Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Kako su rekli već pre mene nema nadležnog iznad upravnika bio on profesionalni ili iz redova stanara. Sa upravnikom je kao sa vlašću, ako ti se ne sviđa promeni je.
Kod mene je situacija da je upravnik dao ostavku početkom meseca i još ne mogu ni da se sastanu ljudi da izaberu novog upravnika.

Zgrada u Bulevaru kod Batutove. Misle da su se ovako ogradili od odgovornosti ako nekome padne fasada na glavu ili auto.
IMG_20250829_121005526.jpg

Ubrzo će saznati drugačije, daleko bilo naravno

Ne bi verovali koliko upravnika iz redova stanara koje znam je podnelo ostavke u sred leta. Znam za samo 5-6 slučajeva na Zvezdari. Ljudi shvatili da je maltretiranje da volonterski se bave zgradom jer je prevelika obaveza pogotovu jer je volontiranje.

Kod mene u zgradi smo dogurali do toga da imamo upravnika iz neke firme koji ne radi bas nista ali uredno salje racun mesecni. Prljavo je uzasno svuda, liftovi malo malo pa ne rade i nema svetla i jos mnogo drugih bitnih stvari. I dalje ne mozemo da skupimo dovoljan broj potpisa od vlasnika stanova da udjemo u proces smene ovog upravnika. I da @vucko mozda ti znas kako bi mi kao stanari mogli da sprecimo te upravnike iz firme da ne mogu da dizu pare bez naseg odobrenja(desavalo nam se vec nekoliko puta a jednom su "greskom" skinuli u par dana sve pare pa su vratili nakon sto smo ih slucajno provalili).

Kako ih uopšte proveravate? Ovaj nas nam izda izvod iz banke nakon meseci jurenja.

To je generalno problem jer upravnik je ovlašćen da upravlja računom pa može kako hoće. Za izvode ne znam kako funkcioniše kod SZ ali ovlašćeno lice može da doda mail gde će dodatno stizati izvodi tako da može da stiže na neki zajednički mail stanara.

Provera se vrsi tako sto se u banci trazi izvod. Ali to opet nije resenje jer taj isti upravnik i dalje moze da skine pare a mi ne znamo zasto ih je skinuo niti imamo dokaz da je nesto u zgradi uradjeno. I napominjem da se skoro desilo da su u par dana podigli sve pare sa racuna(uopste nije mala cifra) i rekli kad smo ih provalili da je to bila "greska". Pare su vratili sutradan. Problem je i taj sto nam fali broj vlasnika potpisanih da smenimo ovog upravnika, neke jednostavno ne zanima nista a neki izdaju stanove i ne odgovaraju na pozive.

Kako ste došli do izvoda iz banke? Da li je neko ovlašćen od stanara iz stambene zajednice?

Kako ste došli do izvoda iz banke? Da li je neko ovlašćen od stanara iz stambene zajednice?

Kod nas u zgradi imamo upravnika iz redova stanara i firmu koja praktično vodi poslove oko zgrade i vrsi naplatu i plaćanja a izvodi iz banke se dostavljaju upravniku i on ih prosledjuje toj firmi. Tako imamo apsolutni uvid na svaku promenu na računu (uplate i isplate) praktično odmah (izvod stigne dan nakon promene).

Hvala, kada sam radio kod jednog upravnika imali smo takvu jednu zgradu gde je upravnik bio iz redova stanara dok je naša firma samo vršili obračun i dostavljanje računa uslužno.

Vrh