snimak je više nego dobar :roll:

Verovatno si pod uticajem telefonskih kamera od 8+MP pa ti se čini malo.

Inače ti žetoni imaju da se kupe za male pare sa AliExpresa tako da ne morate da plaćate dodatne. Samo tražite od njih da vam daju šifru i RF tag koji se koristi za dodavanje novih ključeva.

Preporučujem da bude RFID čitač na 13.56KHz i onda svako može da koristi BusPlus karticu za otključavanje zgrade, a mogu i druge ID kartice ako ih ima neko za posao.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569667#p569667:2oxfjrto je napisao(la):
bl3y4 » 24 Sep 2018 03:59 pm[/url]":2oxfjrto]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569419#p569419:2oxfjrto je napisao(la):
direktor » 23.Sep.2018/8:18 pm[/url]":2oxfjrto]Sto dalje od stambenog oni su meni za dvije kamere sa kvalitetom.sike 2 jtebena megapiksela i snimacem trazili 170 000 din idiotni sa tim snimkom ne moze se nista...

Preporučujem da bude RFID čitač na 13.56KHz i onda svako može da koristi BusPlus karticu za otključavanje zgrade, a mogu i druge ID kartice ako ih ima neko za posao.
Molim te pojasni? Kartica moze da nosi dva koda?

Preko GS imamo odrzavanje zgrade sa liftom, da li su vlasnici duzni jos nesto da placaju odvojeno od toga na sam racun stambene zajednice? Vidim da moze da ide ta naplata preko GS stim sto mora da se overi kod notara predpostavljam zapisnik sa sednice stambene zajednice? Neki kazu da moraju svi potpisi na zapisniku da budu overeni!?!

I da li je izvodljivo da se odradi remont lifta a da to ne radi Infostan jer kad smo ih za to pitali brojka koju su pomenuli je bila :shock: da li ce infostan da prihvati da nastavi sa odrzavanjem lifta ako remont ne ide preko njih?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569667#p569667:1kgp7tle je napisao(la):
bl3y4 » Pon Sep 24, 2018 4:59 pm[/url]":1kgp7tle]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569419#p569419:1kgp7tle je napisao(la):
direktor » 23.Sep.2018/8:18 pm[/url]":1kgp7tle]Sto dalje od stambenog oni su meni za dvije kamere sa kvalitetom.sike 2 jtebena megapiksela i snimacem trazili 170 000 din idiotni sa tim snimkom ne moze se nista...
Kamere od 2MP su FullHD kamere, a snimak je više nego dobar :roll:

Verovatno si pod uticajem telefonskih kamera od 8+MP pa ti se čini malo.
Primeri pokazuju upravo ono što je direktor pomenuo a to je razlika u kvalitetu prikaza pogotovo u situaciji kada treba da se izvuku detalji

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kjUa0UjZBYQ[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CD0QS6xd2D0[/youtube]

U suštini nikako ne bih išao na ispod 5mpix

Sve iznad 1080p (iliti tih 2mpx koje spominjete) za video nadzor košta kao Svetog Petra kajgana (od 500e najjeftinije u maloprodaji, samo za dvr i kamere i to sve budžet varijanta na koju ne treba baš ići ako se ne mora, jer je kod takvih dvr-ova cpu slab za jači bitrate i samim tim bolju sliku).

Ako su tražili za fhd kamere 170k, za 5mpx iliti (da kažemo) 1920p kamere ima da traže 500k. 4k da ne spominjem. Jer za takve kamere trebaju i ozbiljni dvr-ovi sa podrškom za par diskova velikog kapaciteta.

tldr; jeste 5mpx bolje, ali za prosečnu zgradu je overkill (zbog cene naravno).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569689#p569689:rhgkc4wj je napisao(la):
Igor » 24.Sep.2018/6:43 pm[/url]":rhgkc4wj]
Primeri pokazuju upravo ono što je direktor pomenuo a to je razlika u kvalitetu prikaza pogotovo u situaciji kada treba da se izvuku detalji
U suštini nikako ne bih išao na ispod 5mpix

Ukoliko se radi o bankama, skupovima sa visokim rizikom - Definitivno.

Ukoliko želiš da snimaš ulaz zgrade gde se prolaznik nalazi na 2 metra od kamere onda je najbitnije da je kamera jepo postavljena pa je i 720p dovoljno.
A ako se postavlja oko zgrade onda je bitnija veća rezolucija preko dana pa tu treba uzeti barem 1080p kameru.

To da 4K kamere imaju bolju rezoluciju je potpuno tačno ali zašto je 4K potreban za snimanje ulaza ili parkinga?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569672#p569672:rhgkc4wj je napisao(la):
Kokili » 24.Sep.2018/5:16 pm[/url]":rhgkc4wj]
Molim te pojasni? Kartica moze da nosi dva koda?

