Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Velo su oprecne informacije. Neko kaze godinu, neko tri, neko deset.
Sto se Infostana tiče, cudno da oni ne jure dužnika. Mislim da posle nekog vremena jure...
Mene zanima kad ne ide naplata preko infostana, a postoji vidni dogovor sa profesionalnim upravnikom koji nit o tom dug izvestava niti radi ista. A vlasnik duznik nonsalantno učestvuje na svim sednicama, navija za vecu potrosnju, soli pamet svima, brani upravnika, a da se godinama ne hvata za novcanik. A upravnik ga "pokriva". Ostatak stambene zajednice anesteziran.
To verovatno niko ne zna, zakon nakaradan da ne može gore.
Ocigledno su drugari.Jedino na sastanku da zahtevate evidenciju placanja tj.neplatisa,pa da prodiskitujete na tu temu zajedno.Imate pravo uvida u finansije.

Данас - 22.01.2025. објављено је "обавештење и прелиминарна листа пријава стамбених заједница за субвенције за извођење инвестиционих радова који би се финансирали из наменских кредита". То се односи на лифтове, кровове зграда, фасаде, грађевинско-занатске радове, електро радове, радове на водоводу и канализацији и радове на хидропостројењима. Рок за подношење/достављање документације из тачака 1, 2. и 4. је до 3. марта 2025. године. Све имате овде
https://www.beograd.rs/cir/gradski-...-koji-bi-se-finansirali-iz-namenskih-kredita/

У прилогу и листа у ПДФ-у.

Prilozi

• листа - субвенције.pdf
    180 KB · Pregleda: 46
Razlikuje se redovno i investiciono održavanje. Infostan ne pruža sam po sebi nikakvu uslugu već je firma koja vrši objedinjenu naplatu. Princip kod njih je da pokreću izvršne postupke kvartalno, tj. na 3 meseca. Gotovo je nemoguće da nešto tek tako zastari. Zastara je samo za komunalne usluge 1 godina, za ostale obaveze koje dospevaju u obrocima je 3 godine.

Imam sledeću situaciju u zgradi, od pre 2 godine smo uveli naplatu za investiciono i tekuće održavanje. Pre toga su ljudi davali "blagajnici" pare mesečno, ona kod sebe ima 150k din u kešu i odbija da uplati na račun SZ. Šta možemo da preduzmemo po tom pitanju?

A razlog odbijanja da uplati je konkretno koji ...mozda joj krivo jer gubi funkciju...

Može krivično da se goni za proneveru.

A parnično da se tuži za sticanje bez osnova.

Uglavnom, može joj se stati na rep.

Pozdrav svima. Zanima me da li neko može da preporuči profesionalnog upravnika. U pitanju je Zemun. Zgrada u blizini Zemunskog parka. Nekako sam uspeo da ubedim stanare da nam je ipak neophodan profesionalni upravnik pa sam mišljenja da je možda bolje uzeti nekoga ko inače pokriva ovaj kraj. Možda i grešim. U pitanju je mala stambena zajednica sa samo 10 stanova pa ne znam da li to utiče na njihovu odluku da se prihvate tog posla ili ne.
Hvala unapred.

Da li je još nekom od članova foruma upravnik podigao cenu usluga od početka godine? Naime naša upravnica je podigla sa 300 din na 600 din, kao njena firma za čišćenje sa 250 na 500 din. 17 stanova ulaz ima, znači 10200 naknada upravniku i 8500 redovno čišćenje na mesečnom nivou na nivou zgrade.

Iskreno ne zna kako se kreću cene održavanja, upravnicu svakako nikad ni ne viđamo. Na početku je napravila nekoliko izmena, organizovala redovne sastanke, sad je nema već pola godine, nema čak ni godišnjeg finansijskog izveštaja na oglasnoj tabli. Što se tiče čišćenja, na svake dve nedelje pometlaju podove, jednom kofom ‚1prebrišu hodnik (koji je minimalan jer imamo samo centralno stepenište) i to je to. Nekad i preskoče neku nedelju pa se prave ludi.

Pitam za iskustva jer ne mogu da procenim da li je to nivo usluge koji treba da očekujemo za taj mesečni iznos ili ne...

Sve to treba da otkazete ili da joj tražite da se vrati u normalu

Nama je profesionalni upravnik podigao cenu prosle godine sa 350 na 420,imamo 27 stanova.Za ciscenje placamo Gradsko stambeno oko 300 din mesecno.

Evo i meni stigao račun - 700din sa 420din vez bilo kakve najave 😂

Imam sledeću situaciju u zgradi, od pre 2 godine smo uveli naplatu za investiciono i tekuće održavanje. Pre toga su ljudi davali "blagajnici" pare mesečno, ona kod sebe ima 150k din u kešu i odbija da uplati na račun SZ. Šta možemo da preduzmemo po tom pitanju?
na kraju je uplatila pod pretnjom tuzbe

Rođaka moje žene živi sa partnerom u novoj zgradi u kojoj su uglavnom mladi parovi.
Kaže da je tu, odlukom Saveta stanara, zabranjeno uključivanje veš mašine noću?!
...i ona to podržava.
Deca imaju para, ne gledaju kada je jeftina struja.

Rođaka moje žene živi sa partnerom u novoj zgradi u kojoj su uglavnom mladi parovi.
Kaže da je tu, odlukom Saveta stanara, zabranjeno uključivanje veš mašine noću?!
...i ona to podržava.
Deca imaju para, ne gledaju kada je jeftina struja.
Po pravilu kucnog reda ne smes da pustas ves masinu uvece.

E sad, iz mog iskustva npr, ves masina od komsije se cuje samo u kupatilu kada sam, tako da me briga ako je pusta i u 2 ujutru jer ne spavam u kupatilu, kada zatvorim vrata nista se ne cuje.
Ako se cuje tudja ves masina u spavacoj sobi znaci da je verovatno zvucna izolacija bas losa, i onda imaju pravo da traze da se to ne radi.

Ni u jednoj zgradi u kojoj sam stanovao se to nije poštovalo.
Kod mene se ne poštuje ni ono od 15 do 17.
Ono što cenim je da noću niko ne pušta muziku ili tv.

Gde u kućnom redu piše ta odredba?
Opasno dobra gradnja čim se tako čuje veš mašina.

Gde u kućnom redu piše ta odredba?
Opasno dobra gradnja čim se tako čuje veš mašina.
Po odredbi se gleda merljiva buka, ako je losa zvucna izolacija i ves masina se cuje po odredbi ne smes da je pustas uvece.

Mogu da zamislim kako se cuju druge stvari ako se cuje ves masina doduse, to se slazem, jer ja jedva moju ves masinu cujem u spavacoj pored kupatila kada zatvorim vrata od kupatila i spavace a kamoli komsijinu.
Po pravilu ne bi smeo ni da susis kosu fenom posle 23h, niti da kuvas i koristis aspirator itd, ali mislim da u vecini slucajeva to se isto ne postuje.

Komšijski fen nikad nisam čula, to mora da su zidovi od papira. Njihovo pravo da odlučuju šta će i kako će, meni bi iskreno smetalo da mi neko tako određuje šta smem šta ne smem na mikro nivou. Sledeći korak nema puštanja vodokotlića ili kasnog tuširanja...važi.

Vrh