Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=500351#p500351:151c7178 je napisao(la):
vucko » Tue Dec 12, 2017 9:33 pm[/url]":151c7178]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499911#p499911:151c7178 je napisao(la):
tzoran1 » 11 Dec 2017 02:01 pm[/url]":151c7178]Krajnja budalastina onog ko je pisao zakon. Vlasnistvo stana se formalno vodi na muza i zena ne moze da bude upravnik ali ako je vlasnik jednog hiljaditog dela stan onda moze ?.
Da, tako je jer se izvlaci iz katastra i lako se vidi ko sta gde. Potpisi ii upravljanje zavisi od vlasnistva a ne perebivalista, ako muz voli zenu neka joj prepise pola sta i eto :D
A zasto zakon nije mogao da glasi da upravnik zgrade moze da bude lice koje je clan porodicnog domacinstva vlasnika stana tj. prijavljen je u tom stanu ?

E sta je sve moglo sta je sve predlagano pa je sve uradjeno suprotno

Gde se beše mogu naći planovi zgrade? Posebno me zanima jer su u mojoj zgradi kao u dobrom delu zgrada iz socijalizma preuzeti podrumi od strane neodgovornih stanara, dok su nas kojima su oteli podrume šutnuli na drugi nivo pod zemlju gde je zapravo nuklearno sklonište, a ne podrumi.

Управник може да буде и овлашћено лице
Чланом 44. став 6. Закона. између осталог, прописује да власник посебног дела може да гласа и преко заступника, односно пуномоћника. Наиме, један од циљева предметног закона јесте да се омогући што ефикаснији рад скупштине стамбене заједнице, као и право власника да самостално одлучи на који ће начин вршити права која су му законом дата. Имајући у виду право сваког власника посебног дела да учествује у раду скупштине стамбене заједнице, у циљу остваривања сврхе предметног закона, изводи се могућност власника посебног дела да одлучи да ли ће то своје право пренети на неког другог. С тим у вези, уколико власник посебног дела одлучи да своје право учествовања у раду скупштине стамбене заједнице пренесе на друго лице, односно одлучи да ће своја права и обавезе као члана скупштине стамбене заједнице поверити неком другом лицу, на основу свега наведеног, друго лице стиче право да буде носилац права и обавеза члана скупштине стамбене заједнице као и да буде биран за управника.
(Мишљење Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, број: 011-00-00179//2017-07 од 5. 7. 2017)

Sta se radi u slucaju kada je stan u vlasnistvu RS, a da neko javno preduzece ima pravo koriscenja tipa Zeleznice?

Ko tu glasa u njihovo ime? Ovi koji trenutno zive u stanu ili?

Pa oni odrede zastupnika ili glasaju pismeno ako uopste znaju da imaju taj stan

Хвала свима на одговорима.
Председница је у међувремену отишла у иностранство, чекамо да се врати па ћемо заказати скупштину.
Поздрав

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=500281#p500281:kxfqx1nc je napisao(la):
hobotnica » Yesterday, 17:25[/url]":kxfqx1nc]Овде лепо видите које су све стамбене заједнице регистроване и изабрале управника
https://katastar.rgz.gov.rs/StambeneZajednice/
Sa ovoga linka se mogu saznati JMBG upravnika zgrada. Sme li to?

šta znači Sme li to? To je javni dokument. Ukucaš opštinu a onda adresu stambene zajednice tj. Ulicu i br. i dobiješ podatke ko je izabran i registrovan upravnik iliti rešenje

e to je već pitanje za poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. Ali i kad uđete u APR pa tražite podatke o preduzetniku dobijete i njegov JMBG.

Pre si mogao da vidiš u katastru JMBG vlasnika stana, ali su na intervenciju poverenika taj podatak sakrili.

Doduše, ovo ovde je skenirano, pa takva intervencija uopšte nije lagana (na katastru je sve elektronski, pa se sa par klikova sakrije neki podatak))

Икар":2l24365c je napisao(la):
Хвала свима на одговорима.
Председница је у међувремену отишла у иностранство, чекамо да се врати па ћемо заказати скупштину.
Поздрав
Javljaj. Zbog opšte informisanosti. Cenim da će se svakakve stvarati sa ovim novim propisima...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=500506#p500506:wwtvx22g je napisao(la):
hobotnica » 13 Dec 2017 02:19 pm[/url]":wwtvx22g]e to je već pitanje za poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. Ali i kad uđete u APR pa tražite podatke o preduzetniku dobijete i njegov JMBG.
Poverenik se buni, ali i zastupnici svih pravnih lica imaju naveden njihov JMBG što je korektno. Osnivanjem kućnog saveta postajete predsednik pravnog lica i ne vidim zašto ne bi bili javno istaknuti.

