Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Mijesas infostan i gradsko stambeno zgrade su u minusu kod gradskog stambenog a to se iskazuje na uplatnici infostana tj neplacanje korisnika

Tacno je da sam govorio u istom smislu, ali rade po principu koji sam naveo. Gradsko stambeno u nekim teskim situacijama izvodi radove iako zgrada nema novca na racunu, bez obzira na naplatu i dozvoljava im na neki nacin minus racunajuci da ce ga vremenom pokriti. Plus sto su zgrade u minusima kod Stambenog zbog neplacanja, isto kao i toplane, vodovod,...
Svi oni vrte pare kako god mogu samo da krpe gde bas mora. Bitno je da se pare okrecu.

Beograd ne funkcionise u smislu individualnosti sto se tice naplate, nego opste solidarnosti.
Svi placamo isto, neki imaju mnogo kvalitetnije grejanje, neki losije. Neko bolju mrezu, negde se krpi svake godine zbog terena ili sl. Nijedno gradsko preduzece ne ulaze sredstva prema prihodima sa odredjenog terena, vec prema resavanju problema.

U drugim gradovima odavno skoro svi placaju grejanje po utrosku na primer, Beogradjani zbog socijalnog mira i velikog broja energetski losih objekata zivece u solidarnosti jos dugo vremena. Ko bi se usudio da uvede grejanje po utrosku za sve objekte u Beogradu, iako na sajtu toplana godinama stoji vest da je ona na to spremna. To niko ne sme da se usudi. Tako niko ne sme da kontrolise ni gradsko stambeno, ni Infostan. Nego ovako, pa samo da se pregura...

Ovo pokazuje kako radi Gradsko stambeno. Godinama nemamo promenu kursa ni inflaciju, nista ne poskupljuje u nekoj velikoj meri. Odjednom, poskupljenje tekuceg odrzavanja skoro 50%. Niti se trude da nateraju infostan da pojaca naplatu, niti ce se kvalitet usluga podici, samo su odokativno odredili koliko im procenata treba da se pokrpe u ovom trenutku, gledajuci zbirnu sumu prihoda koje imaju. I tako sve nase sluzbe funkcionisu.

Da li bi vas kao stanara neke zgrade zanimalo da zgrada ima svoj portal preko koga možete videti veliki broj informacija o zgradi?
Između ostalog i glasati, prijavljivali kvarove, čitati stare zapisnike sa sednica itd..

- Ako bi ovako nešto nekoga zanimalo neka mi pusti poruku kako bih postavio par dodanih pitanja, bio bih mu veoma zahvalan :sesir:

http://www.politika.rs/scc/clanak/41087 ... la-temelje

Ne shvataju ljudi da mnoge stvari zavise od njih samih. Evo, u Zemunu smo imali višegodišnje loše oluke i voda se slivala gde ne treba i polako potkopavala zemljište.

Umesto da se oluk sredi posle prve, druge, treće kiše, ali ne, svako gleda svoja četiri zida (sa unutrašnje strane) i sada je zgrada u opasnosti.

OK, verovatno nije samo loš oluk, ali ljudi gledaju (ne govorim za ovaj slučaj) kako se komšije kače na (kišnu) kanalizaciju, vodovod i to odobravaju.

До нагињања и потонућа зграда у улицама Марије Бурсаћ и Милана Узелца дошло је због неколико фактора, а један од њих су неочишћени канализациони одводи због којих се вода уливала у подрумске просторије

До нагињања и потонућа зграда у овом делу Земуна дошло је због неколико фактора.

– Један је од њих је запуштена кишна канализација у близини тротоара због које је дошло до уласка атмосферске воде у темеље објекта. Олуци који су спроведени у канализацију такође су зачепљени, али су окренути тако да улазе између зида и тротоара. Тако се вода улива у некадашње склониште, које постаје прави колектор и из њега одлази у такозване тракасте, слабије темеље. Бетонски тротоар, као и зелене површине имају контрапад због чега се вода уместо од зграде слива ка њој. Такође постоји и подужи пад тротоара ка крајњем сливнику кишне канализације који не може да прими воду и она се ту задржава. Услед свега овога дошло је до слегања лесног тла. Осим тога, на траси канализације у дворишту посађен је дрворед, који је својим кореновим системом могао да утиче на кишну канализацију – кажу у Заводу.

Još imamo zapuštenu kišnu kanalizaciju i slivanje sa trotoara...

A ljudi kada i to prijave, BVK i Beograd put ko zna da li to poprave.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566200#p566200:1dpjfzrz je napisao(la):
direktor » 09.Sep.2018/10:33 pm[/url]":1dpjfzrz]
@Bl3y4 pogledacu u guzvi sam par dana

