Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Ja sam u lokalu u jednoj stambenoj zgradi, vodimo se kao posebni delovi i nemamo čak ni delove fasade :) sve je staklo od lokala koji sami održavamo. Upravnica je potegla jednom pitanje naplate na šta sam Ja pitao šta konkretno treba da platim, čišćenje stakala plaćam ja, čišćenje ispred lokala radim ja, uredjivanje zelenila ispred lokala plaćam ili radim Ja, djubre skupljam Ja, (kao i ostali lokali ispred svog dela) čak sam i okolni plato očistio sam jer je bila kaljuga, niko od stambene zajednice ne vodi računa o tome. I zašto da plaćam? Da sve to plaća stambena zajednica (bez stakala lokala ili ako imam fasadu bar da mi okreči) ne bih imao problem da plaćam tako da je stvar i dogovora i činjenja.

Mi smo imali srece sa nasa dva lokala.Prvo smo im ofarbali i okrecili delove fasade oko njih,sredili sve,a onda sam krenula u "diplomatsku" misiju naplate.Uljudan razgovor i razumevanje sa obe strane i oba lokala placaju mesecno odrzavanje.
Ovde je prica obrnuta. Oba unakazila fasadu kako su oni hteli, zive svoj "odvojeni zivot". Inspekcija nije reagovala.

Ja sam u lokalu u jednoj stambenoj zgradi, vodimo se kao posebni delovi i nemamo čak ni delove fasade :) sve je staklo od lokala koji sami održavamo. Upravnica je potegla jednom pitanje naplate na šta sam Ja pitao šta konkretno treba da platim, čišćenje stakala plaćam ja, čišćenje ispred lokala radim ja, uredjivanje zelenila ispred lokala plaćam ili radim Ja, djubre skupljam Ja, (kao i ostali lokali ispred svog dela) čak sam i okolni plato očistio sam jer je bila kaljuga, niko od stambene zajednice ne vodi računa o tome. I zašto da plaćam? Da sve to plaća stambena zajednica (bez stakala lokala ili ako imam fasadu bar da mi okreči) ne bih imao problem da plaćam tako da je stvar i dogovora i činjenja.
Instalacije, vodovodne cevi, grejanje, struja, kanalizacija vam se nalaze u toj zgradi na cijem katastru se nalazite. Vi fizicki pripadate toj SZ. U slucaju ne daj boze pozara strada cela zgrada, ne samo vi.

Ako zakon kaze da treba da uplacujete u fond SZ onda to treba da radite.

Zakon nas vodi kao posebne delove, šta je ispravno ne znam konsultujte se sa nekim pravnikom. Struja je odvojena i plaćam je kao i svi drugi, kanalizaciju održavam Ja (bilo je skoro neko curenje negde gde je vlasnik lokala platio sanaciju gde se na kraju ispostavilo da nije od nas vec iz nekog stana, pare naravno nisu vracene i generalno svi problemi kreću odozgo) i plaćam je kao i stanari, grejanje plaćam preko infostana iako bih najradije da se otkačim skroz jer ne služi ničemu. Sa druge strane ne učestvujemo u odlukama SZ niti nas zovu niti imamo neko pravo glasa. U slučaju požara kao i bilo čega drugog, rešiće se. Kome da naplatim što mi je lokal bio poplavljen jer je pukla neka cev iz jednog stana iznad, a vlasnik se naravno pravi mrtav? Sanaciju sam platio Ja. I kome da plaćam i za šta? Vidite sa vlasnicima lokala, Ja ne želim da plaćam uslugu koju ne dobijam. To što bi Vi da namaknete još koji dinar, a da ne date ništa za uzvrat je drugo. Rekoh, ne bi imao problem da SZ učestvuje u održavanju prostora bar oko lokala.

Zakon nas vodi kao posebne delove, šta je ispravno ne znam konsultujte se sa nekim pravnikom. Struja je odvojena i plaćam je kao i svi drugi, kanalizaciju održavam Ja (bilo je skoro neko curenje negde gde je vlasnik lokala platio sanaciju gde se na kraju ispostavilo da nije od nas vec iz nekog stana, pare naravno nisu vracene i generalno svi problemi kreću odozgo) i plaćam je kao i stanari, grejanje plaćam preko infostana iako bih najradije da se otkačim skroz jer ne služi ničemu. Sa druge strane ne učestvujemo u odlukama SZ niti nas zovu niti imamo neko pravo glasa. U slučaju požara kao i bilo čega drugog, rešiće se. Kome da naplatim što mi je lokal bio poplavljen jer je pukla neka cev iz jednog stana iznad, a vlasnik se naravno pravi mrtav? Sanaciju sam platio Ja. I kome da plaćam i za šta? Vidite sa vlasnicima lokala, Ja ne želim da plaćam uslugu koju ne dobijam. To što bi Vi da namaknete još koji dinar, a da ne date ništa za uzvrat je drugo. Rekoh, ne bi imao problem da SZ učestvuje u održavanju prostora bar oko lokala.

Ako zakon kaze da SVI koji se nalaze na katastarskoj parceli XXX pripadaju toj SZ onda se mora uplacivati u fond jer iz fonda se fasada popravlja, itd itd...
Po vasoj logici ni stanovi u prizemlju ne treba da uplacuju za popravku lifta, jer ga nikada ne koriste.

