Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Po zakonu pravo glasa imaju vlasnici 1/1 ili samo oni cine sz, u opstini sam pitao ko je predstavnik ostalih stanova ne bi li krenuli sa mrtve tacke. Rekli su da stanari gradskih stanova su vlasnici iako nisu 1/1. I tako prodje 8 god. da nismo imali prvu sednicu sz a zgrada se raspada.
Ovo 1/1 da mi objasnite. Da li to znaci da SAMO oni koji su u RGZ-u 1/1 vlasnici imaju pravo glasa?

I molim te mi reci da zgrada nije pod zaštitom. Sticajem okolnosti sam nadgledao radove na oluku na jednoj zgradi pod zaštitom u centru blizu trga Republike, ono je bio pakao zbog bezbroj stvari, a ponajviše zbog ornamenata to jest fasade koja je zaštićena od strane zavoda. Situacija je bila da se stanari nisu brinuli o fasadi, ali kada je otišao oluk koji gle čuda je sproveden kroz fasadne ornamente onda je jedan stanar insistirao da se sredi. Ne mogu da opišem koliko je to bilo komplikovano, a ponajviše zbog slične situacije da ima malo stanara, a da je dobar deo posebnih delova gradski, a grad ne učestvuje u radu SZ niti plaća naknadu profesionalnom upravniku.
Odmah da ti kazem, Telekom ekipa je dosla pre 3 godine izbusila zidove i uvela svoj kabl a da potpise stanara nisu imali. Sta predlazes?

Upravnik nece da zakaze prvu sednicu sz. i tako prodje 8 god. a nemoguce je ga smeniti.
Sednicu sz moze da zatrazi bilo ko od stanara, i za upravnika vazi isto kao i za stanare, 3 x uredno pozvan ne odaziva se = proglasava se nedostupnim. 8 godina upravnik? 4 je zakonski pa mora opet da se bira. Pravno, nemate upravnika.
Nemamo ni jedan potpis, u zgradi ima 14 stanova, 6 su vlasnici 1/1 i cine sz, ostali koriste sa ugovorom tj. vlasnik grad.
3 sednice i proglasite nedostupnim vlasnike /korisnike nekretnine. Posle na prvoj narednoj sednici donesete sta zelite sve na istoj sednici jer imate kvorum + 2/3 prisutnih.
Ovo 1/1 da mi objasnite. Da li to znaci da SAMO oni koji su u RGZ-u 1/1 vlasnici imaju pravo glasa?
Ne, ja nisam 1/1 u rgz vec drugi clan porodice ali imam potpuno pravno da učestvujem u sednici sz. Sta ćemo sa onima cije zgrade nema uopste u rgz?
Odmah da ti kazem, Telekom ekipa je dosla pre 3 godine izbusila zidove i uvela svoj kabl a da potpise stanara nisu imali. Sta predlazes?
O kakvom se kablu radi?

Sednicu sz moze da zatrazi bilo ko od stanara, i za upravnika vazi isto kao i za stanare, 3 x uredno pozvan ne odaziva se = proglasava se nedostupnim. 8 godina upravnik? 4 je zakonski pa mora opet da se bira. Pravno, nemate upravnika.

3 sednice i proglasite nedostupnim vlasnike /korisnike nekretnine. Posle na prvoj narednoj sednici donesete sta zelite sve na istoj sednici jer imate kvorum + 2/3 prisutnih.

Ne, ja nisam 1/1 u rgz vec drugi clan porodice ali imam potpuno pravno da učestvujem u sednici sz. Sta ćemo sa onima cije zgrade nema uopste u rgz?

O kakvom se kablu radi?
Telekom internet je u putanju.

Kako uci u trag vlasniku nekretnine?
U RGZ je upisan kao vlasnik nekretnine ALI u MUP-u nije na toj adresi (nema ga ni na birackom spisku). Da li RGZ moze da da podatak gde zaista zivi taj bahati lik koji ne placa dazbine? Kako mu uci u trag?

O kakvom se kablu radi?
Mi pravno nemamo sz, nije uradjen popis prema rgz ko je vlasnik i cini sz potom, nemamo plan odrzavanja ili nikakav papir o bilo kakvoj sednici-skupu sz.Pitao sam u vezi osiguranja od stete posto sam video da je odgovorna sz ili upravnik dok se stanari ponasaju kao da zive u proslom veku po starom zakonu.Zatim stambeno isto kaze da upravnik nije registrovao mandat i da zbog toga ne rade popravke (cak ni hitne intervencije poplave isl). Problem je sto vreme prolazi, jos jedena sezona propustena a mi nemamo sz i plan odrzavanja. U zgradi ima 14 stanova od kijih su 6 vlasnici 1/1 i samo dvoje zainteresovani za postupanje po zakonu, ostali rade po starom : pricaju, dogovaraju se, ali nikakav papir ko je prisutam, datum, program, tacke isl.

