Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Znači složili smo se. I jedno i drugo nije obavezno i ne mora ali je logično da poštanski sandučić ima prezime da olakša pronalaženje lica. S druge strane dobro bi bilo da se zna ko sve živi u zgradi odnosno u stanu. A i to je stvar dogovora. Malo je apsurdno da upravnik može da snosi posledice ako ne istakne ažuran spisak stanara kako je propisano onom bajatom Odlukom o kućnom redu i ako ne izvrši popis stanova sa ličnim podacima o stanarima, podastanarima odnono zakupcima shodno novom zakonu a vlasnici stanova nemaju tu vrstu odgovornosti. Zato sam i postavila ova pitanja. Ima u ovom zakonu još nedoumica.

https://www.poverenik.rs/sr-yu/za%C5%A1 ... ovori.html
http://mondo.rs/a980605/Info/Drustvo/Za ... grada.html

Upravnik mora kod sebe da ima podatke o stanarima.

Međutim, vlasnici stanova su odgovorni za davanje ili nedavanje podataka upravniku.
Upravnik ne odgovara za pružene podatke od strane stanara, jer on nije i ne treba ni da bude policajac.
Takođe, upravnik ne može da odgovara u ime stanara, jer zna se koje su njihove obaveze.

Inače, kako ste i rekli, ima tu i nekih nedoumica, koje mogu da se tumače i ovako, i onako... :roll:

Jednostano
Upravnik ima pravo da poseduje NEverodstojne podatke
jer u odnosu na zakonska ovlašcenja upisuje ono što mu se saopšti bez mogucnosti ozbiljnog utvrdjivanja (provere) pravog stanja

Tako samo ispunjenjem zakonske forme da poseduje neke dostupne podatke , ne snosi nikakvu druge odgovornost za istinitost istih.
čak da napiše da na drugom spratu u stanu br. 6 vlasnik je Zvončica :!:
Ovlašcene nadležne službe po potrebi to mogu da proveravaju a ni one nisu u obavezi da utvrdjeno činjenično stanje dostave upravniku

Te kako u više smerova NE postoji ikakva stvarno vec samo formalna obaveza u komunikaciji
kompletan pravac vodi u Nedodjiju kod Petra Pana i povremene ratove sa kapetanom Kukom :lol: :lool: :lol:

:sesir:

Dobro, znači koliko sam shvatio, spisak koji upravnik ima kod sebe je skupljan na osnovu izjava ljudi koje upravnik NIJE u obavezi da proverava?
Takođe, istaknut spisak stanara nije nešto što je ZABRANJENO.
Samo se na zahtev makar i jednog stanara mora ukloniti?

Pregledao sam listing promena na računu GS za moj ulaz.

Jedva sam se snašao u svemu tome, ali sam na kraju ipak uspeo da nađem stavku koja nas je gurnula u duboki minus.

Na papiru piše ovako:
Faktura broj: 392-578/R
Datum: 15.10.2009.
Šifra izvod: GR001
Naziv radova: Program građevinsko-zanatskih radova
Šifra radova: 1160
Iznos: 137.729,98 dinara

Obratiću se dopisom Gradskom stambenom, sa zahtevom da konkretno navedu šta je to rađeno u ulazu pomenutog datuma.

Inače, pre dve godine su betonirali dno od okna za lift, i ni tada nisu nikoga obavestili o tome šta rade, tako da niko ne zna šta rade, a kamoli koliko sve to košta i kako da se plati... :roll:

Kod mene ne mogu da rade nista bez predhodne najave
Bez nase saglasnosti na datu ponudu reko sam komsijama da ne otvaraju nikom bez provjere
Ja jos cekam izvjestaj za 2017 god i ponudu za pp crijeva i mlaznice

direktor":392l5eys je napisao(la):

Oni nikome ništa ne najavljuju, samo se pojave i kao nešto rade.
Niti se javljaju predsedniku/upravniku, niti bilo kome od stanara...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=539936#p539936:1yirrriw je napisao(la):
Vladivoje » 23 May 2018 04:56 pm[/url]":1yirrriw]
direktor":1yirrriw je napisao(la):

Oni nikome ništa ne najavljuju, samo se pojave i kao nešto rade.
Niti se javljaju predsedniku/upravniku, niti bilo kome od stanara...

To ne može da se desi osim ako neko nije u šemi sa GS, jer predsednik SS, sada upravnik zgrade mora da overi radni nalog.
Bez overenog radnog naloga faktura je nevažeća.

Od prethodnih predsednika SS, kao ni od mene, niko nije tražio overu radnih naloga.

Otkako sam ja predsednik SS (od 2014. godine), niko mi se nije obratio u vezi overe naloga, i ne samo u vezi overe, nego me čak nije ni obavestio o nekakvim radovima u zgradi.

Cak i hitna intervencija mora da se ovjeri tipa zamjena stakla na ulaznim vratima
Trazite im tacnu specifikaciju sta su radili na zgradi

Oni će mi reći da su mi dali uvid u stanje na računu i da tu sve lepo piše.

A ti trazi pojasnjenje i prijeti lokalnom rukovodijocu radne jedinice da ces ici do generalnog u danjelovu

Verujem da su oni bezobrazni maksimalno, ali zaista izvođenje radova bez ikakve kontrole i potvrde urađenog bi baš bilo previše.

Mislim da ipak treba da pripretiš prijavom i tužbom, pa da onda vidiš reakciju...

Bio sam juče u GS u Narodnih heroja 30 i predao dopis sa zahtevom da objasne o kakvim se radovima radilo dana 15.10.2009. godine.

Momak koji radi u pisarnici mi je rekao da ću dobiti odgovor, ali da će navesti ono što im stoji u "sistemu".

