le_mour » Uto Maj 25, 2021 6:17 pm[/url]":3uiw67cx]Dobar dan dobri ljudi! Nadjoh temu i veoma se obradovah, nadam se da ce neko moci da pomogne. Mozda je vec pisano o ovakvom problemu, ali nisam upeo da nadjem. Imam problem sa hidroizolacijom i prokisnjavanjem krova. Zivim na poslednjem spratu u zgradi na Novom Beogradu, blok 3, Studentska ulica. Zgrada je iz 1967. godine i prilicno sam siguran da od tada nije obnavljana hidroizolacija na krovu. Stanje je toliko lose da kada padne jaca kisa voda kaplje sa plafona, a u periodu kada se topi sneg, potoci vode se slivaju niz zidove. O tome sam obavestio stambenu zajednicu. Svi su se slozili da krov moramo da popravimo i da je to odgovornost svih stanara zgrade. Izabrali su mene za novog upravnika i ja sam krenuo da burgijam kako to uraditi. Odmah mi je bilo jasno da imamo 2 opcije:
1) Preko Gradskog stambenog preduzeca. Oni urade popravku, a naplata ide kroz Infostan i ja nemam nista sa naplatom. Zvuci odlicno! Medjutim, p......o sam majcino mleko dok sam dobio ponudu od njih, a ponuda je toliko naduvana da je to apsolutni bezobrazluk. Cena koju su ponudili je 3x veca od najvece cene koju su dali privatni izvodjaci.
2) Preko nekoga od privatnih izvodjaca. Vec sam pokupio par ponuda i mogu zakljuciti da su ljudi veoma korektni sa cenom. Ono sto je lose, jeste nepostojanje mehanizma naplate.
Moje pitanje je, postoji li mehanizam da, kao stambena zajednica, prihvatimo ponudu nekoga od izvodjaca radova, njemu se trosak isplati u celosti, a svako od stanara potom placa svoj deo iznosa na rate (kao sto bi se dogodilo u sprezi GS-Infostan)? Recimo kao kredit od banke gde bi svako od stanra bio direktno odgovoran za svoj deo duga. Zelim po svaku cenu da izbegnem da skupljam novac od komisja i da moram da idem od stana do stana. Stanari u zgradi ce se sloziti oko svega, ali kada treba da izvade novac onda sve zaborave.
Evo snimka i par slika kakvo je stanje:
https://youtu.be/UUsXDoZm7fk