To je po meni mlaćenje i prebacivanje odgovornosti sa službenika koji treba da kontroliše identitet jer brdo ljudi u državnoj upravi imaju pristup podacima praktično svih i mogu lako da ih zloupotrebe. Pa čak i medicinske sestre u domu zdravlja imaju praktično pristup JMBG-ovima celog stanovništva na opštini.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=500883#p500883:6k3m9ud4 je napisao(la):
astrodule » Thu Dec 14, 2017 9:17 pm[/url]":6k3m9ud4]Ja iskreno i dalje ne znam kako neko može da zloupotrebi moj JMBG, a da neke službe ne zakažu.

Ako u Americi ljudi kriju ssn ko zmija noge i tamo se desavaju prevare kad ti ukradu taj broj, sta moze ovde tek?? Npr da postanes brat premijera i da ti otvore firmu :D

Inace, do sad u zgradi se niko nije prihvatio da bude predsednik saveta. Sta se sada desava? (mada sinoc je neki lik isao i skupljao potpise ali mislim da je rok bio do 12.12.)

Ako ce upravnici imati ovlascenja da popisuju ko gde zivi, ko sta radi, ko za koga glasa... sto ne bi I stanari imali ovlascenje da im vide JMBG. Molim lepo.

A sto se tice roka, receno je par puta u medijima da to ne znaci da ce istog momenta kad on istekne svakoj zgradi biti nametnut prinudni upravnik. Nego da ako zgrada nije u postupku biranja, I ako se utvrdi da ne moze da se slozi ili da nema kako, da ce onda Opstine da pocnu da dodeljuju prinudne.
Evo moja zgrada danas bira. Nadamo se da nece biti tutuban kao onaj prosli sto ne zna ni sta mu je posao.

Ma jasno je da ova država, ne može da uvede red u mnogo ozbiljnije oblasti, gde su stvari i razrađene, a ne ovde gde su tek krenuli. Ja sam za par zgrada, pa i u mojoj skapirao da je ovaj momenat dobar za neke ljude da se odreknu dužnosti.

Kod mene je žena koja je to radila jedva dočekala. Tačno sam provalio kad joj kažu komšije: A ko će sad...

Da ona odgovara :

Pa evo ako ne možete da se dogovorite, dobićete od države...

Bio je pre godinu i po dana sastanak gde je ona htela da bazali ali su je ovi bukvalno molili...

Iskreno, u mojoj zgradi ja ne bih ni u ludilu pristao. Većina je u "kurcobolja" modu , ima par ludaka sa teorijama zavere, jedan koji pokreće tužbe protiv stanara itd...

Realno, pakao...

Meni najsmešniji bombastični naslovi u novinama "a ako ne izaberete upravnika onda će inspekcija da zakuca na vaša vrata". Čija vrata. Vrata zgrade ili stana. I ima li toliko prinudnih upravnika na raspolaganju u odnosu na broj zgrada i ulaza. Na Novom Beogradu koji ima najviše stambenih zgrada , negde pročitah, da se registrovalo 750 stambenih zajednica. Ja mislim da npr. Blok 45 koji mi deluje poveliki ima toliko ulaza. Čitala sam zakon pažljivo i baš me zanima primena s obzirom na naš mentalitet a i pojedine nejasnoće u formulacijama članova.

U mojoj zgradi isto niko nije htio da preuzme odgovornost za to, sad placamo 200 din i sve funkcionise dobro, pa me bas zanima sta ce biti kasnije.

...sad placamo 200 din i sve funkcionise dobro...
placate po dogovoru iz vremena pre donošenja uredbe o upravniku
ili posle , po novom ...
kome i zašta vršite to placanje....pretpostavljam da to činite po inerciji od ranijih godina
ajd pojasni malko

kod mene nit hoce da se sastanu nit iko ima blagu ideju šta dalje...
čekaju prinudnog sa neba da padne i da im protrese kavez u ovom našem majmunarniku
naravno da ubrajam i sebe na toj listi :lol:

Jel sam dobro razumeo ili ce se prinudni upravnici placati po kvadratu? A tu cenu ce da odrede lokalne samouprave? Negde procitah da ce ici do 40 din po kvadratu, a to je mnogo vise od onoga sto se pricalo na pocetku.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Vrh