Samo polako. Svakako planiram da to bude (delimicno) gotovo do nove godine tako da ima vremena :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=565583#p565583:2s19k4il je napisao(la):
bl3y4 » Pet Sep 07, 2018 1:39 pm[/url]":2s19k4il]Kako Infostan resava neplatise?
Da li Infostan dotira sredstva umesto neplatisa, a onda se tuzi sa njima ili se samo tuzi sa njima pa kada bude bice?
Ne dotira i ne naplacuje proviziju unapred. Koliko stanara plati do 15. u mesecu, sledeci mesec uplacuju na racun SZ umanjen za 10%. Kazu da neplatise utuzuju redovno. To je u teoriji. U praksi, je drugacije, ko ima vezu - skoro nista od komunalija ne placa.
Iskustvo iz moje zgrade, covek ne placa komunalije 29 godina, duguje preko 2 miliona dinara i zbog partijskih veza njegov slucaj stoji u fioci. Ljudi iz Infostana ga svesno pokrivaju a mi redovne platise ispadamo budale. Od kada je novi Zakon o stanovanju stupio na snagu i obavezao i garaze koje su jedinstvena celina sa zgradom da placaju i odrzavanje mi pokusavamo da njegovu garazu ulistamo u objedinjenu naplatu koju vrsi Infostan. Infostan se vadi da su oni samo posrednici/blagajnici koji vrse naplatu i da su komunalna preduzeca ta koja treba njima da daju nalog za naplatu. Posto je slucaj jos uvek aktivan ne mogu da pisem sve detalje ali mogu javno da skrenem paznju a uskoro i da dokumentujem da odredjeni ljudi iz JKP Gradska cistoca namerno, svesno krse zakon, stavljajuci se iznad odluka Gradske uprave i odlucuju ko ce, da li ce i na koji nacin placati komunalije. Ne samo iznosenje smeca nego sve ono sto je na uplatnici Infostana jer Infostan nema svoje kontrolore vec trazi od Gradske cistoce da utvrdi povrsinu stana/garaze/poslovnog prostora... I onda dolazimo u situaciju da kontrolori iz cistoce "utvrde" da se garaza ne koristi kao garaza (nisu zatekli auto u garazi nego stvari) nego kao ostava i da ne treba da placa komunalije... Po projektu to je garaza, zakonski moze da se izvrsi prenamena u stambeni ili poslovni prostor ali ne preko Gradske cistoce.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=565679#p565679:2s19k4il je napisao(la):
bl3y4 » Pet Sep 07, 2018 8:20 pm[/url]":2s19k4il]Da li bi vas kao stanara neke zgrade zanimalo da zgrada ima svoj portal preko koga možete videti veliki broj informacija o zgradi?
Između ostalog i glasati, prijavljivali kvarove, čitati stare zapisnike sa sednica itd..

- Ako bi ovako nešto nekoga zanimalo neka mi pusti poruku kako bih postavio par dodanih pitanja, bio bih mu veoma zahvalan :sesir:

Nesto slicno ima zgrada Suncokret iz Belvila i odlicno izgleda :https://www.suncokret.org/
Ovaj nije bas azuriran al ima nesto pametno da se procita, stara skola upravljanja zgradom, sa vim vrlinama i manama...http://nas-soliter.in.rs/

To su sve pojedinacni primeri gde se neko od stanara organizuje i napravi stranice od nule ili koriscenjem nekih besplatnih online alata.

Ja sam mislio vise nesto univerzalno gde bi se zgrade i njeni stanari registrovali i imali mogucnost da bez nekog veceg znanja, a i gubitka vremena oforme panel zgrade.

Nesto kao sto je http://www.stambenazajednica.co.rs/ ali sa nesto vise mogucnosti.

Da li je normalno da ista stambena zgrada placa investiciono i tekuce odrzavanje na racun zgrade i istovremeno da uplacuje odrzavanje preko Infostana? Logika kaze da je nesto visak :D

Tekuce odrzavanje placas gradskom stambenom
Investicjono odrzavanje sami skupljate na racun zgrade
Moze i to da se stavi na servis objedinjene naplate tj infostan

Hvala! Da li su ova dva izdatka obavezna i da li se ih profesionalni upravnik može sprovoditi bez saglasnosti stanara?

Obavezni su jer ih zakon novi propisuje ali mozete raskinuti ugovor sa GS otkazni rok je 6 mjeseci
Zgrada moze da ima sledece troskove
1.ciscenje
2.tekuce odrzavanje
3.investicjono odrzavanje
4.naknada profesjonalnom /prinudnom upravniku

Pazite za sta trazite ponude od GS i to naplacuju bez upozorenja ponuda za kamere kosta 26 000 din PONUDA
I sve rade da vam zgradu utjeraju u minus

Kako smeju da naplaćuju PONUDU (?!).

Kako mogu stanari da odluče bez PONUDE (?).

Pa to cu da ih zadavim kad se rijesim guzve a onda javljam

Direktore, kamere na AliExpress-u su izmedju $25-$40 za FullHD IP kamere, a u prodavnicama kod nas nesto bolje HikVision idu od 9.000-15.000RSD.
Cisto da znas okvirno kako idu cene - Obavezno pitajte za tacne modele kamera, a ne samo da li su FullHD ili nisu posto je razlika izmedju proizvodjaca ali i kvaliteta "istih" kamera solidna.

Ma okacicu ja i ponudu ona je tek ogromna odbili smo je
Ali oni su naplatili PONUDU 26 000 din sto je nonses
Trazili smo snimac i 2 kamere za tu ponudu kad su dosli da vide nisu se ni javili

Mora da je izlazila petočlana komisija pošto ste za te pare mogli da uvedete video nadzor :bash:

2x5.000 za FullHD AHD (ne IP) kamere i još 10.000 za snimač. HDD od 2TB je oko 7.000 i još 1000 dinara taman ostane za kablove..

Ako stigneš napiši njihovo "obrazloženje" kada ga dobiješ.. Baš i to čudo da čujem. :roll:

Tek treba da im trazim to sad kad sam bio orila se danijelova ova me pokusala napraviti budalom a tek ce kad krenem da trazim za kamere sta i kako su se izglupirali stavicu sve ...

Vrh