Mene ne zanima šta im stoji u "sistemu", već konkretna informacija o tome šta je tada tačno rađeno i ko je potpisao taj radni nalog.

Ako ne dobijem zadovoljavajući odgovor, idem sa još jednim komšijom u Danijelovu, da se tamo razjasnimo.

Mi smo izabrali upravnika pre više of mesec dana (komšija iz zgrade).
Pre 3 nedelje je održao sastanak na kome smo izglasali - koliko ćemo plaćati mesečno održavanje, posebno čišćenje, i na kraju platu za upravnika.
A onda je upravnik prosto nestao: nigde obaveštenja (za one koji nisu prisustvovali), niko ne traži nikakve pare, niti šalje uplatnice. Prosto - stanje u zgradi kao kada nikakvog upravnika nije bilo: prljavo, zapušteno, a svi cokću kako treba da se sredi.
Ja živim u ovoj zgradi tek oko tri nedelje, a stanje je takvo sigurno godinu dana da ja znam (otkad je stan kupljen).
I lepo uzmem ja metlu i počistim celo stepenište, od desetog sprata do dole, kako sam znala i umela, sve pikavce, uvelo lišće i kučeće dlake (a bilo je još koječega zanimljivog).
Nije mi jasno da ljudi godinama žive i gaze kroz prašinčinu, da bi ušli u svoje stanove koji su čisti i opajani, i na koje su domaćice verovatno ponosne, dok im na 2m od ulaznih vrata bačen npr. truo sendvič i deset pikavaca, i to prihvate kao normalno stanje.
Ja razumem da bez neke organizacije i sredstava ne može da se izbetonira napukli teraco na stepeništu tek tako, ali metla, kofa, pa nije to ne znam kakva filozofija za oko 120 - 150 stanara koliko cenim da ima u zgradi...

Ako se upravnik ne pojavi/oglasi /počne da radi svoj posao - šta stanari mogu da urade : kako biraju novog?

Sent from my Lenovo S660 using Tapatalk

Prvo treba većina da smeni aktuelnog upravnika, a onda da ista ta većina izglasa novog upravnika. :D

Neko od stanara može da zatraži održavanje sednice Stambene zajednice, na način da se obrati upravniku sa tim zahtevom, ili da se stanari međusobno dogovore o terminu održavanja sastanka.

a na toj sednici kome ste poverili održavanje zgrade. Da li ste prikupljali ponude ili ste izabrali nekog određenog i sklopili ugovor kojim bi se utvrdilo šta treba da čisti, kojom dinamikom i ostale stvari. Taj ko je izabran valjda treba da uzme metlu. Upravnik predlaže skupštini program i održavanja i dužan je da se stara o realaizaciji . Ako to ne radi podnesite mu primedbe pa ako ne reaguje zovite komunalnu inspekciju da preispita zašto se zgrada nečisti i imali program održavanja ili što reče Vladivoje sakupite se i većinom ga razrešite pa ajde jovo nanovo.

Tada smo samo glasali da ćemo plaćati čišćenje 250 din po stanu mesečno.
Potpisali smo saglasnost da upravnik može da otvori račun SZ u banci i trebalo je da na taj račun uplaćujemo novac.
Evo tri nedelje je prošlo - nikakvo obaveštenje stanarima o odlukama sednice (oko 30% je bilo prisutno; ostale valjda treba obavestiti), zatim nikakve vesti da je račun otvoren, da li je tražena ponuda, konačno, upravnik nam ni pare ne traži (ni za to čišćenje, ni za svoj honorar), ne oglašava se...

Sent from my Lenovo S660 using Tapatalk

Ne treba nikakva saglasnost stanara da bi upravnik mogao da otvori tekući račun, jer su Stambene zajednice dužne po novom zakonu da imaju otvoren račun.

Sačekajte malo, tek je tri nedelje prošlo.
Ima Vaš komšija i svojih obaveza i problema, iako se prihvatio da bude upravnik.

E sad, ako ste se dogovorili da upravnik dobija naknadu za to što radi, on bi to što je dogovoreno trebalo da realizuje.

Moj savet Vam je da budete malo strpljiviji i tolerantniji, čovek nije mašina.

Na kraju, nije sve na upravniku, već na skupštinama stambenih zajednica.
Stanari o svemu odlučuju, a upravnik je bitan za realizaciju onoga što je odlučeno, kao i za predstavljanje i zastupanje stambene zajednice.

Svi samo znaju da pametuju i kritikuju, a kada treba nešto konkretno i praktično uraditi za svoju zgradu ili za njenu okolinu - tada nigde nikoga. :roll:

Pricao sa prijateljem i on mi rece:Izabrali smo prof upravnika i on nam je rekao da je investiciono odrzavanje obavezno po zakonu i da moramo pored onoga na uplatnici da izdvajamo mesecno i na uplatnici gde stize naknada za njegov rad...
Jel to istina?

Jeste obavezno je i zavisi visina od starosti zgrade ide po kvadratu placa se
1.tekuce odrzavanje
2.investicjono odrzavanje
3.ciscenje zgrade
4.odrzavanje lifta
5.odrzavanje pp sistema
Mora da se dones plan investicjonog i tekuceg odrzavanja

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=540870#p540870:cu64bv6p je napisao(la):
direktor » Ned Maj 27, 2018 10:50 pm[/url]":cu64bv6p]Jeste obavezno je i zavisi visina od starosti zgrade ide po kvadratu placa se
1.tekuce odrzavanje
2.investicjono odrzavanje
3.ciscenje zgrade
4.odrzavanje lifta
5.odrzavanje pp sistema
Mora da se dones plan investicjonog i tekuceg odrzavanja
Hvala.

Stigle su opomene zgradama koje se nisu registovale i koje nemaju upravnika. Sledeći korak je nametanje prinudnog profi upravnika.

Vrh