Mi pravno nemamo sz, nije uradjen popis prema rgz ko je vlasnik i cini sz potom, nemamo plan odrzavanja ili nikakav papir o bilo kakvoj sednici-skupu sz.Pitao sam u vezi osiguranja od stete posto sam video da je odgovorna sz ili upravnik dok se stanari ponasaju kao da zive u proslom veku po starom zakonu.Zatim stambeno isto kaze da upravnik nije registrovao mandat i da zbog toga ne rade popravke (cak ni hitne intervencije poplave isl). Problem je sto vreme prolazi, jos jedena sezona propustena a mi nemamo sz i plan odrzavanja. U zgradi ima 14 stanova od kijih su 6 vlasnici 1/1 i samo dvoje zainteresovani za postupanje po zakonu, ostali rade po starom : pricaju, dogovaraju se, ali nikakav papir ko je prisutam, datum, program, tacke isl.
Kod nas je slicna situacija bila i resili smonjentako sto je nas dvoje entuzijasta razgovaralo, razgovaralo i razgovaralo sa komsijama dok im nismo osvestili neke osnovne principe stanovanjani zgradi. Probaj,svakako nemas bas mnogo izbora u takvoh situaciji.

Kod nas je slicna situacija bila i resili smonjentako sto je nas dvoje entuzijasta razgovaralo, razgovaralo i razgovaralo sa komsijama dok im nismo osvestili neke osnovne principe stanovanjani zgradi. Probaj,svakako nemas bas mnogo izbora u takvoh situaciji.
Rekao sam ranije da ne zele da razgovaraju o zakonu o stanovanju i sz, (nece ni da pogledaju ili su videli ali nista ne postuju) prave se da postoji kucni saveti kao u proslom veku i zgradu nam vode ljudi koji nisu vlasnici ili nisu uknjizeni 1/1. Nece vise ni dobar dan da kazu i vode duplu politiku stanovanja , ako nesto treba idu od vrata do vrata i skupljaju novac. Tako smo dosli u situaciju da nemamo par godina ulazna vrata, propala fasada-krov, pukla greda, zgrada ne vredi, nesto poput mobinga nekretnine? Posto smo prosli ceo krug : :razgovora, molbi, zahteva, opstine, stambenog, inspekcije-uprave, kako da se osiguramo od stete?

Advokata nađite pa zapretite tužbom. To obično ljude dovede u red.
Jedan stanar je nasao advokata i preti tuzbom vec oko 5 god. taj stanar nije uknjizen i ne zna sta je sz i zakon o stanovanju druga stvar, zgrada je u upravnom sporu kog gradske gradjevinske inspekcije, stoji tako godinama broj predmeta, jedno kompletno necinjenje-propustanje

RGZ mora da ima JMBG a da li bi ga podelio sa advokatom to ne znam. :-/
RGZ ne mora da ima JMBG ili kako pise : lice upisano maticnim brojem (jeste-nije rublika) druga stvar, tzv. vremenska greska , jeli stvarno mislite da cemo se povlaciti po sudovima narednuh 25-30god. zato sto neko ne radi svoj posao npr. ne postuje termin od 15 dana da postupi po opisu struke ili radnog mesta?

@radjeni je vec receno da angazuje advokata
Da pokrene postupak protiv opstine jer nije imenivan upravnik i zgrsda nema upravnika 4 i vise godine
Umesto da to uradi on dodje na bb da iskuka savako par meseci istu pricu i trazi savet
Umesto da uzme advokata

Koliko SZ naplacuju postavljanje antena na krovove svojih zgrada? Orion pokusava na divlje da postavi svoju antenu.
Prof upravnik je danas dao pristup nasem krovu, podizvodjacu SBB-a da pogleda situaciju za postavljanje antene.
Zovem SBB kazu, ne znaju koja je to ekipa bila.

Sta predlazete dalje? 24/7 straze na krovu zgrade ili sta jos mozemo da uradimo da ih sprecimo?

Prof upravnik je danas dao pristup nasem krovu, podizvodjacu SBB-a da pogleda situaciju za postavljanje antene.
Zovem SBB kazu, ne znaju koja je to ekipa bila.

Sta predlazete dalje? 24/7 straze na krovu zgrade ili sta jos mozemo da uradimo da ih sprecimo?
NIKAKAV papir nisu imali da pokazu da je to zaista SBB.

Svakako ne mogu da postave bez odobrenja. Sazovite sednicu i dogovorite se oko plaćanja pa ako neko dodje da postavlja antenu prof upravnik treba da im kaže uslove.

Pa promenite bravu, ili stavite drugi katanac, posto ce ocigledno da vam uvali to. U ovoj zemlji se ne treba uzdati u pravni sistem, nego sve na divljaka. Kako on prema vama, vi uzvratite gorom merom.

Vrh