Ne, svaka kartica ima samo 1 kod koji dobije u fabrici.
Kada radnici koju ugradjuju sistem dodaju kartic oni zapravo samo očitaju taj kod iz kartice.

BusPlus kartice koriste istu tehnologiju kao kartice i oni privesci za otkljucavanje vrata ali se koriste na malo drugačiji način.

Radi se o "Mifare" karticama koje su industrijski standard - Čak se ista tehnologija koristi za beskontaktno plaćanje ali sa dosta dodatne zaštite.

Kriva kapo mjesas kao i vecina ljudi gradsko stambeno koje odrzava zgradu tekuce odrzavanje .
Sa infostanom koje je sistem objedinjene naplate
Na nijhovi uplatnicu stambena zajednica moze dodati naplatu investicijonog odrzavanja zgrade koje je obavezno postalo
Infostan to radi za procenat po racunu tj stanu od 10% do iznosa stavke investicjono od 1000 din
GS kreditira zgrade za remont i krupnije popravke na rate do 60 rata za to uzimaju procenat os 15%
Bl3y4 jesi vidio po kojoj cieni su nudili to 170 000 din
To je problem odnos dobijeno preplaceno ...

To što je GS ponudio je bezobrazluk čist i ništa više.

Samo tražite od njih da vam daju šifru i RF tag koji se koristi za dodavanje novih ključeva.

A jel su oni to svakako dužni da nam daju? Mislim šta se dešava usled gubitka te kartice, ko pravi novu?
Nisam do sad imala susreta sa tim tipom otkljucavanja pa nemam pojma kako to funkcionise.

Pa ne znam da li su dužni ali pošto uslugu naplaćuju papreno, verujem da nisu željni da to urade.

Ovde na forumu koliko sam vide cena dodatnog ključa ide od 150-400RSD, a cene u prodaji se kreću ovako:
Nalepnice - 100kom ~ 10$
Kartice - 100kom ~ 20$
Privesci - 100kom ~ 20$

Ove cene sam našao sada na AliExpresu i to na količinu od 100kom, a na znatno veće količine cena je i po nekoliko puta manja.

Sve moderne kartice se mogu ocitati i koristiti kao kljucevi, cak i kartice za banku ali to bas i ne bih preporucio.

Sa druge strane BusPlus, FitPass, ID kartice itd. mogu bez problema da se koriste kao kljucevi.
Npr. Bus plus je zasticen i moze se videti samo ID kartice(sa mojom opremom), a FitPass je otvoren i koristi klasicnu jeftinu karticu sa stampom na njoj i sve je vidljivo. Za otkljucavanje zgrade se koristi samo ID kartice i nista vise.
- Bankovne kartice (Visa, Master) koje podrzavaju PayPass se ponasaju isto kao BusPlus kartica, ali ih svakako ne bih koristio zato sto neko lako moze da iskoristi priliku i prekopira podatke..

OqkdDI.jpg

- Neke podatke sam zamtio zato sto kartice aktivno koristim.

Jel neko zna nesto vise o vojnoj ustanovi Beograd 2? Znam da su povoljniji od GS ali kakvi su sa azurnoscu? Mi smo vrlo zadovoljni sa GS sto se tice lifta, sto nam je i najbitnije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569687#p569687:hz3ckz8g je napisao(la):
krivakapa » Pon Sep 24, 2018 6:32 pm[/url]":hz3ckz8g]Vidim da moze da ide ta naplata preko GS stim sto mora da se overi kod notara predpostavljam zapisnik sa sednice stambene zajednice? Neki kazu da moraju svi potpisi na zapisniku da budu overeni!?!
Ja kada sam bio pre mesec dana, pokazali su mi ovu "odluku" i rekli da to tako treba.

Isekao sam privatne podatke upravnika i adresu SZ, ispod je potpis upravnika + pecat. Notarski je overen potpis upravnika i naplaceno je oko 1300 din.
Vec sam pisao da je ovo glupost ali infostan trazi bas ovako. Meni ovo vise lici na izjavu jer odluke donose stanari a ne upravnik.
Pored ovoga traze i kopiju zapisnika.
Vrlo moguce da sada traze i overene potpise svih stanara.
U komunikaciji sa infostanom i gradskim stambenim imam osecaj kao da namerno komplikuju bilo kakvu radnju koju treba da odrade na zahtev stanara/upravnika. Isto vazi i za JKP BViK.

@casting
Piše u Odluci da su stanari odlučili a vidim logiku što traže zapisnik koji je prethodio odluci.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571458#p571458:2xnaadj6 je napisao(la):
krivakapa » Uto Okt 02, 2018 12:39 pm[/url]":2xnaadj6]Jel neko zna nesto vise o vojnoj ustanovi Beograd 2? Znam da su povoljniji od GS ali kakvi su sa azurnoscu? Mi smo vrlo zadovoljni sa GS sto se tice lifta, sto nam je i najbitnije.