Stanari žive o toj zgradi i nisu posebni delovi. I Ja u svojoj zgradi plaćam i lift iako sam na visokom prizemlju (lift može uvek da zatreba bez obzira koji je sprat) i održavanje garaže i ako nemam garažno mesto. Da ne pričam da mi lokali kada padne sneg čistimo prilaze kako lokalima tako i zgradi jer ako čekamo SZ nikada se neće očistiti, a stanare naravno baš briga mogu da tapkaju i u snegu. Nije problem da se plati ako se nešto dobije imate primer korisnika iznad, počnite da sredjujete nešto da se vidi pa onda lepo sedite sa vlasnicima lokala ili zakupcima. Ne verujem da će neko odbiti da plaća nešto što ide svakome u korist, a svakome ide u korist da bude lepo i čisto. A ako su i tada bandoglavi i prave se mrtvi onda lepo ne sredjujete ništa oko njih dok se stanje ne reši i konsultujete se sa nekim pravnikom. Ja sam uvek za plaćanje ako ima smisla.

Stanari žive o toj zgradi i nisu posebni delovi. I Ja u svojoj zgradi plaćam i lift iako sam na visokom prizemlju (lift može uvek da zatreba bez obzira koji je sprat) i održavanje garaže i ako nemam garažno mesto. Da ne pričam da mi lokali kada padne sneg čistimo prilaze kako lokalima tako i zgradi jer ako čekamo SZ nikada se neće očistiti, a stanare naravno baš briga mogu da tapkaju i u snegu. Nije problem da se plati ako se nešto dobije imate primer korisnika iznad, počnite da sredjujete nešto da se vidi pa onda lepo sedite sa vlasnicima lokala ili zakupcima. Ne verujem da će neko odbiti da plaća nešto što ide svakome u korist, a svakome ide u korist da bude lepo i čisto. A ako su i tada bandoglavi i prave se mrtvi onda lepo ne sredjujete ništa oko njih dok se stanje ne reši i konsultujete se sa nekim pravnikom. Ja sam uvek za plaćanje ako ima smisla.
Sva ja vas razumem ALI ZAKON kaze drugacije i ne moze se selektivno primenjivati od slucaja do slucaja.

Sve Vas razumem, posebno jer su vlasnici posebnih delova uništili fasadu, donesite onda pravilnik o međusobnim odnosima vlasnika posebnih delova gde će se definisati obaveze vlasnika stanova i posebnih delova ili obavestite vlasnike posebnih delova da skupšini SZ na kojoj će se doneti odluke i to je to. Svakako se konsultujte sa nekim pravnikom.

Tako je, kao što i vlasnici garažnih mesta imaju svoju skupšinu ;)

Ne znam kakve ovo veze ima sa definicijom posebnog dela zgrade. Suština je da su posebni delovi stambeno-poslovne zgrade lokal/stan/garaža i da svi zajedno učestvuju u formiranju stambene zajednice.

Da li se stambene i stambeno-poslovne zgrade razlikuju u pogledu upravljanja?
Ne. U zgradama koje se sastoje od stambenih i poslovnih prostora na jednak način se formira stambena zajednica i organizuju poslovi upravljanja kao kod stambene zgrade.
Šta je stambena zajednica?
Stambena zajednica je organizacija svih vlasnika posebnih delova (stan, poslovni prostor, garaža, garažno mesto ili garažni boks) stambene ili stambeno-poslovne zgrade.
Šta ako stambena zgrada ima više ulaza?
Ako zgrada ima više ulaza, za svaki ulaz se može formirati zasebna stambena zajednica, a takođe i svi ulazi mogu formirati jednu stambenu zajednicu.

Ako dobro razumem, vlasnici garažnih mesta mogu da registruju svoju stambenu zajednicu, odvojeno od ostatka zgrade, zato što imaju poseban ulaz u zgradu.
Koliko znam, supermarketi u prizemljima većih stambeno-poslovnih zgrada pripadaju istim stambenim zajednicama kao i stanovi.

Svakako možete proveriti u Registru stambenih zajednica kojoj stambenoj zajednici pripadate.

Ne znam kakve ovo veze ima sa definicijom posebnog dela zgrade. Suština je da su posebni delovi stambeno-poslovne zgrade lokal/stan/garaža i da svi zajedno učestvuju u formiranju stambene zajednice.

Ako dobro razumem, vlasnici garažnih mesta mogu da registruju svoju stambenu zajednicu, odvojeno od ostatka zgrade, zato što imaju poseban ulaz u zgradu.
Koliko znam, supermarketi u prizemljima većih stambeno-poslovnih zgrada pripadaju istim stambenim zajednicama kao i stanovi.

Svakako možete proveriti u Registru stambenih zajednica kojoj stambenoj zajednici pripadate.

Da li supermarketi ucestvuju u radu te SZ i placanjima u fond?

Da li supermarketi ucestvuju u radu te SZ i placanjima u fond?

Imaju obavezu da učestvuju.
Kod nas u zgradi vlasnici lokala plaćaju, ali se nikad nisu pojavili na skupštini (bar da ja znam).

Vezano za skupštinu i nepojavljivanje:
Stanari koji se ne pojave na tri uzastopne sednice ili se ne izjasne pisanim putem samim tim ne ulaze u kvorum za donošenje odluka.
Bez obzira na koliko uzastopnih sednica se član SZ ne izjasni, prvi put kada to učini on postaje deo kvoruma i zadržava to pravo dok ponovo ne bude pasivan na tri uzastopne sednice.

Da li placaju po istoj ceni za stanove ili nekoj specijalnoj/izglasanoj na SZ? Negde sam procitala da SZ moze da izglasa posebnu daleko visu cenu za pp ali mora da se 100% stanara slozi.

Kod nas svi plaćaju istu cenu po posebnom delu. Inicijalno smo plaćali proporcionalno površini posebnog dela u odnosu na zbir površina svih posebnih delova u zgradi, ali je izglasano da se promeni.

Vrh