Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501078#p501078:vltl09uc je napisao(la):
boca-ica » Fri Dec 15, 2017 7:05 pm[/url]":vltl09uc]
...sad placamo 200 din i sve funkcionise dobro...
placate po dogovoru iz vremena pre donošenja uredbe o upravniku
ili posle , po novom ...
kome i zašta vršite to placanje....pretpostavljam da to činite po inerciji od ranijih godina
ajd pojasni malko

kod mene nit hoce da se sastanu nit iko ima blagu ideju šta dalje...
čekaju prinudnog sa neba da padne i da im protrese kavez u ovom našem majmunarniku
naravno da ubrajam i sebe na toj listi :lol:
Raniji dogovor, ulaz nam se odlicno odrzava, cisti, video nadzor imamo za razliku od vecine zgrada okolo i tako to. Ne znam koja mu je "titula", nije mislim ni predsjednika kucnog savjeta, komsija koji se brine za sve po zgradi i zove koga treba kad treba, kontrolise i sve to, e sad on nece da bude ovako oficijalno upravnik jer je penzioner i kaze previse posla, plus ce se povecati koliko treba da se placa pa stanari nece htjeti itd a sad funkcionise super pa sto bi mijenjali sistem, 11 mjeseci placamo a decembar je bez placanja, zbog nove godine i svih troskova povecanih.
Naravno, niko ne kontrolise te pare kuda idu ali nije puno a sve se odrzava kako treba.

Mislim da to nije definisano jos ali odrzavanje zgrada nemoze da se radi sa 200 din po stanu
Imao sam problem sa odvodom kisnice prosle sedmice
Popravka 100 E mimo stambenog posto dok bi se oni pocimali imao bi samo jos vecu stetu plus bi me skuplje doslo

...a sad funkcionise super pa sto bi mijenjali sistem...
jer tamo nekom to treba ....vido čovek u Londonu... a nas i ne pitaju ... al ajd :mrgreen:

,,U nas ,, bilo muke i za tih 200 din. privatnog održavanja (lift i čišcenje)
jer je zgrada bila samostalac bez održavanja infostana a pola stanara se i za tih 200 din bunilo ili pravilo blesavo kad treba da plate
jedva udjosmo u infostan sisitem i sad svi duplo više placamo :bash:
al zato , nema skupljanja para po vratima :D :kk: :D

Kako je sada prošao rok, a zakazanog kucnog saveta još nema ,.... čekam prinudnog upravnika :(
pa da sve to isto placamo u odnosu na onih 200 dinara ....i desetostruko :kafa:

Tako je to ,,u nas,, u Oklensitiju ( Oklen si ti ? ) :lol: :lool: :lol:

Kažem, biće tu ozbiljnog cirkusa.
Plus jedini motiv države "da se uključi" je onaj pogrešan.
Da obezbedi kombinacije članovima stranke ili da uzme kintu.
A to 40 din po kvadratu...
Pa ja vidim već u svojoj zgradi da je to za mnoge ljude previše.
Ako je to uopšte tačna informacija...
BTW, prijateljica mi pričala da je, kada se uselila u neku zgradu na Zvezdari videla stavku "upravnik zgrade" zvala investitora on joj rekao "to vam je u ugovoru."
Ona provalila da je to bio samo način da im ovaj izvlači kintu iz džepa, i da se taj baja ne bavi svojim "poslom".
Onda se svi stanari dogovorili krenuli da ga cimaju za svaku sitnicu, svaki dan redaljaka i posle dva meseca im ovaj investitor otkazao to i rekao nađite ko će da vam radi, ovaj ne može da izdrži ... ;-)

...shit has hit the fan....

Negde sam procitao tu cifru 40 dinara po kvm, ne znam koliko je blizu istini, lokalne samouprave tek treba da odluce o tome!

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Uopšre nije tačno a je 40rsd po kvadratu. Okrenite par stranica unazad i videćete formulu za računanje. U suštini minimalna cena održavanja za stan od 50m2 u zgradi starijoj od 30g bez lifta je 400rsd, a konačna cena zavisi od koeficijenta koji zadaje opština ali očekujem da će biti oko 600rsd na kraju.

To je za održavanje, a upravnik se najčešće plaća po stanu izmedju 300-500rsd.

Steta sto nije obavezan i stedni fond od odredjenog procenta za neke vece investicije

Ne mogu da nadjem na googl-u, da li je zakonom zabranjeno pusenje u hodniku zgrade?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501278#p501278:1g7jfv7w je napisao(la):
srdjanprpa » Sub Dec 16, 2017 5:46 pm[/url]":1g7jfv7w]Ne mogu da nadjem na googl-u, da li je zakonom zabranjeno pusenje u hodniku zgrade?

Ja to u zakonu o stanovanju ne mogu da nadjem...

Nisam pratio temu od pocetka, da li je neko ko je prethodno Predsednik skupstine stanara mora ponovo da preda dokumenatciju za Upravnika zgrade ili se to automatski preimenjuje. Pretpostavljam da mora dodatno da se preda dokumentacija ali da proverim...