Našu zgradu održava vojna ustanova beograd 2 , neko je pustao trač kako ne valjaju medjutim ja kao upravnik sam i vise nego zadovoljan sa njima oni imaju svoje radne jedinice i rade bez podizvodjaca skoro mada pocinju da kopiraju poslovni model gradskog stambenog . Mi sa njima imamo ugovor od 1994 i zaista sve sto se tice ugovora postuju malo su mrcine pa ih treba poterati da rade ali na primer rasvetu smo mi sami stanari kupili (sto je dobra stvar jer zaista smo kvalitetnu rasvetu kupili od aluminijuma i peskiranog stakla sa senzorom za jako male pare i ima narednih bar 20 i vise godina da nas sluzi u poredjenju sa onim led panelima sa senzorom koje infostan ugradjuje sto jezivo osvetljava hodnike kao u nekom kineskom horor filmu) oni su nam iako je van ugovora na urgenciju direktora (ne znam zasto ali jako lepo od njega) skinuli stare i stavili nove i jos neke nase zavrzlame nam ugradili koje su nam pale na pamet. Kao i rasvetu u liftu sto smo sami kupili i oni ugradili. Zaista sve sto smo trazili smo dobili nisu odugovlacili ili pominjali kojekakve “u skladu sa dinamikama” lift i instalacije odrzavaju i brzo reaguju zaista su super i imas akomulirana sredstva kod njih koja umanjuju neke investicije u zgradu i ima opcija da ih povuces kad se nakupe tako da su meni super oni. Imaju problem sa manjkom ljudstva sto se tice krupnijih investicija poput krecenja ili rekonstrukcija krova ceka se pola godine zbog manjka ljudstva ali to su investicije jednom u 5 godina ili 20 u slucaju krova . Na primer nasa zgrada koju odrzava vojno je u mnogo boljem stanju nego okolne koje su u sistemu Gradskog Stambenog pri tome zgrade istog tipa ista firma gradila.

Ne znam da li neko na ranijim postovima pisao nešto vezano za protivpožarnu zaštitu u zgradama...Meni treba informacija sta je po zakonu o ppz potrebno da zgrada obezbedi ( pravila zaštite od požara, evakuacione planove...) i ko procenjuje u koju kategoriju se svrstava stambeni ulaz...Da li je neko to radio i ako ima preporuku ( ako se time ne krše pravila foruma)?
Da li je za osposobljavanje hidrantske mreže nadležano stambeno ( ispravnost godinama niko nije proveravao)?

U teoriji stambeno ali oni se time skoro pa i ne bave
Postoje firme koje testiraju pp opremu imas i dobrovoljno vatrogasno drustvo stari grad tamo ce ti sve objasniti ...
Treba da imas crijeva i mlaznice u hidrantima pp aparate to se atestira na 6 mjeseci pravilo o postupanju u slucaju pozara plan evakuacije za svaki sprat obiljezene izlaze strelice panik rasvjetu da se lift ne koristi u slucaju pozara / zemljotresa uputstvo za uotrebu hidranta pp aparata tonove za uzbunjivanje ....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571802#p571802:17z1nugr je napisao(la):
Vladivoje » 03 Oct 2018 02:52 pm[/url]":17z1nugr]VU Beograd 2 održava samo vojne zgrade.

Moze ugovor sa njima da se sklopi i ako nije vojna zgrada bio nas upravnik do njih, ali ipak nismo zainteresovani cak i komsa koji je bio za to nije vise toliko za.

Ljudi zanima me a verujem da nemam jedini taj problem ali u cijoj su nadleznosti interne saobracajnice u naselju sa blokovima otvorenog tipa kao na NBG-u naime nama su pre 15 godina prekopali uzduz ulicu pri postavljanju instalacija i kasnije su samo izbetonirali to medjutim mi smo nemocni jer beograd put nikad nije primio te radove i nece da to popravlja jer nije put vec interna saobracajnica unutar naselja i nije to njihov prioritet. Sa druge strane parking je skroz oronuo raster ploce su se izdeformisale do te mere da ljudi kolima sa donje strane kace auspuh i ostale instalacije na kolima... bas se osecam u nekom zatvorenom krugu ne znam kome da prijavim .... cak je izlazila inspekcija i sve i nista se ne desava.

A ko je i zasto raskopo on je bio duzan da vrati u prvobitno stanje
Inspekcija komunalna je duzna da nalozi vracanje saobracajnice u prvobitno stanje
To magarcenje preko ledja gradjana se previse cesto desava
Provjeri u katastru na koga se zemljiste vodi ....
Uvjek moze bg hronika da ih isproziva recimo ....

Direktore, šta ste odlučili u vezi investicionog održavanja (?).

Hoćete li uplaćivati na svoj račun ili na račun kod GS (?).

Kako god da okrenemo, dobijamo mač sa dve oštrice...

Vrh