Mora ponovo da se preda 3 papira se popunjavaju daju vam u opstini plus zapisnik sa skupstine ima jos neke pod varijante

@Direktor, hvala puno.

Inace, jedan od problema u mojoj zgradi je nesnosan smrad komsija koji zive u uzasno higijenskim uslovim. Cela zgrada smrdi , a leti je nemoguce prolaziti kroz zgradu...

Obracali smo se svim inspekcijama, i naravno svi peru ruke od toga, a jedan od argumenata je taj da svako moze u svom stanu raditi sta hoce.

A sa druge strane tesko je dokazati nivo i kolicinu smrada u hodniku zgrade niti to podleze Zakonu o stanovanju.

Da li neko od kolega sa foruma,pravnika ili neko ko je imao slican slucaj moze da pomogne?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501281#p501281:14u7ex6n je napisao(la):
citizen » Sub Dec 16, 2017 6:53 pm[/url]":14u7ex6n]
Ja to u zakonu o stanovanju ne mogu da nadjem...

Ni ja, pa sam zato i ovde pitao :)

citizen":14u7ex6n je napisao(la):
A sa druge strane tesko je dokazati nivo i kolicinu smrada u hodniku zgrade niti to podleze Zakonu o stanovanju.

E to je i moj problem, stime sto u ovoj zgradi gde zivim njih troica puse ko turcini u hodniku zgrade i u liftu, inace izadju iz svojih stanova da pushe, nije to ono usao sa cigarom u zgradu pa da ne baca, ne nego lepo izadju u hodnik i zapale.

Naš upravnik (komšija iz zgrade) je izdejstvovao sebi platu od 20.000 dinara. Komšije malo gunđale, ali izglasaše to. Sad svaki stan treba da plati oko 350 dinara mesečno za upravnikovu platu.

Šta mislite, da li je "plata" adekvatna? Jeste, ima tu posla i bezveze je bilo da to neko radi za sve ostale, u svoje slobodno vreme, ali opet, nije to dnevno osam sati, pa svaki dan.

Nesto sam malo citao u vezi profesionalnih upravnika, oni licno odgovaraju za neke stvari u zgradi i oko zgrade, tako da nebih se ja sa tim igrao...

Komsija tj upravnik koji je vlasnik stana u zgradi ne bi mogao da radi za platu po novom zakomu plus za platu moraju imati licence
Jedino ako ste to nekako izmedju sebe sami regulisali internim aktima

Mogu raditi i za nadoknadu iako su iz zgrade.

Cena je malo veća, da je 250 bilo bi OK.

Za dosta stvari se može novčano odgovarati ali zato profesionalni upravnici imaju osiguranje.

el moze taj upravnik direktno da se angažuje pogodbom a ne iz agencije po nj. tariferu ?
Pa koj oce oce odma tako ... a koj nece.... neka ceka agenciski red i uput za poso

Imas spisak upravnika na sajtu komore pa biras teazis od svih ponudu firmu moraju da imaju

makarije":2oc02um6 je napisao(la):
Naš upravnik (komšija iz zgrade) je izdejstvovao sebi platu od 20.000 dinara. Komšije malo gunđale, ali izglasaše to. Sad svaki stan treba da plati oko 350 dinara mesečno za upravnikovu platu.

Šta mislite, da li je "plata" adekvatna? Jeste, ima tu posla i bezveze je bilo da to neko radi za sve ostale, u svoje slobodno vreme, ali opet, nije to dnevno osam sati, pa svaki dan.
Pisao sam već kako su se stanari "ratosiljali" nametnutog upravnika. Što kod vas nije slučaj, zapravo.
Ako on radi svoj posao, tj. ispunjava dužnosti nije to velika kinta. Ako ne radi, mnogo je i 5000.
Ako imaš utisak da je to mnogo, a ne možeš da promeniš ništa, bar iskoristi do maksimuma ono što plaćaš. ;-)

Placa se 350 za platu, a sta je sa troskovima odrzavanja, ako oni nisu uracunati, sta ce vam takav upravnik

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Zaboravljate da to što on dobija za platu dobar deo pojednu doprinosi jer kao i svaki zaposleni u Srbiji mora da plati velike doprinose državi.

A mislis da ce to da ide preko racuna pa na 22000 ima da plati drzavi jos 14500 din

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501490#p501490:17i9143z je napisao(la):
direktor » Ned Dec 17, 2017 5:35 pm[/url]":17i9143z]A mislis da ce to da ide preko racuna pa na 22000 ima da plati drzavi jos 14500 din

Svaki profesionalni upravnik mora da otvori agenciju, tako da ce morati da placa troskove drzavi, e sad ako je vec negde zaposlen, nece placati dva puta iste troskove, placace nesto sitno, tipa 1000,2000 din.

Takodje ima i opcija da radi kao volonter, al za to nisam siguran kako se placa drzavi i koliko.

Ne govorim o prof upravniku vec o komsiji koga su izabrali za upravnika a placaju ga
Ako neko vec radi negdje a ima udio u vlasnistvu firme placa doprinose se za pio oko 6000 din mjesecno

Vrh